e-gépész szaklap

Meddig éri meg?

Frissítve: 2017. január 19.

Hasznos volt Eddig 111 látogatónak tetszett

Mármint javíttatni az épületgépészeti berendezést, és mikor van értelme újat beépíttetni? Érdekes, de amerikai adatokon alapuló infografikát talált kollégánk, és kíváncsiak lennénk olvasóink véleményére, hogy hazánkban hogy működhet ez.

A példában klímakéászülékekről (feltételezhetően splitekről) van szó. Az Y tengelyen a javítás költsége dollárban, az X tengelyen a berendezés kora évben. Például ha 7 éves a készülékünk, és 400 dollárt kell a javítására költenünk, az még megéri (zöld sáv), a 600 dollár már határeset.

Ez ugye Magyarországon nem reális, hiszen 600 dollárnyi forintért már vidáman kapunk egy egyszerűbb készüléket, de vajon akkor milyen számokat kellene beírnunk az Y tengelyre? Várjuk olvasóink véleményét.


Hasznos volt Eddig 111 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

 • Chiovini György

  2017. január 25 - 11:37:38
 • Nagy valószínűséggel ez a kérdés bonyolultabb annál, hogy egy leegyszerűsített modell ráhúzható lenne.
  Van a sokat emlegetett "kádgörbe". Azt fejezi ki, hogy a működési idő bizonyos szakasza után a meghibásodások egyre gyakoribbak. Egészen biztos vannak berendezések, amelyekre ez többé-kevésbé igaz. Másokra nem. Az elhasználódás csak részben időarányos.
  Közismert, hogy ma a műszaki termékeknél elterjedt az ún. tervezett élettartam. Ez többek között abban nyilvánul meg, hogy a tervezésnél a legfontosabb szempont a gyárthatóság, és alárendelt szempont a javíthatóság. Az ilyen termékek esetenként az első meghibásodásnál is selejtezendők.
  A fizikai elhasználódás mellet létezik az erkölcsi avulás. Mire meghibásodik, már van jobb és olcsóbb.
  Tény, hogy a gyártás és a javítás termelékenysége nagyon eltérő. Időnként mellbevágó javítási díjjal találkozunk. Tulajdonképpen érthető. A javításhoz ma nagyobb szakértelem kell, mint egy gyártósoron egy egészen egyszerű műveletet óraszám végezni.
  Még két szempont. Érdemes jó minőségű, megbízható terméket vásárolni. Társadalmi szinten jó lenne a nem javítható termékek újrahasznosítását vagy ártalmatlanítását széles körben megvalósítani.
 • Ezzel a hozzászólással 3 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: