e-gépész szaklap

Az energiahivatalnál kell bejelenteni az energetikai szakreferenseket

Frissítve: 2017. január 18.

Hasznos volt Eddig 140 látogatónak tetszett

A jelentős energiafogyasztású gazdálkodó szervezeteknek tavaly december 21-étől kötelező független energetikai szakreferens igénybevétele, őket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) kell bejelenteni.

A hivatal tájékoztatása szerint az energiahatékonysági törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet alapján energetikai szakreferens igénybe vételére az a gazdálkodó szervezet köteles, amelynek a tárgyévet megelőző három évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja a 400 ezer kilowattóra (kWh) villamos energiát, a 100 ezer köbméter földgázt vagy a 3400 gigajoule (GJ) hőmennyiséget.

Az energetikai szakreferens megfigyelőként és tanácsadóként vesz részt a rendszeres energetikai auditálásban, valamint javaslatokat tesz az energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal és az energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban.

A szakreferensek feladata egyebek mellett a cégek energiahatékonysági fejlesztései során elért eredmények kimutatása, valamint az energiabeszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos feladatok végrehajtása. Éves jelentést készítenek a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztésekről és az energiamegtakarítási eredményekről, amelyeket minden év május 31-éig a cégek honlapján is közzé kell tenni.

Energetikai szakreferens munkajogilag és társasági jogilag független természetes személy vagy gazdálkodó szervezet lehet. A természetes személynek rendelkezni kell a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettséggel és legalább három év, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal. Gazdálkodó szervezet esetén olyan természetes személy alkalmazása szükséges, aki megfelel a fenti követelményeknek - közölte a hivatal.

Az energetikai szakreferens igénybe vételére köteles gazdálkodó szervezetek az igénybe vételt követő 30 napon belül kötelesek erről bejelentést tenni az MEKH-nél.


Hasznos volt Eddig 140 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

 • Chiovini György

  2017. január 31 - 20:51:03
 • Egykor volt az Állami Energetikai és Energiabiztonságtechnikai Felügyelet (ÁEEF), és voltak a vállalati energetikusok. A dolog jó oldala mellett némi bürokrácia is megjelent. Az energetikusnak ki kellett tenni minden helyiségben a megengedett fűtési hőmérséklet táblát. Majd méréssel ellenőrizni kellett az előírás betartását. Őt az ÁEEF ellenőrizte.
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Perneky Antal

  2017. február 01 - 18:33:52
 • "Energetikai szakreferens munkajogilag és társasági jogilag független természetes személy vagy gazdálkodó szervezet lehet. A természetes személynek rendelkezni kell a jogszabályban meghatározott szakirányú végzettséggel és legalább három év, energetikai területen szerzett mérnöki szakmai gyakorlattal. Gazdálkodó szervezet esetén olyan természetes személy alkalmazása szükséges, aki megfelel a fenti követelményeknek - közölte a hivatal.

  Az energetikai szakreferens igénybe vételére köteles gazdálkodó szervezetek az igénybe vételt követő 30 napon belül kötelesek erről bejelentést tenni az MEKH-nél."

  Ez egy csúsztatás!
  Vizsgázni kell annak, aki dolgozni akar, hiába van szakmérnöki diplomája, auditori képesítése, 30-40 éves szakmai gyakorlata. Ez mind semmi!

  Miért???
  Most miért nem számít semmi, csak a vizsga?
  Miért??? Van valaki aki ezekre a kérdésekre tárgyszerúen tudja a választ?

  Ez egy újabb pénzlehúzás az energetikusokról, mert semmi értelme a vizsgázgatásoknak.
  Az MMK hol van amikor az érdekeinket kell képviselni a jogalkotóval szemben?
  Tessenek már felébredni!
 • Ezzel a hozzászólással 2 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Chiovini György

  2017. február 01 - 19:13:20
 • Bátor ember aki, majd a profi energetikust vizsgáztatni fogja. Persze én is tudnék olyanokat kérdezni, amit csak én tudok. A vizsga egyébként nem a jogalkotó érdeke, hanem a vizsgáztatóé.
 • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)
 • Perneky Antal

  2017. február 02 - 09:01:05
 • A jogalkotó és a vizsgáztató érdeke a pénz besöprése, mert risztelnek a bifizetésekből, a vizsgadíjakból, a vizsgázó ettől jobban nem fogja csinálni a szakmáját. Enyhén szólva aljasságnak tartom az egész eljárást!

 • Ezzel a hozzászólással 3 olvasó ért egyet.
  (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: