e-gépész online szaklap

Totó a többi épületgépészről, 10. kérdés

2017. január 16. | e-gépész| |  0 |

Szakmai kérdéseket teszünk fel. Önök szerint a tervezők és szerelők hány százaléka tud rá válaszolni helyesen? Íme a 10. érdekes kérdés.

1-es válasz: ebben a témában szinte minden tervező/szerelő otthon van, tehát a hazai pálya nyer

2-es válasz: ebben a témában nagyon sok tervező/szerelő gyenge, tehát a hazai pálya vesztésre áll

X válasz: döntetlen, a helyzetkép vegyes, sok a jól tájékozott szaki, de sok a téves ismeretekkel bíró is

Ön szerint a többi épületgépész tudja-e, hogy NEM LÉTEZIK olyan iszapleválasztó ( a) a megfizethető gyakorlat számára és b) a magyar hagyományok számára), amely 100%-osan megvédene egy kazánt a visszatérőből bejutó koszoktól? (A mágneses iszapleválasztó sem.) Szóval lehet hogy jobb lenne olyan kazánt alkalmazni, amelynek vízjáratai nem károsodnak a visszatérőből beérkező koszok miatt?

Nézzük sorjában:

a) Ön tudja-e, hogy egy 2”-os mágneses iszapleválasztó ára több mint 500.000,- Ft? Ön mint szakember, ezt akarja megvetetni a megrendelővel? Hát nem ismer más megoldást? A 3/4”-os iszapleválasztók ugyan már megfizethetőek, de... (olvassa tovább)

b) És ugye tudja Ön is? Hogy a hagyományok szerint, Magyarországon, az őszi fűtés-indítás előtt, általában nem alkalmaznak kazán-kikerüléses-keringtetést? Azaz, az őszi fűtés-indítás előtt, általában nem keringtetik át a fűtési rendszer koszos vizét minimum 50-szer az iszapleválasztón át úgy, hogy eközben a kazán ki van zárva! Hiszen nálunk az iszapleválasztó általában csak be van építve, és néha, alkalmanként, csak ki van tisztítva, ami nem elegendő!

Hogy miért kellene az őszi fűtés-indítás előtt 50-szer átkeringtetni az iszapleválasztón át? Hát a következők miatt:

Rengeteg fűtési rendszer tartalmaz acél anyagokat. Acél anyagokat tartalmazó akár új, de főleg régi fűtési rendszerekben (ahol vannak pl. acél-radiátorok, vagy acél-csövek, vagy acél-puffer, vagy fatüzelésű acél-kazán, stb.) a következő történik:

CIKLUS 1:
Mivel nyáron nem kell fűteni, emiatt hűvös a fűtővíz, emiatt sokkal több oldott oxigént tartalmaz mint télen. Így nyáron nagyobb a korrózió minden fűtési rendszeren belül. Sajnos sokan nem tudnak erről (pedig a német „Műegyetemen” tanítják is). Nyáron tehát sok korróziós iszap keletkezik a fűtési rendszereken belül. És egyszer csak ősz lesz, az idő hidegebbre fordul. Elindítják a fűtést, tehát elindul a szivattyú is. Ettől viszont felzavarosodik a nyáron keletkezett és leülepedett korróziós-iszap (főleg hogy a felújított fűtésekben még a vízsebességek is nagyobbak), és iszapos víz érkezik a visszatérő-csövön át. És hiába van egy iszapleválasztó a kazán visszatérőjében, hiszen ez az első átfolyás alkalmával átengedi a koszok kb. 85%-át (a mágneses iszapleválasztó is átengedi kb. a koszok felét az első átfolyás alakalmával). Nézze meg az 1-es ábrán a német méréseket, ahol a vízszintes tengelynél 1 átfolyásnál menjen fel a görbékre, majd a függőleges tengelyen leolvasható az átfolyás után a vízben maradó koszok %-a, ami most kb. 85%. (Megemlítem, hogy az örvénykamrás-mágneses iszapleválasztók ugyan kevesebb koszt engednek át, de ezek sem nyújtanak tökéletes megoldást!) Ez a CIKLUS zajlik minden esztendőben. Minden nyáron újabb és újabb korróziós iszapok keletkeznek, így minden ősszel, amikor először indul el a fűtési szivattyú, ÚJABB KOSZOK jutnak be a kazán fűtővíz-járataiba.

Dróthálós iszapleválasztók kiszűrési képessége:

A német mérési diagramból látható, hogy az iszapleválasztó az első átfolyás alkalmával átenged kb. 85%-nyi iszapot.

Az ábrán látható, hogy ha a fűtővíz sebessége 0,5 m/s, akkor a 63…106 mikrométeres szemcsékből már csak 0,3%-nyi marad benne a fűtővízben, de csak miután 50-szer átfolyt már a víz az iszapleválasztón át.

Mindezekből két dolog is következik:

1. A dróthálós iszapleválasztó, és ugyan kisebb mértékben, de a mágneses iszapleválasztó is, átengedi magán a vízben lévő lebegő koszok egy jó részét, és csak minden egyes újabb és újabb átáramoltatás közben szűr ki mindig egy-egy újabb és újabb kosz-mennyiséget. A szűrés sokkal jobb 0,5 m/s vízsebesség esetén, mint 1 m/s esetén. Javasolható tehát, hogy az áramlási sebesség az iszapleválasztókban és a csőben kb. 0,5 m/s legyen. Tehát eléggé nagy csőméretet és eléggé nagy iszapleválasztót kellene alkalmazni, de még ez sem lenne tökéletes, ha az őszi fűtés-indítás előtt, a kazán kizárása közben, nem keringtetnénk át rajta minimum 50-szer a fűtési rendszernek a nyáron koszossá váló vizét.

2. Éppen azért, mert az iszapleválasztó az első átáramlás alkalmával átengedi magán a vízben lévő lebegő koszok óriási részét, így a nyári erősebb korróziós időszak után az ősszel beinduló szivattyúk által hozott iszapok jó részét is átengedi az iszapleválasztó, emiatt az-egyszerűen- csak-beszerelt és néha kitisztított iszapleválasztók (a mágneses iszapleválasztók sem) egyáltalán nem jelentenek elegendő megoldást a kazánok vízjáratainak tisztántartása szempontjából!

És még 2 apró kérdés:
- És tudja-e, hogyha mágnes is van az iszapleválasztóban, akkor a mágnesezés miatt a fűtővíz lúgossá válhat, ha a víz keménysége 15 nk feletti? És a lúgos víz káros lehet mind az inox, mind az Alu kazántestre. Szóval Ön biztos benne, hogy a mágneses iszapleválasztók jelentik a legjobb megoldást?
- És tudja-e, hogy mely kazán-márkáknak nem okoz kárt a fűtővízben lévő kosz? Unical, …, …,, lásd az előző 9-es témát. És az Unical kazántestek vízjáratainak védelméhez nem is kell iszapleválasztó! Jogilag sem! Garanciálisan sem! Garancián túl sem! Az ősrégi fűtési rendszerek esetében sem! Szűrőként a 100 mikronos szűrőket használjuk. Ennek fogy. ára ¾”-2” között csak nettó 12…30 eFt, nem 500 eFt.

Ön szerint a többi épületgépész mennyire tájékozott koszos fűtővíz és visszatérő szűrése és kazántest vízjáratok milyensége témában?

Válaszokat kommentben vagy a lenti e-mail címen kérünk!

Ha szeretne jobban tájékozott lenni és a részleteket is szeretné megérteni ezekben a kérdésekben, akkor jelentkezzen majd be a kérdést feltevő Homor Miklós valamelyik 1 napos képzésére a homor1@t-online.hu címen.

A következő kérdést 1-2 héten belül fogjuk küldeni.

Az előző kérdéseket és válaszokat ide kattintva találja.

Kérjük, küldje tovább a kérdést, érdekességként, a szakmai ismerősei felé is!

A fentiek jogi értelemben Homor Miklós egyéni gondolatai, senkinek nem kötelező sem elfogadni azokat, sem egyetérteni velük, de ítéletet alkotni csak azután etikus, ha előbb meghallgatta a fentiek érveit az ő 1 napos képzésén.

És a jövőben próbálja ki az Unical 2-féle inox és 2-féle Alu kondenzációs kazánjait 2 kW ... 16 MW között, amik még soha nem mentek tönkre koszos fűtővíztől!

(x)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul