e-gépész online szaklap

Fölösleges gázkazán-fejlesztések?

2009. december 19. | e-gépész | |  0 |

Egyik riportalanyunk anno úgy nyilatkozott, hogy szerinte a gázkazán-gyártók manapság túl sok felesleges fejlesztést hajtanak végre. Évente több új berendezés, opció jelenik meg a kínálatban, amelyek jó része nem a minőségjavulást szolgálja, hanem csak azt, hogy ki lehessen írni a termékre: „ÚJ”. Az Épületgépészek Napjának kerekasztala kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy megkérdezzük egy nagy európai gyártó, konkrétan a Vaillant cégvezetőjét, Klaus Jesse urat. A magyar közéletben szokatlan őszinte választ kaptunk, gratulálunk hozzá!

Tényleg van mit „innoválni” évente ilyen mértékben? Van még ennyi „anyag” a kondenzációs technikában? Vagy ezek csak variációk egy témára, ami drágítja a terméket, nehezíti a tervezők dolgát, és ami miatt már nem is érdemes lefordíttatni a tervezési segédleteket és egyéb anyagokat, mert olyan gyorsan érvényüket vesztik? Hangsúlyozzuk, hogy riportalanyunk ezt általános gázkazános problémának látta.

Jesse úr válaszát azzal kezdte, hogy valóban, nem minden újítás egyben innováció is, és ez nagy probléma. A politika, illetve az összpiaci és vásárlói szokások, a mai trendek rákényszerítik a gyártókat a folyamatos fejlesztésre, ami összességében pozitív hatású. A szakmabeli partnereik a végfelhasználókkal ellentétben igénylik az állandóságot, így meg kell találni egy ésszerű határvonalat a készülékfejlesztésnél. Az innováció iránya pedig manapság már nem annyira a készülék, hanem a rendszer, és ez itt a kulcsszó.

A fejlesztés két fő iránya a következő:

1. A környezeti hő becsatolása a rendszerbe, itt gondolhatunk a megújuló energiákra. Ezek nagyon tudásigényes technológiák, tehát fontos hozzájuk egy kiváló képzési rendszer.

2. Illetve a segédenergiák csökkentése, például energiatakarékos szivattyúk üzembe állítása.

A harmadik, az első kettő vonalat mintegy kombináló innovációs irány az intelligens szabályozás, az, hogy a rendszerek a leginkább hatékonyan tudjanak működni, és itt a hőszivattyú éjszakai áramhasználatától az EIB-technológia alkalmazásáig sok mindent felölelhet a paletta.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul