e-gépész online szaklap

Munkavédelemből egyes

2016. szeptember 30. | e-gépész | |  0 |

A munkavédelmi hatóság idei első féléves statisztikája szerint a magyar vállalkozások négyötödénél találtak szabálytalanságot. Vajon minek köszönhető ez a magas arány?

A napi.hu cikke így ír:

"Az idei első félévben a munkavédelmi hatóság 8476 munkáltatót ellenőrzött, amelyek 81,2 százalékánál találtak valamiféle szabálytalanságot - derül ki az NGM Munkafelügyeleti Főosztályának összefoglalójából. Valamivel jobb az arány, ha a dolgozói szabálytalanságokat nézzük, hiszen itt "csak" a 160,6 ezer fő 66,9 százalékánál találtak hibát - igaz, harmaduknál ez súlyos szabálytalanságnak minősült.

A magas szám részben annak is köszönhető, hogy direkt olyan iparágakat ellenőriztek, ahol gyakoribbak a balesetek. Ilyen például a mezőgazdaság, a feldolgozóipar, az építőipar és a gépipar is.

Csakhogy hiába az elképesztően magas szabálytalansági arány a magyar cégeknél, csak a hatósági döntéseknek mindössze a 2,6 százaléka vont maga után valamilyen pénzügyi jellegű szankciót. Ez a gyakorlatban a munkavédelmi és az eljárási bírságot jelenti, ezeket összesen 64,3 millió, illetve 4,9 millió forint értékben szabták ki."

A szabálytalanságok (szerintünk) vélelmezhető okai: nincs valódi szankció, mint fentebb látható; a cégvezetők és alkalmazottak azon hite, miszerint "ilyesmi csak mással történik"; a munkavédelmi kötelezettségek több esetben fölösleges és értelmetlen kitételei; spórolás ezen a költségtételen; a "majd fizetek, ha baj lesz" mentalitás.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul