e-gépész online szaklap

Túl sokat dolgozunk, mi, magyarok

2016. szeptember 14. | e-gépész | |  1 |

Rengeteg olyan épületgépész szakembert, tervezőt, kivitelezőt, kereskedőt ismerek, aki napi 10-12 órát dolgozik, és még így sem igazán éri utol magát. Feltehető a kérdés: Érdemes?

No persze, mivel Magyarországon vagyunk, nem azt a részét firtatom, hogy kell-e, hiszen tudjuk, nálunk sokkal többet kell dolgozni ugyanazért az (értékű), a zsebünkben maradó pénzért, mint nyugaton. A kérdés most az, hogy mennyire produktív a munkánk 6, 8, 10 óra után?

Szerkesztőként az a tapasztalatom, hogy szellemi munka esetén 7-8 óra a végigkoncentrálható napi időtartam - cigarettaszünetekkel, étkezéssel, beszélgetéssel meg-megszakítva. Természetesen mások vagyunk, és egyesek valószínűleg többet - mások meg kevesebbet - bírnak. Sőt, a munka jellege is meghatározó. Bélyeget nyalni 12 órán át sem lehetetlen, úgymond teljes koncentrációval. Kicsit kreatívabb irodai munkánál már jobban fárad az agy, egy épületgépészeti tervezés, amely kreativitást követel, és nem mellesleg hatalmas felelősséggel jár, pedig már csak friss elmével végezhető. Én például délelőttönként telefonálok, tárgyalok, szervezek, kora délután írok, és késő délután szerkesztem a szerzőink által általában jól megírt cikkeket.

Ugyanez a lépcsőzetesség megfigyelhető a fizikai munka terén is: téglát hordani lehet addig, amíg izomból bírjuk, de kazánt bekötni, nyomáspróbázni stb. csak figyelemmel szabad.

A hosszú munkaidőnek, a "fél aggyal" történő munkavégzésnek veszélyei vannak, próbáljuk hát elkerülni, ha ezt a mi magyar valóságunkban meg tudjuk tenni. A jó főnök nem az, aki mindent elvégez, hanem aki koordinál, és mindent leoszt olyan kollégáknak, akik megérdemlik a bizalmat.

Most pedig íme néhány érdekes cikkrészlet a témában az adózóna.hu-ról.

"Egyes kimutatások szerint – melyek a maximális heti munkaidőn túl az elrendelhető túlórák, illetve a szabadságnapok számát is figyelembe vették - a magyar az átlag munkaórákat tekintve a harmadik legtöbbet dolgozó nemzet Európában.

Munkaidő a hatályos szabályok alapján
A teljes napi munkaidő napi nyolc óra, ezt nevezzük általános teljes napi munkaidőnek. Ez – a felek megállapodása alapján – legfeljebb napi tizenkét órára emelhető, ha a munkavállaló készenléti jellegű munkakört lát el, továbbá ha a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója (hosszabb teljes napi munkaidő). Ugyanakkor munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása az általános teljes napi munkaidőnél rövidebb teljes napi munkaidőt is megállapíthat.
Teljes napi munkaidő esetén naptári évenként kétszázötven óra, kollektív szerződés rendelkezése alapján legfeljebb évi háromszáz óra rendkívüli munkaidő rendelhető el.

A pszichológusok szerint maximálisan hat óra az a munkaidő, mely alatt a munkavállaló képes koncentrálni, precíz munkavégzést produkálni. Ezt követően csökken a koncentrációs képessége, nő a hibázási lehetőség. Természetesen nem lehet általánosítani, ez jelentős mértékben függ a dolgozó személyes tulajdonságaitól vagy a betöltött munkakörtől is.

A rövidebb munkaidővel járó kényelmes élet a hazai bérviszonyok mellett nem mindenki esetében teremthető meg."

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Szilágyi József | 2016. szept. 21.

"cigarettaszünetekkel, étkezéssel, beszélgetéssel meg-megszakítva" már nem jön ki a 7-8 óra. A dohányzás még egészségkárosító is.

Facebook-hozzászólásmodul