e-gépész online szaklap

Lakáscserénél legyen kötelező a műszaki-biztonsági felülvizsgálat!

2016. június 17. | e-gépész | |  2 |

Ezt javasolja Horváth Zoltán szervizes szakember, legalábbis a nyílt égésterű tüzelőberendezések esetében.

Véleménye szerint lakáscsere, illetve eladás esetén fokozott a biztonsági kockázat, mivel míg a régi lakó (úgy-ahogy) tisztában van a levegőellátási szükséglettel, azzal, hogy mikor kell legalább ablakot nyitni, mikor nem szabad használni a készüléket, mert például nagy szélnél "gázszag" lesz, addig az új tulajdonos a tudatlanság biztonságával és tapasztalatlanul könnyen balesetet szenvedhet. Az ingatlan átírásánál így is kötelező a gázmérő átírása, így ezzel egy időben a gáz műszaki-biztonsági felülvizsgálatot is meg lehetne ejteni.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fazakas Miklós Feren | 2016. júl. 18.

Zoli nem véletlenül tette idézőjelbe a gázszagot: A szervizesek ugyanis tapasztalatból tudják, hogy a használók többsége nem tudja megkülönböztetni az égéstermék szagát a gázszagtól. Ha az illetőt ilyenkor odavisszük a gáztűzhelyhez, ahol egy kevés gázt kiengedünk, elégtelenül és megkérdezzük, hogy ezt a szagot érezte-e, akkor a válasz az estek nagy többségében az, hogy nem. A felülvizsgálat eredményének ismeretében csökken zsákbamacskák számára az új tulajdonosok számára, egy megfelelő minősítés még növelheti is az eladási árat.


Chiovini György | 2016. júl. 4.

Logikus, hogy egy "új" lakásban érdemes az "infrastruktúrát" átvizsgáltatni. Biztonsági szempontból is. Ezek azonban inkább a hálózati engedélyeshez tartoznak, mint a kereskedőkhöz. Ha jól tudom a mérők a hálózati engedélyesek tulajdonában vannak. Így tudniuk kell az új lakáshasználóról. Legyen kötelező? Elmulasztása esetén mi legyen? Egyébként a "nagy szél esetén gázszag" elég különösen hangzik.

Facebook-hozzászólásmodul