e-gépész online szaklap

Jelentős hiba került a GMBSZ-be

2016. május 18. | e-gépész | |  4 |

Szakbizottsági közlemény

A Gázipari Műszaki Szakbizottság 2016. április 14-én megtartott ülésén egyhangú döntést hozott a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról szóló 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet 2. számú mellékletét képező Műszaki Biztonsági Szabályzat (a továbbiakban: Szabályzat) módosítására vonatkozó javaslat sürgősséggel történő kidolgozására.

A döntést a Szabályzat égéstermék-elvezetés nélküli (nyílt égésterű), „A” típusú gázfogyasztó készülékek helyiségének levegőellátására, szellőzésére vonatkozó szakmailag hibás rendelkezései, továbbá az Országos Tűzvédelmi Szabályzat (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet) vonatkozásában megjelent téves hivatkozásai indokolják.

A Szakbizottság által közzétételre megküldött Szabályzatban végrehajtott módosítások a Szakbizottsággal való egyeztetés nélkül kerültek be a rendeletbe.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2016. máj. 26.

Kedves Ferenc! A 14/2001-es rendelet a környezeti légszennyezésről szól, órás, 24 órás és éves tűréshatárokkal, nem sok köze van a zárt térben megenegdett koncentrációkhoz, amiről a 25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet rendelkezik, 0,5 és 8 órás időintervallunkkkal. Lehet vitatkozni, hogy lakótérről tulajdon képen egyik se szól, mert egyik a kültérről, a másik a munkahelyekről szól. Számos olyan anyag van, ami a környezet károsítja, ezért van egy szigorú határérték a kültérre, de zárt térben a megengedett határérték ennek a többszörse is lehet (AK, CK). Ráadásul egy lakótér tűzhelyének üzemideje legflejebb a félórás koncentráció szempontjából mérlegelendő. Jelen esetben a két jogszabály értékei a következők, legrövidenn időintervallumara: 14/2001 NO 0,25 mg/m3 NO2 0,1 mg/m3 25/2000. NO 30 mg/m3 NO2 9 mg/m3 Szóval a kettő között mintegy 100 szoros különbség van. De a lényeg, amit már többször leírtunk, hogy a gáztűzhely esetében a domináns "szennyező" anyag a hő. Azaz, bőven a kritikus koncentráció előtt meg kell oldania a lakónak a hő elvezetését.


Zöhls András | 2016. máj. 26.

Kedves Miklós! Ez a kérdést pár hónapja már alaposan körbejártuk, hogy a szagok, a hő- és páraterhelés miatt az emberek sokkal hamarabb maguktól is ablakot nyitnak, mintsem a széndioxid miatt kellene, aki meg a tűzhellyel akar fűteni, az úgyis eltömi azt a méretezett szellőzőt, ezeket nem ismételném meg. Csak annyit mondanék a megengedő angol, német szabályozás a gyakorlatban bevált, nem kell mindent a végletekig túlszabályozni, van az embereknek anélkül is elég baja.


Fazakas Miklós Feren | 2016. máj. 26.

A jelenlegi előírás, amely definíció szerint megfelelő szellőzésűnek minősíti a 10 m3-nél nagyobb helyiségeket arra, hogy abban akár egy 11 kW hőterhelésű gáztűzhely üzemeljen, akkor is, ha annak ablaka, ajtaja tökéletesen tömített, - azaz a helyiségnek valójában nincs is szellőzése - , nyilvánvalóan önmagával is ellentmondásban van, ezért tarthatatlan. Ha az előírás úgy változna, meg, hogy a szellőztetést méretezni kell, akkor a tervezők , tervfelülvizsgálók, MEO átvevők nem vélhetnék azt , hogy mentesülnének a tervezői felelősség alól, amely szerintem az MBSZ hatályos előírásának ellenére, ma is fennáll. Ha a CO2 max = 1%-ra méretezünk, hogy elkerüljük a CO mérgezéseket, akkor a korábbi MBSZ szerinti szükséges légcsere szám jön ki, ami esetleg kismértékben csökkenthető, ha figyelembe vesszük, hogy a tűzhely nem folyamatos használatú. Azonban nem feledkezzünk meg arról, hogy a korábbi MBSZ előírás is figyelembe vette az egyidejűséget, ami 50%-al is csökkentette az előírás szerinti légcserét. Ebből következően ezen az alapon nem csökkenthető lényegesen a szükséges légcsere szám. Ha pedig a 14/2001.(V.9.) Köm-EüM-FVM együttes rendeletben meghatározott 200 mikro gramm/m3 órás NOx határérték betartására méretezünk, akkor a korábbi MBSZ előírásnál lényegesen nagyobb szükséges légcsere számok jönnek ki. Kérdés, hogy az egyes gáztűzhelyek jellemző NOx kibocsájtási értékeit honnan fogja beszerezni az épületgépész? Nekem úgy tűnik, hogy az égéstermék elvezetés nélküli készülékek is kiszorulnak lassan a lakótérből, azaz most már valamennyi nyílt égésterű készülék kiszorulásáról beszélhetünk a lakótérből.


Zoárd | 2016. máj. 24.

Mi ez? Hiba került a GMBSZ-be de nem merjük megmondani, hogy mi az? Csak nem a gáztűzhelyek szellőzésének abszurditását akarják visszahozni? Remélem akkor név szeirnti szavazás és vélemény alkotás lesz a bizottság részéről és a bizottság minden egyes tagja bizonyítja, hogy a saját lakásába is beépítette az összes elmebeteg elvárást, jegyzőkönyvvel hitelesítve!

Facebook-hozzászólásmodul