e-gépész online szaklap

A Fisher moduláris folyadékhűtők előnyei

2015. október 27. | támogatott cikk | |  0 |

„A folyadékhűtő nem fér el, nincs elég hely”. Bizonyára több üzemeltető, karbantartó is találkozott már közülünk ehhez hasonló problémával: le kellene cserélni az épület hűtését biztosító régi léghűtéses folyadékhűtőt (ami ráadásul sok villamos energiát is fogyaszt) de eddig erre még nem került sor.

Az okok a következők lehetnek: az épület hűtési igénye időközben annyira megnövekedett, hogy nagyobb berendezésre lenne szükség. Az új nagy folyadékhűtő nem fér el, a daruzáshoz nincs elég hely, most különben sem fér bele a költségvetésbe stb. Az elavult rendszer így általában megmarad, bizonytalanul és nagy fogyasztással üzemel, míg egy forró nyáron mikor a legnagyobb szükség lenne rá, majd végleg felmondja a szolgálatot.

Pedig ilyen problémákra is van már műszaki megoldás: a moduláris folyadékhűtő.

Példa 30 kW-os folyadékhűtő modulok gerincvezetékbe történő csatlakoztatására:

Miért kellene nagy hűtőteljesítményű, nagy tömegű folyadékhűtőt kockázatosan mozgatni, mikor ugyanannyi hűtőteljesítményt tudunk biztosítani több kisebb, könnyen mozgatható egységekből álló hűtőgéppel is?

A Fisher moduláris folyadékhűtőt pont az ilyen esetekre tervezték, legnagyobb előnye a mobilitás, de kiemelhetjük még az alacsony befektetési, üzemeltetési, javítási és karbantartásiköltségeket is.

Nagy előnye továbbá az ilyen rendszereknek, hogy utólag is egyszerűen bővíthetők - ellentétben az egyre inkább elterjedő VRF/VRV rendszerekkel, amelyek csak az eredetileg megvalósult állapotban és teljesítménnyel működnek.

A legtöbb épület teteje, ill. a hely ahová a hűtőberendezés elhelyezését megálmodta a tervező (főleg meglévő, régi épületek esetében) nehezen megközelíthető. Egy új, a megnövekedett igényeket kielégítő nagyméretű berendezés elhelyezése költséges daruzással, falbontással, átalakítással jár – esetenként az épületben zajló tevékenységet is le kell állítani emiatt, ami egy kórház vagy például egy 0-24 órás műszakban működő gyártósor esetében elképzelhetetlen.

A Fisher moduláris folyadékhűtők kis méretei miatt nincs szükség nagy átalakításra, a hűtőgépek a legtöbb ajtón beférnek, akár egy nagyobb teherszállító lifttel is mozgathatók, és a modulok vízszintes mozgatásához elegendő egy kézi villás raklapemelő („béka”) is. A moduláris folyadékhűtők mobilizálhatósága egyedülálló.

A folyadékhűtők három modul nagyságban kaphatók, kis befoglaló méretekkel:

FISHER CAM-H300C-3F: 30 kW

FISHER CAM-H650C-3F: 65 kW FISHER CAM-H1300C-3F: 130 kW

Berendezésméretek:
- 30 kW-os: 1160x900x2090 mm
- 65 kW-os: 2000x900x2090 mm
- 130 kW-os: 2000x1700x2090 mm

elektronikus expanziós szelep

A hűtőgépben a precíz hűtőközeg adagolást fejlett elektronikus expanziós szelep végzi, mindig a megfelelő hűtési igényekhez igazodva. A hűtőközeg és a folyadék közötti hőcsere ellenáramú csőköteges hőcserélőben zajlik. A meglévő régebbi csővezetékek, de még az újonnan kialakított és átmosott hálózatok is gyakran tartalmaznak szennyeződéseket, gyakran rakódik le iszap a nem megfelelően kezelt víz miatt. Ilyen szennyeződések a lemezes hőcserélők eldugulását, elfagyását és a legrosszabb esetben átszakadás esetén akár a kompresszor tönkremenetelét is okozhatják. Természetesen a csőköteges hőcserélőknél is megfelelően kezelt, tisztított és szűrt folyadék használata javasolt, de összehasonlítva a forrasztott lemezes hőcserélőkkel, az ilyen esetleges szennyeződésekre a csőköteges hőcserélők kevésbé érzékenyek. A csőköteges hőcserélők üzem közben történő elfagyásának esélye minimális.

Egy átlagos folyadékhűtő élete során az esetek 95%-ában részterhelésen működik.

A FISHER CAM-H300C-3F 30 kW-os folyadékhűtőben 1 hűtőkör 1 kompresszor, a
FISHER CAM-H650C-3F 65 kW-os folyadékhűtőben 2 hűtőkör 2 kompresszor, a
FISHER CAM-H1300C-3F 130 kW-os folyadékhűtőben 4 hűtőkör 4 kompresszor van, ami rendkívüli módon növeli az üzembiztonságot, ill. részterhelésen energiát takarít meg. Ez utóbbi az épületek energiafelhasználásának csökkentése szempontjából egyáltalán nem elhanyagolandó.

A Fisher folyadékhűtő berendezések működéséhez jóval kisebb puffertérfogatra van szükség. Ha a rendszer folyadéktérfogata a hűtőteljesítményhez képest eléri a 3,5 liter/ kW-ot, a puffertartály a rendszerből el is hagyható.

Mindegyik hűtőkör Copeland Scroll kompresszorral, elektronikus adagolóval van felszerelve a szükséges hűtőköri védelmekkel együtt. Ha valamelyik hűtőkörben rendellenesség lép fel, a többi hűtőkör ettől függetlenül továbbra is üzemelni.

A folyadékhűtőhöz igény esetén (10 °C alatt) folyamatos kondenzátorventilátor-szabályozás is rendelhető.

A Fisher moduláris folyadékhűtő vízcsatlakozásai karimás csatlakozók, melyek a 30 kW-os berendezésnél az egyik oldalon, míg a 65 és 130 kW-os változatnál a berendezés mindkét oldalán megtalálhatók. A kétoldali karimás csatlakozási lehetőség telepítéskor nagyobb szabadságot nyújt a csőhálózathoz való illeszkedéshez, ill. ez könnyíti meg a folyadékhűtők egymás után való elhelyezését is (az ide vonatkozó telepítési távolságok betartásával). Maximálisan 16 db folyadékhűtő modul köthető össze egy rendszerben.

A berendezések egyenként önálló mikroprocesszoros vezérléssel rendelkeznek, több folyadékhűtő esetén egy választott Master hűtőgép vezérli a többi Slave egységet soros (RS485) kommunikációs porton keresztül, mindig a pillanatnyi terhelés alapján kiválasztva a leghatékonyabb működést. A Master gép esetleges meghibásodása esetén a Master funkció könnyen áthelyezhető bármelyik másik hűtőgépre, segítségével üzemidő szerint léptethetők a modulok, így kiegyenlített üzemidő érhető el.

A Fisher CAM moduláris berendezések nem csak hűtésre, hanem alapból hőszivattyús üzemben történő fűtésre is használhatók bivalens hőszivattyús rendszerben, de Magyarország egyes részein akár monovalens rendszerben is (megfelelő, alacsony hőmérsékletű vízzel működő hőleadókkal).

Fűtőteljesítmények -10 °C külső levegő hőmérsékleten, 35/30 °C-os vízzel:
FISHER CAM-H300C-3F ~24 kW
FISHER CAM-H650C-3F ~50 kW
FISHER CAM-H1300C-3F ~92 kW

Moduláris kialakításuknak köszönhetően nem csak a biztonságos és energiatakarékos üzem a fő jellemzőjük, hanem a bővíthetőség is – az épület hűtési energiaigényének megfelelően. A berendezések tökéletesen megfelelnek a lakó- és kereskedelmi felhasználású épületek, szállodák, egészségügyi intézmények, irodaházak stb. komfort hűtésének és hőszivattyús fűtésének ellátására.

Összefoglalva:
- a Fisher moduláris folyadékhűtő egységek 30, 65 és 130 kW-os hűtőteljesítményűek
- a hűtőgépek egyenként is és rendszerbe sorolva is üzemképesek
- a rendszer bármikor bővíthető, max. 16 db berendezés csövezhető össze egy rendszerben, Master/Slave üzemben való működésre, üzemóra kiegyenlítéssel
- üzembiztos és energiatakarékos működés részterhelésen is (több hűtőkör)
- R410A hűtőközeg, 400 V 3 fázis betáp, Scroll kompresszor, elektronikus adagoló
- horganyzott, festett acéllemez burkolat, merev alapkeret
- ellenáramú csőköteges hőcserélő karimás vízcsatlakozással
- rézcsőre húzott alumínium lamellás V alakú kondenzátor
- elektromos kapcsolószekrény
- vezetékes vezérlő kijelzővel, időzítés, üzemóra léptetési lehetőség
- jó ár/érték arány, energiatakarékos és megbízható üzem

A Fisher moduláris folyadékhűtők a mai kor hűtési és hőszivattyús fűtési igényeinek tökéletesen megfelelnek, könnyen telepíthetők, mozgathatók.

További információval, árakkal és raktárkészlettel kapcsolatban forduljon a Columbus Értékesítő Kft-hez.

Szórólap letöltéséhez KATTINTSON!

Katona Zoltán
Columbus Klíma Cégcsoport
www.fisherklima.hu

(x)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul