e-gépész online szaklap

Nem a céltalan árversenyre

2015. szeptember 14. | e-gépész | |  1 |

A Magyar Mérnöki Kamara közleménye az „Otthon Melege Program” keretében meghirdetett a „Társasházak energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” című (ZFR-TH/15) pályázattal kapcsolatban.

A Magyar Mérnöki Kamara támogatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által az „Otthon Melege Program” keretében meghirdetett, a „Társasházak energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” című (ZFR-TH/15) pályázatot. A Magyar Mérnöki Kamara 2015. június 19-én szakmai workshop-ot szervezett a pályázat projektjeiben közreműködni szándékozó műszaki ellenőrök tájékoztatása és felkészítése érdekében. A workshop élőben, on-line is követhető volt.

Ugyanakkor a Magyar Mérnöki Kamara elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja a pályázat által a műszaki ellenőröknek kiírt árversenyt. A díj ajánlatra vonatkozó kiírás gyakorlatilag korlátlan – negatív irányú – árversenyt jelent. Csak az azonos – legalacsonyabb - vállalási ár esetén döntő tényező a gyakorlati idő és a szakmai referencia.

Ez önmagában is pusztító hatású általában a kisvállalkozásokra nézve és konkrétan az adott projekt műszaki ellenőrzésének megbízhatóságára és szakmai színvonalára is.

Nyilvánvaló, hogy a minőségi kritériumok lényegében korlátlan mellőzése a kiírásban rengeteg gyakorlati, kivitelezési és fenntarthatósági problémához fog vezetni, amelyek árát a lakók fogják megfizetni, esetleg többszörösen is.

A Magyar Mérnöki Kamara felhívja a pályázat kiíróját a pályázati kiírás kötelező felkészítésre és árversenyre vonatkozó részének azonnali felülvizsgálatára és módosítására.

Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2015. szept. 16.

Ezek szerint ha van egy, azaz egy darab legalacsonyabb ár, akkor nem számít a referencia, a szakmai múlt, a biztosítás, stb.

Facebook-hozzászólásmodul