e-gépész online szaklap

Nyáron is CO-mérgezések

2015. szeptember 3. | e-gépész | |  3 |

Az elmúlt 3 hét alatt 3 ember hal meg szén-monoxid-mérgezésben csak Budapesten. Sajnos a tüzelőberendezések karbantartását a tulajdonosok nem veszik elég komolyan. Az átfolyós rendszerű gáz-vízmelegítők nagy veszélyt jelentenek nyáron is a lakosságra.

Sokszor a fürdőkád fölé elhelyezett tüzelésberendezések közvetlenül mérgezik szén-monoxiddal a fürdő vagy zuhanyzó áldozatot. Hiába van átjárható, bélélt kéményünk, ha az égéstermék meg sem érkezik a kéményhez. A gáz-vízmelegítő lamellái hamar, akár fél év alatt is eldugulhatnak helyi adottságoktól függően. Az égestemék nem jut el a kéményig, közvetlenül a készülékből a laktótérbe távozik. Ezért minden évben nélkülözhetetlen a gáz-tüzelőberendezések karbantartása. Gondoljunk csak bele, milyen fokozott igénybevételnek van kitéve egy átfolyós gázvízmelegítő vagy egy kombi cirkó.

Arra figyeljünk, hogy ez éves karbantartás ne csak az égőtálca tisztításáig terjedjen. Mindenképpen ellenőriztessék a készülék hőcserélő lamelláit és deflektort is. Ekkor már csak egy minősített, fogyasztóvédelem által megvizsgált CO-vészjelző felszerelése után dőlhetünk hátra. Természetesen a gázkészülék telepítési helyiségben felszerelve.

Kin Róbert kéményseprő mestertől idéztünk

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Juhász István | 2015. szept. 10.

Kedves Uraim! Indul a fűtési szezon, sokan most akarnak CO jelzőt vásárolni. Létezik valahol aktuális lista a bevizsgált készülékekről? Köszönöm a segítséget! Juhász István


Németh Szabó László | 2015. szept. 10.

Hogy a Híradóban csak a karbantartást meg a kéményt tudják szajkózni CO mérgezések kapcsán, az szomorú. De, hogy szakmai fórumon is ez megy, az nagyon elkeserít! :-( A kulcsszó: a KÉMÉNYÁRAMKÖR! Ennek pedig 90%-ban a légbevezetés része hiányzik, és csak 10%-ban van eldugulva a kémény, vagy a készülék hőcserélője. Amire a figyelmet fel kell hívni: Ne cserélj ablakot szakember (épületgépész mérnök!) megkérdezése nélkül! Minél előbb végeztesd el a gázellátó rendszer műszaki-biztonsági felülvizsgálatát, hogy a hibákra, hiányosságokra fény derüljön! Ez nem a készülék karbantartása, ez egészen más! A címre reagálva: persze, hogy nyáron! Minden szakember tudja, mi a kéményben létrejövő nyomáskülönbség létrehozója. Zoárddal mindenben egyetértek.


Zoárd | 2015. szept. 8.

A nyári üzemnek a fent említett problémákon felül is vannak kényes részei. Ilyen az indulási állapot. Azaz a kéményben hidegebb a levegő, mint kint, a kéményben "hideg dugó" keletkezik, - akár még az is előfordulhat, hogy befelé jön a légáramlat -, azaz még egy karbantartott berendezésnél is érhetik meglepetések az embert. Ez is azt mutatja, hogy jó lenne a nyitott égésterű berendezések mielőbbi megszüntetésén fáradozni.

Facebook-hozzászólásmodul