e-gépész online szaklap

Legyen érdekképviselet!

2015. július 9. | e-gépész | |  1 |

Tanulságos olvasói levél kamarai díjakról, műszaki-biztonsági felülvizsgálatról, mérnöki szolgáltatásokról és érdekképviseletről; azaz munkáról.

Tisztelt Kamara!

Három jogosultságom jár le idén. T. Kamara értesített, jogi vizsga tízen-ezer Ft (online), és jogosultságonként húszezer (3 x 20.000 Ft).

Ide másolom:
A jogosultsága meghosszabbítása, az alábbi dokumentumok becsatolásával lehetséges:
- kitöltött kérelem, (letölthető a .....hu/nyomtatványok oldalról),
- szakmai önéletrajz,
- szakmai gyakorlat igazolása, referenciamunka,
- kötelező jogi továbbképzés igazolása,
- befizetés igazolása (20.000,- Ft/jogosultság)
- számlaszámunk:
- nyilatkozat büntetlenségről (amennyiben erkölcsi bizonyítvány már van becsatolva.)

Öt évre elosztva, arányosan nem sok, csak legyen hozzá megbízás, keressük meg az árát!

De az is zavaró, 35 éves mérnöki munka után, azóta meglévő jogosultságok mellett mit kell még újonnan bizonyítani?

Csak egy példa. Nagy gázzal keresett a Katasztrófavédelem a gáz műszaki-biztonsági "felülvizsgálatára" (új rendelet szerint) kamarai mérnöki regisztrációval is rendelkező gázszerelő műszaki biztonsági felülvizsgálókat. Felelős intézkedés, ne azonos szintű, tudású gázszerelő vizsgáljon gázos ügyeket, legyen az mérnök (ha megbíznák)!

Minden ilyen irányú jogosultság megszerzéséhez is járultak költségek, több megyében is regisztráltak. A megbízásokat mégis a csak gázszerelő (felülvizsgáló) papírral rendelkezők vitték el a mérnökök elől. Ugyanez a helyzet a gázszolgáltatókra cedált normál gázos felülvizsgálatokkal is, megversenyeztették és fillérekért kiadták. Információm szerint nincs is kész a határidőre elvégzendő feladatból 10-15%-nál több.

Vagyis lehetnek ajánlott - magas - mérnöki díjaink, ehhez tartozó regisztrációs, eljárási díjak. De legyenek érdekképviseleti megoldásaink is, legalább a rendeletek szerinti mérnöki szolgáltatások igénybevételéhez...

Alföldi J.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zöhls András | 2015. júl. 14.

Egy apró pontosítás. Azt a bizonyos 20 ezer forintot csak annak kell fizetni, aki papír alapon hatósági bizonyítványt kér a szakmagyakorló továbbképzési kötelezettség teljesítéséről: Az építésügyi és az építésüggyel összefüggő szakmagyakorlási tevékenységekről szóló 266/2013. (VII. 11.) Kormányrendelet szerint: ”32. § A területi kamara titkára - külön jogszabályban meghatározott igazgatási szolgáltatási díj fizetése mellett - hatósági bizonyítványt állít ki a névjegyzék adataiból, a szakmagyakorlási tevékenységet végző személy vagy cég névjegyzéki jelöléséről, a szakmagyakorló továbbképzési kötelezettségének teljesítéséről, amennyiben azt a szakmagyakorló kérelmezi.” Erre a többségünknek semmi szükségünk nincs, hiszen az online névjegyzékben bárki naprakészen megnézheti, van-e tervezői jogosultságunk egy adott területen. Más kérdés, hogy ezt nem nagyon szokták a kamarában elmondani senkinek.

Facebook-hozzászólásmodul