e-gépész online szaklap

Az AutoCAD PDF-támogatási funkciói

2015. június 22. | e-gépész| |  0 |

Ezen a héten az AutoCAD PDF-támogatásának néhány változásával foglalkozunk. Mindenképpen érdemes figyelmet fordítania az AutoCAD PDF-támogatási funkcióira, ha eddig ezt nem tette meg.

A PDF (Portable Document Format) ma már a világ egyik legelterjedtebb fájlformátuma. Az AutoCAD már sok-sok éve lehetővé teszi a PDF-fájlok importálását és exportálását. Az AutoCAD 2016 viszont magasabbra teszi a lécet.

A PDF-támogatás jelentősen javult az AutoCAD 2016-os kiadásában: javult a teljesítmény, a rugalmasság és a minőség.

Ezek a PDF-ek kisebbek – általában a 2015-ös verzió kimenetének fele vagy még kisebb a fájlméret –, és gyorsabban jönnek létre.

Az AutoCAD 2016-ban lényegesen gyorsabb az olyan rajzok zoomolása és eltolása, amelyekhez PDF-alávetítés van csatolva, még akkor is, ha az alávetítés nagy méretű. A legnagyobb változásokkal azonban a PDF-fájlok exportálásakor találkozhatunk.

Az első szembetűnő dolog, hogy mostantól két különböző vezérlőkészlet áll rendelkezésre a PDF- és DWF-fájlokba történő exportálásához. Az Exportálás DWF/PDF-fájlba párbeszédpanel helyett két párbeszédpanel áll rendelkezésre, egy a DWG, egy pedig a PDF formátumhoz. Mindkét párbeszédpanel a Kimenet szalagról érhető el.

A PDF-beállítások között megtalálhatók a PDF-dokumentum minőségének és betűtípus-kezelésének vezérlői, valamint a hiperhivatkozások és könyvjelzők hozzáadására szolgáló új vezérlők.

A hiperhivatkozások vezérlőjével hivatkozások illeszthetők be a rajzból a létrehozott PDF-fájlba.

A hiperhivatkozások mutathatnak a rajzon belüli más lapokra és elnevezett nézetekre, valamint külső webhelyekre és egyéb fájlokra. Hozzáadhat például egy rajzlaplistát egy dokumentumkészlethez, és a listában hivatkozásokat hozhat létre a rajzlapokra. Esetleg megjegyzéseket adhat hozzá rajzokhoz, majd a megjegyzésekkel hivatkozhat a rajzokra, megkönnyítve ezzel a navigálást a létrehozott PDF-dokumentumban.

Az új hiperhivatkozási képességek támogatják a hivatkozások létrehozását a különböző objektumtípusokban, mint például a szöveg, kép, blokk, geometria, attribútum és mező. A könyvjelzők funkció könyvjelzőként exportálja a lapokat és az elnevezett nézeteket, hogy a PDF-fájl megtekintésekor könnyedén navigálhasson közöttük.

Amikor a Nyomtatás eszközt használja a PDF-fájlok létrehozásához, már négy előre definiált PDF-beállítás közül választhat, amelyekkel gyorsan alkalmazhatja a különböző PDF-kimeneti beállításokat a különféle igényeknek megfelelően. Ha a Nyomtató/plotter legördülő listában a PDF pc3 lehetőségek valamelyikét választja, megjelenik a PDF-beállítások gomb, amellyel kényelmesen elérhető a PDF-beállítások párbeszédpanel.

Hasonló PDF-beállítások és beállításvezérlők érhetők el, amikor az Exportálás PDF-fájlba vagy a Kötegelt nyomtatás eszközök használatával hozza létre a PDF-fájlokat.

A Lapkészletkezelő is megújult a PDF-fejlesztések támogatása érdekében.

Függetlenül attól, hogy melyik módszert használja a PDF-fájlok létrehozásához az AutoCAD 2016 programban, a létrehozott PDF-fájlok PDF-megtekintőben, például az Acrobat Reader programban való megtekintése további előnyökkel jár. Az elrendezésnevek például automatikusan oldalcímkeként jelennek meg a létrehozott PDF-fájlban, ami megkönnyíti a rajzlapok azonosítását a PDF-dokumentum megtekintésekor.

Ezenkívül az AutoCAD-rajzban SHX-betűkészletek használatával létrehozott szövegek mostantól kiemelhetők, másolhatók vagy akár kereshetők az Acrobat Reader Megjegyzések listájában.

Tekintsük át az AutoCAD 2016 PDF szerkesztési újításait az alábbi, magyar felirattal ellátott videóban.

video link: https://www.youtube.com/watch?v=nrTt7qZulMc

Ennyi volt erre a hétre. Az AutoCAD 2016 programban azonban számos más új szolgáltatás is elérhető. Eddig, az AutoCAD 2016 újdonságait bemutató cikksorozatunkban már beszéltünk a megújult felhasználói felületről, a revízióbuborékokat érintő változásokról és a legnagyobb újításról, a program méretezési parancsainak fejlesztéseiről, valamint a rajzolási és szerkesztési újításokról.
(x)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul