e-gépész online szaklap

Kommunikál a HKVSZ

2015. június 18. | e-gépész | |  0 |

A szakma egyik legnagyobb nyűgje, hogy ritkán és erőtlenül tudja a hangját hallatni a közmédiában, éppen ezért örömteli, ha sikerül egy szakembernek szóhoz jutnia. Ez pedig egy öngerjesztő folyamat: ha valahol valakit szakértőként mutatnak be, akkor azt később is keresni fogják. Csak így tovább!

Rádióinterjú a klímák használatáról

2015. június 4-én délelőtt Várkonyi Nándor, a Hűtő-és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára nyilatkozott a Kossuth Rádió „Napközben” című adásában.

Banner Géza szerkesztő-műsorvezető immár harmadik alkalommal hívta meg a szakembert a klímaszezon kezdete miatt aktuális témájú beszélgetésre. Ezúttal allergológiai- illetve munkavédelmi területen dolgozó specialisták társaságában elemezték a klíma-és légkezelő berendezések működtetésével járó fontosabb tennivalókat. Szó esett az egészségre nem ártalmas légsebességről, a karbantartások, rendszeres tisztítások nélkülözhetetlenségéről, a piacon kapható klímaberendezések technikai színvonalának emelkedéséről.

A főtitkár kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a karbantartások, tisztítások elvégzését képesített szakemberekre bízni, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy az idén februárban megjelent, megújított „F-gáz” rendelet (14/2015. (II. 10.) sz. Korm. rendelet) előírásai értelmében a lakossági klímavásárlások alkalmával a vevőnek kötelező kiválasztani azt a képesített vállalkozást, amellyel a telepítést el kívánja végeztetni. A képesített vállalkozás egy tanúsítványt köteles kiállítani, amelyen a gép adatain kívül a végfelhasználó nevének és címének is szerepelnie kell. Csak ebben az esetben vihető el a kereskedőtől a berendezés. A szakszerű telepítés és beüzemelés után a vállalkozás feltölti a dokumentumot a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság „Klímagáz adatbázisába”. A jogszabályi előírás egyértelműen a gazdaság fehérítését szolgálja.

Bár a rendelkezésre álló idő igen rövid volt, sikerült néhány közérdeklődésre számot tartó információt megosztani a műsor hallgatóival.

Klímákról nyilatkozott az MTV-1 műsorában a főtitkár

Itt a klímaszezon. Alig telt el két nap a Kossuth Rádióban elhangzott interjú óta és Várkonyi Nándor HKVSZ főtitkárt ismét médiaszereplésre kérték fel. Ezúttal az MTV-1 vasárnap délutáni élő egyenes adásában válaszolt a műsorvezető klímaszereléssel kapcsolatos kérdéseire.

Bár kissé szokatlan volt egy kamerával szembenézve válaszolni a telefonon érkező kérdésekre, a leglényegesebb információkra sikerült sort keríteni a mintegy öt perces beszélgetés folyamán. Fontos volt, hogy a lakossági klímavásárlások lebonyolítását meghatározó tanúsítványról szó essen, ugyanis megváltoztak az ide vonatkozó jogszabályok, és az idén hatályba lépett új „F-Gáz” rendelet (14/2015 (II. 10.)) kötelezi a klímaberendezések forgalmazóit, hogy csak a már említett, szabályszerűen kitöltött dokumentum birtokában adhatják el a végfelhasználóknak a készülékeket. A tanúsítványokat azok a képesített vállalkozások állíthatják ki és tölthetik fel a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság honlapjára, amelyek gyártmány-specifikusan képzettek és garantálják azt, hogy a klímaberendezés telepítését, beüzemelését szakszerűen el fogják végezni.

A klímák tisztításának, karbantartásának kérdéskörére már nem jutott idő, ezek a témák majd a következő alkalommal kerülnek terítékre. Összességében elmondható azonban, hogy hasznos, a magyar lakosságot elevenen érintő információkat sikerült a TV-nézők népes táborához eljuttatni.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul