e-gépész online szaklap

Új épületenergetikai minősítő rendszer alacsony energiafelhasználású épületekre

2015. április 17. | e-gépész | |  3 |

A Magyar Passzívház Szövetség (MAPASZ) célul tűzte ki egy hazai alacsony energiafelhasználású épületminősítő rendszer megalapozását, létrehozását, mely illeszthető a hazai épületenergetikai jogszabályi környezetbe, ugyanakkor elfogadható pontossággal kezeli az alacsony energiafelhasználású épületek energiaáramait.

Ezt az indokolta, hogy a német gyakorlat szerinti passzívház minősítő rendszer hazai alkalmazásában nehézségeket tapasztaltunk: egyrészt ki szeretnénk terjeszteni a minősítő rendszert a passzívházaknál valamivel magasabb energiafelhasználású, de még mindig nagyon energiahatékony épületekre is, másrészt más alapokra kívánjuk helyezni a minősítői jogosultság rendszerét, harmadrészt pedig a magyar piac magasnak ítéli meg a passzívház minősítési költséget, amihez ráadásul a német gyakorlattól eltérően nálunk nem kapcsolódik állami támogatás.

A munka 2014-ben elkezdődött, többször be is számoltunk róla. Az év végére elkészült megalapozó tanulmány, mely meghatározta a következő lépéseket, feladatainkat, javaslatokat a 7/2006. (V.24.) TNM rendelet 2. melléklet szerinti számítási eljárás egyes lépéseinek módosítására alacsony energiafelhasználású épületekre.

Forrás: www.mapasz.hu

Megjegyzés: Kétségtelenül szükség van egy minősítő rendszerre, ami megmondja (2018-20-tól), hogy mi a közel nulla, és miért az.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Zoárd | 2015. ápr. 28.

A német passzívház-rendszer egy magánkezdeményezés, az egész rendszer a németországi kultúrához illesztett rendszerként üzemel. Ez az, ami Magyarországon nem működik, mert nálunk az emberek állam bácsitól várnak rezsicsökkentést, a helyett, hogy a maguk sorsát a maguk kezébe vennék. Így aztán üzleti alapon szerintem ez nem fog működni nálunk. Ha állami kötelező megfizetendő változatot akarunk, akkor pedig csak a tűzhöz közel esők fognak maguknak irreális hasznot realizálni, a hétköznapi emberek és az állam –azaz az adófizetők - pumpolásával.


yqzyia | 2015. ápr. 27.

Örvendetes hír, hogy a MAPASZ is magára kívánja formálni a minősítési rendszert. Majd idővel csak rákap minden szövetség, gazdasági csoport, hogy a saját szája íze szerint minősítsen, vagy osztogasson passzívház minősítést. Külön öröm, hogy más alapokra kívánják helyezni a minősítési jogosultság rendszerét. Tudjuk ez hogy megy, majd egyel több helyre fizethetünk jogosultságért/minősítésért.


Zoárd | 2015. ápr. 22.

A cél üdvözlendő, ami a német passzív ház magyarországi megjelenési formáját illeti, nagyon is ránk fér egy attól független rendszer kialakítása. A német passzív házzal kapcsolatos tevékenységemet akkor függesztettem fel, amikor egy értelmező kérdésre az volt a válasz, hogy menjek el egy tanfolyamra, illetve van egy emelt díjas telefon kapcsolat, ahol egyszerű kérésekre tudnak választ adni. Vettem a lapot, el is gondolkodtam, ha legközelebb felhív egy kivitelező, hogy nem érti a tervet, akkor rögtön felajánlok neki egy tervismertetési tanfolyamot jó pénzért. Mind ezt természetesen elemelt díjas telefonon keresztül. Viccet félre téve: A TNM rendelet természetesen most is definiálja, hogy mi a közel "nulla". Tény, hogy a rendeletben meghatározott közel nullan nagyon- nagyon nem nulla! Azaz szerintem a rendelet brutálisan magas fajlagos értéknél már közel nullaenergiájú épületet ad ki, ami egyszerű szemfényvesztés. Sajnos, ez folytatása a tanúsítási besorolásnál látott valóság és rendeleti szemlélet elszakításának.

Facebook-hozzászólásmodul