e-gépész online szaklap

ESCO helyett energiahatékonysági szerződés

2015. április 17. | e-gépész | |  2 |

Az ESCO kifejezés némileg devalválódott az utóbbi években. Ennek okai között a legfőbb talán az, hogy a várt megtakarítások, amik a komoly szigetelési, fűtéstechnikai beruházásokból fakadtak volna, nem realizálódtak. Az ESCO cégek kénytelenek voltak hát átgondolni stratégiájukat.

Nem is olyan régen még úgy nézett ki a konstrukció, hogy az ESCO cég végrehajtotta az épületenergetikai felújítást X összegért, majd az addigi rezsiköltséget tízegynéhány éven át kiszámlázta a megbízónak, és befektetésének értékét, valamint hasznát az addigi magasabb rezsi és a felújítás utáni olcsóbb üzemeltetés különbségéből várta realizálódni. Csakhogy azt tapasztalták, hogy a felújítás után pár évvel a költségszint visszatért a kiindulási szintre!

Nem kellett sokat kutatniuk a hibaforrást: az nem volt más, mint az ember, azaz az üzemeltető, aki nem gondos gazdaként bánt a tulajdonával. Változtatniuk kellett hát, hogy rentábilissá váljon a működésük.

Az ESCO cégek politikájának homlokterébe így az üzemeltetés került. Ma már ez a lényeg számukra: a folyamatos monitoring, a felelősségvállalás, az, hogy ők üzemeltessék az épületet! Az épület energetikai racionálizálásánál inkább csak a fűtés- és szabályozástechnikai felújításra szorítkoznak, mert az térül meg belátható időn belül, de azt akár rá is bízzák a tulajdonosra, ha például EU-s pénzhez jutott. A lényeg számukra az ellenőrzött, profi üzemeltetés - ami normál esetben az üzemeltető alapfeladata és érdeke lenne, de amíg nem az, addig egy erre szakosodott cég remekül megélhet belőle.

Így lett az ESCO-ból energiahatékonysági szerződés.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Szakos Péter | 2015. jún. 26.

Sosem felejtem el a történetet, ahol a kiugró gázszámla okait kutatva, az ESCO cég kollégája azt tapasztalta, hogy az üzemeltetett csarnoképület tetején lévő lyukon beesik a hó télvíz idején. Az ügyfél tudott róla, hisz a daruról leeső raklap még nyáron szakította be a tetőt. Elpakoltak alóla, és néha összesöpörték a behulló faleveleket, de a folytonossági hiányt nem pótolták, ugyan minek... Az az ESCO cég, amelyik kiadja az üzemeltetést a saját kezéből és/ vagy a minimális felügyeletet sem végzi: bukásra van ítélve. Megoldás lehet egy jó szerződés, a kölcsönös előnyök elosztásával, de a legjobb a szoros ellenőrzés, amit nem nehéz megvalósítani, ha van egy jó felügyelet a rendszeren. Akár egy mobiltelefon és egy jó alkalmazás is elég és jön a riasztás, ha valami nem a megfelelő módon működik. Így megy ez 2015-ben...


Fogta Gábor | 2015. jún. 22.

Eddig is voltak, Ma is vannak, Ezután is lesznek ... ilyen és hasonló tiszavirág "szakmai" marketing cégek, un. vállalkozások ... - sajnos. ("Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog!") A játékgépek ilyenkor a következőt írják ki; Game Over. Ennyi.

Facebook-hozzászólásmodul