e-gépész online szaklap

Gazdaságos és környezetbarát vízlágyítás a fenntarthatóság jegyében

2015. március 10. | támogatott cikk | |  0 |

Innovációk a vízlágyítás terénA globális vízfogyasztás folyamatosan nő, a friss víz világszerte egyre drágább, mivel újra és újra ugyanazt a vízkészletet kell megtisztítani a lakosság és az ipar számára is. A jövő ezért a költséghatékony, környezetb...

Innovációk a vízlágyítás terén

A globális vízfogyasztás folyamatosan nő, a friss víz világszerte egyre drágább, mivel újra és újra ugyanazt a vízkészletet kell megtisztítani a lakosság és az ipar számára is. A jövő ezért a költséghatékony, környezetbarát és kiszámítható vízkezelő technológiáké. Az űrből a Földre tekintve páratlan látvány tárul elénk: a bolygó kétharmadát víz borítja. Azt hihetnénk, hogy bővében vagyunk ennek a természeti kincsnek. Pedig a vízkészlet 97,6% sós tengervíz. A teljes vízkészletnek csupán csak a 0,64 % alkalmas emberi fogyasztásra. Az édesvíz fogyása már napjainkban is óriási feszültségeket okoz főként Ázsia és Afrika egyes országaiban. A friss víz egyre drágább, ezért hamarosan globális gazdasági tényező lesz: a vízválság nemcsak a legszegényebbeket érinti majd, hanem a gazdagabb országokra is hatással lesz. Mivel újra és újra ugyanazt a vízkészletet bizony komoly kihívás megtisztítani, az innovatív vízkezelő rendszerek világszerte egyre elterjedtebbek lesznek.

Ma már Magyarországon is elérhető a BWT újgenerációs és gazdaságos vízlágyító technológiái: a HDV nagy teljesítményű ipari vízlágyító készülék és a RONDOMAT DUO folyamatos üzemű berendezés.

Nem csak egyszerűen vízlágyítás

Közismert tény, hogy a vezetékes víz általában túl kemény, a benne található ásványi sók miatt vízkő rakódik le a berendezések alkatrészein, így azok hamarabb tönkre mennek. Bizonyos gyártási folyamatokhoz pedig kizárólag lágy víz használható. A készülékek megóvása és az egyenletes vízminőség biztosítása érdekében az ipari vízlágyítók beépítése már évtizedek óta természetes a szakemberek számára. A hatékony vízkezelés ma már azonban nem csupán a lágyításról szól: a jövő a költséghatékony, környezetbarát és kiszámítható vízkezelő technológiáké.

A Best Water Technologies (BWT) szakemberei a cég kutatás-fejlesztési központokban folyamatosan azon dolgoznak, hogy olyan innovatív vízkezelő berendezéseket alkossanak, amelyek a fenntartható fejlődés jegyében készülnek: környezetbarát, energiatakarékos és gazdaságos technológiát képviselnek.

Az elmúlt években két új vízlágyító berendezéssel is megjelentek a piacon:

Dániában fejlesztették ki az nagyipari vízigényeket (akár 50-100 m3/h) kielégítő vízlágyítók legújabb generációját, a HDV-t. A HDV vízlágyító rendkívül takarékos, akár 90 százalékkal kevesebb vizet és 70 százalékkal kevesebb sót használ, összehasonlítva egy hagyományos vízlágyító berendezéssel. A HDV-t a gazdaságosságon túl könnyű kezelhetőség jellemzi: mindössze öt működtető szeleppel rendelkezik, míg egy hagyományos berendezésnél ez akár húsz szelepet is jelenhet. A kevesebb alkatrész várhatóan a jövőben a karbantartási költségeket is csökkenteni fogja. Németországban a szakemberek pedig megoldást találtak a következő problémára: A rövid ideig tartó csúcsfogyasztás biztosításának érdekében a hagyományos vízlágyítókat arra az értékre kell méretezni. Ilyen esetében számolni kell, hogy a kisebb vízfelhasználáskor (pl. hétvégén, nyaraláskor, stb.) pangó víz jelenhet meg, amely higiéniai problémákhoz vezethet. A modern, kompakt külső megjelenés mellett a BWT RondomatDuo S vízlágyító sorozata a legkorszerűbb technológiát tartalmazza. Olyan intelligens vezérlő egységgel rendelkezik, amely képes lenne szabályozni, hogy a gyanta tölteten mindig megfelelő vízáramlás legyen függetlenül attól, hogy a csúcs vagy alacsony fogyasztásról van szó. A Rondomat DUO S lelke a 2 db különböző teljesítményű vízlágyító oszlop és az őket vezérlő egység. A vízlágyító vezérlő egysége képes figyelni és elemezni az aktuális fogyasztási értékeket, és ez alapján vezérli, hogy melyik oszlop legyen üzemben. Ennek köszönhetően egy kisebb méretű berendezéssel s el tudjuk látni ugyan azt a feladatot – nincsen szükség a túlméretezésre. Az új RondomatDuo S regenerálása intelligens-mennyiségvezérelt, azaz a vízlágyító belső vízórája méri és figyeli az átfolyt, lágyított vízmennyiséget és ennek ismeretében intelligens módon optimális időben végzi el a (részleg)regenerálást a merült, üzemen kívüli gyantaoszlopon. Így biztosítja a folyamatos lágy víz ellátást. Jól beállított vízlágyítóval és a mennyiségvezérelt regenerálással biztosítható a gazdaságos üzemeltetés, az optimális regeneráló só – és vízfelhasználás.

A vízlágyítás terén megjelent legújabb innovációk itthon is elérhetőek!

A többféle méretben és teljesítménnyel működő, rendkívül gazdaságos és hamar megtérülő az ipar számára kifejlesztett innovatív vízlágyító technológiák a BWT Hungária Kft. révén már Magyarországon is elérhető. A BWT Hungária Kft. a magyarországi vízkezelési piac egyik meghatározó szereplője, háztartási és ipari berendezéseket gyárt és szerel össze. Szinte mindenütt, ahol vízről van szó – legyenek azok központi (point of entry) berendezések, vagy olyanok, amelyeket a vízvétel helyén (point of use) telepítenek – megtaláljuk a BWT élvonalbeli termékeit, amelyek már több millió esetben beváltak. (x)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul