e-gépész online szaklap

Infrahőmérők árcsökkenése

2015. január 19. | e-gépész| |  0 |

Az infrahőmérők segítségével a forgó-mozgó alkatrészek vagy távoli objektumok felületi hőmérséklete gyorsan és pontosan ellenőrizhető.

Mérési feladataitól függően különböző csökkentett árúinfrahőmérőink közül választhat: http://www.testo.hu/infrahomerok/

Érintésmentes hőmérséklet mérő műszerek alkalmazási lehetőségei

Az infra hőmérséklet mérő műszerek alkalmazási lehetőségei nagyon sokrétűek, a megfelelő műszer kiválasztásához és a mérés helyes elvégzéséhez azonban figyelembe kell venni a műszer tulajdonságait (optika, emissziós tényező állíthatósága, lézerjelölés) és a mérési feladat sajátosságait (távolság, mért felület típusa).

Az infra hőmérsékletmérő műszereket alapvetően az alábbi 3 tulajdonság különböztetik meg egymástól, melyek segítenek kiválasztani a legmegfelelőbb típust:

1. A műszer optikája
Az infrahőmérők egy kör alakú felület átlaghőmérsékletét jelzik ki. Ennek a körnek az átmérője a műszer optikájától és a távolságtól függ. Egy 1:1 optikájú műszer esetében akkora a mért felület átmérője, mint amilyen távolságból mérünk (pl.: 10 cm távolságból 10 cm átmérő). Egy 10:1 optikájú műszer esetében azonban 10-zel kell osztani a távolságot, hogy megkapjuk a mért felület átmérőjét (pl.: 1 m távolságból 10 cm). A kör átmérője, azonban nem lehet kisebb, mint az optika átmérője!

2. Lézerjelölés
Amennyiben az infrahőmérő rendelkezik lézerpontos jelöléssel, akkor 1 ponton (mért felület középpontja), 2 ponton (kör kerületének teteje és alja) vagy 4 ponton (kör kerületének teteje, alja és a két oldala) megjelöli a mért felületet. Érdemes 2 vagy 4 lézerpontos jelöléssel rendelkező műszert választani, hogy méréskor be tudjuk határolni, hogy éppen mit mérünk és ezzel elkerüljük azt, hogy a mérőfolt „lecsússzon” a mérendő felületről.

3. Emissziós tényező
A különböző felületeknek más és más az ún. emissziós tényezője. A pontos méréshez meg kell adni a műszerben ezt az adott felületre jellemző 0 és 1 közötti értéket, mielőtt a mérést végezzük. Sok műszerben ez gyárilag fixen be van állítva és nem is változtatható, ez azonban azt jelenti, hogy csak az adott értékkel rendelkező felület mérhető pontosan.

Az alábbi ábra segítségével nézzük, hogy milyen mérési feladatokra használhatók az infrahőmérők:

1. PVC csővezetékek mérése
2. Bádogtető mérése*
3. Horganyzott kimeneti légvezeték mérése*
4. Aszfaltréteg mérése
5. Téglafal mérése
6. Mennyezeti elszívó mérése (festett felület)
7. Világítás kapcsoló mérése
8. Villamos kapcsoló– és elosztószekrény mérése
9. Csapágyak mérése (festett felület)
10. Elektromos motor hűtőbordájának mérése
11. Élelmiszerek mérése hűtőszalagon
12. Hőcserélő mérése
13. Motorblokk mérése
14. Hűtőaggregát mérése
15. Járműabroncs mérése
16. Kemence kimérése
17. Fénycsövek mérése
18. Lefestett csövek mérése
19. Horganyzott kimenő csövek mérése*
20. Transzformátor mérése (festett felület)
*Az alacsony emissziós tényező miatt le kell festeni vagy a fix emissziós tényezőjű szalaggal le kell ragasztani a mérendő felületet. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor az infrahőmérőhöz kontakt érzékelőt kell csatlakoztatni és azzal mérni.
(x)


Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul