e-gépész online szaklap

Víztisztítós trükk

2014. október 21. | e-gépész | |  1 |

Az egyik ügynöki rendszerben működő gyártó-forgalmazó ügyében vizsgálódunk, és érdekes, teljesen védhető magyarázatot kaptunk arra, hogy az ozmózisos víztisztítási bemutatójuk miért oly látványos és sikeres. No és arra is kaptunk tippet, mit érdemes kérdezni.

Sokan láttunk már ilyet: A kereskedelmi képviselő ékes szavakkal ecseteli, mennyi szennyeződést tartalmaz a látszólag tiszta csapvizünk, majd előveszi eszközét, vízbe meríti, és kicsapatja azt - mi pedig szörnyülködünk, hogy hát tényleg ezt isszuk?! Hiszen a víz vörös, nyálas-iszapos mocsárrá változik a pohárban.

Ezek után az úriember bekapcsolja az ozmózisos víztisztítót, majd a tisztított vízzel is megismétli a mutatványt, és lám: a víz tiszta marad! Mi győzze meg az embert, ha nem ez?

Pedig a trükk egyszerű. A két elektróda egyike, amit a vízbe márt a kereskedő, vasból van, a másik meg például rézből. A csapvíz vezeti az áramot, és a különböző potenciálok miatt a vasról egyből elkezdenek leválni az ionok. Nem a vízből származik tehát a szennyeződés!

Az ozmózisos eljárás lényegében desztillált vizet készít, ami mentes mindenfajta sótól, azaz nem vezeti az áramot, tehát a második körben nem lesz vasion-kiválás, a víz tiszta marad!

Ennyi a trükk. Amire meg lehet viszont kérni a kollégát: ugyan végezze már el a tesztet a végeredményen, azaz a visszasózott vizen is! (A fordított ozmózissal megtisztított víz emberi fogyasztásra alkalmatlan, azt vagy visszasózó patronnal kombinálják, vagy bypass-ágon hozzákevernek lényegében tisztítatlan csapvizet.) Mert ebben az esetben a víz megint vezetné az áramot...

Képünk hasonló (ionkazános) "technológiát" mutat.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Lonkai Péter | 2014. okt. 22.

Szerintem ép ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Az "ozmózisos" víztisztítás első sorban katasztrófa sújtotta, vagy szennyezett területen jelent óriási segítséget visszakeverés nélkül használva. Nagyon finom, a túléléshez szükséges forró teát, vagy esetleg húslevest lehet készíteni belőle, ahol a hozzávalók pótolják a kivont ásványi sókat.

Facebook-hozzászólásmodul