e-gépész online szaklap

Adjunk több helyet a folyónak

2014. szeptember 1. | e-gépész| |  0 |

A Nijmegen-i projekt, BIM megoldások alkalmazásával.

Földünk éghajlata folyamatosan változik. Ennek eredményeként a folyók Hollandiában egyre nagyobb mennyiségű vizet szállítanak. Annak érdekében, hogy az árvizek ne fenyegessék az országot, a holland kormány megváltoztatja közel 30 folyó medrét.

Az iNFRANEA vállalat BIM megoldások alkalmazásával modellez, koordinál és tervez meg egy projektet a nijmegeni Waal folyó mederének kiszélesítésére. A projektben több mint tíz különböző szakág vesz részt.

Terveik minden tényezőt lefednek: a folyó állandó változásaitól és az új hidaktól kezdve a folyamatos munkát lehetővé tevő ideiglenes műtárgyakig. Tulajdonképpen az egymással átfedésben lévő állandó és ideiglenes helyzetek kezelése bizonyult az egyik legnagyobb kihívásnak a projekt koordinálása során.

https://www.youtube.com/watch?v=wYM1e2ANUFU

Ebben a projektben a BIM előnye elsősorban az Autodesk Navisworks használatával mutatkozik meg, mert sokat segít a jelentős ütközések feltárásában. Az iNFRANEA vállalat ki akarta zárni a „hibaköltségek” lehetőségét, még jóval azelőtt, hogy többletköltség vagy késedelem jelentkezne. A BIM segített ütközésmentes kivitelezési adatokat szolgáltatni.

„A BIM lehetővé teszi az intelligens, 3D modellek használatát a projektek tervezése során, így segíti azok megértését” – mondja Johan Kuppens, az iNFRANEA alapítója és elnöke. „A modellalapú folyamat lehetőséget teremt arra, hogy a projektkoordináció több vizuális és intuitív elemet tartalmazzon, ám továbbra is megoldást kell találni a többféle modell összekapcsolására. Az Autodesk Navisworks Manage biztosítja azt az egyesített modellt, amely szükséges ahhoz, hogy a nagy projektcsapat végig összehangoltan tudjon dolgozni.”

A projektről részletesebb leírást angol nyelven itt olvashat.

Forrás: autodeskforum.hu

A képek az iNFRANEA vállalat és Nijmegen város tulajdonai

További, az Autodesk megoldásokkal kapcsolatos hírek, események, szakmai anyagok, esettanulmányok, tippek és trükkök valamint események és pályázatok bemutatása és ismertetése az Autodesk közösségi portálján, a www.autodeskforum.hu weboldalon. (x)

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul