e-gépész szaklap

Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztály nyitóoldal

Frissítve: 2014. november 17.

Hasznos volt Eddig 406 látogatónak tetszett

Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztály
Az Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztályt a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti, Energetikai, Elektrotechnikai és Épületvillamossági, valamint Építési szakmai tagozatai alapították. A Szakosztály az Épületgépészeti Tagozaton belül működik.

Szakmai fórum összefoglaló, 2014. június 26.
Az MMK Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztály és a BPMK Épületenergetikai Tanúsítványok Ellenőrző Testülete és közös szakmai fórumot tartott az energiatanúsítványok ellenőrzésével kapcsolatos tapasztalatokról, valamint az aktuális jogszabályi változásokról. A fórum helyszíne az MMK székház volt (1094. Budapest, Angyal utca 1-3.).

A tanúsítványok ellenőrzéséről
A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara felhívja a tanúsítók figyelmét arra, hogy a 2013. január 1. után Lechner Lajos Tudásközpont Nonprofit Kft. elektronikus rendszerén keresztül benyújtott energetikai tanúsítványok ellenőrzése megkezdődött.

A jogszabályi változásokról
Felhívjuk a figyelmet, hogy a 20/2014. (III. 7.) BM rendelet alapján a 7/2006 (V.24.) TNM rendelet ismét jelentősen módosult. A változások egy része 2014. április 6-tól hatályba lépett. Ezek a változások nem érintik a követelményeket, viszont egyes számítási részletek módosultak (pl. meglévő épületek tanúsítása, természetes légcsereszám, távfűtés primer energia tényezői).

Szakmai műhely
Az energiatanúsítás, épületenergetika területén számos speciális esettel találkozhatunk, melyekre a jelenlegi jogszabályok alapján nehéz megfelelő megoldást találni. Ráadásul a jogszabályi és a piaci környezet folyamatosan változik, újabb és újabb kihívásokat okozva ezzel. Egyes számítási részletekkel vagy akár alapelvekkel is lehet vitatkozni. A Szakmai műhely egy olyan fórum, ahol fel lehet vetni megoldandó kérdéseket, majd azok alapján tematikusan, rendezett módon hozzá lehet szólni.

Az A/V viszony alkalmazása
Az MMK Épületenergetikai és Épületenergia-hatékonysági Szakosztály az épületek energetikai tanúsításának különböző kérdéseit szeretné szakmai vitára bocsátani a tanúsítással foglalkozó szakemberek számára. A vélemények jó szakmai hátteret biztosíthatnak, ha a rendeletmódosítás kapcsán érveket kell felsorakoztatni.


Hasznos volt Eddig 406 látogatónak tetszett

Nyomtatható változat

Hozzászólások:

  • Pauditz Ottóné

    2015. január 18 - 21:05:41
  • A ZFR-TH/15. pályázat feltételrendszerében szerepel, hogy hitelesített tanúsító programmal lehet készíteni a pályázathoz a hitelesített tanúsítványt. Kérdésemre az NFM-től kapott válasz szerint hitelesített tanúsító program alatt minden tanúsítványok készítésére alkalmas számítógépes értendő. Majd a Pályázati Útmutatóban törlik a kifejezést.
    Mivel még nem tudni, hogy mikor jelenik meg a Pályázati Útmutató, ezért tájékoztatásul közöltem az NFM-től kapott értesítést.
  • Ezzel a hozzászólással 0 olvasó ért egyet.
    (Az egyetértéshez be kell jelentkezni)

Hozzászólok a cikkhez:

Új hozzáférés:

Regisztrálok

Meglévő hozzáférés: