e-gépész online szaklap

Konferenciák, kiállítások, céges képzések

2014. március 14. | e-gépész | |  0 |

I.e. (internet előtt) az információknak két nagy forrása létezett: a személyes (konferenciák, rendezvények), illetve a nyomtatott (szaklapok, katalógusok). 15 év alatt a világ nagyot változott. Hol tartunk most, hova érdemes elmenni?

Konferenciák, kiállítások

A régi szép időkben nem jelentett gondot megszervezni egy konferenciát, kiállítást, mert igény volt rá, egyrészt a nyomtatott információk beszerzése, másrészt a személyes kontaktus, beszélgetés, problémamegoldás miatt. Az internet átstrukturálta az okokat: ma már minden információ megtalálható a neten, és akár írásban, de hanggal-képpel is bárkivel azonnal érintkezésbe léphetünk.

Az internet megjelenésével voltak olyan hangok, amelyek azt mondták, hogy vége a képzéseknek, kiállításoknak. Ezek látogatottsága valóban csökkent, de aztán szinuszgörbeszerűen hullámozva újraéledt. Lássuk tételesen, melyik "fajta" hogy áll ma.

Szövetségek kiállítás-konferenciái

Ezek az általában évi egyszeri, esetenként az adott szövetség közgyűlésével egybekötött események újra reneszánszukat élik, bár a kreditpont-elvonás hatásai itt még nem ismeretesek. Általában 1-2 napos események, cégfüggetlen és céges előadásokkal, csekély számú kiállítóval, viszonylag borsos (60-80 ezer Ft) áron (bár vannak kivételek is, példa ide kattintva). Sok a törvényi változás mostanában, egy-egy téma köré csoportosítva színvonalas programot lehet építeni, és hát valljuk be, mindenkinek jólesik egy este lazítás a wellnessben, aztán meg a terített asztal mellett...

Egyetemi szaknapok

A legsikeresebb, a Pollack jól teljesített idén is, mind látogató-, mind kiállítószámban. Debrecen is hatékony, Gödöllő viszont még bejáratós, de hát rövid a múltja, ez így természetes. Az Épületgépészek Napja (BME-kapcsolata miatt itt említjük) szintén jó úton jár - a BME-s és a szállodabeli szakmai előadások is színvonalasak, látogatottak, és rengeteg a specialitás (bál, éb embere díjak stb.).

Országos kiállítások

A Construma és a Hungarotherm fejlődik, a látogatottság jó. A Hungarotherm váltóévében megrendezett Comfort Budapest egyes értékelések szerint remek, mások szerint gyenge, mindenesetre megtalálta helyét, amit már senki sem kérdőjelez meg. Itt inkább az az érdekes, hogy pár éve, a Comfort megszületésénél az épületgépész szakma konszenzusra jutott, hogy kétévente kell 1 darab nagy épületgépész kiállítás, és az legyen a Hungarotherm. Ez aztán gyorsan feledésbe merült.

Kreditpontos képzések

Amik ugye már (még) nincsenek, mármint kreditpont, ez látszik is a céges rendezvények átlagosan felére visszaeső látogatói számában. Viszont pozitív, hogy akik mégis elmennek, azok valóban érdeklődnek, és nem csak kényszer-pontgyűjtők. Az új kreditpontos rendszer koncepciója hírek szerint március végére megszülethet.

Gáz és áram

Pozitív példa az energiaszolgáltatóké; az energiakereskedőknek évente több kétnapos konferenciát is szervez egy cég, többszázezres részvételi díjjal, teltházzal. Ugyanígy rendkívül népszerű a Gázkonferencia és a Dunagáz konferencia is. Talán szerepet játszhat ebben az is, hogy az energiacégek szakmai hirdetésre átlag 0 forintot költenek, így ide tudják csoportosítani a pénzt.

Bulik

Végül ejtsünk szót a például a MÉGSZ szervezte szakmai bulikról, mint horgászverseny, sítúra stb. Ezek szakmai hasznát nehéz lenne értékelni, kapcsolatépítésre viszont jók, no meg lazítani.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul