e-gépész online szaklap

Az NFM stratégiai partnere lett az MMK

2013. július 17. | e-gépész | |  1 |

Július 11-én írták alá a megállapodást, miszerint a kamaránkat illető kérdésekben a minisztérium első számú szakmai partnere az MMK lesz. E lépés még inkább felveti annak szükségességét, hogy a nagyszámú épületgépész szervezet közös tárgyaló fórumot hozzon létre, és az MMK-n (Épületgépészeti Tagozaton) keresztül közvetítse véleményét a kormányzat felé.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az MMK

Fónagy János, a tárca parlamenti államtitkára nyolc szakmai szervezet – köztük a Magyar Mérnöki Kamara – képviselőivel írt alá stratégiai partnerségi megállapodást július 11-én, Budapesten. A minisztérium a stratégiai partnereket közvetlenül bevonja az ágazati jogszabályok előkészítésébe.

A fejlesztési minisztérium egy-másfél éves előkészítés után első körben a Magyar Mérnöki Kamarával, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségével, a Logisztikai Egyeztető Fórummal, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozók Ipartestületével, a Magyar Gasztronómiai Szövetséggel, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével, a Magyar Útügyi Társasággal és a Megújuló Energia Platformmal kötött megállapodást. A stratégiai partnerek köre a jövőben tovább bővülhet.

A minisztérium a meghatározott tárgykörökben készült tervezeteket legkésőbb a kormányzati szervekkel való egyeztetés megkezdésekor megküldi a stratégiai partnernek. Az együttműködő szervezetek maguk is javaslatot tehetnek jogszabályok elkészítésére. A véleményezésre megkapott anyagok közül kiválaszthatják azokat, amelyekről közvetlen egyeztetést kérnek. A stratégiai partnereknek törekedniük kell arra, hogy az adott jogterülettel foglalkozó más szervezetek észrevételeit összegyűjtsék, és a minisztériumnak átadják.

Forrás: MMK.hu

Vajon valaha létrejön-e az egység valamilyen szinten az épületgépészeti szervezetek között? - lehet feltenni a kérdést. A keretek itt is léteznek, például a Koordinációs Szövetség alkalmas lehet az ernyőszervezet szerepére, de üzleti és egyéb érdekek eddig mindig megakadályozták a konstruktív kibontakozást. Most viszont már a kényszer is beleszólhat az ügyek intézésébe: aki nem partnere a kamarának, az a második vonalba szorulhat - már ha van egyáltalán olyan.

Különösen érdekes a helyzet a napenergia, főként annak melegvíztermelési oldala. Az NFM ugyanis mintegy kivette a megújulókat a mérnöki kompetenciák közül, mikor a Megújuló Energia Platformmal is stratégiai partnerséget kötött. Ennek tagja a Hőszivattyús Szövetség, tehát itt képviselve lesz az épületgépészet. Napos területen viszont egy deklaráltan napelemes (MANAP Iparági Egyesület), és egy jóval inkább napelemes, mint kollektoros (Magyar Szolár Szövetség) szervezet szerepel, mint tag. Mi lesz a leginkább napkollektorosokat képviselő MÉGNAP-pal, a MÉGSZ fiókszervezetével, illetve az inkább napelemes, de azért napkollektorokkal is vastagon foglalkozó MNNSZ-szel? Nekik gyorsan lépniük kellene vagy a Kamara, vagy a Megújuló Platform felé.

Még egy megjegyzés: A stratégiai partnerség remélhetőleg konkrét tartalmat, véleményezési lehetőséget jelent. Az mindenestre biztató, hogy eztán a szakma képviselői nem 3 nappal a rendelet kihirdetése előtt kapják meg (már ha megkapják) véleményezésre az anyagokat.

VB

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Helipow | 2013. júl. 26.

szerintem hiába!!! ez mit jelent h a kormány csak egy az általa kiválasztott szervezettel tárgyal......legfinomabban ez csak a diszkrimináció!! Sok közvetitők utján úgy sem jut a véleményetek oda ahova kellene. Ezek szerint valakinek szükség sincs is rá

Facebook-hozzászólásmodul