e-gépész online szaklap

GMBSZ és kommunikáció

2013. május 29. | VB | |  1 |

A GMBSZ legutóbbi módosítása sok jogosítványt, ezáltal felelősséget kivesz a tervező kezéből, és átteszi azt a kivitelezőébe. A döntések helyességét kommunikációs alapon is meg lehet kérdőjelezni, hívén abban, hogy azért minden rendben lesz.

Releváns példa az, hogy ezentúl a végfelhasználónak úgymond okosabbnak, tájékozottabbnak kell lennie, azaz neki kell képben lennie műszaki ellenőrzés, karbantartás, nyílászáró-csere hatásai stb. tekintetében. Viszont az ő alap-informáltságának biztosítása jórészt a kivitelező feladata! (Eddig a tervezőé, a kivitelezőé, de a gyakorlatban leginkább egyiké sem volt.)

Vajon képes-e kivitelezőgárdánk ezen információk átadására? Szakít-e rá időt, vagy csak aláírat egy papírt? Átbeszélik-e a dolgokat, vagy csak expressz ajánlva intéződnek azok? És még ha jószándékú is a kolléga, át tudja-e érthetően adni a végfelhasználónak a nélkülözhetetlen ismereteket?

A szakemberképzés nem a kommunikatív szerelőtípus felé hajlik, erre jó példa egy tavalyi hír, ami azért szerencsére nem volt teljesen igaz (nem Volgát osztogattak):

A szakmunkásképzőkben nem lesz feleltetés és dolgozatírás
A nyilvánosságra hozott szakiskolai kerettanterv szerint a szakmunkásképzők diákjainak a jövőben nem kellene felelniük és dolgozatot írniuk, hanem az órai munka alapján kapnának jegyeket - írta a Magyar Nemzet (MN) szerdán.
Az úgynevezett fejlesztő értékelésnek a lényege, hogy nemcsak a szigorúan vett szaktárgyi tudást, hanem a tanuló önmagához mérhető fejlődését, szorgalmát is osztályozzák - írja a lap.
A változtatás azt szolgálná, hogy a gyengébb képességű diákoknak legyen esélyük sikereket elérni a tanulásban.
Az új, háromévesre redukált képzésben a tantervi javaslat heti 12 közismereti órát ír elő, amelyből 5 testnevelés, 2 idegen nyelv, vagyis magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre heti 1-1 óra jut.

Nos, nem fontos bölcsészt képeznünk egy épületgépészből, de egyes verbális alaphelyzeteket igenis gyakoroltatni kellene, több okból is:

- a teljes körű tájékoztatásért,

- azért, hogy a vevő érezze az épületgépészet fontosságát,

- hogy a vevő teljes képet kapjon, és mérlegelhessen. Ilyenkor általában nem a legolcsóbb megoldás mellett dönt, hanem reálisabban és felelősebben,

- hogy bizalom alakuljon ki,

- hogy a vevő tovább gondolkozzon, kedvet kapjon például ingatlana energetikai racionalizálásához stb.

A gázszerelői igazolványt megújító vizsgaanyagba hasonló tételeket illene már beletenni, és talán a tervezőknek sem lenne haszontalan néhány kreditpontért szakmai kommunikációt oktatni.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Fázmán József | 2013. jún. 2.

A gázszerelési terven A GMBSZ-szel összhangban a korábbiakon túlmenően három fontos adatot kér mindenképpen feltűntetni az engedélyező: 1. készülék légellátás / égéstermék elvezetés szerinti besorolása, 2. elektromos védettség, 3. CE minősítés száma, fellelhetősége. Javaslom a fenti adatok megadását az adattáblákon, a prospektusokban és tervezési segédletekben feltűnő helyen, hogy ne kelljen a tervezőnek órákat eltöltenie az összevadászásukkal. Köszönöm. FJ fhár

Facebook-hozzászólásmodul