e-gépész online szaklap

Belügyminisztérium és épületenergetika

2013. május 6. | e-gépész | |  4 |

A Belügyminisztérium Építésügyi Főosztálya munkacsoportokat hívott életre, melyek feladattervének lényege az épületenergetikai felújítási programok az iparra gyakorolt szinergikus kedvező hatásainak feltárására. Szűk határidővel várják a javaslatokat!

Előzmények:
1. Magyarország Épületenergetikai Követelményértékeinek Költségoptimalizált Vizsgálata, 2013. február
2. Javaslatok a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó épületek energiahatékonysági felújítási programjának megalapozására című BME tanulmány, 2013. március
3. OÉTT tanács értekezlet 2013. április 11.

1. munkacsoport a Magyarországon gyártott anyagok, gépészeti rendszerek felkutatására (határidő: május 6.)

Munkacsoporti tagok:
Altdorfer Csaba (ÉISZK)
Csanád Bálint (MMK)
Décsy László (OFK)
Dr. Jelinkó Róbert (MÉÁSZ, MÉSZ)
Ertsey Attila (MÉK)
Gresó György (IFK egyesület)
Horváth Sándor (ÉVOSZ)
Kazinczy Gyöngyvér (HuGBC)
Király Márton (IFK egyesület)
Kovács Gyula (MÉÁSZ, MÉGSZ)
Nyárády-Berzsenyi Győző (ÉMI)
Széman György (HENT)
Virág Zoltán (MMK)
Zoltán Attila (MÉgKSZ)

Távlati cél:
A rendelkezésre álló források felelősségteljes és céltudatos felhasználása. A hatékonyan felújítható, fejleszthető objektumok feltárása, megismerése. Az energiahatékonysági beruházások eredményének mérése, intézkedések felülvizsgálata, helyesbítő tevékenységek elindításnak megalapozása.

A munkacsoport feladatai:
A. Az egyes épülettípusokhoz optimális felújítási csomagok meghatározása, egyértelmű műszaki tartalommal.
B. A felújítási csomagok fajlagos költségeinek megadása, lehetőség szerint megvalósult példákkal.
C. Energiahatékonyság szempontjából jelentős határoló szerkezetek és épületgépészeti rendszerek esetében külön-külön kerüljön végig gondolásra, hogy melyiknél lehet hazai anyagot, szerkezetet vagy berendezést használni. Lista elkészítése a Magyarországi gyártókról, akik termékeket szállíthatnak energetikai felújításokhoz. A listában összegyűjtésre javasolt:
• Gyártó megnevezése
• Termék alkalmazási területe (főbb termékenként)
• Termék megnevezés (főbb termékenként)
• Magyar termékminősítés (Magyar termék, Hazai termék, Hazai feldolgozású termék)
• Gyártási hely (település)
• Foglalkoztatottak létszáma
• Magyar tulajdoni arány (%)
• Alkalmazott liszensz származása
• Alkalmazott főbb nyersanyag származása (hazai, külföldi)
• Gyártási kapacitás (főbb termékenként)

3. munkacsoport létesítménygazdálkodási programra (határidő: május 8.)

Munkacsoporti tagok:
Altdorfer Csaba (ÉISZK)
Baross Pál (IFK egyesület)
Czerny József (MÉK)
Fritz Péter (MMK)
Grosser Lagos Enrique (MÉÁSZ, MATA)
Hajnal István (IFK egyesület)
Horváth Emese (IFK egyesület)
Horváth Sándor (ÉVOSZ)
Pavlics György (MMK)
Pengő Julianna (OFK)
Schmidt András (HuGBC)
Tokaji Márk (ÉMI)
Vidóczi Árpád (MÉÁSZ, MATÉSZ)
Zoltán Attila (MÉgKSZ)

A munkacsoport feladatai:
A. Beruházást nem igénylő intézkedések, és hatásának számba vétele (pl: készülékek áramtalanítsa, lámpák leoltása, nyári üzemmódban fűtési szivattyúk leállítása).
B. Beruházást nem igénylő intézkedések elfogadtatás: közismertét tétele és ösztönzése. Kötelező szabályozást igénylő területek meghatározása (pl: világítást szabályozó mozgás érzékelők előírása). Üzemeltetők érdekelté tételének lehetőségeinek vizsgálata.
C. Karbantartási tervek hatásának vizsgálata, alkalmazásnak ösztönzésére irányuló lehetőségek feltárása.
D. Fogyasztás mérési lehetőségek számba vétele, elemzése, összehasonlítása.
E. Adatgyűjtési módszerek számba vétele, elemzése, összehasonlítása, elsősorban közintézmények fogyasztás ellenőrzésének vizsgálatára.
F. Közintézmények fogyasztás adatainak nyilvánossá tételének módozataink vizsgálata (kifüggesztés a bejáratnál, internet).
G. Energiamanagement rendszerek bevesztetésének lehetőségeinek vizsgálata.
H. Létesítmény gazdálkodási tudásbázis és oktatás fejlesztésére irányuló módszerek kidolgozása.
I. Az épület fenntartók, de első sorban lakosság számára információs hálózat kiépítéseinek a vizsgálata (pl.: civilhálózat)

5. munkacsoport jogi környezet vizsgálatára, különösen a minősítési és ellenőrzési kérdések tekintetében (határidő: május 13.)

Munkacsoporti tagok:
Altdorfer Csaba (ÉISZK)
Barta Zsombor (HuGBC)
Budavári Zoltán (ÉMI)
dr. Aczél Péter (OFK)
Dr. Bánhidi László (MMK)
Dr. Reith András (HuGBC)
Fáy Piros (MÉK)
Gyárfás Attila (MÉÁSZ, MÉGSZ)
Horváth Emese (IFK egyesület)
Horváth Sándor (ÉVOSZ)
Kruchina Sándor (MÉÁSZ, MEPS)
Pados Gábor (IFK egyesület)
Prohászka Rajmund (MÉÁSZ, MATA)
Vidóczi Árpád (MÉÁSZ, MATÉSZ)
Zoltán Attila (MÉgKSZ)

A munkacsoport feladatai:
A. Energiahatékonysági panaszok összegyűjtése, ezek orvoslására szabály javaslatok kidolgozása. Jellemző minőségi problémák és okainak számbavétele. Az építőipari minőséget befolyásoló főbb tényezők számbavétele (szabályozók szabványok ismertsége, alkalmazása, alkalmazhatósága; gyártási színvonal, beépítésre való információk kezelése; tervezési színvonal; kivitelezési színvonal). Minőséget fejlesztő lehetőségek stratégiák számbavétele összehasonlítása.
B. Magyar építőipari termék védjegy (Magyar termék, Hazai termék, Hazai feldolgozású termék) kérdésének vizsgálata, különös tekintettel a közbeszerzési alkalmazásáról. Egyedi termékek minősítésnek védjegy alá vonásának vizsgálata.
C. Épületminősítési rendszerek (Passzívház, Aktívház, BREEAM) integrációjának vizsgálata a jogi szabályozásban (OTÉK), hasonló szabályozás kidolgozásának lehetősége.
D. Helyi építési szabályzatokban energiahatékonysági tervek előírásának aspektusainak vizsgálata.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Chiovini | 2013. máj. 9.

Olvasom a leírtakat. Mennyi jó gondolat. Most rakjuk le az alapokat? Én még emlékezem a német szénsegély hitelre. Volt vagy 15 éve. De jobb későn, mint soha. "Az egyes épülettípusokhoz optimális felújítási csomagok meghatározása, egyértelmű műszaki tartalommal. B. A felújítási csomagok fajlagos költségeinek megadása, lehetőség szerint megvalósult példákkal." Mit tanultunk az elmúlt másfél évtized különféle kedvezményekkel megvalósított munkáiból? Értékeltük? Közkinccsé tettük? Én nem tudok róla. Ezzel szemben újabb és újabb hírek különböző pályázaton nyert korszerűsítésekről, melyeknek az adatai elképesztőek. Bele illenek az európai összképbe...


Zoárd | 2013. máj. 9.

Az épületek korszerűsítésével két jogszabályi témakör foglalkozik: 1. Épületek Tanúsítása (többször módosított 176/2008 TNM rendelet, többször módosított 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet) 2. Hőtermelő berendezések és légkondicionáló berendezések felülvizsgálata (A 264/2008 kormány rendelet) 1. A tanúsításról Fázmán kollégánk mindent elmondott. 2. A 264/2008-as felülvizsgálati jogszabály pedig annyira elbaltázott, hogy egyáltalán el se indult, azaz nem történt semmi. A jogszabály olyan kritériumokat tartalmaz a felülvizsgálótól, annyi pénzért amit épeszű ember nem vállal el – egy 10.000 m2-es iroda épületre elszámolható három óra, 5500 Ft/óra díjjal, arra a feladatra, amit egy heti munkával lehet elvégezni – ez 387 Ft-os óradíj - BRAVO.


Fázmán József | 2013. máj. 8.

A rendszer "ezer" sebből vérzik. Az alapját adó rendelet a többszöri módosítás ellenére mind szakmailag, mind közigazgatásilag, mind jogilag messze van a tökéletestől. A szakmagyakorlók nem kis része a gyorstalpalókra amúgy is jellemző módon az oktatásukban résztvevők erőfeszítéseinek ellenére hiányosan képzett, felkészültségük maximum lakás, családi ház nagyságrendig elég. A piacon erős túlkínálat alakult ki, sok a "kontár", rengeteg az áron alul vállalt munka, mindezek miatt a tanúsítói szakma presztízse "gyenge kezdés után erős visszaesést" mutat. Köztes területként sok gazdája van, de igazából egy sincs. FJ


Chiovini | 2013. máj. 8.

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/01/14/15/Biralta_az_energiahatekonysagi_beruhazasokat_az_Europai_Szamvevoszek.aspx http://blogol.hu/comment.php?log=3529967 A fentiek tükrében nem lenne haszontalan megvizsgálni, hogy milyen eredménnyel jártak az elmúlt évek, hazai, pályázati támogatásban részesült épületenergetikai korszerűsítései.

Facebook-hozzászólásmodul