e-gépész online szaklap

Rokolya Irodaház torony és lepényépületének bővítése és átalakítása

2013. január 14. | e-gépész | |  0 |

A Kálmán Zsolt által az Épületgépészek Napja Tervpályázatára prezentált előadás üdítő színfoltja volt a délelőttnek: a kolléga kihangsúlyozta, hogy jelen esetben nem egy presztízs beruházásról van szó, hanem arról, hogyan hozzuk ki az adott pénzügyi és egyéb keretek között a legjobbat. Nem túlmisztifikálva a kezdeményezést: nagyon is van helye ilyen jellegű projektnek a bemutatandók között.

Előkép:

Előnyei:

1. Napjainkban kevés az építőipari beruházás, és a középületek között még kevesebb az új épület építés. Véleményünk szerint az elkövetkező években a legnagyobb piacot a tervezők számára a felújítási, korszerűsítési munkák fogják jelenteni. Ennek egyik mintapéldája a bemutatott munkánk.

2. A tervezett épület összetett felújítását szaktervező társcégekkel együtt terveztük:
- építészet (hőszigetelés és belsőépítészet)
- épületgépészet (fűtés, hűtés, szellőzés, használati melegvíz termelés)
- villamosság (világítás, erősáramú és gyengeáramú hálózatok)

3. Az épületben a felújítás során folyamatosan dolgoztak a bérlők. Olyan megoldásokat kellett választanunk, amelyek ezt lehetővé tették.

4. Az építkezés helyszíne olyan (XIII. kerület külső része), hogy csak középkategóriás megoldásokban gondolkodhattunk. Ez volt az Építtető elvárása is. Így az ár-érték arány mellett figyelnünk kellett a beruházási költség nagyságára is (mint oly sok helyen).

5. Rendkívül rövid határidővel valósult meg a tervezett munkánk. 2011 augusztusában szerződtünk a tanulmánytervek elkészítésére. Az Építtető eleve két ütemre osztotta a munkát, csak a magas épület kivitelezőjének kiválasztása után kezdhettük meg a lepényépület tervezését. A magasabb épület műszaki átadása idén nyáron megvolt, a lepényépületet 2012 végén adják át. Az ötlettől a megvalósulásig tehát mindössze 16 hónap fog eltelni! A munkák során megújulnak a telken belüli gépészeti hálózatok és az utak és parkolók is.

A beruházás megkezdése előtt:

Beruházás megkezdésekor és közben:

A beruházás végén:

Megtakarítások:
A beruházással az épületegyüttes primer energiafogyasztása mintegy 40%-kal csökkent.

Előnyei 2.

6. Az építkezés befejeztével az építészeti környezet jelentősen megszépült.

7. Jelentős megújuló energia felhasználást terveztünk. Az épületegyüttes 60%-án, a magas épületben, és az ALDI áruház területén a levegő forrású hőszivattyús rendszer télen és nyáron megfelelő biztonsággal tartja a beállított hőmérsékletet.

8. A lepényépületben kondenzációs gázkazános új fűtés rendszer épült ki.

9. Az épületegyüttes egyetlen jelentős szellőzési rendszere hővisszanyerős megoldású.

10. Minden energia felhasználás (gáz, hő, villamos) a fogyasztóknál-bérlőknél is mérhető, így az energia költség szétosztása a bérlők között lehetségessé vált.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul