e-gépész online szaklap

Intelligens szivattyúk fűtéshez, hűtéshez, hőszivattyús és HMV rendszerekhez

2013. január 7. | támogatott cikk | |  0 |

Az Európai Unió új szabályozása (EuP/ErP) 2013. január 1-jei életbe lépését követően egyes berendezések A-G energiaosztályba sorolása megszűnt, és helyette az úgynevezett Energia Hatékonysági Index (EEI) mutató került bevezetésre.

Az EuP direktíva vonatkozó előírásai és a határidők:
• 2013. január 1-től csak olyan nedvestengelyű keringtető szivattyú hozható forgalomba, amelynél az energiahatékonysági index EEI ≤ 0,27.
• 2015. augusztus 1-től pedig a követelmény EEI ≤ 0,23.

Ennek megfelelően ez évtől kötelező feltüntetni a keringtető szivattyúk adattábláján az EEI indexet. Ha figyelembe vesszük, hogy egy családi ház összesített villamosenergia-fogyasztásából átlagosan 10-15% a keringtető szivattyúk részesedése, akkor világszinten az új szabályozásnak köszönhetően 2020-ig min. 23 TWh/év megtakarítás várható ezen a területen.

Mindezen változások következményeként a Grundfos történetének legnagyobb beruházását hajtotta végre azáltal, hogy kifejlesztette az intelligens, nagy hatásfokú nedvestengelyű keringető szivattyú sorozatát, az új MAGNA3-at.

A MAGNA3 a jól bevált állandó mágneses motortechnológián és az elektronikus szivattyúkkal kapcsolatos tapasztalatainkon alapuló teljesen új keringetőszivattyú család. A „MAGNA csomag” része továbbra is a beépített frekvenciaváltó, amely ezentúl egy kombinált nyomáskülönbség- és hőmérséklet távadó jele alapján biztosítja a folyamatos fordulatszám szabályozást, valamint a számtalan új szabályozási móddal kiegészült AUTOADAPT funkció is. A már-már hagyományosnak mondható, akár éjszakai csökkentett üzemmóddal is kombinálható arányos- és állandó nyomáskülönbség szabályozási módok mellett a MAGNA3 lehetőséget nyújt az állandó közeghőmérséklet szabályozásra, ahol a szivattyú az általa szállított térfogatáram változtatásával tartja a felhasználó által kívánt állandó értéken a közeghőmérsékletet. A MAGNA3 beépített kombinált távadóját egy külső hőmérséklet érzékelővel kiegészítve elérhetővé válik a hőmennyiségmérő funkció, mellyel az aktuális munkaponttól függően ±1% és ±10% közötti pontossággal ellenőrizhető a rendszer hőenergia megoszlása, felhasználása külön mérőműszer beépítése nélkül.

További – a szivattyútechnikában úttörő megoldásnak számító – szabályozási mód a FLOWLIMIT térfogatáram korlátozó funkció, amely nem engedi, hogy a szivattyú a határértékként megadott mennyiségnél nagyobb térfogatáramot, hőmennyiséget keringessen, így megelőzhető a hidraulikai egyensúly megbomlása, az egyes fűtési-, hűtési körök túlfűtése, túlhűtése és a hőfoklépcső csökkenése, ami hatásfokromlást eredményezhet a rendszerben. Az AUTOADAPT és a FLOWLIMIT funkciók kombinációjaként létrejövő FLOWADAPT szabályozási mód beállításakor az AUTOADAPT funkció az arányos nyomáskülönbség szabályozás „szabályozási görbéjének” meredekségét a rendszer csővezetéki karakterisztikájához hangolja, a FLOWLIMIT funkció pedig biztosítja a megfelelő térfogatáramot, így garantálva a leginkább energiahatékony működést.

A MAGNA3 fejlett vezeték nélküli kommunikációs technológiával rendelkezik, amelynek segítségével több berendezésből álló szivattyúcsoportok hozhatók létre és szabályozhatók akár kaszkád-, alternáló- vagy fő+tartalék üzemmódban és vezeték nélküli kommunikációval elvégezhető a berendezések beállítása, ellenőrzése, lekérdezése is.

Mindehhez okostelefon alapú (iOS/Android) Grundfos GO Remote és GO CAPS alkalmazások lehetnek a segítségünkre, de a szivattyún lévő színes TFT kijelzőn megjelenő intuitív menürendszeren is elvégezhetjük az adott feladatokat, melyen akár egy beállítási segéd kalauzol végig bennünket.

A számtalan analóg-, digitális- és relé ki- és bemeneten túlmenően, az opcionális CIM modulok támogatják az összes terepi BUS szabványt, melynek köszönhetően a MAGNA3 tökéletesen illeszthető bármely épületfelügyeleti rendszerhez.

Az új MAGNA3 szivattyúcsalád a technológiai fejlesztéseken túl jelentős választékbővülésen eset át, így több mint 150 féle egyes vagy iker, öntöttvas vagy rozsdamentes acél kivitelben érhető el. A maximális szállítómagasság 18 m-ig, a legnagyobb térfogatáram pedig 70 m3/h-ig, míg a szállított közeghőmérséklet -10°C-tól +110°C-ig terjed függetlenül a környezeti hőmérséklettől, ami 0°C és +40°C közötti tartományban lehet.

MAGNA3 jellegmező

A Grundfos GO CAPS alkalmazás letölthető az App Store-ból, vagy elérhető az alábbi QR kód beszkennelésével:

Grundfos Hungária Kft.
www.grundfos.hu

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul