e-gépész online szaklap

Épületgépészek Napja 2012

2012. december 14. | Veresegyházi | |  0 |

Újra találkoztunk, és nem is éreztük magunkat rosszul. Sőt! A magam részéről az utóbbi évek legjobban sikerült Épületgépészek Napjának értékelem a rendezvényt, nem mellőzve az építő jellegű kritikát sem.

Az Épületgépészek Napja pozitív végkicsengéséhez nagyban hozzájárult, hogy idén három új motorra tettek szert: Erdei Istvánra a Grundfostól, Nyárády Győzőre, illetve a Koordinációs Szövetség új elnökére, Zoltán Attilára. Mindhárman kreatív és energikus szervezőnek bizonyultak, és döntően hozzájárultak a sikerhez, mint ahogy az MMK ÉgT társszervezővé avanzsálása is.

Az előadások

A legnagyobb piros pont! A szervezők rájöttek, hogy a legegyszerűbb a legjobb: az Oktatás Napján, a BME-n mind a Tervpályázat résztvevői, mind a doktoranduszok, mind pedig a szakdolgozók remek, friss előadásokat, témákat hoztak! Reméljük, mindet publikálhatjuk szaklapunkban.

A másnapi konferencia már hagyományosabbra sikerült, ami nem rosszat jelent. Engem személy szerint mégis a délutáni előadások fogtak meg. Külön kiemelnék közülük hármat.

Kistelegdi István a PTE PMMIK Energia Design Tanszékről mind megjelenésével, mind prezentációjával megmutatta, mit is jelent a DESIGN kifejezés tanszéke nevében. Ezt két szóban nem lehet elmondani, reméljük, lesz alkalmunk egy részletes bemutatásra.

Móczár Gábor előadásanyagát már lehoztuk, itt csak annyit jegyeznénk meg, hogy mindenki élvezett volna egy fórumot, kerekasztalt az előadás után a témában. Remélem, lesz még rá alkalom!

Végül, de nem utolsó sorban tisztelettel adózunk Seidl Gábor felkészültségének; vagy fantasztikus a munkabírása, vagy remek csapata van. Mindenestre mindkét verzió őt dicséri, és rendszerező képességét. A lényeg: prezentációja a fa- és gáztüzelés mennyiségi és minőségi változását mutatta be hazánkban a válság kezdete óta, a légszennyezettséggel kombinálva. Nagyon tanulságos és egyben szomorú adatokat hallottunk.

A kiállítás

Az új helyszín, a Corinthia jól vizsgázott, és kiállító és látogató is volt szép számban. Persze ezt még lehet fokozni, érdemes továbbgondolni a módszereket, esetleg a pécsi, debreceni és gödöllői kollégákkal megosztani a tapasztalatokat.

A bál

Gyönyörű bálterem, parádés toalettek. A műsor némi hiányérzetet hagyott bennem, mint ahogy a zenekar is. De ez inkább generációs probléma; úgy érzem, az esti mulatság az idősebb, 60-on túli korosztályra van szabva. De ez nagyon szubjektív vélemény, és csak egy a sokból.

Az Év Emberei

Örömmel láthattunk új arcokat (is) a díjazottak között - de hogy meg ne haragudjanak, természetesen a "régiek" is megérdemelték az elismerést. Az Év Oktatója Kajtár László lett a BME-ről, egy szakmailag és társadalmilag is nagyon aktív tagja az épületgépész közösségnek. Az Év Vállalkozója (Kivitelezője) Varga Pál, a Naplopó Kft. vezetője lett, aki akkor kezdett el napkollektorokkal foglalkozni, amikor még nagyon kevesen, és nem csak eladott, de adott is, többek között a lényegében egyedüliként használható mérési adatbázist a tárgyban, ingyenes hozzáféréssel. Nem mellékesen a MÉGNAP elnöke. Az Év Márkaképviselője Illés Zoltán, a Schako Magyarország ügyvezetője lett. Ő a talán legrégebben pozíciójában lévő gyártói képviselő hazánkban, kiváló eredményekkel, remek bemutatóteremmel, laborral, gyártócsarnokkal, kiváló és makulátlan reputációval. Az év tervezője pedig Németh Balázs lett a Condicad rendkívül aktív csapatából.

Szövetségek

Utoljára szólnék arról a sajtóreggeliről, ahol elkeserítő módon jó, ha négy újságíró mellett jó negyven épületgépész vagy ahhoz közeli szakmai szervezeti vezető vett részt. Ennek az aránynak fordítva kellene lennie... A kezdeményezés, miszerint mindenki mondja el, mivel foglalkozik, és induljon el egy párbeszéd, mindazonáltal jó és helyeslendő, csak éppen többszörös déja vu érzésem van ezzel kapcsolatban... De hátha most sikerül.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul