e-gépész online szaklap

Elnökségi közlemény

2012. december 5. | e-gépész | |  0 |

A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége a Zala Megyei Mérnöki Kamara e-gepesz.hu online lapon közzétett levelével kapcsolatban a következő állásfoglalást teszi közzé. (Köszönjük az MMK-nak a gyors reakciót. A szerk.)

Tagdíj és regisztráció

Nem felel meg a valóságnak, hogy az MMK vezetése „további terheket ró a tagjaira”, tekintettel arra, hogy az Elnökség előterjesztése alapján a mérnöki kamara Küldöttgyűlése 2006 óta nem emelt tagdíjat (szemben más szakmai kamarákkal), és 2013-ra sem javasolt ilyet.

Az MMK Elnökségének a december 8-ra összehívott rendkívüli Küldöttgyűlésre beterjesztett javaslata, amelyet az Elnökség tanácsadó testülete, a Választmány is egyhangúan támogatott, éppen arról szól, hogy szűnjön meg a kor szerinti megkülönböztetés a tagdíjakban. Továbbá a Választmány ezen legutóbbi, november 23-24-i ülésén a jelenlegi tagdíjrendszer megtartásáról foglalt állást, amelyet szintén a Küldöttgyűlés elé terjeszt az Elnökség.

A 2012. évi májusi küldöttgyűlésen a küldöttek a mérnök társadalom nevében követelték, hogy szűnjön meg a Kereskedelmi és Iparkamarai regisztráció, helyette ajánljuk fel a mérnöki kamarai regisztrációt. A mérnöki kamara vezetése ennek a széles körben kifejtett akaratnak megfelelően járt el. A 2012. évi rendkívüli Küldöttgyűlésre az MMK Elnökség előterjesztette (amelyet a Választmány nagy többséggel támogatott), hogy a mérnöki kamaránál a mérnöki vállalkozások ne fizessenek a regisztrációért, a költségeket a mérnöki kamara tőlük átvállalja.

A Költségvetés

Az MMK 2009-ben felállított egy az Elnökségtől független Gazdasági Bizottságot, melynek munkájában a területi kamarák delegáltjai is részt vettek, és amely 2010-re minden szükséges vizsgálatot (megyei kamaráknál is) részletesen elvégzett, ajánlásait megtette, kamaránk eszerint működik. Az elosztási rendszereket két ízben is vizsgáltuk, és megállapodtunk annak elveiben.

A Mérnök Újság kiadási jogának lejárta után 2009-ben meghívásos eljárás keretében, a kamara vezetésétől független bizottság ajánlásait figyelembe véve került kiválasztásra a nyertes kiadó. Az Újság színvonala a visszajelzések alapján jelentősen emelkedett, miközben nem növekedtek a költségek.

Etikai Fegyelmi Szabályzat

Az Elnökség a rendkívüli Küldöttgyűlés elé terjesztette az etikai fegyelmi eljárások adminisztrációs díjszabását, tekintettel az elnökségtől független Etikai fegyelmi bizottságok javaslatára.

Választások

A ZMMK a korábbi, 2010-ben megszűnt jelölő bizottság által lebonyolított választásokról ír. Ez ma már nem így működik. A 2010 óta hatályos Alapszabályunk értelmében – a korábbi Jelölő Bizottság helyett – egy technikai, operatív feladatokat ellátó Választási Bizottság került felállításra, ezáltal minden tag gyakorolhatja ez irányú jelölési jogát a megyei kamarai és a szakmai tagozati tag- és küldöttgyűlések keretében. A választási bizottságnak nincs értékelési, véleményezési, mérlegelési joga; a választás technikai lebonyolításáért, az érvényes szabályok betartásáért felel.

Nem áll meg az a ZMMK megállapítás, mely szerint a kamara tisztségviselői legfőképpen a szakmát nem gyakorló mérnökök. Mind országos, mind megyei szinten jelentős a száma azoknak, akik a kamarai feladatuk mellett tervező céget vezetnek és abban dolgoznak, illetve szakértők. Emellett számos tisztségviselő dolgozik olyan feladatkörben, amelynek tervezéssel, szakértéssel, műszaki vezetéssel szorosan összefüggő tartalma van.

A ZMMK levele több, számszakilag is hibás és valótlan állítást, továbbá olyan megállapítást tartalmaz, melyek már évek óta nem érvényesek, mert korábbi eljárásrendhez kapcsolódnak, ezeket az MMK Elnöksége nem kívánja kommentálni.

A Zala Megyei Mérnöki Kamara levelében megfogalmazott, a tagjaink széles körének munkaellátottságát érintő problémát a Magyar Mérnöki Kamara sajátjának tartja, és a 2011-2012. évi Cselekvési Programunk 1. pillére éppen ezt szolgálja javítani – „Több munkát” pontjában. Az MMK tisztségviselői ebben a vonatkozásban minden fórumon kifejezésre juttatták a tagság nagy többségét érintő problémát, és törekednek, arra hogy akár az európai uniós források, akár a külföldi munkaszerzés vonatkozásában, akár hazai közérdekű mérnöki munkák feltérképezésével keressék a lehetőségeket. Munkánkról és a lehetőségekről tagjaink részére kéthetente a Magyar Mérnöki Kamara hírlevelében adunk tájékoztatást, és folyamatosan fogadjuk és kapjuk is tagjaink kérdéseit, javaslatait.

2012. november 29.

A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége

EREDETI PDF

Az eredeti zalai cikk, amire a reakció született.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul