e-gépész online szaklap

Kéményes anomáliák

2009. november 30. | e-gépész | |  1 |

Szabályozási visszásságokat kutató felhívásunkra szerencsére a pályázat lezárulta óta is érkeznek levelek, ezek egyikét idézzük most. (A beérkező anyagokat ezután is továbbítjuk a tagozat elnöksége felé.) A téma: visszaél-e monopolhelyzetével a kéményseprőipari szolgáltató? Milyen lehetőségeink vannak?

Családi házban lakom, a házban gázfűtés van kialakítva. A helyi kéményseprő cég szakemberei rendszerint nyáron jönnek kéményellenőrzésre. Ez év nyarán kifogásoltam az ellenőrzés időpontját, mire a válasz ez volt: "a cégnek nyáron is kell árbevétel."

Dilemmám a következő:
- Megtagadhatom-e a véleményem szerint alkalmatlan időben elvégzett kéményellenőrzést?
- Kérhetem-e a kéményellenőrzés végrehajtását a fűtési idényben?

Hol van előírva - ha egyáltalán elő van írva-, hogy a kéményellenőrzést milyen körülmények között kell végrehajtani (vagy itt is a biztonság másodlagos?)

Gondolom, hasonló esettel mások is találkoztak.

Tisztelettel: Tóth István

Hozzátennénk, hogy az eset vidéken történt - sok függ az adott helyszíntől, szolgáltatótól. Válaszadásra felkértük Dr. Chappon Miklóst a Kéményjobbítók és Kocsis Attilát az EMKÉSZ részéről. Mindenestre jó lenne, ha az MMK egységesítő törekvései nem csak saját belső szabályzatára, működésére vonatkoznának, hanem az építésüggyel összefüggő tevékenységeket űző cégek koordinálására, minősítésére (vagyis a velük való viszonyra)is.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


MP | 2009. nov. 30.

Íme a szerkesztőségünkbe érkezett válasz: Tisztelt Tóth István Úr! Feltett kérdéseire az alábbiakban válaszolok. A kéményseprőipari közszolgáltatást az 1995. évi XLII. törvény, a 27/1996 (X.30.) BM rendelet és a helyi Önkormányzatok végrehajtási rendeletei szabályozzák. Fent hivatkozott törvény a kéményseprőipari közszolgáltatást a kötelező szolgáltatások körébe helyezte. A szolgáltatás igénybevétele tehát, kötelező. A belügyminiszteri rendelet tüzelési módtól, teljesítménytől, kémény fajtától függően rendel-kezik az ellenőrzések gyakoriságáról. Jellemzően egyedi kéményeknél gáz tüzelés esetén évente egy, míg szilárd tüzelés esetén évente két alkalommal kötelező az ellenőrzés. Az ellenőrzési ciklusok hossza és az ellenőrzési metódus úgy lettek meghatározva, hogy az égéstermék elvezető berendezés használati biztonságáról ellenőrzéstől a következő ellenőrzésig megfelelő képet alkothasson a szakember. Éppen ezért a kéményseprőipari közszolgáltatás nem szezonális jellegű. A jogszabályok nem a fűtési idényben írják elő annak végzését, ezért azt egész évben un. „sormunka” jelleggel végzi a kéményseprőipar. Az árbevételre tett kijelentés téves volt a munkát végző dolgozó részéről. A szolgáltatási díjakat jellemzően a helyi Önkormányzatok rendeletben határozzák meg. A szolgáltatás végzésének személyi feltételei (végzettség, létszám ) jogszabályban kötöttek. A szolgáltatóknak kötelességük a teljes szolgáltatási területükön elvégezni a kötelező felada-tokat. Az ehhez szükséges létszám – és ezen keresztül a szolgáltatás díja is – csak úgy tartható a megfelelő gazdaságossági szinten, ha a szolgáltatás folyamatos. Remélem feltett kérdéseire megnyugtató választ kapott. Budapest, 2009. november 27. Tisztelettel: Kocsis Attila elnök

Facebook-hozzászólásmodul