e-gépész online szaklap

Nagykorúsíthatjuk a MÉDI-t!

2012. szeptember 28. | e-gépész | |  1 |

Szeptember 24-én a Parlament 244 igen és 90 nem szavazattal megszavazta az A településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/7675. számú törvényt, ami szerint végre legálisan lehet minimál- és maximálárat szabni a tervezésekre!

„(lb) Felhatalmazást kap a Kormány arra, hogy az építészeti-műszaki tervezési tevékenység, az építésügyi műszaki szakértői tevékenység, valamint az építésügyi igazgatási szakértői tevékenység ellátása során kötelezően elvégzendő feladatok körét, valamint a belföldi székhelyű tervező, illetve szakértő által a kötelezően elvégzendő feladatok belföldről történő ellátásáért felszámítható legalacsonyabb és legmagasabb díjakat rendeletben állapítsa meg .”

2013. július 1-ig kell a részletes szabályozást kidolgozni és a szabályozás indokoltságát bizonyító szakmai anyagot elkészíteni. Várjuk a kollégák ötleteit, táblázatait, árait, javaslatait!

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Pohankovics András | 2012. okt. 3.

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara közös TÁJÉKOZTATÓJA a településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő törvénymódosítás parlamenti elfogadásáról Az Országgyűlés 2012. szeptember 24-én döntött a településfejlesztéssel, a település-rendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról. A javaslat keretében a tervező- és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló 1996. évi LVIII. törvényt is módosították. A elfogadott módosítások lényegesen érintik a szakmagyakorlás feltételeit, a kamarák működését és az építésügyi szabályozási rendet. Az jogszabály-módosítási csomag előkészítésében a Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara szakértői az elmúlt két évben a Belügyminisztériumban működő Országos Építésügyi Forum keretein belül aktívan részt vettek, javaslataink beépültek a törvénybe és a kapcsolódó kormányrendeletekbe. A szabályozási környezet változása számos feladatot ad a kamaráknak, ezért a két kamara összehangoltan megkezdte a módosítással járó feladatok végrehajtásának az előkészítését. A törvény kihirdetését követően folyamatosan tájékoztatást adunk az elvégzendő feladatokról és azok ütemezéséről. A szakértő kollégáink javaslataira, a területi kamarák véleményére, szakmai segítségére és támogató közreműködésére továbbra is számítunk. Törvényi felhatalmazás a legalacsonyabb – legmagasabb ár magállapítására Tagjaink és tagvállalataink többször felhívták figyelmünket arra, hogy a piac által generált irreálisan alacsony ár méltatlan, veszélyezteti vagy teljesen ellehetetleníti a minőségi teljesítést, mely súlyosan sérti a közérdeket. A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (Étv.) módosításával közösen tesz erőfeszítéseket a jelenség visszaszorítása és szabályozása érdekében. A két szakmai kamara a németországi szabályozás (HOAI) mintájára, valamint az irreálisan alacsony árnak a minőség romlására szükségszerűen és elkerülhetetlenül negatív hatást gyakorló természetének indokára alapozott érvrendszert és megoldási javaslatot dolgozott ki és juttatott el a jogalkotóhoz. A két kamara elmúlt fél évben végzett folyamatos szakmai előkészítő munkáját követően a Parlament az Étv. módosításával felhatalmazta a Kormányt, hogy az építészeti- műszaki tervezési tevékenység és az építésügyi műszaki szakértői tevékenység ellátása során kötelezően elvégzendő feladatok körét, valamint a feladatok ellátásáért felszámítható legalacsonyabb és legmagasabb díjakat rendeletben állapítsa meg. A részletes szabályozást és a szakmai alátámasztó anyagot 2013. július 1.-ig kell elkészíteni. A törvénymódosítás megnyitotta az utat az építész és mérnöki munka szakmai minőségének, a nemzetközi versenyképesség növelésének, az épített és táji környezet minőségének az emelése – ezáltal az életminőség emelése előtt. Barsiné Pataky Etelka elnök Magyar Mérnöki Kamara Noll Tamás elnök Magyar Építész Kamara

Facebook-hozzászólásmodul