e-gépész online szaklap

Lobbierő

2012. augusztus 2. | VB | |  0 |

Mindig panaszkodunk, hogy az épületgépészeknek milyen csekély a lobbiereje, főleg a szakma egyre növekvő fontosságához viszonyítva. Könnyed nyári szórakozásként e tézis alátámasztására kigyűjtöttük, hogy országgyűlési képviselőink között hány műszaki kolléga van.

Az eredmény nem túl szívderítő, ámde várható volt: a mostani ciklusban a Parlamentben megforduló 402 személy kevesebb mint ötöde, azaz 78 rendelkezik valamilyen műszaki végzettséggel, legyen az közép- vagy felsőfokú. De ebben már a mozdonyvezetőtől a gyógyszergyártó szakmunkásig mindenki benne van.

Akkor kik döntenek az ország sorsáról? Az orvosok, a jogászok, a közgazdászok, a történelemtanárok, a lelkészek és a testnevelők. Lehet hogy ez így helyes? Határozzák meg a társadalomtudósok (és a tornatanárok) az irányvonalat, a mérnökök pedig valósítsák meg?

Én nem hiszem, hogy így kellene ennek lennie, jómagam az egyensúly híve vagyok, és kevésnek tartom a mérnököt, a műszaki embert a döntéshozók között.

Mindez persze csak egy kis nyári fejtegetés: a politikához nem értek - bár szerintem többen nem értenek, mint ahányunknak kellene értenie...

A parlamenti képviselők listája végzettség szerint. Félkövérrel a mérnököket jelöltük, pirossal az egyéb műszaki végzettségűeket.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul