e-gépész online szaklap

Szabályozási visszásságok: építész végzi a gépész feladatát, rosszul

2009. november 4. | e-gépész | |  0 |

Idézet a cikkből: kb. minden 10. tervdokumentációnak van épületgépész tervezője, vagyis 10-ből 9 esetben az építésztervező jegyzi az épületgépészeti tervfejezetet (természetesen jogosultság nélkül). Így születnek a gépészetileg eleve elbaltázott épületek.

Hetente hallunk-olvasunk súlyos vagy halálos szénmonoxid mérgezésről. Mi, épületgépészek elég sok információval rendelkezünk arról, hogy ezen balesetek legnagyobb része a fokozott légzárású nyílászárók miatt következik be. A nyílászárócsere ugyanis nem engedélyköteles. Hiába bástyázza körül a GMBSZ a gázkészülékek égéslevegő-ellátásának feltételrendszerét, ha az ablakcserélő "mester" erről nem tud, és senki nem is ellenőrzi ténykedését (legfeljebb a kéményseprő veheti észre, sajnos néha már későn).

Itt jegyzem meg, hogy a hazánkkal azonos lakosságszámú Belgiumban a liberalizált kéményseprő tevékenység következtében az éves szén-monoxid-mérgezéses halálesetek száma évi kb. 300, míg hazánkban 20-30! A 80 milliós lakosú Németországban (ahol a kéményseprőnek bírságolási joga is van) évi 3-5!!!

Ugyancsak a fűtött tartózkodási terek nagy hőszigetelés-kampányának következménye az áporodott levegőjű, sokszor már penészesedő lakások gyors szaporodása. Az épületgépész tervezőnek pedig nincs semmilyen értelmes előírás vagy rendelet a kezében, amellyel egy nem épületgépészt meggyőzhetne a komfortszellőzés szükségességéről. Merjük bevallani, hogy az MSZ CR 1752 tökéletesen alkalmatlan arra, hogy egy lakásszövetkezet képviselőjét bármilyen értelmes szellőzési megoldásra rábeszélhessünk, és Mari nénivel is elég nehéz megértetni legfeljebb egy munkavédelmi rendeletet lobogtatva, hogy minden felnőtt embernek óránként legalább 20 m3 friss levegőre van szüksége. Persze hogyan várhatjuk el ezt Mari nénitől, amikor ma panelházak ezreinek felújításán buzgólkodó szakemberek felejtik ki a lakószobák szellőztetését, vagy nem létező (rég megszüntetett) szellőzőkürtőkre alapozva építtetnek be konyha(!)ablakba légbevezető szerelvényt. Az már csak aprócska adalék, hogy az egyik panelháznál a légbevezető felszerelésével megbízott szaki ablakonként 4-5 db 8-as fúróval fúrt lyukkal kívánta letudni a levegőcsatornát, gondolva, hogy a felrakott szerelvény úgyis eltakarja kiváló ötletét!

Végül megtörtént esetem; mekkora hátrányban van a "versenypiacon", aki tisztességes munkát akar végezni:

Egy gimnázium bővítésének tervpályázatát sikerült megnyernünk, jónevű tervezőirodákat megelőzve. Az eredményhirdetéstől a tervezés kezdéséig elég sok idő telt el, mivel "a pénzcsináláshoz sok idő kell". 1,5 év alatt az eredetileg pályázott összeg egy részét már elvitte az infláció, ezért ultimátumot kaptunk a beruházótól és a generáltervezőtől, hogy a tornaterem, aula és könyvtár-nagyelőadó légkezelőit és légtechnikáját el kell hagyni, mert arra már nem jut pénz.

Hiába hivatkoztunk a tervezési előírásokra, a helyzet csak elmérgesedett: át se veszik tőlünk a terveket, ha abban fenti légtechnika benne lesz.

Minden fordulatot hely hiányában nem írhatok le, de két dokumentációt készítettünk I-II. tervezési ütem címmel. A légtechnika a II. ütembe került. Az I. ütem tervezői nyilatkozatába pedig vastag betűkkel beírtuk: A nagy létszámú tartózkodási terek komfortfeltételeinek teljesülésére és azok határoló szerkezeteinek állagvédelmére csak akkor vállalunk felelőséget, ha a II. ütemben előírt légtechnikai rendszer is megvalósul, ellenkező esetben minden felelőséget arra hárítunk, aki a légtechnika elmaradásáról dönt.

Lett nagy ordítozás, fenyegetőzés... de a végén lett rá pénz és megvalósult. Azóta viszont onnan több megbízást nem kaptunk... Azt persze mondanom sem kell, hogy az eredetileg kalkulált légtechnika tervezési díját se kaptuk meg.

Miért írtam le ezt a kis történetet?

Mennyivel könnyebb lenne az életünk, ha a hatályos rendeletek és előírások világosak, közérthetőek és szakszerűek lennének. Nem agyonbonyolított, még gyakorló szakemberek számára is nehezen érthető tudományos értekezésekkel kell a rendeleteket megtömni, hanem egyszerű, világos és ellenmondásoktól nem terhelt tartalommal. Ehhez azonban a rendeletalkotóknak és szakembereknek egy asztalhoz kellene leülni, és csak egyhez!!!

Nagy Gábor


Tisztelt szabályalkotók!

Nagy Gábor kolléga cikkében több olyan konkrét probléma van, amiből feltétlen általános szabályokat kellene alkotni. Azonban nem úgy, ahogy a gázszolgáltatók technológiai utasítása teszi: minden ablakcseréből és kéményből adódó problémát az épületgépész nyakába varr. Az építési engedélyek kiadásánál miért nem ellenőrzik ezeket? Vagy az ablakcserét végző menedzser típusú nagymenők hogyan készíthetnek rendeleteknek, törvényeknek ellentmondó "projekteket"? Őket a bűnért miért nem büntetik - szemben azzal, aki felállt az autójával egy zöldterületnek nevezett sáros platzra?

Szita Elemér


Kedves Szita Elemér!

Megtisztelő egyetértő véleménye, továbbá újabb gondolatsor leírására sarkallt:

Talán már közhelynek számít, hogy "minden rendelet csak annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle", azonban ha ezt megtoldjuk a "legkisebb ellenállás irányában történő működés" törvényével, akkor világos képet kapunk szakmánk működésének legkórosabb betegségeiről.

Kezdjük az elején, az építési engedélynél:

Elég jó rálátásom van az építési engedélyezési tervdokumentációk anyagaira, és igen kevés az, amelyre azt lehet mondani, hogy megfelel a hatályos rendeletekben foglaltaknak.

- Kb. minden 10. tervdokumentációnak van épületgépész tervezője, vagyis 10-ből 9 esetben az építésztervező jegyzi az épületgépészeti tervfejezetet (természetesen jogosultság nélkül). Így születnek a gépészetileg eleve elbaltázott épületek.

Példa: egy vidéki közösségi ház 300 férőhelyre tervezett többcélú termében a fűtést 4! db cserépkályhával kívánta biztosítani az építésztervező, természetesen gépi szellőzés nélkül...! A vizesblokkok fűtésére semmilyen fűtési módot nem tervezett, és persze még tüzelőtárolóról sem gondoskodott. Erre a tervre érdemi észrevétel nélkül az építési hatóság engedélyt adott!!!

- Az építési engedélyezési tervdokumentációk kötelező energetikai mellékletét zömében építészek készítik a "belsőudvaros" ingyenes programmal. Néhány ilyen mellékletbe egy kicsit mélyebben belenézve megdöbbentő dolgokat tapasztaltam: a legtöbb határoló szerkezet mellett ott virított a "nem vizsgált" felirat (volt olyan épület, ahol csak az ablakok és külső fal volt vizsgálva). Sokszor a szerkezet köszönőviszonyban sem volt a terven jelzett szerkezettel.

Egy építésztervező kérdésemre elkottyintotta, hogy fogalma sincs, hogy kell az energetikai számítást jól megcsinálni, ezért egyik szerkesztőjével addig próbálgatta a hőtechnikai, szellőzési stb. adatokat módosítgatni, amíg a tanúsítás "jó nem lett", azóta ugyanazt a méretezést használja minden munkájához, csak a m2-et változtatgatja.... No comment!!!

Egy másik építésztervező azon felvetésemre, hogy a gépészetileg elfuserált tervhez miért nem bízott meg inkább egy gépésztervezőt, ezt válaszolta: "ugyan, hogyan gondolom én, hogy abból a kevés tervezői díjból még egy gépésztervezőt is fizessen!..." No comment!!!

- Családi házaknál - tisztelet a kivételeknek -, kórosan vonzódnak a tervezők a fürdőszobába tervezett kazánhoz-kéményhez. Ez önmagában még nem lenne nagy baj, bár ha napkollektoros melegvíz-készítésről és fűtésrásegítésről szól a műszaki leírás radiátoros fűtés mellett, akkor már komoly aggályaim vannak a fürdőszoba szűkössége miatt, mivel az "uralkodó építész-gépész dizájn" irányzat általában egy 0,5-1 m2 falfelületet szán az épületgépészeti helyigényre.

Lehetne még folytatni...

Kiviteli terv - kivitelezés:
Erről már sokan írtak, de:
- 30 kW fűtőteljesítmény felett kötelező fűtéstervet készíteni (pontosabban megvalósulási tervet!!!), mindez a gyakorlatban;

1. Egy "írástudó" szó szerint bekarcolja az építésztervre a megvalósult állapotot (vagy ráismerni, vagy nem)...

2. "Nem készül semmi, mert úgyse veszik észre...," "majd megdumáljuk a használatbavételi eljáráson..." stb. És valóban ... nincs, aki számonkérje, jobb esetben számon kéri, de nem ért épületgépészül, ezért fel sem tűnik, ha például egy tágulási tartály lemaradt, hogy egyéb valós szörnyűségekről már ne is írjak!

- Készül kiviteli terv, de a megbízott vagy pályázaton nyertes kivitelező első dolga az olcsóbbítás, sokszor ész nélkül és mindenáron, a tervező megkérdezése nélkül. A tervezőt sokszor már csak akkor ráncigálják elő, amikor a rendszer az istennek se akar működni...

- Természetesen a gépésztervező díja az drága, mert mi kerül annyiba azon a pár vonalon...

- "A gázszolgáltatónál/vízműveknél dolgozó műszaki ellenőr a feléért is megcsinálja, még az engedély is hamarabb elkészül..."

- "Minek klímát tervezni, az drága, meg úgyse lesz rá pénz" vagy "elég oda egy split..."

Sajnos nagyon sokáig sorolhatnám (csak elfogyott a hely... nagyon kéne az a fórum), de sommázva: Schüko üveg meg márványburkolat kell, mert azt csak egyszer kell megfizetni, de jól mutat, a gépészet nem kell, mert drága, sok helyet foglal és drága üzemeltetni...

Ez szakmánkról a vélemény!!!

Holló Csaba mondása, és nagyon igaza van, "egyre kevesebben megyünk, de egyre több zászló alatt, egyre több irányba..." Ezen kéne változtatni, külön külön nem megy, egymással is rivalizáló épületgépészeti szervezetekkel meg csoportosulásokkal pláne nem...

Nagy Gábor

Felhívás

Október 15-től egy hónapig, november 15-ig tart pályázatunk, melynek célja a szabályozási visszásságok felderítése. Várunk bármilyen hosszúságú leveleket a szerkeszto@e-gepesz.hu e-mail címre, avagy cikkünk alá kommentárként. Figyelem, nem fontos regényeket írni! Két mondattal is lehet nyerni, ha azok megfogalmazzák a probléma lényegét. Ami fontos:

- épületgépész vonatkozású

- törvényi-rendeleti-szabályozási, a műszaki és gazdasági értelem ellen ható problémára hívja fel a figyelmet.

A beküldött leveleket összegyűjtjük, honlapunkon megjelentetjük, és a Kivitelezői Bizottság rendszerezi és javaslattételre továbbítja azokat.
A beküldők között (felvetett problémánként és nem személyenként, azaz minél több témát vet fel valaki, annál nagyobb az esélye a nyerésre) november 15-én egy 20 000 Ft értékű benzinvásárlási utalványt sorsolunk ki - mert haladni kell.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul