e-gépész online szaklap

Legyen tilos árral kommunikálni?

2012. április 3. | e-gépész | |  2 |

Nemrég kisebb porfelhőt kavart, hogy az osztrák orvosi kamara beperelt néhány magyar fogorvost, akik bécsi lapokban feladott hirdetéseikben árat, akciót is feltüntettek. Utánajártunk az eset jogi hátterének, mert felmerült bennünk, hogy jó lenne-e egy hasonló tiltás idehaza, az épületgépész szakmában is. Gondoljunk bele: csak aróól lehetne beszélni, amit a termék tud.

Persze Ausztriában is csak nagyon szűk területen érvényesül hasonló szabályozás. Tájékoztatást kértünk Nemes Zsolt tanácsos, külgazdasági szakdiplomatától, a Magyar Nagykövetség Külgazdasági Irodájának munkatársától:

"Ausztriában a tagállami szabályozással összhangban bizonyos ún. szabad hivatások gyakorlói esetén (orvosok, ügyvédek) korlátozzák ezen hivatások képviselői által folytatható hirdetési, ill. reklámtevékenységet.

Ausztriában a fogorvosi törvény 35 § 5. bekezdése utal erre: ”Verbot standeswidrigen Verhaltens, Werbebeschränkung und Provisionsverbot“ címmel „A hivatással összeegyeztethetetlen megfelelő magatartás, reklámkorlátozás és jutalékok fizetésének, ill. elfogadásának a tilalma“

Az osztrák fogorvosi törvény, valamint a fogorvosi kamaráról szóló törvény viszonylag nagy teret enged a hivatásra vonatkozó jogszabályalkotásnak, így a 2011.09.22-én a szövetségi fogorvosi kamarai bizottság kiadott egy új, kifejezetten a fogorvosok által folytatható reklámtevékenységre vonatkozó szabályozási irányelvet, melyet a fogorvosi törvény vonatkozó rendelkezése (l. fent) alapján hozott.

Az új osztrák fogorvosi reklám irányelv 3. cikkelyének e) pontja kifejezetten megtiltja a fogorvosoknak az általa nyújtott fogorvosi szolgáltatások árának nyilvános közzétételét, mint a hivatással összeegyeztethetetlen magatartási formát. Emellett szabályozza az elektronikus reklám (internet) területét is.

Érdemes figyelemmel lenni az egyéb pontokra is, a fogorvosi reklám irányelv egyéb reklámozási fajtákat is tilt (pl. gépjárművön elhelyezett reklám stb.)

Az ügynek Ausztriában (interneten keresve) nem volt visszhangja."

Vajon milyen hatással lenne az építési piacra egy "árkitiltás"? Az összeomlás és a teljes tisztulás között bármilyennel. De mégis érdemes elgondolkozni rajta.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


MP | 2012. ápr. 5.

Kedves Zoárd! Elfelejtettem odaírni a cikkhez a nevem, jól le is marházott. De ez így korrekt, névtelen cikket névtelenül is lehet szidni. A véleményéről. Nagyon fontos, hogy nem arról van szó, hogy a tervezők vagy a kivitelezők ne tudhatnák meg az árakat, ez nonszensz! Hanem arról, hogy a médiákban megjelenő reklámokban ne szerepelhessen, csak tudás és tartalom. Ön, mint tervező sem ár alapján keres berendezést, hanem először körülnéz a piacon, mely termékekkel lehet megvalósítani a feladatot, aztán megversenyezteti őket, nem? Tehát először a műszaki paramétereket nézi, mint a szakmabeliek általában. A fenti ötlet ezért elsősorban nem is az épületgépészetnek szólna, bár itt is átstrukturálná kissé a gondolkodásmódot, hanem a fogyasztónak, aki sokszor csak az ár alapján választ. A hővisszanyerős sztorija nagyon tetszik, igen jellemző. Veresegyházi Béla főszerkesztő


Zoárd | 2012. ápr. 4.

A cikk szerintem marhaság. Tipikusan olyan erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező szűk réteg teheti ezt meg, (orvosok, ügyvédek) akik el akarják kerülni a piaci körülményeket. Ha Magyarország tenne ilyet, már a nyakunkon ülne Brüsszel, vagy a saját Verseny Hivatalunk. A tervezés szempontjából közgazdasági nonszensz úgy tervezni, hogy nem tudom a tervezett rendszer várható beruházási költségét. Nem olyan régen ütköztem abba az egyszerű problémába, hogy a 85%-os hővisszanyerésű lakás szellőztető és a 95%-os hatásfokú lakás szellőztető között kellett dönteni. A Megrendelő erősködött, hogy a 95%-os mégis csak jobb! Az ár után az derült ki, hogy a 95%-os berendezés éves szinten 3000 Ft-al csökkenti az energia számlát és mindössze 500.000 Ft-al kerül többe mint a 85%-os hatásfokú. Gondolom mindenki le tudja vonni a következtetést.

Facebook-hozzászólásmodul