e-gépész online szaklap

Várjuk a GMBSZ-t

2012. március 6. | e-gépész | |  2 |

A GMBSZ-t az azt karbantartó, alkotó szakbizottság 2011. december végén lezárta, és átadta az MKEH-nak, amely rövid időn belül továbbküldte az illetékes szakminisztériumnak. Most azt várja a szakma, hogy mikor teszik közzé a szabályzatot.

A GMBSZ-t, pár évvel ezelőtt, mikor felváltotta a GOMBSZ-ot, többen féltették, illetve bírálták, mondván, amolyan se hús, se hal, se nem szabvány, se nem rendelet, azaz nem kötelező betartani. Az azóta eltelt időben a gázszolgáltatók mindannyian, önként beépítették a GMBSZ-t technológiai utasításaikba, és ezen utasításokat a GMBSZ igénye szerint publikálták is.

GMBSZ 2011 gyors közzététele már csak azért is fontos lenne, mert az egyszerűsített gázkészülék-csere alkalmazásához a gázszolgáltatóknak komoly technikai és adminisztratív rendszert kell felépíteniük, remélhetőleg a következő fűtési idény kezdetéig.

Hozzászólások

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Taszi | 2012. márc. 12.

Jó lenne már egy olyan szabályozást alkotni ami időtálló. Kormányrendelet ide, kormányrendelet oda a gázszolgáltatók a rendeleteikkel, utasításaikkal úgyis felülírják a GMBSz-t és a gyakorlatban a tervek ellenőrzésekor csak a saját utasításaikat veszik figyelembe. Az én területemen a szolgáltató utasításának a megváltoztatásához legutóbb még fél év sem kellett. Így akarunk Európába menni?


Fazakas Miklós F | 2012. márc. 8.

A felvezetésből hiányolom, annak említését, hogy a GMBSZ alkalmazását ma már kormányrendelet teszi kötelezővé. Ez a magyar joggyakorlat szerint azt jelenti, hogy a GMBSZ-t a kötelező alkalmazását előíró kormányrendelet erejével és kormányrendelet kihirdetési dátumával kell figyelembe venni az alkalmazások során!

Facebook-hozzászólásmodul