e-gépész online szaklap

Rinnai rendszerek, tervezési segédletek

2012. február 28. | támogatott cikk | |  0 |

A Rinnai gyártmányú HMV termelő berendezések tavalyi évben történő sikeres piaci bevezetése óta a Prímagáz Zrt. számtalan helyre telepített készülékeket, és a berendezések üzemeltetése a felhasználók legnagyobb megelégedésére, hibamentesen és energiatakarékosan működnek. A készülékeket minden olyan helyen lehetséges alkalmazni, ahol igény az állandó hőmérsékletű használati meleg víz, és rendelkezésre áll az üzemeltetéshez szükséges földgáz vagy propán tüzelőanyag.

A Rinnai gyártmányú kondenzációs üzemű átfolyós vízmelegítők családi házak vonatkozásában akkor javasolható, amikor az épület téli fűtési hőszükséglete a jó hőszigetelésnek és az alacsony filtrációs veszteségeknek köszönhetően csak néhány kW lenne, azonban a HMV-igény ellátása miatt lényegesen nagyobb teljesítményű fűtőkészülék beépítése lenne szükséges, vagy indirekt fűtésű HMV-tárolótartály beépítésével értékes helyet foglalnánk el az épület alapterületéből.

A Prímagáz Zrt. elsősorban a háztartási igényeket meghaladó kommunális vagy technológia célú nagyobb melegvíz-igények kielégítésére a Rinnai összekapcsolt készülékekkel, rétegtárolókkal, valamint szolár tárolókkal kiegészített rendszereket kínál. A Rinnai rendszerek az egyedi készülékekhez hasonló módon képviselik az egyszerű telepíthetőséget, az igen magas működési megbízhatóságot, és a kondenzációs technológia jelentette gazdaságos üzemeltetetést.

A gázkészülék elhelyezését, gázoldali tervezését a Gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések létesítési és üzemeltetési műszaki-biztonsági szabályzata alapján kell végezni. A szükséges csatlakozási nyomás igény földgáz esetén 25 mbar, propán esetén 30 mbar.

A beltéri vízmelegítők C típusú zárt égésterű készülékek, az égési ventilátor a hőcserélő előtt helyezkedik el. Az égési levegő biztosítása és a füstgáz elvezetése a készülékkel együtt minősített és tanúsítással rendelkező NA 125/ NA80 méretű koncentrikus csővezetékkel biztosítható vagy csatlakoztatható hozzá a Magyarországon tanúsítással rendelkező füstgáz-levegő rendszer is.

A kültéri vízmelegítők égésterméke a készülék előlapján található nyíláson át távozik a szabad térbe, a készülék elhelyezésénél ezt figyelembe kell venni. A gyártó a készülék és a csatlakozó vezetékek fagyvédelméhez szükséges alkatrészeket biztosítja.

A vízmelegítő tiszta, ivóvíz minőségű víz melegítésére szolgál, a bekötés előtt vizsgálni kell a rendelkezésre álló víz összetételét és amennyiben a vízben magas a vastartalom vagy a víz keménység meghaladja a 18 Nk fokot, akkor a víz kezelését segédberendezésekkel biztosítani kell. A víz kezelésével a vízmelegítő valamint az egyéb berendezési tárgyak élettartama jelentősen megnő, biztosítható az alacsony szervíz költség. Több készülék párhuzamos alkalmazása esetén a hideg és meleg víz vezetékeket célszerű Tichelmann rendszerbe kötni és a hidegvíz oldali bekötéshez beépíteni egy-egy eltérő nyomáskülönbségre nyitó szelepet vagy elektronikus kaszkádszabályozóval biztosítani az igényelt legkisebb és a maximális térfogatáramot. A készülékek kiválasztása előtt a szakma szabályai szerint el kell végezni a rendszer méretezését, meghatározni a legkisebb és legnagyobb órai és a napi HMV igényt, a HMV hőfokszintjét.

Rendszertípusok:
• Tároló nélküli közvetlen, lineáris vízellátás
• Tároló nélküli keringtetett vízellátás
• Tárolós közvetlen, lineáris vízellátás (tárolók használata : időszakos meleg víz igény csúcsok levágására, alacsonyabb készülékszám elérésére)
• Tárolós keringtetett vízellátás
• Solár tárolós rendszer (más energiaforrással is használható (hőszivattyú), a rinnai víz input előmelegítése a cél.

A felsorolt rendszertípusokra a csatolt link alapján látható kapcsolási rajzokat lehet alapul venni.

A tároló nélküli alkalmazás előnye, hogy nem jelentkezik tárolási veszteség és bármely időpillanatban friss, csíramentes HMV áll rendelkezésre, nagyobb vízigény esetén azonban több készülék beépítése szükséges. Tároló nélküli változatnál is biztosítani lehet a HMV cirkulációt, hiszen egy készülék már egy minimális, 1,5 l/perc térfogatáram esetén is fűteni tudja az átáramló vizet és az előre beállított hőfokú víz távozik a cirkulációs rendszer felé, célszerű természetesen a HMV cirkulációs szivattyút időkapcsolóval vagy egyéb módon vezérelni.
Lehetőség van HMV tároló rendszerbe építésére. Ezzel a rövid időtartamig jelentkező HMV csúcsigényt lehet egy kisebb készülék darabszám beépítésével biztosítani. Ekkor számolni kell a tároló hő veszteségével, a tároló csíramentesítéséről időszakonként gondoskodni szükséges.

A vízmelegítők vezérlését,a hőfok beállítását a készülékbe épített szabályzóval lehet megoldani, opciós lehetőség eltérő vízhőfokú igény / pld konyha és fürdő / biztosítása külön szabályzókkal.

A vízmelegítőkhöz rendelhető még egyéb kiegészítő, pld 300-500-800 literes tároló, égéstermék elvezető rendszer.

Összefoglalva: A Rinnai gyártmányú kondenzációs üzemi HMV készítő berendezésekkel kiváló energia hatékonysággal, tüzeléstechnikai hatásfokkal, pontos víz hőmérséklet tartása mellett, mindig friss, csíramentes használati vizet lehet biztosítani. Nagyobb vízigények ellátásához minimális helyigény szükséges a készülékek elhelyezésére. Jól illeszthető a készülék az egyéb alternatív energiával előfűtött víztermelő berendezésekhez, ezzel tovább növelhető az energia takarékosság követelménye, a megújuló energiák felhasználása. Alkalmazza Ön is ezt a hazai piacon egyedülállóan hatékony, rugalmas meleg víztermelést biztosító, megbízható működésű készüléket. A tervezésben segítségére lehet mellékelt méretezési segédlet.

Hozzászólás

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.

Facebook-hozzászólásmodul