e-gépész szaklap

Hírlevél

e-gépész 2017/19 (2017-05-10)

Vissza
 

E heti témáink:

Épületgépész a Magyar Mérnöki Kamara élén!
Nagy Gyula személyének elfogadottságán és alkalmasságán túl mindez szakmánk növekvő fontosságát is bizonyítja. Ezt megerősíti az is, hogy az MMK elnökén kívül az alelnöki tanácsban 2, az elnökségben 2, a felügyelő bizottságban 1, az etikai bizottságban 1 fő épületgépész kapott helyet.

Sűrűn beépített környezetbe tervezett VRF kültéri egységek
Egy belvárosi környezetben, sűrűn beépített területen az épületgépész tervezők, kivitelezők egyre gyakrabban szembesülnek azzal a problémával, hogy befoglaló méretei miatt egyszerűen nem tudnak elhelyezni nagyobb teljesítményű kültéri berendezéseket. Erre a problémára nyújt megoldást a FUJITSU Airstage J-III L. (x)

Az égéstermék-vezető a gázfogyasztó készülék része
A gázfogyasztó készülék részének minősülő égéstermék-vezetők időszakos ellenőriztetése és karbantartatása a gáztörvény hatálya alá tartozva, a tulajdonos feladata. A tulajdonos a karbantartást az MBSZ szerint a gyártó által előírt gyakorisággal, általában évente egyszer köteles elvégeztetni. Az ellenőrzés és a karbantartás elvégzésére a 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet szerinti gázszerelő jogosult.

Megbuktak a vizsgán az intelligens fűtőfóliák
2016 nyarán a VGF szerkesztősége kapott egy fűtőfólia-mintát szakvéleményezés céljából. A mérések lesújtó eredménye a novemberi lapszámban olvasható, de itt a témát kicsit jobban kibontjuk.

Hírek, események:

Növekedés és jövőkép a HAJDU-nál
Az állandó fejlődés, a folyamatos beruházások viszik előre Kelet-Magyarország egyik legnagyobb munkáltatóját.

Totó a többi épületgépészről, 13. kérdés
Szakmai kérdéseket teszünk fel. Önök szerint a tervezők és szerelők hány százaléka tud rá válaszolni helyesen? Íme a 13. érdekes kérdés.

HIT Tool online termékkiválasztó program
Egyre több partnerünk használja napi munkája megkönnyítésére az egyedülálló Siemens online HIT Tool termékkiválasztó és méretező programját. Mivel gyakran jelennek meg új fejlesztésű termékek, ezért szükséges az adatbázis folyamatos frissítése.

Új Siemens animációk 6.
OpenAir zsalumozgató-család bemutatása.

Korszakváltás az energiahatékonyságban, Budapest
Május 11.
Mi változik egy építkezés vagy felújítás kapcsán az energetikai sztenderdek szigorítása miatt? A Magyar Energiahatékonysági Intézet műszaki építési ellenőröknek, beruházás-lebonyolítóknak, felelős műszaki vezetőknek, építésügyi műszaki szakértőknek szóló szakmai képzéssorozata.

XXIII. Épületgépészeti Szakmai Nap
Május 11.
Idén immár huszonharmadik alkalommal kerül megrendezésre Debrecenben a jeles esemény, kiállítással és konferenciával.

Lakásszellőzés szakmai nap, Debrecen
Május 25.
Lakótér levegőminőségi kérdései; lakások szellőzési megoldásai hővisszanyeréssel vagy hővisszanyerés nélkül; felújítások: a decentralizált szellőzés; központi szellőztetőgépek jellemzői; hővisszanyerés és energetika a közel nulla energiaigény tükrében; légcsatorna kialakítások, tervezési kérdések, a Comfoiplan szoftver bemutatója; lakás hűtés, fűtés, páracsökkentés és párásítás légtechnikával; talajhőcserélők; entalpia hőcserélő; Zehnder ComfoAir Q hővisszanyerő gépek.

IX. REHAU szakmai nap
Május 31.
Komfort, gazdaságosság, értékteremtés: lakóépületek építése. Meghívott előadóink: Ditróy Gergely, ingatlandivízió vezető, Portfolio Csoport; Terjék István, ügyvezető, TRX Consulting Kft.; Benyáts András, épületgépész tervező; Dr. Kistelegdi István DLA, egyetemi tanár, kutatásvezető, PTE PMIK Energiadesign Tanszék.

Energiatudatos komfort 2017
Május 31.
Légkezelőkről az új ErP fényében; légkezelők energiahatékony felújítása; Mindent a laborszellőztetésről, a helyiségnyomás-szabályozás demonstrálása; Komplex tűzvédelmi megoldások; A legújabb Schako fejlesztések az anemosztátoktól a térfogatáram-szabályozókon át a padlókonvektorig; Anemosztátok sugárképének vizualizálása, füstpróbás laborbemutató.

Versenyképesség a hazai energetika tükrében
Május 31.
Konferencia a Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozata, a Magyar Energetikai Társaság, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Megújuló Energiaszervezetek Szövetsége szervezésében.

Vissza