e-gépész szaklap

Hírlevél

e-gépész 2017/1 (2017-01-04)

Vissza
 

E heti témáink:

A tervező munkadíja követi a változásokat?
Összetett munkamódszerek, jelentősen megváltozott munkakörnyezet, fokozott elvárások. A tervező egyre bonyolultabb környezetben kénytelen magas színvonalú munkát végezni.

Rajzfájlok és egyéb tervezői anyagok Zehnder szellőztető rendszer tervezéséhez
A Zehnder az 1990-es évek közepe óta foglalkozik lakásszellőztető rendszerek fejlesztésével. Köszönhetően a rengeteg innovációnak és a mindent átfogó termékválasztéknak, a cégcsoport a lakásszellőzési piac vezető vállalata. Magyarországon 2010 óta hozzáférhetők a termékek Zehnder Comfosystems, illetve Paul márkanéven is. Rövid cikkemben szeretnék összefoglalót adni arról, milyen eszközök állnak a gépésztervezők rendelkezésére a rendszerek gyors és megbízható tervezéséhez.

Az energetikai auditálással kapcsolatos változásokról
Az Országgyűlés 2016. november 22-én elfogadta az egyes klímapolitikai és zöld gazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXXVIII. törvényt, amely többek között az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt (Ehat.) is jelentős mértékben módosította.

Időbeli átlagsebesség leépülésének vizsgálata egy kisméretű irodahelyiség hosszmetszetében
A kisméretű irodahelyiségek számos középületben megtalálhatók, így nem véletlen, hogy a CEN CR 1752-es ajánlás külön fejezetben határozza meg a rájuk vonatkozó tervezési irányértékeket. A légsebesség időbeli átlagértéke a huzatkomfort egyik lényeges jellemzője. A különböző helyiségekben kialakuló sebességeloszlást az elmúlt évtizedekben többen is elemezték. Kisméretű irodahelyiségben, érintőleges légvezetési rendszer alkalmazása mellett a helyiség hosszmetszete mentén a sebesség eloszlását azonban eddig nem vizsgálták.

Lakásszellőzés szakmai nap
2017. január 19.
Ezúttal az alapismeretekkel nem foglalkozunk. Sok más aktuális hővisszanyerős szellőzés témával viszont igen.

Pollack Expo
2017. február 23-24.
A hagyományos egyetemi építőipari, épületgépész, informatikai, villamosipari és környezetvédelmi kiállítás és konferencia.

XXIV. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórum 2017
2017. március 7-9.
A Fórumon a beérkezett javaslatok alapján 2017-ben is újabb érdekes témákat tűznek napirendre. Erősebb lesz a nemzetközi részvétel, és kiemelt helyet kap az EU, az Arab Emirátusok és Afrika.

Hungarotherm
2017. április 5-9.
A 9. Nemzetközi fűtés-, szellőzés-, klíma- és szanitertechnikai szakkiállítás.

DUNAGÁZ Szakmai Napok Konferencia és Kiállítás
2017. április 19-20.
A hagyományos visegrádi konferencia, rendszerüzemeltetés, gázmérés és gázfelhasználás témakörökben.

Vissza