e-gépész szaklap

Cikkarchívum 2017


Elnöki évértékelő, avagy szakmai évzárás az Épületgépészeti Tagozatban

2017. december 13.

8 | 0

Magyar Épületgépészek Napja rendezvénnyel december 1-én befejeződött az épületgépészek 2017-es szakmai éve. Ez a tömör, kicsit elnagyolt megfogalmazás néhány mondatos kifejtést érdemel - Gyurkovics Zoltán évösszegzője.

Tovább

CONSTRUMA: közeledik a jelentkezési határidő

2017. december 12.

2 | 0

Bár javában zajlik az év végi hajrá, még egy fontos határidőt nem árt, ha feljegyeznek a cégek: a CONSTRUMA jelentkezési határideje 2018. január 15.

Tovább

Több mint 7000 szakemberre lesz szüksége Paks II.-nek

2017. december 06.

8 | 0

December 1-én a Magyar Energetika és a VGF szaklap kiadója szervezett konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen Paks II. (a szakmáról, politikamentesen) címmel, ahol Horváth Miklós, Paks II. vezérigazgató-helyettese és Dr. Kovács Antal, Paks I. kommunikációs igazgatója számolt be az aktuális helyzetről és a várható ütemekről.

Tovább

Díjazták az év embereit!

2017. december 06.

17 | 0

A szakmai szervezetek (MMK, BME ÉPGET, MÉGSZ és a MÉgKSZ) a Magyar Épületgépészek Napja 2017 rendezvényhez kapcsolódva idén is díjazták a szakma szereplőit kiemelkedő tevékenységük elismeréseként.

Tovább

Lakótérszellőzés konferencia szakmai nap

2017. december 06.

14 | 0

A Zehnder 2018-ban is megismétli a korábbi évek „Lakásszellőzés Szakmai Nap” rendezvényét. Ezúttal külön nap (január 30.) szól a szakmának, a rá következő napon a lakossági érdeklődők számára lesznek előadások.

Tovább

Módosult a hő és füst elleni védelemről szóló tűzvédelmi műszaki irányelv

2017. december 05.

16 | 1 (utolsó: 2017. december 06.)

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tűzvédelmi és kéményseprőipari-szabályozási és tűzmegelőzési főosztályának munkatársai közösen, szakemberek bevonásával elkészítették a hő és füst elleni védelemről szóló tűzvédelmi műszaki irányelv módosítását, amely december 1-jén meg is jelent.

Tovább

Magas hatásfokú fűtés és hűtés a Carrier 30AWH levegő-víz hőszivattyúkkal

2017. december 05.

11 | 0

Az iker-forgórészes és egyenáramú inverteres kompresszorokkal felszerelt, reverzibilis AquaSnap Plus hőszivattyúkat nagyobb lakóépületekben és kisebb kereskedelmi egységekben, például szállodákban és irodákban történő felhasználásra terveztük.

Tovább

Megjelent a Magyar Mérnöki Kamara gondozásában az Épületenergetika kiadvány

2017. december 04.

51 | 1 (utolsó: 2017. december 13.)

Az Épületenergetika kiadvány áttekinti a nemzetközi szabályozás kérdéseit, mellette útmutatásokat ad a tervezés, a tanúsítás jó gyakorlataira és példákon keresztül mutatja be azt.

Tovább

Áprilistól lesz csak kötelező az elektronikus közbeszerzés

2017. december 04.

4 | 1 (utolsó: 2017. december 14.)

2018. április 15-től válik kötelezővé az elektronikus közbeszerzési rendszer használata. A digitális közbeszerzési folyamattól az eljárások átláthatóságának fokozását és az ügymenet gyorsítását várják. A felkészületlen ajánlattevők akár többmilliós megbízásoktól eshetnek el.

Tovább

Kihirdették az Európai Réz az Építészetben Díj győzteseit

2017. december 04.

4 | 0

Kihirdették a 2017-es Európai Réz az Építészetben Díj eredményeit. Egyértelmű győzelmet aratott a C.F. Møller Architects által tervezett koppenhágai Maersk Torony. A kutatási komplexumot egy rézbordákból álló rácsszerkezet jellemzi. Emellett két infrastrukturális projekt is Elismerésben részesült, és Közönségdíjat kapott a lengyelországi Wrocławban található Hydropolis víz szobor pavilonja.

Tovább

Zöldfal az irodában – a növényzet és a szellőztetés kapcsolata I. rész

2017. november 29.

7 | 0

A belső térben keletkezett széndioxid-koncentráció csökkenthető a megfelelően tervezett, kivitelezett és üzemeltetett légtechnikai rendszerrel. Adódik a kérdés, hogy egy rosszul működő gépi szellőztetés esetén mégis hogyan csökkenthető a szennyezőanyag mennyisége? Egyáltalán, szükséges-e a gépi szellőztetés alkalmazása a szennyezőanyag (jelen esetben ez a szén-dioxid) koncentrációjának a csökkentéséhez? Cikkünkben e kérdésekre keressük a választ egy kisméretű irodahelyiség modelljébe telepített élő zöldfal méréses elemzésével.

Tovább

Tegye fel a kérdést Paksnak!

2017. november 29.

7 | 0

Kérdése van Paks II.-vel kapcsolatban? Küldje el nekünk és a december 1-én a BME-n megrendezésre kerülő Paks II. Konferencia kereti között tartott kerekasztal-beszélgetésen feltesszük a projekt illetékeseinek!

Tovább

Fujitsu splitklímák környezetbarát R32 hűtőközeggel

2017. november 28.

25 | 0

Az EU „20/20/20” klímavédelmi akciójának szerves része a 2014-ben indult F-gáz szabályozás. Egyik kulcselem, hogy a környezetre és a légkörre káros hűtőközegek kevésbé romboló hatásúakra legyenek lecserélve. A gyártók választása az R32 hűtőközegre esett, amelynek az ózonrétegromboló hatása (ODP) „0” és GWP indexe is 67%-kal kisebb, mint az R410a közegé. A Fujitsu már évek óta gyárt klímaberendezést R32-es hűtőközeggel, amelyeket most bevezet Európában is a piac igénye szerint adaptálva. Időrendben a prémium kategóriától indul a termékek értékesítése, a „zászlóshajó” nocria X után már elérhető a KGTA sorozat.

Tovább

A hazai építőipar továbbra is az elmúlt évek legjobb teljesítményét nyújtja

2017. november 27.

5 | 0

A harmadik negyedév során rekord összegben, közel 570 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon, így az év első 9 hónapjában összesen közel 1570 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés mutató értéke.

Tovább

A Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalása a beruházások előkészítéséről és költségkereteik tartásáról

2017. november 27.

9 | 0

Az építőiparban az utóbbi időben tapasztalható erőteljes fellendülés igényli, hogy a kormányzat és a beruházási rendszer szereplői áttekintsék a folyamat keltette igények kielégítésének lehetőségeit és az esetleges nem kívánatos tendenciák keletkezésének megelőzését. A Magyar Mérnöki Kamara ezen, a mérnöki tervezői szolgáltatások szempontjából is alapvető folyamathoz kapcsolódóan az alábbi állásfoglalást alakította ki.

Tovább

PAKS II. Konferencia: újranyílt a regisztráció!

2017. november 21.

16 | 0

A szervezők is megdöbbentek milyen nagy érdeklődést váltott ki az épületgépészek körében a Paks II. konferencia híre. Egy nap alatt megtelt a látogatói regisztráció, így a szervezők, egyeztetve a helyszínt biztosító BME-vel egy nagyobb előadótermet választottak. FIGYELEM: új helyszínen a Paks II. konferencia: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), K épület, I. emelet, 50. terem. Az időpont (2017. december 1., 13:00-16:00) és a program változatlan. A sokkal nagyobb befogadóképességű helyszín miatt újra megnyílt a regisztráció és lehet jelentkezni a rendezvényre. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább

Ismerje meg a Carrier AquaForce hőszivattyúk és folyadékhűtők új generációját!

2017. november 21.

14 | 0

A PUREtec hűtőközeget használó termékcsalád rendkívül széles üzemi tartományban működik, kimagasló hatékonyságot kínál, emellett egyáltalán nem károsítja az ózonréteget.

Tovább

CAIROX SOLANO légfüggönyök a SIG Air Handling kínálatában

2017. november 20.

15 | 0

A SIG Air Handling Hungary kínálatában megjelentek az új márkanevet erősítő SOLANO légfüggönyök, amelyek elérhetőek minden partnerünk számára széles műszaki tartalommal, a vásárlói igényeket kielégítve.

Tovább

Energetikai tanúsítvány: a lakások 55 százaléka "átlagos"

2017. november 20.

19 | 0

Mintegy 535 ezer lakás és családi ház kapott új tanúsítványt a 2013. január 1. és 2017. június 30. között eltelt négy és fél évben, vagyis attól kezdve, hogy elektronikus nyilvántartást vezetnek a dokumentumokról.

Tovább

A helytelen fűtési módok okolhatók a légszennyezésért

2017. november 20.

19 | 1 (utolsó: 2017. november 23.)

A fűtési szezon kezdetével egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása, különösen azokon a területeken, ahol a lakosság gyakran fát vagy szenet, netán hulladékot használ fűtésre.

Tovább

Tervezői hibák az épületgépészetben egy igazságügyi szakértő szemével

2017. november 20.

29 | 0

A Magyar Épületgépészek Napja számos érdekes és különleges programmal várja az érdeklődőket, az alábbiakban a VGF szaklap, mint a Magyar Épületgépészek Napja médiatámogatója és együttműködő partnere, által szervezett egyik konferenciára hívjuk fel a figyelmet.

Tovább

Paks II. konferencia a MÉN-en - politikamentesen a szakmai érvek mentén

2017. november 15.

16 | 0

A Magyar Épületgépészek Napja rendezvénysorozat keretében a VGF és a Magyar Energetika szaklap konferenciát szervez Paks II. témakörében december 1-én, 13 órai kezdettel. A konferencia célja a Paks II. projektben résztvevő szakemberek bevonásával tisztázni a szakmai kérdéseket és tiszta képet adni a projekt részleteiről és szakmai kihívásairól. A rendezvény helyszíne Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének 97-es terme.

Tovább

GALLETTI inverteres megoldások fan coil és termoventilátor berendezéseknél

2017. november 14.

15 | 0

Az egyre szigorodó elektromos motor hatékonysági előírásoknak megfelelően a ventilátoros hűtő-fűtő hőleadók esetén is technológiai váltás van folyamatban. Új rendszerek tervezésénél érdemes több szempontból is már az újfajta INVERTERES motorral felszerelt hőleadókat választani.

Tovább

Az Ön ismeretségében van épületgépész, akit nagyra becsül?

2017. november 08.

14 | 0

A szakmai szervezetek (MMK, BME ÉPGET, MÉGSZ és a MÉgKSZ) a "Magyar Épületgépészek Napja 2017" rendezvényhez kapcsolódva idén is díjazni kívánja a szakma szereplőit kiemelkedő tevékenységük elismeréseként. November 10-ig adja le jelölését! Már csak két napig van rá lehetősége!

Tovább

Grundfos szivattyúk az épületgépészet minden alkalmazási területére

2017. november 08.

13 | 0

Modern világunk intelligens és zöld épületei, intelligens és minden igényt kielégítő szivattyú megoldásokat igényelnek. A Grundfos az épületgépészeti alkalmazások minden területére kínál szivattyúkat.

Tovább

Carrier 61WG – Eurovent minősítéssel rendelkező vizes hőszivattyú

2017. november 07.

12 | 0

A 61WG egységet kereskedelmi, lakossági és ipari felhasználásra tervezték. Egyedi módon egyesíti a kimagasló teljesítmény és a sokoldalú felhasználhatóság előnyeit.

Tovább

Szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolt fűtési puffertárolók vizsgálata

2017. november 06.

19 | 0

Napjainkban az épületek gazdaságos üzemeltetése mellett egyre nagyobb szerepet tölt be a környezetbarát technológiák és berendezések alkalmazása, azonban a magyarországi épületállomány jelentős százaléka nem tudja teljesíteni a velük szemben elvárt igényeket mind épületfizikai, mind épületgépészeti szempontból.

Tovább

Nincs visszaút - eltörlik a kötelező kéményellenőrzést

2017. november 06.

19 | 4 (utolsó: 2017. november 17.)

Az Országgyűlés 2017. október 31-én második nekifutásra is a családi házak kötelező kéményellenőrzésének megszüntetése mellett szavazott - Áder János köztársasági elnök, a szakmai szervezetek és az önkormányzatok tiltakozása ellenére is.

Tovább

Tervezői Pályázat a „Magyar Épületgépészek Napja 2017” alkalmából

2017. november 03.

11 | 0

A Magyar Épületgépészek Napja Szervező Bizottsága a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség elnökségével, a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékkel, a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatával és a Magyar Épületgépészek Szövetségével közösen nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére a „Magyar Épületgépészek Napja 2017” alkalmából.

Tovább

A Kamara mi, együtt vagyunk - beszélgetés dr. Chappon Miklóssal

2017. november 02.

18 | 0

Az épületgépészeti szakma iránt elkötelezett tanár, cégvezető, és múzeumigazgató, akinek a Magyar Mérnöki Kamarában betöltött szerepe is kimagasló.
Volt az Épületgépészeti Tagozat elnöke, alelnöke is. Találóan fogalmazza meg arra a provokatív kérdésre, hogy „Mit ad nekem a kamara?” a válaszát. Ki az a Kamara? Mi, együtt vagyunk.

Tovább

Biztosított a lakosság téli gázellátása és nő a biztonsági készlet

2017. november 02.

11 | 0

A téli fűtési szezon kezdetén az előző év azonos időszakához képest 23 százalékkal több, 4,3 milliárd m3 földgáz áll rendelkezésre a hazai tárolókban. Ez a mennyiség a folyamatos földgázimporttal kiegészülve biztonságosan fedezi a teljes lakosság téli igényét.

Tovább

Tavasszal jönnek az új adatvédelmi szabályok, fel kell készülni a vállalkozásoknak!

2017. november 02.

16 | 0

A cégeknek jövő májustól egy egészen másfajta kommunikációra kell felkészülniük az ügyfelekkel, munkavállalókkal, partnerekkel, beszállítókkal, amikor az üzletmenet szempontjából szükséges adataikat elkérik tőlük és azokat tárolják.

Tovább

Üzemlátogatás a Fővárosi Hulladékhasznosítóban

2017. november 01.

18 | 0

Október 10-én tartotta meg a VII. Ipari és technológiai szakmai napot a Magyar Épületgépészek Szövetsége (MÉGSZ). A délelőtti szakmai előadások után a rendezvény résztvevői a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe látogattak el.

Tovább

Oldalfali split klíma fűtésre a Fisher Klímától

2017. október 29.

17 | 0

Egyre jobban a köztudatba kerül, hogy az elsősorban nyáron hűtésre használt klímák fűtésre is alkalmasak. Elsősorban az átmeneti időszakokban, de ahol nincs más megoldás, a téli fűtés megoldására is. Helyes méretezéssel és megfelelően megtervezett elhelyezéssel ezek a berendezések már tökéletesen alkalmasak a téli hidegben is.

Tovább

Új Carrier 30RBM/30RBP AquaSnap generáció szabadhűtéssel

2017. október 27.

16 | 0

Optimális teljesítményt nyújtanak a legkülönbözőbb kereskedelmi vagy ipari felhasználási területeken.

Tovább

Az elnök, aki gyakorló tervező - beszélgetés Nagy Gyulával

2017. október 24.

16 | 0

Szakmaiság, érdekérvényesítés, összefogás hármas sarokköve mellett kell tevékenykednie egy elnöknek a magyar Mérnöki Kamarában – véli Nagy Gyula, aki negyven éve dolgozik tervezőként, ez idő alatt mindent tervezett már, ami az épületgépészeti szakmában előfordul, saját megfogalmazása szerint a sajtgyártól az atomerőműig.

Tovább

Nem írta alá a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről szóló törvényt Áder János

2017. október 24.

17 | 0

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek Áder János köztársasági elnök a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését megszüntető törvényt.

Tovább

A francia PRESTO megoldásai a legionella és egyéb fertőzések kezelésére a közösségi zuhanyzókban és mosdókban

2017. október 24.

13 | 0

A legionella baktérium létezéséről és tevékenységéről jó ideje tudunk már. Vannak időszakok amikor előtérbe kerül a probléma kezelésének kényszere, sajnálatos módon inkább csak akkor, ha valamilyen súlyosabb következménnyel kell szembesülnünk.

Tovább

Autodesk Fórum – Az Alkotás jövője szakmai konferencia

2017. október 20.

13 | 0

Tudjon meg többet az alkotás és a tervezés jövőjéről 2017. november 9-én az Aréna Moziban. A rendezvényen a részvétel díjtalan, azonban előzetes regisztráció szükséges. Ne habozzon, regisztráljon, mert a szabad helyek száma rohamosan fogy.

Tovább

Eltörölték a családi házak kötelező kéményellenőrzését

2017. október 18.

31 | 10 (utolsó: 2017. október 24.)

Az Országgyűlés 2017. október 17-én, kedden megszüntette a családi házak kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzését, amelyet ezentúl a tulajdonosok megrendelésére, de továbbra is ingyenesen végezhet el a katasztrófavédelem, illetve egyes településeken az önkormányzati közszolgáltató.

Tovább

Komfortparaméterek tervezhetősége a légtechnikában

2017. október 18.

21 | 0

Komfortparaméterek tervezhetősége a légtechnikában címmel tart a Magyar Mérnöki Kamara továbbképzést épületgépész mérnökök részére az Épületgépészek Napja keretében.

Tovább

Van-e korosztályváltás az épületgépészetben?

2017. október 18.

22 | 0

A Magyar Mérnök Kamara az információáramlás hatékonysága érdekében gyakorlatilag csak a csőpostát nem használja. Kiemelt fontosságú a kérdés, hiszen a fiatalabb generáció már nem feltétlenül azokat a felületeket használja az információszerzésre, mint az idősebb korosztály.

Tovább

Szerelkezz fel a Wavinnal, és garantált ajándékot kapsz!

2017. október 17.

20 | 0

Mindegy, mi a meló, a Wavin mindig megbízható munkatársad – ráadásul most még meg is ajándékoz! Elindult a Wavin legújabb promóciója, mely minden víz- és fűtésszerelőt arra buzdít: Szerelkezz fel a Wavinnal! A kampányhoz csatlakozók ráadásul garantált ajándékokkal lesznek gazdagabbak!

Tovább

A Carrier AquaSnap hőszivattyúk takarékos működést és optimális teljesítményt kínálnak

2017. október 13.

11 | 0

A Carrier AquaSnap 30RQM/RQP hőszivattyúk teljes és részterhelés mellett is kiemelkedő hatékonysággal működnek, és az elérhető legjobb technológia megoldásokat kínálják.

Tovább

Épületgépészeti Oktatás Napja 2017

2017. október 11.

17 | 0

2017. november 30-án kerül megrendezésre az Épületgépészek Napja programsorozat keretében az Épületgépészeti Oktatás Napja. A Műszaki Egyetem ad otthont a rendezvénynek, ahol a szervezők egész napos szakmai programot nyújtanak a résztvevők részére.

Tovább

Épület Információs Modellezési eljárás alkalmazása az épületgépészetben (BIM tervezés)

2017. október 09.

21 | 0

Mi a BIM? A BIM (Building Information Modelling) a mai modernkori kihívásoknak és elvárásoknak megfelelő tervezési módszer. Bár a rendszer már a 2000-es évek elején elkezdett terjedni, hazánkban csak az elmúlt években lett hangsúlyos. Gyorsuló világunkban az információ azonnali rendelkezésre állása szinte alapvető elvárás, így tervezőként elsődleges feladatunk, hogy terveink a lehető legtöbb, egyszerűen és gyorsan hasznosítható információt tartalmazzák.

Tovább

Decentrális szellőztetés homlokzatváltoztatás nélkül, akár műemlék jellegű épületekhez

2017. október 09.

19 | 0

A legtöbb szellőztető rendszernél (ház, vagy lakásközponti hővisszanyerős szellőztetőkön kívül) szükség van az épület oldalfalán történő levegő beeresztésre és akár kifúvásra is. A nyílások letakarása valamilyen esővédett, műanyag vagy fém ráccsal történik, azonban ez gyakran nem illeszkedik a homlokzati képhez, eltorzítja azt.

Tovább

Köszönjük a támogatásukat!

2017. október 09.

20 | 0

A látogatók, a kiállítók és a minden érintett egybehangzó véleménye alapján kijelenthetjük, hogy nagy sikerrel zajlott le a Tervezői Konferencia 2017 elnevezésű esemény. Az alábbiakban Gyurkovics Zoltán köszönőszavait tolmácsoljuk.

Tovább

FŐGÁZ Földgázelosztási Kft és a Magyar Mérnöki Kamara közötti egyeztetés

2017. október 04.

48 | 5 (utolsó: 2017. október 25.)

A Magyar Mérnöki Kamara elnöke személyes találkozót kezdeményezett a FŐGÁZ Kft. ügyvezetőjével a gyakorló tervezőktől érkezett, a tervbeadással kapcsolatos problémák egyeztetésére, annak érdekében, hogy a tapasztalt jelentős ügyintézési idő lerövidüljön és megszűnjenek az ügyintézési problémák.

Tovább

A csapatmunkában hiszek – beszélgetés Gyurkovics Zoltánnal, az Épületgépészei Tagozat új elnökével

2017. október 02.

49 | 0

2017. szeptember 29-én, pénteken a Lurdy Házban megrendezett Épületgépészeti Tervezői Konferencia keretei között küldöttgyűlést tartott a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, amely a korábban megüresedő vezetői székbe Gyurkovics Zoltánt választotta elnöknek.

Tovább

A Carrier 61AF magas hőmérsékletű levegő-víz hőszivattyú fűtésre optimalizálva

2017. október 02.

14 | 0

A Carrier 61AF AquaSnap magas hőmérsékletű hőszivattyú kiváló hatásfokú fűtési és használati melegvíz-előállítási lehetőséget kínál kereskedelmi és lakóingatlanok számára.

Tovább

Új kamarai tudástár segíti a mérnökök munkáját

2017. október 02.

12 | 1 (utolsó: 2017. október 12.)

A Magyar Mérnöki Kamara szakmai tagozatai évek óta dolgoznak ki olyan segédleteket, korszerű, innovatív ismeretanyagokat bemutató kamarai kiadványokat, amik a gyakorló mérnökök munkáját segíti. Ezeket a szakmai anyagokat a kamara most összegyűjtötte, rendszerezte és a tagjai számára letölthető formában közzé tette az MMK honlapján.

Tovább

A közel nulla nettó energiaigényű épületek jogszabályi környezetének ismertetése és bemutatása

2017. szeptember 27.

20 | 0

Az energiahatékonyság fokozására, továbbá az energiaköltségek és megtakarítások közötti megfelelő egyensúly megteremtésére irányuló törekvéseknek köszönhetőn 2010. május 19-én az Európai Parlament és a Tanács elfogadta az épületek energiahatékonyságáról szóló 2010/31/EU irányelvet.

Tovább

Magyar Épületgépészek Napja 2017 - részletes program

2017. szeptember 25.

30 | 1 (utolsó: 2017. november 16.)

2017-ben XXII. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Épületgépészek Napja, az évet lezáró nagy szakmai találkozó. A szervezők szándéka a rendezvény szakmai hátterének folyamatos bővítése, amelyet jól példáz az egyre nagyobbra hízó programkínálat, amelyet az alábbiakban foglalunk össze.

Tovább

Hogyan változott az építkezések, épületek minősége az elmúlt időszakban?

2017. szeptember 25.

23 | 0

A technika nagyon sokat fejlődött, ma könnyű jót és szépet építeni, mert olyan anyagok vannak, amikkel könnyű szerelni, ám az épületek sokkal bonyolultabbak, technológiai szinten összetettebbé váltak, így felmerül annak a kérdése is, hogy tudjuk-e majd üzemeltetni a modern házainkat?!

Tovább

Megújult ECO sorozat a FUJITSU-tól

2017. szeptember 25.

18 | 0

2017 közepétől az LLCE széria váltja az LLCC sorozatot. A frissített vonal mindent megőriz az előző generáció előnyeiből.

Tovább

Carrier 30WG/WGA vízhűtéses/kondenzátor nélküli folyadékhűtők

2017. szeptember 19.

21 | 0

A Carrier 30WG/30WG újgenerációs folyadékhűtő elsődleges felhasználási területét a lakó- és kereskedelmi épületek, valamint az ipari üzemek alkotják.

Tovább

Az MMK állásfoglalása társasházi lakások fűtési költségmegosztására vonatkozó kormányrendelet módosítására

2017. szeptember 19.

36 | 1 (utolsó: 2017. november 01.)

Tájékoztatás a Magyar Mérnöki Kamara állásfoglalásáról és annak szakmai megalapozásáról, a társasházi közös fűtések költségelszámolásának kormányrendelete módosításához.

Tovább

FUJITSU légcsatornás spit klímák alkalmazása lakásokban és családi házakban

2017. szeptember 19.

26 | 0

Lendületben a hazai építőipar, rengeteg új társasházi lakás és családi ház épül. Ezek jó része az igényesebb vásárlókat veszi célba, akik a modern letisztult belsőépítészeti kialakítást díjazzák. A tulajdonos elvárása lehet, hogy az épületgépészeti berendezések ne vegyenek el helyet a lakótérből és ne is látszódjanak. Ezt az igényt elburkolható beltéri hűtő-fűtő egységekkel lehet megvalósítani.

Tovább

Álláslehetőség mérnök üzletkötői munkakörbe

2017. szeptember 15.

35 | 0

Magyarországon képviselt épületgépészeti termékek nagykereskedelmi értékesítésének fejlesztésére, bővítésére mérnök üzletkötő munkatársat keres az F2 KOMPLEX.

Tovább

A tervező szakmai felelőssége

2017. szeptember 15.

28 | 0

Nagyon sok olyan tervdokumentáció létezik, amelyek nem valósulnak meg abban a formában, ahogy azt a terevző elkészítette. Kiváltanak berendezéseket, módosított műszaki megoldások kerülnek be, változnk a teljesítmények. Ilyen esetben beszélhetünk a tervező felelősségéről?

Tovább

Holnap indul Budapesten és Pest megyében a konvektorcsere-program

2017. szeptember 15.

29 | 0

A gázkonvektorok cseréjéhez 2017. szeptember 21-én 8 órától a rendelkezésre álló 1,5 milliárd forint összegű forrás kimerüléséig, elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül igényelhetnek támogatást az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek.

Tovább

Kérdőív a kötelező felelősségbiztosításról

2017. szeptember 14.

29 | 0

Az utóbbi időben megnövekedett a szakmai felelősségbiztosítás jelentősége. A Magyar Mérnöki Kamara feladatának érzni, hogy tagjai és nyilvántartottjai részére a piacon elérhetőnél kedvezőbb lehetőségeket kínálja fel.

Tovább

Mi a kamara szerepe a képzésben?

2017. szeptember 12.

20 | 0

Kerekasztal beszélgetést szervezett a VGF szaklap a Magyar Mérnöki Kamara irodájában, melynek keretében Nagy Gyula, az MMK elnöke, Denk András és Chappon Miklós az MMK Épületgépészeti Tagozatának egykori elnökei osztották meg véleményüket a szakmát érintő kérdésekben.

Tovább

Jelölés az év díjazottjaira a „Magyar Épületgépészek Napja 2017” alkalmából

2017. szeptember 12.

24 | 0

A szakmai szervezetek a "Magyar Épületgépészek Napja 2017" rendezvényhez kapcsolódva idén is díjazni kívánják a szakma szereplőit kiemelkedő tevékenységük elismeréseként. Ön kit látna szívesen az idei év díjazottjai között? A jelölés megkezdődött, jelöljön Ön is!

Tovább

SIG Air Handling bemutatja új márkanevét a CAIROX-t

2017. szeptember 12.

25 | 0

A SIG Air Handling egy Antwerpenben (Belgium) megrendezett nemzetközi sajtótájékoztató során mutatta be az új európai márkanevét a CAIROX-t.

Tovább

Generációk együttműködése - apák és fiúk az épületgépészetben

2017. szeptember 11.

17 | 0

A „20 éves a Magyar Mérnöki Kamara” című jubileumi könyvben „Apák nyomdokain” címmel kapott helyet 24 magyar mérnökdinasztia bemutatása, közöttük a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának három meghatározó képviselőjével és fiaikkal folytatott kerekasztal-beszélgetés is. Ezt a fejezetet közöljük három részben az MMK engedélyével – ezúttal az utolsó részt megosztva olvasóinkkal.

Tovább

Méhkasba nyúlt a VGF - botrány a FŐGÁZ körül!

2017. szeptember 05.

62 | 6 (utolsó: 2017. szeptember 07.)

A kialakult helyzet miatt a VGF felhívással fordul az épületgépész-tervezők felé, hogy akinek személyes tapasztalata, információja, véleménye van a FŐGÁZ tervbeadással, tervfelülvizsgálattal kapcsolatban, az a szaklap info@vgf.hu e-mail-címére küldött üzenetben írja meg a szerkesztőségnek.

Tovább

Grundfos TPE szivattyúk – most 5 év garanciával!

2017. szeptember 04.

56 | 0

Intelligens in-line szivattyúk a megnövelt rendszerteljesítmény érdekében. A TPE szivattyúk páratlan hatékonyságot és az intelligens funkciók széles skáláját kínálják.

Tovább

Apák és fiúk: a mesterség áthagyományozása

2017. szeptember 04.

42 | 0

A magyar mérnökség elmúlt évtizedeire visszatekintő kiadvány, a „20 éves a Magyar Mérnöki Kamara” című könyv egyik fejezete az Épületgépészeti Tagozat három meghatározó képviselőjével és fiaikkal folytatott kerekasztal-beszélgetésnek van szentelve – ezt a szakaszt közöljük három részben az MMK engedélyével.

Tovább

Carrier 30RW/RWA vízhűtéses, kondenzátor nélküli folyadékhűtők integrált hidraulikus modullal

2017. szeptember 01.

38 | 1 (utolsó: 2017. szeptember 06.)

A 30RW/30RWA Aquasnap folyadékhűtők megbízható és gazdaságos működést szavatolnak.

Tovább

Hővisszanyerő gépek és rendszerek a Zehndertől

2017. augusztus 30.

57 | 0

A Zehnder a 90-es évek közepe óta fejleszti komfort szellőzés eszközeit. A passzívház technológiákban úttörő Paul hővisszanyerőkkel együtt a Zehnder cégcsoport a nyugat-európai piac vezetőjévé vált a 2010-es évekre. Magyarországon 2008-tól működik Zehnder képviselet, a légtechnika termékek 2010-től érhetők el. Mára már több száz működő rendszer bizonyítja a Zehnder magas minőségét és megbízhatóságát Magyarországon is.

Tovább

Az építőipari tevékenységek árváltozásai

2017. augusztus 28.

49 | 0

2017. év elejétől előre nem látott áremelkedések tapasztalhatók az építési piacon. Az építőanyagok, a fuvardíjak, a szerelvények és egyéb beépítésre kerülő termékek áremelkedései, a munkaerőköltség növekedései különösen nehéz helyzetbe hozzák azokat a kivitelezőket, akik 2016. év közepén szerződtek és szokásosan 5-6 % árváltozást terveztek csupán vállalási áraikba.

Tovább

Mérnöknemzedékek az épületgépészetben

2017. augusztus 25.

54 | 0

2017 tavaszán jelent meg a „20 éves a Magyar Mérnöki Kamara” című jubileumi könyve, amely a magyar mérnökség elmúlt évtizedeire tekint vissza közel 400 oldalon, igényes tálalásban. A kiadványban „Apák nyomdokain” címmel helyet kapott 24 magyar mérnökdinasztia bemutatása is, közöttük a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának három meghatározó képviselőjével és fiaikkal folytatott kerekasztal-beszélgetés – ezt a fejezetet közöljük három részben az MMK engedélyével.

Tovább

1,5 milliárd forint gázkonvektorok cseréjére!

2017. augusztus 22.

68 | 1 (utolsó: 2017. augusztus 23.)

Az Otthon melege program keretében szeptember 21-től lehet pályázni gázkonvektorok cseréjére. A támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 80 százaléka, egy konvektor esetén 120 ezer forint, a teljes beruházásra maximum 500 ezer forint adható.

Tovább

Galletti fan coil és termoventilátor vezérlések, szabályozó rendszerek

2017. augusztus 22.

63 | 0

A Galletti palettáján háromféle szabályozót találunk: MYCOMFORT mikroprocesszoros fan coil vezérlőegység, EVO professzionális fan coil vezérlőegység, TED új, praktikus, kedvező árú szabályozó.

Tovább

Indulnak a munkavállalók képzését támogató pályázatok

2017. augusztus 17.

60 | 0

2013 után ismét lehetőséget kapnak a hazai cégek, hogy uniós forrásból fejlesszék munkavállalóik készségeit, kompetenciáit. A mikro-, kis- és középvállalkozások, illetve a nagyvállalatok összesen mintegy 40 milliárd forintot fordíthatnak erre a célra.

Tovább

Ősztöl 73 ezren tanulnak a felsőoktatásban – sok a gépészmérnök hallgató

2017. augusztus 16.

23 | 0

A legtöbb jelentkezőt felvett képzéseket nézve első helyen a mérnök informatikus áll, amelyet a gépészmérnök, a programtervező informatikus, a gazdaságinformatikus, az általános orvos követ.

Tovább

A levegő-víz hőszivattyúk használata energetikai szempontból – a Fujitsu Waterstage hőszivattyúk főb

2017. augusztus 15.

58 | 0

Napjainkban a fellendülő építőipar eredményeként több irodaház, üzletház, családi ház épül, ill. több meglévő épület felújítása is elkezdődött. Az ilyen beruházások magával húzzák a csatlakozó szakmákat, így az épületgépészetet is. A jövőben épülő épületek uniós energetikai követelményei egyre szigorodnak.

Tovább

Kis cég kis beruházására is járhat energiahatékonysági adókedvezmény

2017. augusztus 15.

40 | 0

A nem kifejezetten energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások is részesülhetnek adókedvezményben, ha egyébként energiahatékonyság-növekedéssel járnak.

Tovább

Hőszivattyúk kis helyen

2017. augusztus 15.

56 | 0

Napjaink elterjedt fűtési – hűtési megoldása lett a levegős hőszivattyú és a felületfűtés kombinációja. A hőszivattyú kompresszorának védelme érdekében a ki - és bekapcsolások számát limitálni és működés közben a hőszivattyún átáramló fűtő- illetve hűtővíz térfogatáramot biztosítani kell. A gazdaságosság és a megfelelő komfort biztosítása érdekében rendszereinket zónaszabályozással látjuk el.

Tovább

Klíma művészi kivitelben

2017. augusztus 08.

65 | 0

Korunk designelvárásainak már a klíma kiválasztásakor is eleget tudunk tenni, ha a Fisher ART sorozatából választunk magunknak megfelelő berendezést.

Tovább

Energiahatékonyság: többel jobban járunk

2017. augusztus 06.

35 | 0

Az Európai Bizottság friss elemzése szerint az energiahatékonysági célok emelése EU- és tagállami szinten is pozitív gazdasági, egészségügyi, szociális és környezetvédelmi hatásokkal jár. Sőt, minél magasabb a közös európai energiahatékonysági célérték, annál nagyobb a beruházások által kiváltott közvetlen és közvetett haszon.

Tovább

Kolbászszárítás folyamatának kísérleti vizsgálata újonnan kifejlesztett DC inverter vezérlésű hűtő a

2017. augusztus 03.

42 | 0

Magyarország legismertebb hagyományai közé tartozik a disznótor és az állat feldolgozásából keletkező élelmiszerek elkészítése. Utóbbiak közé tartozik a kolbász is, amelynek készítése és fogyasztása tradicionálisan jellemző hazánkban. Ugyan ahány ember, annyiféle kedvenc kolbász létezik, mégis vannak alapvető követelmények a készáruval szemben. Ilyen például a megfelelő füstölés, illetve a megfelelő szárítás. Füstölésre elsősorban a tartósítás, másodsorban az ízvilág miatt van szükség. A szárítás pedig a kolbász, mint élelmiszer minőségét javítja.

Tovább

Alapfokú épületenergetikus szakmérnök szakirányú továbbképzés

2017. augusztus 03.

45 | 0

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Épületenergetikai és Épületgépészeti Tanszéke 2017. szeptember elején ismét elindítja az épületenergetikusi szakmérnöki szakon történő másoddiplomás alapfokú képzést. A népszerű képzésre egy félévben maximum 30 személy jelentkezését a jelentkezés sorrendjében fogadják el.

Tovább

Támassz magas elvárásokat a dolgozóiddal szemben!

2017. augusztus 03.

38 | 0

Már a toborzáskor és a kiválasztáskor legyenek magasak az elvárásaid, hogy olyan emberek jelentkezzenek az álláshirdetésedre, akik valóban dolgozni akarnak, és megoldják a problémákat.

Tovább

Kérdőív a BIM használat elterjedéséről Magyarországon

2017. július 31.

38 | 0

Értékelje az ön személyes, illetve vállalati érdeklődését és elkötelezettségét a BIM eljárások bevezetésével kapcsolatban.

Tovább

Ingyen energia

2017. július 31.

48 | 0

A megújuló energiahordozók jelentőségének várható növekedéséről számos vita folyik. A megújuló energiák melletti és elleni bőséges érvelésről egyfajta mértékadó áttekintést adnak a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA - International Energy Agency) elemzései, amelyek évente megjelennek a World Energy Outlook (WEO) kiadványban.

Tovább

Vissza a jövőbe Fisher ablakklímával

2017. július 31.

45 | 2 (utolsó: 2017. szeptember 06.)

A Fisher klímaberendezések gyártója számos technikai újítással igyekszik kielégíteni a szinte egy évtizedes hiányt, az új, ablakba szerelhető légkondicionáló berendezéssel.

Tovább

Újabb problémás keringető szivattyúkat meszeltek el

2017. július 28.

73 | 0

A Grundfos határozottan fellép a hamisítvány, az EU irányelveknek nem megfelelő fűtési keringető szivattyúkat árusító vállalkozásokkal szemben, ennek szellemében az alábbi tájékoztatás adta ki a cég.

Tovább

Hő- és árhullám

2017. július 26.

61 | 0

Az épületgépész szakemberhiányról már többször írtunk, nincs benne újdonság. Ugyanígy az ezzel is összefüggő munkadíj-emelkedésről. Hogy hat ez a nagyon idényjellegű split-piacra?

Tovább

Szakmaszeretet

2017. július 25.

44 | 0

Vidám, ám egyben nagyon is komoly nyári témával jelentkezünk, amely azt illusztrálja, hogy a jó cégér mindig fontos.

Tovább

Carrier 61WG: Eurovent minősítéssel rendelkező vizes hőszivattyú

2017. július 24.

49 | 0

A 61WG egységet kereskedelmi, lakossági és ipari felhasználásra tervezték. Egyedi módon egyesíti a kimagasló teljesítmény és a sokoldalú felhasználhatóság előnyeit. (x)

Tovább

Megújult Compact sorozat a FUJITSU-tól

2017. július 24.

63 | 0

2017 januárjától az LMCA szériát fokozatosan leváltotta az LMCE sorozat. A csendes kültéri egységet és a praktikus, jól használható távirányítót megtartva új beltéri egységet kapott a berendezés. (x)

Tovább

Épületgépész vállalatoknak is kötelező az új cégkapu

2017. július 24.

53 | 0

2017. augusztus 30-ig a cégek és egyéb szervezetek kötelesek bejelenteni hivatalos elektronikus elérhetőségüket az új cégkapun, így a jövőben gyorsabb és kényelmesebb lesz a hivatali ügyek intézése.

Tovább

Magyar Kéménykivitelezők Egyesülete

2017. július 19.

53 | 0

Megalakult a Magyar Kéménykivitelezők Egyesülete, a magyarországi kémény- és égéstermék-elvezető kivitelezők, szerelők szakmai csoportja.

Tovább

Fujitsu multisplit klímák 5 és 6 beltéri egységgel

2017. július 18.

85 | 0

A Fujitsu multisplit termékválasztékban eddig csak a klasszikus 2-4 beltéris és a 8 beltéris osztódobozos típus szerepelt. Visszajelzések alapján egyre inkább szükség van olyan multisplit klímákra, amelyekkel kedvező áron lehet 5-6 helyiséget hűteni vagy fűteni. (x)

Tovább

Zajszennyezés

2017. július 18.

46 | 0

Magyarországon a lakótereinkben minket érő zajszennyezés még csak másod- vagy harmadlagos szempont, jelentősége sajnos a levegőminőséggel van egy szinten, és eltörpül az ár és a kvázi vagy ál-energiatakarékosságé mellett.

Tovább

Gépen vagy papíron tervezünk?

2017. július 17.

51 | 0

A tervezők közel 10%-a még mindig teljesen papír alapon dolgozik, és más viszi fel a terveket gépre. A Koos.hu építészekre vonatkozó felmérése. Vajon az épületgépész tervezői társadalom jobban áll?

Tovább

Pereskedés

2017. július 12.

47 | 0

A Koos.hu érdekes felmérést készített, ugyan az építésztervezők körében, de számunkra is érdekes és releváns eredményekkel. Ebből szemezgetünk, elsőként mindjárt a bírósági ügyek világából.

Tovább

Látogatás a Galletti cégcsoportnál 2017 júniusában

2017. július 11.

72 | 0

2017 júniusában tervezők, szakmai partnerek kíséretében a magyarországi Galletti képviselet látogatást tett Olaszországban a Galletti és a CETRA gyárban Bologna mellett, illetve a HIREF gyárban Pádova mellett. (x)

Tovább

Elérhetők az energetikai szakreferensek a Mérnökkeresőben

2017. július 10.

47 | 0

Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 2016. decemberi módosításával egy új szereplő lépett be az energiahatékonysággal összefüggő szervezetrendszerbe, az energetikai szakreferens. Szakreferens igénybevételére az a gazdálkodó szervezet köteles, amelynek a tárgyévet megelőző 3 évben az éves energiafelhasználásának átlaga meghaladja a 400 000 kWh villamos energiát, a 100 000 m3 földgázt vagy 3 400 GJ hőmennyiséget.

Tovább

Épületenergetikai rendeletek felülvizsgálata

2017. július 07.

62 | 0

A Mérnöki Kamara célul tűzte ki a hatályos épületenergetikai rendeletek felülvizsgálatát célzó szövegtervezetek kidolgozását, melyet később érvényesíteni szeretne a jogalkotóknál. Ehhez kérjük segítségeteket.

Tovább

Változások a korábbi vezető tervezői cím odaítélésének eljárásrendjében

2017. július 05.

60 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége, tekintettel a vezető tervezői címnek a megváltozott piaci körülmények következtében történő felértékelődésére, úgy döntött, hogy az MMK Szakmai Címek Ügyrend 4. § (2) bekezdésében foglalt szabály alkalmazásával a korábban még a településtervezési és az építészeti-műszaki tervezési, valamint az építésügyi műszaki szakértői jogosultság szabályairól szóló 104/2006. (IV. 28.) Korm. rendelet alapján megszerzett vezető tervezői címmel rendelkezők számára lehetőséget biztosít a vezető tervezői szakmai cím könnyített eljárás keretében történő visszaállítására.

Tovább

Az egyetlen kívül is elhelyezhető mobil klíma: a Fisher Fleximobil

2017. július 04.

80 | 0

Az emberek legtöbbjének a nyári nagy melegben jut eszébe, hogy mégiscsak valahogy hűteni kellene a hálószobát, dolgozószobát, irodát, nyaralót. Ilyenkor egy jó szakembert, aki felméri, ajánl egy jó ár-érték arányú berendezést és még telepíti is azt, nehezen lehet találni – a klímaszerelők naptára ilyenkor már hetekre, hónapokra előre be van táblázva. A legjobb megoldás: az egyetlen kívül is elhelyezhető mobil klíma, a Fisher Fleximobil.

Tovább

A szakszervezet álláspontja

2017. július 04.

69 | 1 (utolsó: 2017. július 07.)

Megalkotta álláspontját az MBSZ módosításáról a Kéményseprők Országos Szakszervezete, a KOSZ.

Tovább

Carrier 38AW/80AW levegő-víz split hőszivattyúk

2017. július 03.

51 | 0

A Carrier 38AW/80AW levegő-víz split hőszivattyú-rendszerek fő jellemzői a kiemelkedő energiahatékonyság és a kivételesen halk működés.

Tovább

Felhasználói segédlet a megújult e-közmű használatához

2017. július 03.

62 | 0

2017 július 1-jétől megújult e-közmű rendszerrel találkozhatnak a felhasználók az e-epites.hu portálon. Amint azt a 324/2013 (VIII. 29.) kormányrendelet kimondja, közműegyeztetést szombattól már csak ezen a rendszeren keresztül lehet elindítani, illetve a közművek is már csak ezen a rendszeren keresztül tehetik meg nyilatkozataikat.

Tovább

Bemutatkozik a Fisher Professional 2017-es modellje

2017. június 28.

88 | 0

A tavalyi év Fisher Professional sorozata az idén további extra funkciókkal gazdagodott, mely funkciókat a fűtés és hűtés esetén is élvezhetünk. (x)

Tovább

Carrier 30AWH típusú, reverzibilis, monoblokk levegő-víz hőszivattyúk

2017. június 28.

49 | 0

A Carrier 30AWH típusú, reverzibilis, monoblokk levegő-víz hőszivattyúk kiváló teljesítményt nyújtanak, emellett energiahatékonyság és halk működés jellemzi őket. (x)

Tovább

Hozzászólás a magyar energiapolitikához

2017. június 27.

71 | 2 (utolsó: 2017. június 28.)

Ősz János írt ilyen címmel egy felettébb érdekes vitaindítót a Magyar Energetika júniusi számába. Felvezetőjében olvashatjuk a miniszterelnök néhány gondolatát, melyek szembennek a mainstream-mel.

Tovább

Megújuló erőművek a világban

2017. június 26.

71 | 0

Az IRENA (International Renewable Energy Agency) márciusban megjelent legfrissebb megújuló kapacitás statisztikája 2007 és 2016 között mutatja be a fejlődési irányokat a világban.

Tovább

Új kormányhatározat: Szükséges a kivitelezési dokumentáció

2017. június 21.

58 | 0

A Magyar Közlöny 2017. június 13-i számában megjelent a 2014–2020 közötti programozási időszakban uniós forrásból megvalósítani tervezett nagyprojektekkel kapcsolatos feladatokról szóló 1374/2017. (VI. 13.) Korm. határozat.

Tovább

Carrier 30RBSY AquaSnap légcsatornázható, léghűtéses folyadékhűtő

2017. június 20.

70 | 0

A Carrier AquaSnap 30RBSY rendszerét kereskedelmi és Ipari felhasználásra tervezték, a legújabb technológiai innovációkat alkalmazva.

Tovább

A Kamara biztosítási csomagot dolgoz ki tagjainak

2017. június 20.

104 | 0

Több tagozat és a kamara több tagja jelezte, hogy különböző biztosítók és biztosítási egyesületek is megkeresték szakmai felelősségbiztosításra vonatkozó ajánlattal. Javasoljuk, hogy az ajánlatokat kellő megfontoltsággal vizsgálják meg.

Tovább

A HD klíma 2017-es oldalfali split modelljei

2017. június 19.

77 | 0

A HD klímák elérhető áron kínálnak megoldást a tikkasztó nyári hőségben és a téli hűvös napokon is. Két termékcsalád érhető el a jelenlegi kínálatban: a MAXIMUS sorozat és a DESIGN sorozat. (x)

Tovább

Kerekasztal-beszélgetés a kamarai továbbképzésről

2017. június 19.

102 | 0

Továbbképzési rendszerünk kulcstényezője, hogy mindig a legújabb technológiai innovációkat, az aktuális szabályozásokat mutassuk be a képzéseken, hiszen erre kíváncsiak a kamarai tagok. Ennek feltétele, hogy tananyagainkat folyamatosan megújítjuk, a legújabb piaci trendek figyelembevételével folyamatosan bővítjük. Beszélgetőtársak: Seidl Tibor, a Tudásközpont vezetője, Csarnai Csaba, a Tudásközpont képzési és marketingkoordinátora, Molnár Tamás elnöki kabinetvezető.

Tovább

Új tudományos eredmények és fokozatok a BME ÉPGET Tanszéken

2017. június 15.

74 | 0

A BME Szenátus nyilvános ünnepi ülését 2017. május 27-én tartotta a BME Aulájában, ahol kitüntetéseket, habil és PhD okleveleket adtak át. A Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke több munkatársa is szerepelt a rendezvényen, három PhD és egy habilitációs oklevél átvételében voltak érintve.

Tovább

Az energia ésszerű felhasználása közvetetten befolyásolja a szellemi teljesítményünket is

2017. június 14.

94 | 0

Magyarországon elsőként nyerte el az ASHRAE épületenergetikai és épületgépész-mérnöki szervezet magas rangú kitüntetését Magyar Zoltán, a BME ÉPK oktatója és kutatója. Riport célokról és eredményekről.

Tovább

Vitaindító javaslattervezet a gázszerelések jogi és felelősségi rendszerének átalakítására

2017. június 13.

93 | 5 (utolsó: 2017. augusztus 28.)

Lassú tervfelülvizsgálatok és kéményseprő-ügyintézés, terv nélküli, utólag dokumentált, tervtől eltéérő kivitelezés, rosszul értelmezett egyszerűsített gázkészülék-csere. A MÉGSZ ezekre a problémákra keresi a megoldást.

Tovább

Felelősségbiztosítás épületgépészeknek

2017. június 13.

A 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet kötelezően előírja, hogy a tervezők, kivitelezők rendelkezzenek felelősségbiztosítással. Felelősségbiztosításunkat a rendeletnek megfelelően alakítottuk ki. (x)

Épületgépész Unió

Fujitsu termékpaletta a TERC Költségvetés-készítő és Kiíró programban

2017. június 12.

71 | 0

A TERC program 2017. II. félévi frissítésében elérhetővé válnak a Fujitsu-General Limited által gyártott klímaberendezések. Sok tervező és kivitelező napi szinten használja ezt a szoftvert, mert jelentősen gyorsítja az anyagkiírást, a költségvetés-készítést és az ajánlatadást is. (x)

Tovább

Kazán és égéstermék-elvezető csatlakoztatása

2017. június 12.

72 | 0

Az MBSZ frissítésével kapcsolatosan már letölthető a gázfogyasztó készülékek telepítését, karbantartását és ellenőrzését megkönnyítő segédlet a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének honlapjáról. A segédlet segítségével pontosan azonosítható, hogy hol csatlakoznak egymáshoz a felhasználói berendezés különböző CE jelek hatálya alatt forgalomba hozott részei.

Tovább

Mennyi munka van még az ajánlott tervezői díjszabás véglegesítéséig?

2017. június 07.

85 | 0

Az ajánlott díjszámítás tortaszeletek összerakásából fog állni, ebből tevődik össze a beruházás teljes tervezői tortája. Az egyes mérnöki feladatoknak ajánlott és tételesen rögzített díjtételei vannak, így az építtető érti, hogy mire ajánlkozunk, és a tervezők is tudják, mit kell megcsinálniuk, s ezért miféle díjazás illeti meg őket. Kovács István, az MMK korábbi alelnöke beszélt a készülő új díjszámítási rendszerről.

Tovább

Carrier AquaSnap 30RBS folyadékhűtő

2017. június 07.

59 | 0

Az irodák és szállodák légkondicionálására kifejlesztett új Carrier AquaSnap hűtők a legújabb technológiai újításokat integrálják. (x)

Tovább

GALLETTI FLAT S fan-coil család 17 cm-es mélységgel

2017. június 06.

70 | 0

A Galletti FLAT sorozata elérhető SLIM (keskeny) kivitelben is, 17 cm-es mélységével a FLAT S sorozat könnyen illeszthető bármilyen környezetbe az új lakossági belsőépítészeti trendeknek megfelelő módon. (x)

Tovább

Csak rajtunk múlik, hogyan csináljuk

2017. június 06.

71 | 1 (utolsó: 2017. június 24.)

Beszélgetés Nagy Gyulával, a Magyar Mérnöki Kamara új elnökével. Remek tervek, például a szolgáltatói kamara víziója, a kamarai tevékenység nyilvánossága, egységes minősítési rendszer, a szakmai továbbképzési rendszer fejlesztése.

Tovább

A műszaki-biztonsági felülvizsgálatról másképpen

2017. június 05.

70 | 0

Szilágyi Zsombor ilyen címmel adott elő a Dunagáz konferencián, ahol is megállapította, hogy a rendszer nem működik. Egy adat ennek a kijelentésnek az illusztrálására: 2016-ban 323 ezer mérőcserével kombinált értesítést küldtek ki a szolgáltatók, és a felhasználók minőssze 7 százaléka rendelte meg a szolgáltatást.

Tovább

Hogyan tovább, Mérnöki Kamara?

2017. május 31.

85 | 0

Nagy Gyula elnök úgymond székfoglalója a Mérnök Újságból. Amit önkényesen kiemelnénk: cél a szabványok legteljesebb körű lefordítása és ingyenessé tétele.

Tovább

A Koordinációs Szövetség újragondolása

2017. május 30.

75 | 0

Az új elnök, Barótfi István szakított az eddigi koncepcióval, a koordinációs szereppel, azaz azt inkább szélesebb távlatba, az épületgépészet szűkebb pátriájából az épületgépész környezetét jelentő műszaki és szociológiai térbe helyezte.

Tovább

Új Carrier AquaSnap generáció

2017. május 30.

48 | 0

A kereskedelmi és ipari felhasználásra szánt Carrier AquaSnap scroll kompresszoros folyadékhűtők a költségcsökkentést és a maximális hatékonyságot ötvözik. (x)

Tovább

Új SIG árlista

2017. május 30.

A A BSI/Mert-Cert által jóváhagyott ISO 9001 tanúsítását sikeresen megújító SIG Air Handling Hungary Kft.-nél 2017. április 1-jén új árlista került publikálásra.

Árlista-igénylés

Tüzeléstechnikai hatásfok: Mennyi az annyi?

2017. május 29.

79 | 0

A szezonális helyiségfűtési hatásfok, ami a helyszínen nem állandósult állapotban mért, pillanatnyi, a körülményektől (és emberi tényezőktől) erősen függő, nem reprodukálható, alsó hőértékre vonatkoztatott érték, nem azonos a tüzeléstechnikai hatásfokkal, ami laboratóriumban állandósult állapotban mért, mérési eredmények sorozatából számított, kontrollált körülmények között reprodukálható, felső hőértékre vonatkoztatott átlagos hatásfokérték.

Tovább

Ennyit fűtöttünk tavaly

2017. május 24.

81 | 2 (utolsó: 2017. május 25.)

A KSH adatai szerint minden energiahordozóból többet fogyasztottunk. Ez nem meglepő, hanem az emberi természetből fakadó, természetes következménye a rezsicsökkentésnek.

Tovább

Kéményseprő szervezetek állásfoglalásai

2017. május 23.

85 | 1 (utolsó: 2017. május 24.)

Az MBSZ tervezett módosításával az épületgépészek elégedettek, a kéményseprők korántsem... Cikkünkben három kéményseprő szervezet, valamint a MÉGSZ véleményét olvashatják.

Tovább

Halálos jacuzzik?

2017. május 23.

84 | 5 (utolsó: 2017. május 25.)

A Construmán tucatszámra bugyborékoltak a szebbnél szebb pezsgőfürdők, kisebbek, nagyobbak, egyszerűbbek és csicsásabbak. Az akár több milliós árú luxuscikkekről néhány nagyon aggasztó dolgot tudtunk meg uszodatechnikai szakemberektől.

Tovább

A Fisher klíma 2017-es oldalfali split modelljei

2017. május 22.

59 | 0

A Fisher klíma választékában 3 különböző sorozat érhető el 2,5–7 kW hűtési teljesítménytartományban, ezek a Summer, Professional és Art–Dizájn sorozatok. Az alábbiakban néhány fontos jellemző kiemelésével bemutatjuk az egyes sorozatok előnyeit, felhasználási területeit és szolgáltatásait. (x)

Tovább

AquaSnap hőszivattyúk a Carriertől

2017. május 22.

59 | 0

Az új Carrier 30RB AquaSnap léghűtéses hőszivattyúk (8-40 kW) ideálisak kereskedelmi alkalmazásra. (x)

Tovább

Öltönyviselés

2017. május 22.

90 | 0

Tárgyalás, konferencia, előadás, vagy egyszerűen csak az iroda; egy tervező manapság szinte mindenhol öltönyt visel, viselhet. Márpedig ha viseljük, érdemes úgy tenni azt, ahogy kell. Cikkünkben néhány pontban összefoglaltuk (mármint tette azt számunkra egy szakértő) az öltönyviselés egyszerű szabályait.

Tovább

Helyesírás az épületgépészetben 2.

2017. május 17.

71 | 0

Olvasóinknak tetszett a felvetett téma, és volt, aki konkrét kifejezéseket is küldött, kérdésként. Nyelvi korrektorunk elvi állásfoglalását olvashatják, ha élhetünk egy kis szójátékkal.

Tovább

Igen, befejezem

2017. május 16.

71 | 0

Tisztújító küldöttgyűlést tartott május 6-án a BME Dísztermében a Magyar Mérnöki Kamara, amelyen álló vastapssal köszönték meg Barsiné Pataky Etelka és az MMK Elnökségének munkáját. Interjú Barsiné Pataky Etelkával, az MMK leköszönő elnökével.

Tovább

Ablakcsere vs. előtétablak

2017. május 15.

93 | 0

Az energiatudatos épületfelújítás elmaradhatatlan része az ablakcsere. Ez a lakók jelentős zavarásával, tetemes mennyiségű bontási hulladék keletkezésével jár, nem utolsó sorban növeli a felújítási költségeket. Utólagos külső oldali hőszigetelés alkalmazása esetén az ablakkáva mélységének növekedése miatt csökken az épület passzív szoláris nyeresége. Ezeket a hátrányokat küszöböli ki az előtétablak.

Tovább

Én is Merkaptos leszek!

2017. május 12.

A Merkapt épületgépészeti szakkereskedő hálózat 11 új pozíciót hirdetett meg az álláskeresők részére. A 26 éve töretlenül növekvő vállalat új fejlesztéseinek kiszolgálására keres munkatársakat. Nézd meg az álláshirdetéseket, és jelentkezz még ma! (x)

Merkapt állások

A jövő motortechnológiája megérkezett

2017. május 11.

66 | 0

Szeretné megtapasztalni a rendkívüli energiahatékonyság és kiemelkedő szivattyú-teljesítmény előnyeit? Ez mind lehetséges az új Grundfos IE5 motorok által. (x)

Tovább

Megbuktak a vizsgán az intelligens fűtőfóliák

2017. május 10.

104 | 2 (utolsó: 2017. május 11.)

2016 nyarán a VGF szerkesztősége kapott egy fűtőfólia-mintát szakvéleményezés céljából. A mérések lesújtó eredménye a novemberi lapszámban olvasható.

Tovább

Sűrűn beépített környezetbe tervezett VRF kültéri egységek

2017. május 09.

79 | 0

Egy belvárosi környezetben, sűrűn beépített területen az épületgépész tervezők, kivitelezők egyre gyakrabban szembesülnek azzal a problémával, hogy befoglaló méretei miatt egyszerűen nem tudnak elhelyezni nagyobb teljesítményű kültéri berendezéseket. Erre a problémára nyújt megoldást a FUJITSU Airstage J-III L. (x)

Tovább

Az égéstermék-vezető a gázfogyasztó készülék része

2017. május 08.

97 | 9 (utolsó: 2017. június 08.)

A gázfogyasztó készülék részének minősülő égéstermék-vezetők időszakos ellenőriztetése és karbantartatása a gáztörvény hatálya alá tartozva, a tulajdonos feladata. A tulajdonos a karbantartást az MBSZ szerint a gyártó által előírt gyakorisággal, általában évente egyszer köteles elvégeztetni. Az ellenőrzés és a karbantartás elvégzésére a 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet szerinti gázszerelő jogosult.

Tovább

Épületgépész a Magyar Mérnöki Kamara élén!

2017. május 08.

82 | 0

Nagy Gyula személyének elfogadottságán és alkalmasságán túl mindez szakmánk növekvő fontosságát is bizonyítja. Ezt megerősíti az is, hogy az MMK elnökén túl az alelnöki tanácsban 2, az elnökségben 2, a felügyelő bizottságban 1, az etikai bizottságban 1 fő épületgépész kapott helyet.

Tovább

Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet

2017. május 03.

48 | 0

Újabb állami tervező, lebonyolító, kivitelező, műszaki ellenőr cég lépett a piacra. Állami tervező vállalatra már volt néhány éve próbálkozás. Az akkor nem volt sikeres, most kibővített feladatkörrel új konstrukció került a színre.

Tovább

Zöldülő Föld

2017. május 02.

73 | 10 (utolsó: 2017. május 28.)

A klímaváltozás valós, bár az okokon még vitatkoznak a tudósok és a politikusok. Ami biztos: a szén-dioxid-szint növekedett. Lehet ennek pozitív hozadéka? Úgy tűnik, igen.

Tovább

A Carrier HVAC megoldásai hotelek és kórházak számára

2017. május 02.

88 | 0

A Carrier HVAC megoldásai a szállodákat és hoteleket világszerte abban segítik, hogy elérjék eves célkitűzéseiket a fenntarthatóság, az energiahatékonyság növelése és a működési költségek csökkentése terén. (x)

Tovább

Régi vevő, új vevő

2017. április 28.

64 | 0

Egy telefontársasággal kapcsolatos friss élményem újra elgondolkodtatott arról, hogy mennyire rossz üzletpolitika az, ha egy szolgáltató a lelkét kiteszi az új vevők megszerzéséért, és közben kutyába se veszi a régi, stabil partnereket.

Tovább

Új, alacsony beépítési magasságú kazettás fan-coil sorozat a Fisher Klímától

2017. április 27.

89 | 0

A Fisher PCE3 kazettás fan-coilja vadonatúj dizájnnal, alacsony beépítési magassággal, új technológiai megoldásokkal és kedvező ár-érték aránnyal megérkezett Magyarországra. A műszakilag teljesen megújult berendezés kinézetében stílusosabb előlappal a legkifinomultabb kazettás fan-coil a Fisher eddigi kínálatából.

Tovább

Sok áram fogy vízmelegítésre

2017. április 26.

90 | 4 (utolsó: 2017. április 28.)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal érdekes 2015-ös adatai kerültek birtokunkba a hőenergia-termelésről, a megújuló energiaforrások felhasználásának részarányáról és a háztartások végső energiafelhasználásáról.

Tovább

Milyen a jó mérnök?

2017. április 25.

97 | 4 (utolsó: 2017. április 29.)

Mi kell, hogy legyen a tervező fejében, lelkében? Szakmai tudás, etikai készség, affinitás, általános műveltség, logika?

Tovább

A Carrier irodai megoldásai a fokozott hatékonyságért és kényelemért

2017. április 25.

72 | 0

Fokozott hatékonyság és energiamegtakarítás a Carrier irodai légkondicionálóival – meglévő rendszerekhez is könnyen integrálható. (x)

Tovább

Technológia és hatékonyság a Galletti legújabb fejlesztésében

2017. április 25.

57 | 0

A V-IPER a Galletti új hatékony sorozata, mely a gyártó legújabb technológiáit tömöríti magába az R410A hűtőközeges multiscroll berendezések körében. A sorozat 20 levegő-víz modellje érhető el hűtős és hőszivattyús kivitelben, 50 és 380 kW közötti hűtési teljesítményekben. (x)

Tovább

Milliárdos korszerűsítés Somogyban

2017. április 24.

84 | 0

Energetikai korszerűsítésbe kezd a Somogy Megyei Kormányhivatal: a heteken belül kezdődő 1,2 milliárd forintos beruházás 18 épületet érint. Amiért ez a hír érdekes számunkra: a légellátást ugyanúgy nem említik, mint ahogy eddig.

Tovább

Helyesírás az épületgépészetben

2017. április 19.

73 | 1 (utolsó: 2017. április 20.)

Egy szakmának mindig van saját, idézőjeles tolvajnyelve, amely olyan kifejezéseket, szófordulatokat tartalmaz, amelyek csak arra a szakmára jellemzők. De azért szabályok mindenhol vannak.

Tovább

A SIG Air Handling új márkaneve, a CAIROX

2017. április 19.

80 | 0

A saját, új CAIROX márkát az SIG Air Handling jövőbeli fejlődésére és az európai piacon való pozíciójának megerősítésére hozták létre. Az előnyök közé sorolhatjuk az egységes termékpalettát, a magas szintű, többnyelvű műszaki és kereskedelmi dokumentációt, egy nemzetközi, egységes weboldalt kiválasztó szoftverekkel és műszaki tanácsadással. (x)

Tovább

Mobilunió

2017. április 19.

60 | 0

Csatlakozzon a Mobilunióhoz, mert a flottában szereplő előfizetések között a beszélgetés ingyenes! Nem csak az adott cégen belül, hanem az összes flotta tag között díjmentes a kommunikáció. Így ha a flottához csatlakoznak munkatársai, barátai vagy akár rokonai, akkor mindenki külön fizeti névre szóló számláját, és mégis ingyen beszélnek egymással. (x)

Tovább

Statisztikai trükkel ugrott hatalmasat a megújuló energia hazai részaránya

2017. április 18.

104 | 3 (utolsó: 2017. április 18.)

Egy statisztikai módszertani változásnak köszönhetően Magyarország máris elérte az Európai Unió által 2020-ra előírt megújuló energia részarány célértéket, és ehhez egyetlen új hőszivattyú, napelem vagy napkollektor sem kellett.

Tovább

Az épületenergetika nem használt, mértékadó paraméterei

2017. április 13.

114 | 1 (utolsó: 2017. április 14.)

Az épületenergetika területén a tennivalókat általában mérnöki feladatoknak gondoljuk, és ennek megfelelően azt reméljük, hogy a résztvevők tevékenysége (elsősorban építész, épületgépész és energetikus) révén számszerűen, értékelhetően, a célul tűzött feladatok megoldásának irányában mérhető előrelépés történik. Néha, vagy inkább gyakran azonban az az érzése az embernek, hogy a cél érdekében végzett munka nem, vagy csak ritkán nevezhető igazi mérnöki feladatnak, inkább valamiféle előírt eljárásnak eleget tevő munka letudását tapasztalhatjuk.

Tovább

Gázkonvektor vezérlése digitális termosztáttal

2017. április 12.

139 | 1 (utolsó: 2017. április 12.)

Az ionkazánok, gázmágnesek és nagy belső energiájú vizek világában minden új technológiával, ami „megváltást” ígér, foglalkozunk. Legutóbb egy olyan megoldásra bukkantunk, amely régi konvektorok hőmérséklet-szabályozására ad alternatívát, ígérete szerint. Várjuk olvasóink véleményét!

Tovább

Eltérés a szabványoktól

2017. április 11.

106 | 9 (utolsó: 2017. május 02.)

Pécsen, a Pollack Expo egyik előadása után élénk vita alakult ki arról, hogy a szabványtól való eltérést ki vagy mi igazolhatja, úgymond ratifikálhatja. Vagy féltucat variáció felmerült, várjuk olvasóink véleményét.

Tovább

Grundfos MAGNA3

2017. április 11.

89 | 0

Intelligens szivattyúk fűtéshez, hűtéshez, hőszivattyús és használati melegvíz-rendszerekhez. (x)

Tovább

A tervezett avulás úttörője, az izzólámpa

2017. április 10.

82 | 0

Az összeesküvés-elméleteknek azért sokszor van alapjuk: A Phoebus nevű nemzetközi izzólámpakartell a villanykörtegyártás szabályozása és a világpiac felosztása céljából jött létre 1902-1903-ban. Tagja volt az összes fontosabb európai és amerikai izzógyártó cég, sőt az ázsiai és afrikai gyarmatok gyártói is.

Tovább

Energiafogyasztás és GDP

2017. április 05.

88 | 0

Mely államok termelnek sok pénzt? És melyek fogyasztanak sok energiát? Szemléletes infografikánkon ez megtekinthető, és a tanulságok levonhatók.

Tovább

A geotermia Magyarországon

2017. április 04.

80 | 0

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal gondozásában kiadvány jelent meg Magyarország geotermikus felmérése 2016 címmel. A hiánypótló kötet bemutatja hazánk geotermikus természeti adottságait, a geotermikus energiatermelésben rejlő lehetőségeket. Valóban érdekes, megyei bontású adatok is szerepelnek a kiadványban.

Tovább

Willis Carrier találmánya, ami megváltoztatta a világot

2017. április 04.

66 | 0

Az egész 1902-ben kezdődött, amikor egy fiatal kutatómérnök, Willis Haviland Carrier a légkondicionáló ipar elindításának küszöbén állt, mely lépéssel alapjaiban változtatta meg, ahogy élünk, dolgozunk és viselkedünk. (x)

Tovább

Az auditorok költségei emelkednek

2017. április 03.

105 | 6 (utolsó: 2017. április 11.)

Szeretném felhívni a figyelmet a gyakorló mérnököket terhelő díjak emelésére. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási  Hivatal az egyéni auditorok regisztrációs díját 17 ezerről 50 ezerre, a cégeknél 200 ezerről 500 ezer forintra emelte. Ez sok mérnöktársunk munkából való kizárását jelenti, mert a nyilvántartási díjat sem tudják megfizetni.

Tovább

Egy napig kizárólag szélenergián futott Dánia

2017. március 29.

129 | 8 (utolsó: 2017. április 01.)

Amit a zöld szervezetek természetesen hatalmas sikerként tálaltak, viszont egyéb aspektusaira nem tértek ki. Pedig bőven van negatív hozadéka is az esetnek, mint ahogy a hasonló német zöld napnak is voltak.

Tovább

Tüzeljünk helyesen!

2017. március 28.

86 | 0

Ha már fatüzelést tervezünk, kivitelezünk, tájékoztassuk a megrendelőt, hogy miként kell a fát eltüzelni benne. Ez is olyan, mint a foci: mindenki azt hiszi, hogy ért hozzá. De nem így van.

Tovább

A szakértők a HVAC rendszerek piacvezető vállalatát, a Carriert választják

2017. március 28.

77 | 0

A Carrier világszinten vezető szerepet tölt be a csúcstechnológiájú fűtéstechnika, a légkondicionálás és a hűtéstechnikai megoldások terén. A UTC Climate, Controls & Security vállalatcsoport tagja, a United Technologies Corporation egyik egysége. (x)

Tovább

Ártalmas tervezésidíj-kalkuláció?

2017. március 27.

129 | 3 (utolsó: 2017. március 31.)

Tervező kolléga hívta fel a figyelmet egy olyan jelenségre, ami esetlegesen árthat az épületgépész tervező cégeknek, vállalkozásoknak. Várjuk olvasóink véleményét.

Tovább

Kevesen választják a műszaki pályát

2017. március 27.

104 | 2 (utolsó: 2017. március 31.)

Legalábbis az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint, és nem is nagyon tudjuk, akarjuk cáfolni szavait. Szerencsére az épületgépész felsőfokú képzésben nem ez a tendencia.

Tovább

Közép-európai energiatudatosság

2017. március 22.

99 | 3 (utolsó: 2017. március 24.)

Egy a térségünkben végzett vizsgálat újra megerősített abbéli hitemben, hogy a termosztátokat és egyéb szabályozókat, KNX-eszközöket gyártó vállalatoknak Magyarországra speciális taktikát kellene kitalálniuk.

Tovább

Hamarosan nyit a CONSTRUMA csokor, regisztráljon már ma!

2017. március 22.

85 | 0

Már elindult a regisztráció a szakmai látogatók számára a kiállítás honlapján, az idei konferencia programmal együtt, mely folyamatosan frissül majd. (x)

Tovább

Hűtőfólia

2017. március 21.

110 | 3 (utolsó: 2017. március 29.)

Általában kétkedve, de mindig megpróbálunk beszámolni a különféle korszakalkotó találmányokról, melyek az épületgépész szakmát érinthetik. Most egy olyan fóliáról olvashatunk, amely egyrészt visszaveri a napból érkező sugarakat, másrészt összegyűjti az épület hőjét, átalakítja azt, és kisugározza, fölöslegessé téve a gépi hűtést.

Tovább

Az Év Falai és Tetője pályázat

2017. március 20.

96 | 1 (utolsó: 2017. március 20.)

Kiírták az Év Háza pályázat 2017 pályázatot, amely többszöri épületgépész felhívás ellenére is csak építész-dizájner megmérettetés maradt. Ha nincs, avagy nem szempont a komfort megteremtője, az épületgépészet és -villamosság, akkor pedig Év Házáról szó sem lehet, legfeljebb Látványosan Összerakott Falak és Tető-ről.

Tovább

Kandalló és e-napló

2017. március 16.

112 | 5 (utolsó: 2017. március 23.)

Az e-napló nem olyan régi találmány, hogy ne merülnének fel kérdések vekle kapcsolatban. Most egy olvasónk, egy kandallóépítő mester várja a kollégák segítségét, tanáccsal, ötlettel.

Tovább

Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia

2017. március 15.

110 | 7 (utolsó: 2017. március 29.)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium honlapján megjelent a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiáról szóló tervezet. A javaslat jelenleg a társadalmi egyeztetés szakaszában van. Néhány érdekes gondolatot kiemeltünk.

Tovább

Mennyi is a szilárdtüzelés részesedése a porszennyezésből?

2017. március 14.

85 | 5 (utolsó: 2017. március 16.)

A közmédia szerint 70%, és valóban, létezik ilyen szám. Csakhogy, és ez nincs kommunikálva, míg a PM2,5-nél reális ez a szám, addig a PM10-nél nem, és nem rakható az összes szennyezés a kályhák nyakába, mert a számok mögött a háztartási tüzelés mellett ott van a közületektől az avarégetésig sok minden.

Tovább

Cadwatt

2017. március 13.

100 | 2 (utolsó: 2017. március 17.)

Az ingyenes program segítséget nyújt az épület hőveszteség-számításában és az értékek megjelenítésében a terveken, továbbá a változások egyszerű aktualizálásában. A program regisztráció után ingyenesen letölthető.

Tovább

GALLETTI termékek frissítése a TERC Költségvetés-készítő és Kiíró Programrendszerben

2017. március 10.

86 | 0

A 2017. I. félévi frissítésben aktualizálásra kerültek a GALLETTI által gyártott berendezések típusai és listaárai. A frissítés időszerű volt, hiszen az elmúlt egy-két évben az élvonalbeli olasz gyártónál számos új, emelt hatékonyságú berendezés jelent meg a termékpalettán. (x)

Tovább

Alacsony hőmérsékletű radiátorok hőleadásának növelése a hőátadási tényező módosításával

2017. március 08.

147 | 5 (utolsó: 2017. március 10.)

Ha a meglévő fűtőtesteket megtartják, akkor a lecsökkent teljesítményhez legegyszerűbb alacsonyabb vízhőmérséklettel üzemelő rendszert illeszteni. A kisebb teljesítmény azonban a rendszer rugalmasságát is rontja, egy csökkentett fűtési időszak után hosszabb ideig tartó felfűtést eredményez. Ötletként felmerült, hogy a teljesítményt adott hőmérséklet mellett a hőátbocsátási tényező időszakos növelésével lehetne növelni.

Tovább

Rendszerterv, kiviteli terv

2017. március 07.

119 | 10 (utolsó: 2017. március 24.)

A kollégákat egyre több építész tervező és adott esetben építtető keresi meg azzal a kéréssel, hogy készítsék el nekik a az épületgépész rendszertervet, ami kötelező része az egyszerű bejelentéshez szükséges dokumentációnak, viszont az építész már nem csinálhatja meg, mint régen. Egy az épületgépészek számára is nagyon tanulság levelet kaptunk villamos kollégától.

Tovább

Az új SensAir, forradalmi klímaelválasztás a Biddle-től

2017. március 07.

86 | 0

Az új SensAir komfort-légfüggönnyel Biddle ismét új mértéket állított fel a klímaelválasztás területén. Nincs még egy légfüggöny, amely ilyen magas komfortot ilyen takarékos energiafelhasználással egyesít – és ezt folyamatosan nyitott ajtók mellett. (x)

Tovább

2017-es továbbképzési témák

2017. március 06.

117 | 0

2017-ben is kötelező egy szakmai napon részt venni a tervezői jogosultság meghosszabbításához. Cikkünkben megtalálhatók az Épületgépészeti Tagozat témái, illetve az Épületgépészeti Tagozat által elfogadott rokonszakmai képzések. Lehet választani!

Tovább

Forró éjszakák Törökországban, hűvös éjszakák Németországban

2017. március 01.

109 | 1 (utolsó: 2017. március 01.)

Az E.ON és a Kantar EMNID közel 8000 embert kérdezett meg Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, a Cseh Köztársaságban, Romániában, Svédországban és Törökországban 2016 decemberében arról, hogy milyen hőfokot igényelnek komforttereikben.

Tovább

A CONSTRUMA csokor teltházas lesz áprilisban

2017. március 01.

94 | 0

A kétévente megrendezésre kerülő HUNGAROTHERM kiállítás, az épületgépészeti szakma csúcsrendezvénye a CONSTRUMA otthonteremtési kiállítási csokor részeként április 5-9. között kerül megrendezésre. (x)

Tovább

Konzultáció: kérjük az Ön véleményét is!

2017. február 28.

93 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara kéri az Önök véleményeit és tapasztalatait a lakóépületek építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016-os számú kormányrendelettel kapcsolatban.

Tovább

Képlet a klímaváltozásra

2017. február 28.

150 | 3 (utolsó: 2017. március 01.)

Most először a klímakutatás történetében tudósok egy csoportjának sikerült matematikai egyenlettel leírnia, hogy mekkora hatással van az emberi tevékenység összessége a Föld éghajlatára. Az egyenlet szerint 170-szer gyorsabban változik a klíma emberi hatásra, mint a természet bármely más erejétől. Véleményünk: kicsit egyszerűnek tűnik...

Tovább

A CSOK sem minőségi garancia

2017. február 27.

110 | 3 (utolsó: 2017. március 01.)

Egy a hővisszanyerős szellőztetéssel foglalkozó szakmai nap szünetében beszélgettem kedves régi ismerősömmel, tervező kolleginával. Szóba került legutóbbi munkája, én pedig megkérdeztem, hogy és oda akkor ugye bekerült hővisszanyerős szellőztetés? A hölgy felhördült, és mesélni kezdett.

Tovább

CO-mérgezéses utóélet

2017. február 21.

115 | 0

Kolléga hívta fel a figyelmet arra a kislányra, aki túlélve egy CO-mérgezést, immár két éve gyógyulgat, de még mindig segítségre van szüksége. Számomra története két fontos tanulsággal szolgál. Az egyik, hogy legyen bár vétkes a kéményseprő vagy az ablakgyártó, azért ha valaki megsérül vagy meghal a fűtésével (vizével, gázával) kapcsolatba hozhatóan, az az épületgépész szakma "eredendő bűne", amiért csak maximális szakmai lelkiismerettel és gondossággal végzett munkával lehet vezekelni. A másik pedig, hogy sajnos még mindig nem működik a CO-mérgezések korrekt ellenőrzésének, vizsgálatának, dokumentálásának és kiértékelésének rendszere.

Tovább

Galletti MCI (5-13 kW)

2017. február 20.

115 | 0

Az élvonalbeli olasz gyártó, a Galletti termékválasztékának új jeles tagja az MCI levegő-víz hőszivattyú család, mely 4 készülékméretet, illetve 5 modellt tartalmaz. A készülékek “state-of-the-art” inverter kompresszorral rendelkeznek, és elsősorban lakossági és kereskedelmi épületek hűtési és fűtési igényeinek hatékony ellátására alkalmasak. (x)

Tovább

300 négyzetméter fölött is

2017. február 20.

90 | 1 (utolsó: 2017. február 20.)

Tovább bővítik az építési engedély nélkül építhető lakások körét Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter új törvényjavaslata szerint.

Tovább

Műszaki irányelvek a szabványok helyett?

2017. február 17.

103 | 4 (utolsó: 2017. február 23.)

Egy a TVMI-kről szóló előadás alatt merült fel bennünk a gondolat, hogy vajon lehetne-e, és ha igen, hogyan kiterjeszteni a műszaki irányelvek használatát az épületgépészet minél több területére? Lenne-e értelme?

Tovább

America First Energy Plan

2017. február 15.

109 | 0

Donald Trump koncepciója az energiáról több szempontból is fontos és tanulságos az egész világ, így hazánk számára is. Először is kihat a világ energiakereskedelmére, másrészt példát mutathat annak (hogy jót vagy rosszat, azon érdemes elgondolkodni).

Tovább

Több mint 200 milliárd vissza nem térítendő támogatás igényelhető

2017. február 14.

95 | 4 (utolsó: 2017. április 24.)

Sorra jelennek meg a vissza nem térítendő energetikai pályázatok, a KKV-k és a magánszemélyek számára. Az elmúlt jó néhány évben ilyen jellegű támogatás, ráadásul ami Pest megyét és Budapestet is érinti, nem volt. Van lehetőség tehát korszerűsíteni, felújítani, csak élni kell a vele. Csokorba szedtük a legfontosabb pályázatokat, tudnivalókat.

Tovább

Grundfos Product Center

2017. február 13.

95 | 0

A Grundfos Product Center egy online szivattyúkereső és -méretező segédlet. Használatával ön egyszerűen kiválaszthatja a megfelelő szivattyút, termékinformációkhoz juthat meglévő szivattyújáról, vagy megkeresheti a megfelelő kiváltó terméket. (x)

Tovább

Macskásy Árpád díjak átadása

2017. február 09.

157 | 1 (utolsó: 2017. február 15.)

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata, képviselve az épületgépész mérnöki szakma egységét, 2015-ben új díjakat alapított azon szükségszerűség felismeréséből, hogy Macskásy Árpád életműve és az életművével hitelesített felfogás, az embert szolgáló épületgépész mérnöki mesterség, tudomány és a szilárd erkölcsi tartást igénylő tevékenység nyerjen elismerést az ő tiszteletére, a Macskásy Árpád Díj odaítélésében.

Tovább

Korunk problémáinak megoldásához szükség van a mérnökök tudására

2017. február 08.

129 | 0

Január 27-én tartotta a Magyar Mérnöki Kamara húszéves fennállása alkalmából rendezett ünnepségét, melyen részt vett Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

Tovább

Új idők, új erkölcsök

2017. február 07.

95 | 0

Mindig mondtuk, hogy az épületgépészetnek a szociológiát is művelnie kell, azaz figyelni szükséges a társadalom változásaira. Ki gondolta volna 5-10 éve például, hogy az utcán pisilés társadalmilag elfogadott aktussá válik? Márpedig efelé haladunk, bizonyítja ezt, hogy külön berendezést gyártanak ilyen célra.

Tovább

Fujitsu klíma fűtésre: egy független vásárlói vélemény

2017. február 06.

Számunkra a legnagyobb dicséret, ha valaki kérés nélkül pozitívan nyilatkozik a Fujitsu klímáról. A hivatkozáson lévő cikk írója fűtésre használja a Fujitsu klímáját, ami a mostani, extrém hideg télen is kiválóan teljesít. (x)

Tovább a cikkre

Mi is az az üvegházhatás?

2017. február 06.

137 | 1 (utolsó: 2017. március 10.)

Az üvegházhatás megértése alapvető feladat, amennyiben erről a kérdésről szeretnénk érvelni pro vagy kontra. Márpedig ma ez az egyik központi téma mind a közbeszédben, mind a szakemberek körében.

Tovább

Geotermikus bürokrácia

2017. február 01.

120 | 0

A Bányafelügyelet tájékoztatása szerint 2017. január 1-től hatályon kívül helyezték a 20 méter mélységet el nem érő geotermikus energia-kinyerés engedélymentességét.

Tovább

Az energiahivatalnál kell bejelenteni az energetikai szakreferenseket

2017. január 31.

140 | 4 (utolsó: 2017. február 02.)

A jelentős energiafogyasztású gazdálkodó szervezeteknek tavaly december 21-étől kötelező független energetikai szakreferens igénybevétele, őket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH) kell bejelenteni.

Tovább

A konvektorok fölött eljárt az idő?

2017. január 30.

191 | 10 (utolsó: 2017. február 14.)

A kormányzat szerint igen, és ezen okból a konvektorok más fűtési módra való lecserélését tervezik támogatni. De vajon mire cseréljen a lakó?

Tovább

Meddig éri meg?

2017. január 25.

111 | 1 (utolsó: 2017. január 25.)

Mármint javíttatni az épületgépészeti berendezést, és mikor van értelme újat beépíttetni? Érdekes, de amerikai adatokon alapuló infografikát talált kollégánk, és kíváncsiak lennénk olvasóink véleményére, hogy hazánkban hogy működhet ez.

Tovább

Új Zehnder elektromos szobai design radiátorok

2017. január 24.

131 | 0

A Zehnder GmbH a svájci Zehnder Cégcsoport leányvállalata. Európában a különleges formatervezésű radiátorok gyártásában piacvezető szerepet tölt be. A Zehnder 1930-tól gyártja a már ikonikusnak számító Zehnder Charleston acél csőradiátorokat.

Tovább

Kötelező továbbképzés a műszaki vezetőknek és ellenőröknek

2017. január 24.

156 | 0

A 2016. december 3-ai rendkívüli MMK küldöttgyűlés döntött arról, hogy az MMK elnöksége kezdeményezze a kötelező továbbképzés felelős műszaki vezetőkre és építési műszaki ellenőrökre való kiterjesztését.

Tovább

Módosulnak a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás szabályai

2017. január 23.

148 | 1 (utolsó: 2017. január 23.)

A december 28-ai Magyar Közlönyben megjelent, Egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 482/2016. (XII. 28.) Korm.-rendelet módosítja a november 18-án kihirdetett, Az egyes kormányrendeleteknek a kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás bevezetésével összefüggő módosításáról szóló 353/2016. (XI.18.) Korm.-rendeletet.

Tovább

Újabb támogatási javaslat

2017. január 18.

118 | 1 (utolsó: 2017. január 18.)

Még tavaly év végén, nem első és nem is utolsó szervezetként a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) mutatott be egy általa megalkotott energiahatékonysági támogatási koncepciót. Életképesnek tűnik, mint a többi hasonló is.

Tovább

Hőkamerás vizsgálat az ÉU-tól

2017. január 18.

A legjobb felvételek télen, hideg időben készíthetők. A felvételek elkészítése után e-mailben küldjük önnek a vizsgálati dokumentumot PDF formátumban, amely tartalmaz az adott felületekről készült hagyományos felvételt és hőfelvétel, színskálás hőmérséklet-megjelöléssel. Egy vizsgálat hozzávetőleg 10- 15 felvételt tartalmaz. (x)

Épületgépész Unió

Mennyit ér a mérnök, ha közalkalmazott?

2017. január 17.

245 | 1 (utolsó: 2017. február 03.)

Egy komplex felsőoktatási intézményben (oktatás-betegellátás) dolgozunk kb. 15 fő mérnöki munkakörben. Gépészmérnökök, építészmérnökök és villamosmérnökök veszünk részt az intézmény üzemeltetésében, beruházások lebonyolításában. Közalkalmazottak vagyunk, az ahhoz megállapított szégyenletesen kevés fizetéssel. Akik terveztek, kiviteleztek ilyen környezetben (hangsúlyozottan a betegellátásra gondolok), azok tudják, hogy ez elég felelősségteljes munkakör (túl azon, hogy a mérnöki tevékenység alapból igen felelősségteljes).

Tovább

Elektromos kazán marketing

2017. január 16.

142 | 0

Sok negatív példát hoztunk már úgymond félszakmai cégek, ionkazánosok, fűtőfóliások, kavitációs kazánosok reklámjaiból. Ezeknél jellemző volt a csillagot az égről mentalitás. Most egy sokkal szakmaibb cég gondolataihoz fűzünk néhány megjegyzést.

Tovább

Az engedélyezési dokumentáció része az épületgépész műszaki leírás

2017. január 11.

109 | 0

A 218. sz. Magyar Közlöny 84263. oldalán megjelent a 482/2016. (XII. 28.) Korm. rendelet; Egyes kormányrendeleteknek az egyszerű bejelentés körének kiterjesztésével és az építésügy területén érvényesítendő további bürokráciacsökkentéssel összefüggő módosításáról.

Tovább

Szemétégetés

2017. január 10.

157 | 0

Vannak problémák a szilárdtüzeléssel; egyrészt a közmédiában hisztériakeltés folyik, mondván, 2020-tól betiltják a fatüzelést, másrészt sokan valóban szeméttel, autógumival tüzelnek olcsó, összetákolt kályháikban. A hatóság most szigorúbb ellenőrzést, fellépést ígér.

Tovább

HUNGAROTHERM jelentkezési határidő: január 15.

2017. január 10.

126 | 0

A kétévente megrendezésre kerülő HUNGAROTHERM kiállítás, az épületgépészeti szakma csúcsrendezvénye a CONSTRUMA otthonteremtési kiállítási csokor részeként április 5. és 9. között kerül megrendezésre. (x)

Tovább

A víz energiája

2017. január 09.

135 | 1 (utolsó: 2017. július 14.)

Írtunk mi már ion- és kavitációs kazánokról, gázmágnesről, és még néhány megkérdőjelezhető technológiáról. A vízzel kapcsolatban boncolgattuk a fordított ozmózisos víztisztítást, de amit most találtunk, az több, mint izgalmas: a víz belső energiájáról lesz szó.

Tovább

A tervező munkadíja követi a változásokat?

2017. január 04.

104 | 5 (utolsó: 2017. január 07.)

Összetett munkamódszerek, jelentősen megváltozott munkakörnyezet, fokozott elvárások. A tervező egyre bonyolultabb környezetben kénytelen magas színvonalú munkát végezni.

Tovább

Időbeli átlagsebesség leépülésének vizsgálata egy kisméretű irodahelyiség hosszmetszetében

2017. január 03.

140 | 2 (utolsó: 2017. január 05.)

A kisméretű irodahelyiségek számos középületben megtalálhatók, így nem véletlen, hogy a CEN CR 1752-es ajánlás külön fejezetben határozza meg a rájuk vonatkozó tervezési irányértékeket. A légsebesség időbeli átlagértéke a huzatkomfort egyik lényeges jellemzője. A különböző helyiségekben kialakuló sebességeloszlást az elmúlt évtizedekben többen is elemezték. Kisméretű irodahelyiségben, érintőleges légvezetési rendszer alkalmazása mellett a helyiség hosszmetszete mentén a sebesség eloszlását azonban eddig nem vizsgálták.

Tovább

Az energetikai auditálással kapcsolatos változásokról

2017. január 02.

115 | 0

Az Országgyűlés 2016. november 22-én elfogadta az egyes klímapolitikai és zöld gazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXXVIII. törvényt, amely többek között az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt (Ehat.) is jelentős mértékben módosította.

Tovább

Rajzfájlok és egyéb tervezői anyagok Zehnder szellőztető rendszer tervezéséhez

2017. január 02.

107 | 0

A Zehnder az 1990-es évek közepe óta foglalkozik lakásszellőztető rendszerek fejlesztésével. Köszönhetően a rengeteg innovációnak és a mindent átfogó termékválasztéknak, a cégcsoport a lakásszellőzési piac vezető vállalata. Magyarországon 2010 óta hozzáférhetők a termékek Zehnder Comfosystems, illetve Paul márkanéven is. Rövid cikkemben szeretnék összefoglalót adni arról, milyen eszközök állnak a gépésztervezők rendelkezésére a rendszerek gyors és megbízható tervezéséhez. (x)

Tovább