e-gépész szaklap

Cikkarchívum 2016


Egyre kaotikusabb az építési folyamat

2016. december 21.

140 | 0

Miért lehet rossz, ha egy kézben van a tervezés és kivitelezés? Túl sok a szereplő, az alvállalkozó, és a sok bába között elvész a gyermek? Nincsenek kiépített folyamatok, megfelelő rendszer, és ezáltal egyre nehezebb (többek között) a tervezők helyzete, munkavégzése?

Tovább

Robur kondenzációs hőlégfúvók

2016. december 20.

132 | 0

Vezető hőlégfúvó-gyártóként a Robur 2008-ban az elsők között fejlesztette ki a kondenzációt hasznosító G sorozatú készülékét. A berendezés hatásfoka az átmeneti, +5 és -5 °C közötti külső hőmérsékleti időszakban különösen magas, az alsó fűtőértékre vetítve meghaladhatja a 105%-ot is. (x)

Tovább

MMK Tisztújítás 2017: jelöltállítási felhívás

2016. december 20.

81 | 0

A kamarai törvény, valamint a hatályos kamarai alapszabály értelmében a Magyar Mérnöki Kamara 2017 májusában tisztújító küldöttgyűlést tart.

Tovább

HUNGAROTHERM jelentkezési határidő: január 15.

2016. december 20.

101 | 0

A kétévente megrendezésre kerülő HUNGAROTHERM kiállítás, az épületgépészeti szakma csúcsrendezvénye a CONSTRUMA otthonteremtési kiállítási csokor részeként jövőre április 5-9. között kerül megrendezésre. (x)

Tovább

Egyre több klíma, egyre több VRF

2016. december 19.

138 | 8 (utolsó: 2017. január 03.)

A statisztikák szerint a klíma- és hűtőberendezések forgalma globálisan évről-évre kb. tíz százalékkal bővül. Ezen belül is a VRF berendezések még nagyobb ütemet diktálnak.

Tovább

A tervező nyer a legkevesebbet a BIM-mel

2016. december 14.

137 | 1 (utolsó: 2016. december 14.)

Kun Gábor, az Elektrotechnikai Tagozat elnökének gondolatai a tervezés megváltozott körülményeiről, a BIM-ről, a más szakágakkal, a kivitelezővel, a beruházóval való kapcsolatról. Épületgépészek számára is hasznos olvasmány.

Tovább

Mennyezetfűtés és huzat együttes hatásának műszeres vizsgálata

2016. december 13.

111 | 0

A középületek a hazai épületállomány tekintélyes részét képezik, és az utóbbi években az ilyen jellegű új épületek aránya számottevően megnőtt. Az új épületek esetében ugyanakkor előtérbe került a nagyobb üvegfelületek alkalmazása. Ezeknél nehezen egyeztethető a belső terek két alapkövetelménye: a hőkomfort és az energia-megtakarítás, mivel ezek eredő paraméterei ellenkező irányba mutatnak.

Tovább

Az Épületgépészeti Szakoktatási Kerekasztal gondolatai

2016. december 12.

102 | 1 (utolsó: 2016. december 23.)

2016. december 2-án lezajlott a Kerekasztal első ülése, konferenciája, problémaismertetéssel, javaslatokkal. Az előadások itt letölthetők, az eredmények összegzése és a továbblépés iránya januárra várható.

Tovább

Nagy sikert hozott az I. VGF Épületgépész Forma-1

2016. december 07.

142 | 0

A 11 épületgépészeti szakképző iskola diákjai által műanyagcső-gyártó cégek anyagaiból készített három- és négykerekű járgányok remek versenyt produkáltak az Épületgépészek Napján. Mindez remek promóciója volt az Épületgépészeti Szakoktatási Kerekasztalnak. Képekkel, videóval illusztrált cikkünk itt olvasható.

Tovább

Tervezett avulás

2016. december 06.

111 | 1 (utolsó: 2017. január 04.)

Többször megpendített témáról írunk újra, mégpedig azért, mert a vélemények, kommentek erősen megoszlottak arról, hogy létezik-e, illetve hogy van-e értelme. Most a világítástechnikából hozunk példát.

Tovább

Hővisszanyerős szellőzés alkalmazása felújítás esetén

2016. december 06.

106 | 0

A küszöbön álló lakossági pályázatok miatt a felújítások során használható, egyszerűen és gyorsan beépíthető szellőzési megoldásokat szeretnénk bemutatni. Tekintettel arra, hogy a pályázatok célja a lakás energetikai célú felújítása, ezért a hővisszanyerős megoldásokra koncentrálunk. A hővisszanyeréssel a filtrációs veszteség 80-90%-a elkerülhető (visszanyerhető). Ez akár 40% megtakarítást is jelenthet, természetesen feltételezve a lakók számára előírt frisslevegő-mennyiség biztosítását. (x)

Tovább

Adókedvezmény energiahatékonyságra

2016. december 05.

124 | 1 (utolsó: 2016. december 07.)

Értelmezésünk szerint a 2017-től életbe lépő adókedvezmény vagy az üzemeltetőknek (és ezáltal a tulajdonosoknak) lesz jó, mert például egy hőszivattyúra kapnak adókedvezményt, vagy akár egy kivitelezőnek is, aki a forrasztásról áttér a fittingekre, és présgépbe ruház be. Kérjük olvasóink értelmezési segítségét.

Tovább

Rézcsöves design világítás

2016. november 30.

98 | 0

A Budapest VII. kerületében álló századfordulós bérház egyik átalakítandó lakás új designjának, enteriőrjének szervezőelemévé váló fix rézhálózat a lakás világításrendszerét biztosítja, az egykor falban futó, láthatatlan rézcsövek kikerülve helyükről nem pusztán fényt adnak, hanem kijelölik a lakás spotjait, hangsúlyozzák az egyes életterek funkcióit. (x)

Tovább

A megújulók utóbbi 11 éve Magyarországon

2016. november 30.

95 | 2 (utolsó: 2016. december 18.)

A fűtés és hűtés céljára alkalmazott megújuló energiák aránya az össz megújulós termelésben volt már 90 százalék is, manapság 70 százalék körül van. A közlekedés és a villamosenergia-termelés nagyobb ütemben fejlődik, de azért a fűtés-hűtés is nő.

Tovább

Fekete paradicsom

2016. november 29.

119 | 2 (utolsó: 2016. november 30.)

Rengeteg megkeresést kap szerkesztőségünk fekete, számla nélküli, kontár munka, no meg gázszerelői igazolvánnyal való visszaélés miatt. Cikkünkben egy nagyon jellemző történet rajzolódik ki arról, hogy vannak, akik igazolvány nélkül szerelnek, és vannak igazolványosok, akik szerelés nélkül adnak át. Várjuk olvasóink véleményét a megoldási irányokról.

Tovább

Zavaróak az egymásnak ellentmondó, szakmai témájú jogszabályok

2016. november 28.

150 | 7 (utolsó: 2017. január 08.)

Egymásnak ellentmondó rendeletek zavarják az energiahatékonysági tervek megvalósítását, és veszélyeztetik a műszaki-biztonságot.

Tovább

Lakótérszellőzés szabályozása Zehnder eszközökkel

2016. november 28.

87 | 0

Október végén adtunk hírt az e-gépész magazinban a Zehnder új hővisszanyerő sorozatáról, a ComfoAir Q gépekről. Ebben a cikkben az automatika lehetőségeket vesszük sorra. (x)

Tovább

Hódít a villamos fűtés?

2016. november 23.

157 | 14 (utolsó: 2016. december 23.)

Kolléga jelezte, hogy tapasztalata szerint sokan, az elmúlt évekhez képest megtöbbszörződött számú lakástulajdonos gondolkodik a gáz villanyra cserélésében. És itt nem hőszivattyúra kell gondolni.

Tovább

Hogyan alakítja az építőipar jövőjét az „összekapcsolt BIM”?

2016. november 22.

167 | 0

Napjaink BIM-folyamatokat támogató technológiái felforgatják az épületek és infrastruktúrák tervezésének, megépítésének és használatának módszereit. Egyes építészek, mérnökök, kivitelezők, tulajdonosok és üzemeltetők számára azonban az új technológiák és folyamatok befogadása aggasztó feladat lehet. (x)

Tovább

Hiányos kéményseprő tájékoztatás

2016. november 22.

147 | 0

A Kéményseprők Országos szakszervezete tanulságos felmérést készített arról, hogy a kéményseprő-ipari szolgáltatók honlapjai mennyiben felelnek meg a törvényi előírásoknak, mennyi információ van rajtuk. A végeredmény: 1 szolgáltató ment át a vizsgán, többen azért szolgáltattak némi információt, de néhányan még honlapot sem üzemeltetnek.

Tovább

Biztosítás, biztonság

2016. november 21.

187 | 0

Tőlünk nyugatabbra az épületgépészet milyensége esetenként szerves részét képezi a lakásbiztosításoknak. Nálunk vajon mit értékelhetnének pozitívan a biztosítók?

Tovább

Meglepetés lakásvásárlás után

2016. november 16.

178 | 0

A lakáspiac ismét pezseg, az új lakások ára a CSOK-nak köszönhetően irreálisan magas, de a használtaké is az 1,3-1,5-szerese a két évvel ezelőttieknek. Még így is boldog, aki lakást vásárol; egészen addig, amíg nem szembesül néhány dologgal.

Tovább

Szellőztetés egy alumíniumöntödében

2016. november 15.

128 | 0

Cikkemben egy kivitelezés alatt álló nyomásos alumíniumöntöde természetes szellőztető rendszerét szeretném bemutatni, példát mutatva arra, hogy miként lehet nagy mennyiségű fejlődő technológiai hőt elvezetni, és hogyan lehet a bent dolgozó élő munkaerőnek, valamint a technológiának friss levegőt biztosítani.

Tovább

Az Uponor komplex logisztikai szolgáltatása

2016. november 15.

223 | 0

Az Uponor célkitűzése a kiváló minőségű termékek és rendszerek hatékony biztosítása a partnerek számára. A beszerzés, tervezés, gyártás, minőség, raktározás és szállítás mind egy jól összehangolt ellátási lánc szemeit képezik, amelynek célja hogy az általunk kínált termékek biztosan kulcsszerepet játsszanak az emberek életszínvonalának javításában. (x)

Tovább

Konferencia és workshop a szakoktatásért

2016. november 15.

171 | 0

Az épületgépész szakma, és ezáltal a megrendelők legnagyobb problémája ma a képzett szakemberek hiánya. A VGF kezdeményezte például az államilag támogatott kazáncsere-programot, de ha most ez véletlenül megvalósulna, nagy bajban lennének a nyertes pályázók.

Tovább

Együttműködési megállapodás

2016. november 14.

199 | 0

A BME Épületgépészeti Tanszéke a jövőben szakmai segítséget nyújt a Katasztrófavédelem Oktatási Központjának laborjaival, oktatóival a kéményseprők képzése céljából. Íme az együtmműködési megállapodás.

Tovább

Még mindig téma az ionkazán!

2016. november 14.

159 | 0

A Hír TV Panaszkönyv című műsorának november 2-i adása egy ionkazán vásárló kálváriájával foglalkozott, aki megvett egy berendezést, ám még a beüzemelés előtt értesült a Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság határozatáról, amelyben a hivatal megtiltja a terméktípusok forgalomba hozatalát és értékesítését, emellett rendelkezik azok visszahívásáról, és szerette volna visszakapni a pénzét. Természetesen a műsor nem készült volna el, ha a károsult sikerrel járt volna.

Tovább

A passzívház-kísérlet legnagyobb tanulsága: az emberek össze-vissza szellőztetnek

2016. november 09.

221 | 4 (utolsó: 2016. november 11.)

Sok kollégának az a véleménye, hogy nemcsak hogy az energiatakarékosság (ma a közmédia által kommunikált formája) nem jár kéz a kézben a komforttal, de az üzemeltetők kiszámíthatatlánsága miatt is rengeteg, az épületgépészek által betervezett, beépített pozitívum is elvész használat közben. Példa a cikkünkben.

Tovább

CO-vészjelzők, még mindig

2016. november 08.

146 | 0

A két szadai kislány tragédiája, illetve az idei év kiugróan magás CO-halálolázási száma újra ráirányította a köz figyelmét a CO-vészjelzők kérdésére. Sajnos, itt is messze vagyunk még az ideális állapottól.

Tovább

A kavitáció örök

2016. november 07.

138 | 0

Írtunk már a kavitációs kazánról, de még mennyit! Szerintünk ez a technológia nem alkalmas arra, hogy rentábilisan fűtsünk vele. Viszont nagyon jól hangzik. Úgy tűnik, 2016-ban újabb offenzívát indítottak kavitációsék a vásárlók bizalmának megnyeréséért.

Tovább

Intelligens szivattyúk – intelligens középületek

2016. november 07.

187 | 0

A kimagasló teljesítményű épületekben kimagasló teljesítményű szivattyúk dolgoznak. De a szivattyúk az egész rendszer kis részét képezik csak. Intelligens megoldások segítenek a teljes rendszer szabályozásában, hogy ezáltal még nagyobb teljesítményt érjünk el. (x)

Tovább

Intelligens családi ház Pécsen

2016. november 02.

182 | 4 (utolsó: 2016. november 04.)

Elkészült Magyarország első, felújítás során pluszenergiássá vált, intelligens lakóháza Pécsen, amely jelenleg éles próbaüzemben működik. A Prof. Dr. Kistelegdi István kutatóépítész tervezte épület átalakítását egy mindenre kiterjedő szimulációs fázis előzte meg.

Tovább

Ablakfejlődés

2016. november 01.

215 | 1 (utolsó: 2016. november 03.)

Mióta fejetlenül mindenki nyílászárót cserél, akárhol üti meg a szememet az ablak szó, rákattintok. Most egy olyan cikkcím csalogatott, amely szerint olyasmit tudhatok meg, amit eddig senki sem nagyon mondott el. Nekem újdonság volt, hátha másnak is az lesz.

Tovább

Inverteres szivattyú helyett változtatható sebességű motorindító?

2016. október 31.

146 | 1 (utolsó: 2016. november 02.)

Érdekes PR-cikkre bukkantunk a Villanyszerelők Lapjában, ahol egy olyan eszközt mutatnak be, amely meglévő, elavult szivattyúk lecserélése helyett nyújtana megoldást, a gyártó cég szerint.

Tovább

ComfoAir Q: a hővisszanyerők új generációja

2016. október 28.

173 | 0

2017. január 1-től teljesen új hővisszanyerő sorozattal jelenik meg a Zehnder. Három gépnagyság: ComfoAir Q350, Q450, Q600 típusok közül választhatnak a tervezők-kivitelezők, akik a magas minőségű és megbízható megoldásokat keresik. Az új sorozat műszaki paraméterei kiemelkedők. (x)

Tovább

Válasszunk épületgépészként!

2016. október 26.

191 | 0

A németek jellemzően német termékeket vásárolnak; német autóval járnak, német beszállítókkal dolgoztatnak, és még sorolhatnánk. Vannak-e eszközei egy szakmának, mint mondjuk az épületgépészetnek arra, hogy eladja magát? Bizony, vannak!

Tovább

Ajándék áram! Vagy mégsem?

2016. október 25.

143 | 1 (utolsó: 2016. október 26.)

Avagy: hogyan jutottak el a németek a negatív villamos energia árig? Izgalmas cikk arról az eseményről, amelyet a zöld szervezetek csodaként, az energetikusok katasztrófaként aposztrofáltak.

Tovább

Végre szankció!

2016. október 24.

132 | 3 (utolsó: 2016. november 01.)

Sokszor és sok helyen elpanaszoltuk, hogy a lakótér légellátási, illetve égéstermék-elvezetési feltételeit befolyásoló cselekedeteket (nyílászáró-csere, elszívó beépítése stb.) büntetlenül meg lehet valósítani. Káröröm nélkül, de üdvözöljük, hogy van azért ellenpélda.

Tovább

1 kW elektromos energiából akár 4 kW fűtési energia

2016. október 20.

109 | 6 (utolsó: 2016. október 29.)

Talán még mindig kevesek számára ismert tény, hogy split rendszerű klímaberendezéssel nem csak az átmeneti időszakokban, hanem a téli hónapokban is gazdaságosan és komfortosan megoldható a fűtés. Évről évre magasabb hatásfokú klímák kerülnek forgalomba, a ma elérhető készülékek 1 kW elektromos energiából akár 4,1-4,4 kW fűtési energiát is elő tudnak állítani szezonális átlagban. (x)

Tovább

A hatásfok műszaki-biztonsági szempont?

2016. október 19.

146 | 2 (utolsó: 2016. október 19.)

Igen, legalábbis a Főgáznál. Érdekes dolog, mert valójában nem tűnik annak, de a törvényben benne van. Kell ezt vizsgálnia a meósnak?

Tovább

Kémény nélküli, kondenzációs fatüzelésű kazán

2016. október 18.

130 | 5 (utolsó: 2016. október 21.)

Füst nélkül ég el benne a farönk, nincs szükség kéményre. A tüzelőberendezés hatásfoka közel 100 százalékos, és a füstgázmosó rendszerének köszönhetően nem bocsájt ki üvegházhatású gázokat sem. Kondenzációs képessége teszi különlegessé a többi kályhához képest. Érdekes angol nyelvű cikket találtunk, amit mindenképpen kellő kritikával kell kezelnünk.

Tovább

Minimális építőipari rezsióradíj, 2016

2016. október 17.

108 | 0

A Magyar Közlöny 137. számában megjelent a 27/2016. (IX. 14.) MvM rendelet, amely a minimális építőipari rezsióradíj 2016. évi mértékét szabályozza.

Tovább

Fal- és mennyezetfűtés/hűtés nedves rendszerrel

2016. október 14.

120 | 0

A világ egyik meghatározó többrétegű és PEX csőrendszer-gyártójaként és fejlesztőjeként az Uponor komplett megoldást kínál a nedves rendszerű fal- és mennyezetfűtési/hűtési igények kielégítésére. (x)

Tovább

Beindult a tervezés!

2016. október 13.

85 | 0

A VGF által szervezett első Épületgépész Forma1 első versenye december 2-án, az Épületgépészek Napján, a BME-n lesz. Jelen állás szerint a 14 szakiskola-szponzor páros a tervezés fázisánál tart.

Tovább

Igen, kapható!

2016. október 12.

100 | 0

Érdekes aspektusára derült fény a kereskedők ErP-s tájékoztatási kötelezettségének. E szerint bárki vehet tőlük nyílt égésterű kazánt, amiből ugye jogszerűen tarthat a kereskedő, csak tájékoztatnia kell a vásárlót. Most kiderült, hogy turbós kazánt is bátran eladhat.

Tovább

Az Otthon Melege családi házas pályázat tapasztalatai

2016. október 11.

150 | 3 (utolsó: 2016. október 12.)

A Kormány a más célra átcsoportosított, közel 100 milliárd forintos uniós forrást helyezze vissza az eredeti célt szolgáló alapba, és ebből a forrásból tegye lehetővé egy folyamatosan elérhető, normatív alapú, önfenntartó, nem csak néhány ezer, hanem a közel 3 millió, energetikai korszerűsítést igénylő családi ház valóban jelentős részének felújítását lehetővé tevő támogatási rendszer működtetését. A MÉGSZ elnökségének állásfoglalása

Tovább

A Groupama Aréna épületgépészeti rendszerei

2016. október 10.

105 | 0

A tervezés során igazodnunk kellett a szűkös anyagi lehetőségekhez, ettől függetlenül sikerült jól és gazdaságosan üzemeltethető gépészeti rendszert tervezni az egyik legpatinásabb magyar futballcsapat számára. Az ehhez az épülethez kitalált egyedi megoldásokkal az épület világviszonylatban is megállja a helyét.

Tovább

GRUNDFOS MAGNA3

2016. október 10.

113 | 0

Intelligens szivattyúk fűtéshez, hűtéshez, hőszivattyús és használati melegvíz-rendszerekhez. (x)

Tovább

Munkavédelemből egyes

2016. október 05.

130 | 0

A munkavédelmi hatóság idei első féléves statisztikája szerint a magyar vállalkozások négyötödénél találtak szabálytalanságot. Vajon minek köszönhető ez a magas arány?

Tovább

Elválasztó légsugár minőségének vizsgálata különböző klímaparaméterekkel rendelkező terek között

2016. október 04.

104 | 0

Légsugár minőségének hatása a levegővel való zárás esetében, a különböző hőmérsékletű és páratartalmú terek elválasztása során, figyelembe véve a komfort-, az energetikai és higiéniai szempontokat.

Tovább

Az energia-megtakarítás a terveinkkel kezdődik

2016. október 04.

98 | 0

Tudósítás az Épületgépész Tervezői Konferencia 2016 rendezvényről.

Tovább

Tervbeadási utak

2016. október 03.

170 | 6 (utolsó: 2016. október 13.)

Érdekes megoldásról hallottunk tervengedélyeztetéssel kapcsolatban, aminek segítségével úgymond nagyobb az esély a sikerre. Ezt viszont csak ott lehet megvalósítani, ahol papíralap mellett elektronikusan is be lehet adni a terveket.

Tovább

Észbekapott a politika kazáncsere-ügyben!

2016. szeptember 30.

155 | 2 (utolsó: 2016. október 03.)

A VGF szaklap felhívása célba ért, és áttörte az ingerküszöböt a kazáncsere a magyar átlagpolgár számára vállalhatatlan költségoldala, ezt bizonyítja két országgyűlési képviselő önálló indítványa a Parlamentben a kémény- és kazáncsere, valamint a szén-monoxid-vészjelző beszerzésének támogatásáról.

Tovább

Elektronikus kéményseprő ügyintézés

2016. szeptember 28.

67 | 0

Akik már tudják, azoktól elnézést kérünk, de akik nem, azokat informáljuk, hogy a Katasztrófavédelemnél már online, a weboldalukon keresztül is meg lehet rendelni a munkákat, nem csak papíralapon.

Tovább

Felülethűtés kontra szellőztetés

2016. szeptember 27.

140 | 5 (utolsó: 2016. október 05.)

Vannak esetek, amikor a modern technológiák, megoldások nem férnek meg egymással. Ritka az ilyesmi, de megoldást kell rá találni.

Tovább

UniPipe PLUS

2016. szeptember 26.

86 | 0

Az UniPipe PLUS a világ első varrat nélküli, többrétegű csővezetéke, a mai napig nagyon népszerű UniPipe többrétegű csővezeték új generációs terméke. Az újítás lényege, hogy a csővezeték húzott technológiával készül, nem tartalmaz varratot, így sokkal biztonságosabb, mint a hegesztett, vagy átlapolt elődei, vagy versenytársai. (x)

Tovább

Elv és gyakorlat a műszaki-biztonsági felülvizsgálatnál

2016. szeptember 26.

149 | 2 (utolsó: 2016. szeptember 28.)

A lakosságnál, a gázmérő-cserével egy időben elvégzendő műszaki-biztonsági felülvizsgálat tekintetében gázszolgáltatónként (engedélyesenként) változik a gyakorlat. Van, ahol a törvény betűje, és van, ahol a gyakorlat, az élet diktál.

Tovább

Az épületgépészeti szakoktatás hibalistája

2016. szeptember 21.

142 | 1 (utolsó: 2016. szeptember 21.)

A VGF szaklap július-augusztusi számunkban több mint 10 szakképző intézmény vezetői, oktatói fejtették ki véleményüket a szakoktatás helyzetéről, kilátásairól. Most e hozzászólásokat súlyoztuk, összegeztük, és pontokba foglaltuk.

Tovább

Túl sokat dolgozunk, mi, magyarok

2016. szeptember 20.

122 | 1 (utolsó: 2016. szeptember 21.)

Rengeteg olyan épületgépész szakembert, tervezőt, kivitelezőt, kereskedőt ismerek, aki napi 10-12 órát dolgozik, és még így sem igazán éri utol magát. Feltehető a kérdés: Érdemes?

Tovább

Fujitsu Waterstage levegő-víz hőszivattyú

2016. szeptember 19.

Mint monovalens fűtési megoldás. Egy új ház, lakás vagy kereskedelmi létesítmény építésekor modern, energiatakarékos és innovatív, XXI. századi fűtési megoldást szeretne a felhasználó. Erre kínál tökéletes megoldást a Fujitsu Waterstage. (x)

Fujitsu Waterstage

Döntsön a nép!

2016. szeptember 19.

184 | 2 (utolsó: 2016. szeptember 25.)

Churchillnek volt egy híres mondata a statisztikákkal kapcsolatban; nos, ez ma is érvényes: minden attól függ, hogy ki, hogyan és miért készíti azt a felmérést, statisztikát. Baj akkor van, ha szakmai, például energetikai, épületenergetikai kérdésekben készülnek ilyenfajta, úgymond támogató mérések.

Tovább

A kazán hatásfokának az ErP szerint 86%-nak kell lenni, de ki méri ezt?

2016. szeptember 14.

140 | 2 (utolsó: 2016. október 21.)

A kérdés egy gyártó aggályosnak mondható szezonális hatásfokérték-számítása kapcsán merült fel, mind kazán-, mind rendszerszinten. Van-e vizsgálat, retorzió, és meddig 86 a 86%? Megkérdeztük Versits Tamást, az MGVE elnökét, és összefoglaltuk gondolatait.

Tovább

Épületgépészet házilag

2016. szeptember 13.

79 | 0

Az épületgépészet a hülyebiztos (sic) megoldások felé halad. Vajon hol van ennek a vége? Mit barkácsolhat össze egyedül otthon az ügyes kezű autószerelő vagy testnevelő tanár, és hol húzhat meg a határ?

Tovább

Álombringás tervek az AutoCAD-ben

2016. szeptember 13.

95 | 0

Két évvel ezelőtt Hong Quan először ült elektromos kerékpáron, és azonnal elcsábult. Messzire kell eljutni? Itt a megoldás! Az ingázáshoz kellene valami? Ez sem gond! (x)

Tovább

Javaslat a lakóingatlanok energiahatékonyságát növelő korszerűsítések támogatására

2016. szeptember 12.

129 | 1 (utolsó: 2016. szeptember 19.)

A hazai lakásállomány energiafelhasználása kirívóan magas, értékelhető javulása csak az eddigieknél lényegesen hatékonyabb támogatási rendszer kialakításával lehetséges. Ennek érdekében a MÉGSZ elnöksége állásfoglalást készít az illetékes minisztérium számára.

Tovább

Legionella-mentesítési megoldások vízhálózatokban

2016. szeptember 07.

147 | 0

Az ivóvízhigiénia fogalomkörét vizsgálva egyre szélesebb terület áttekintése szükséges. A témakörben a baktériummentesség, ezen belül is a legionella baktériumok kizárása újabb hangsúlyt kapott az ún. „legionella-rendelet” (49/2015. EMMI rendelet) 2016. február 4-i hatályba lépésével. A megelőzésre és a kialakult probléma kezelésére alkalmazott módszerekről, azok gyakorlati tapasztalatairól szóló információkat ad közre cikkünk.

Tovább

Grundfos szivattyúk az épületgépészet minden alkalmazási területére

2016. szeptember 06.

72 | 0

Modern világunk intelligens és zöld épületei intelligens és minden igényt kielégítő szivattyú-megoldásokat igényelnek. A Grundfos az épületgépészeti alkalmazások minden területére kínál szivattyúkat.

Tovább

ErP és hatásfok

2016. szeptember 06.

116 | 0

Izgalmas kérdés merült fel egy beszélgetés közben: Vajon hogyan, miként ellenőrizhető egy kazán hatásfoka piaci viszonyok között? Mert jó, hogy van egy ErP, de hol van rá a bizonyíték?

Tovább

Üzleti etika

2016. szeptember 05.

102 | 0

Tervező kollégától hallottuk a következő történetet. Már majdnem elkészült egy uszoda légtechnikai tervezésével, amikor megkereste egy gyártói képviselet azzal, hogy az eredeti helyett tervezze be inkább az ő légkezelőjüket. Ami nem uszodai készülék volt.

Tovább

Flowair kompakt hővisszanyerős szellőzőgépek

2016. augusztus 31.

153 | 1 (utolsó: 2016. szeptember 01.)

A lengyel Flowair innovatív fejlesztő munkájának eredménye az OXeN kompakt hővisszanyerős szellőzőgép. (x)

Tovább

Közeleg 2018 is

2016. augusztus 31.

142 | 0

Amikortól is, konkrétan szeptember 26-án, lényegében két év múlva, a kondenzációs kazánoknak elég kemény NOx-kibocsátási követelményeknek kell megfelelniük. Vajon hogy állnak a gyártók e tekintetben?

Tovább

Újra itt a CO-vészjelző-szezon

2016. augusztus 30.

118 | 0

Közeleg az ősz, amit az is mutat, hogy megint felütötték a fejüket a CO-riasztóval ügyeskedők. Nincs új a nap alatt, csak variációk egy témára.

Tovább

Olcsó tervező rossz, drága tervező jó

2016. augusztus 29.

121 | 1 (utolsó: 2016. augusztus 31.)

Az egyértelmű, hogy ne csak, sőt ne elsősorban az ár döntsön, de vajon számon kérhető-e az ún. felelős beruházói magatartás, mely szerint a beruházó nézzen utána a tervező (kivitelező, műszaki ellenőr) vállalkozás múltjának, jelenének, referenciáinak? Kétségeink vannak.

Tovább

Az épületgépészet szépsége

2016. augusztus 24.

139 | 1 (utolsó: 2016. augusztus 24.)

Időnként sopánkodunk kicsit az épületgépészet negatív, legjobb esetben is semleges köznépi megítélésén. Pedig az épületgépészettel egy átlagos felhasználó csak rossz élmények kapcsán találkozik.

Tovább

Tervellenőrzési Szabályzat és 300 m2 alatti lakóépületek kiviteli tervdokumentációja

2016. augusztus 23.

81 | 0

A 2016. július 13. és augusztus 3. közötti, ülés tartása nélküli döntéshozatal tárgya az MMK Tervellenőrzési Szabályzatának elfogadása és a 300 m2 alatti lakóépületek egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységéhez szükséges kiviteli tervdokumentáció tartalmi követelményeiről szóló szabályzat módosítása volt. A cikk végén található linkekre kattintva elérhető a Szabályzatok elfogadott szövege.

Tovább

Probléma a gázórával

2016. augusztus 22.

159 | 3 (utolsó: 2016. augusztus 24.)

Felújítás és fűtéskorszerűsítés előtt állunk (konvektorról szeretnének átállni kondenzációs kazánra), ami közben nem várt problémába ütköztek. Mivel olvasóink között az MBSZ több alkotója, ismerője is van, kérjük segítségüket.

Tovább

A Kamara továbbra is kiáll a tervellenőrzés szükségessége mellett

2016. augusztus 17.

138 | 1 (utolsó: 2016. augusztus 17.)

A Magyar Mérnöki Kamarának hosszú idő óta fontos törekvése, hogy a tervek minőségét garantálja, ezért, bármi is volt időközben a közszektor szándéka, a kamara mindig kiállt a tervellenőrzés szükségessége mellett.

Tovább

A Hivatal nem ér rá

2016. augusztus 16.

92 | 0

Mint szerkesztőséggel, többször előfordult velünk, hogy a HIVATAL nem óhajtott szóba állni velünk, így szert tettünk néhány elutasítási variációra. Nem bürokrácia-ellenes hangulatot szeretnénk gerjeszteni, inkább egy kis nyári színest közreadni.

Tovább

Carlieuklima hőszalag

2016. augusztus 12.

A Carlieuklima Eucerk hőszalagja olyan ipari fűtéstechnikai rendszer, amely a sötétsugárzók előnyeit ötvözi a légcsatorna-hálózatok nyomvonal-vezetési rugalmasságával. A hőszalag alacsonyabb felületi hőmérséklete komfortosabb fűtést tesz lehetővé, míg a rendszerint kültérben elhelyezett gázégő növeli a fűtendő objektum használati értékét. (x)

Carlieuklima

OTÉK-reform

2016. augusztus 10.

113 | 0

Megdöbbentő, hogy egy kormányrendelet (törvény stb.), amellyel lényegében minden érintett elégedetlen, ilyen hosszan túléljen. Egy építészkamarai kutatás megmutatja, hogy nem csak az épületgépészek (oldalfali kivezetés, légellátás stb.) szeretnének változtatni.

Tovább

Érvényesíthető etika

2016. augusztus 09.

152 | 1 (utolsó: 2016. augusztus 11.)

Minden szövetségnek, szervezetnek van etikai bizottsága, nincs kivétel. Ám ezek a bizottságok általában az adott szervezet legpasszívabb egységei. Miért van ez így?

Tovább

MMK-MÉK Szabályzat tervezett módosítása

2016. augusztus 08.

152 | 3 (utolsó: 2016. augusztus 15.)

Az MMK Küldöttgyűlése 2016. május 16-án elfogadta az MMK-MÉK közös szabályzatát a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű új lakóépületek egyszerű bejelentéséhez és építési tevékenységéhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció tartalmi követelményei, valamint a tervezői művezetés szabályairól. Az MMK a közös szabályzatban a 4.8. és a 4.9. pont megalkotása vonatkozásában kapott önálló hatáskört.

Tovább

Épületautomatika

2016. augusztus 03.

93 | 0

Az Elektrotechnikai és Épületvillamossági Tagozat kezébe vette a régóta senki- (vagy mindenki-) földjének tekinthető határterületet, és létrehozta az Irányítástechnikai és Épületautomatizálási Szakosztályt.

Tovább

Most vettem alig 5 éve! Hogyhogy elromlott? Az előző 30 évig jó volt!

2016. augusztus 02.

157 | 9 (utolsó: 2016. augusztus 08.)

Gyakori mondatok ezek, amiket egy gázkészülék-szervizesnek hallania kell. Magyarországon bizony nincs meg a népességnek az az alap épületgépész-kultúrszínvonala, ami lakóterének [a href="http://www.wpshortsale.com/">www.wpshortsale.com[/a> üzemeltetéséhez szükséges lenne. Újabb példa erre az épületgépészeti kereskedések július 1. előtti megnövekedett nyílt égésterű kazánforgalma, amelytől nagyságrenddel elmarad a lejelentett és beüzemelt készülékek száma.

Tovább

Díjak

2016. augusztus 01.

72 | 0

Gondolatok a Küldöttgyűlésről 4. A mérnökök díjazásáról az elnök elmondta: az uniós pályázatokkal kapcsolatos jogszabályban a mérnökök számára biztosított 5 százalékos határ nem szolgálja a tervezők érdekeit.

Tovább

Szabványok és a Kamara

2016. július 27.

114 | 3 (utolsó: 2016. augusztus 10.)

Gondolatok a Küldöttgyűlésről 3. A cselekvési program negyedik pilléréről szólva Barsiné Pataky Etelka arról tájékoztatta a küldötteket, hogy az előző időszakban 11 szabvány fordítása készült el az adó 1 százalékok felajánlásából.

Tovább

Mégis volt július 1.!

2016. július 25.

107 | 3 (utolsó: 2016. augusztus 10.)

Azaz meglepően gyorsan megkaptuk az MKEH Piacfelügyeleti Osztályának válaszát azon kérdésünkre, hogy vajon a kereskedőknek tájékoztatniuk kell-e a vásárlóikat arról, hogy az ErP és kapcsolódó rendeletek szerint július 1-től milyen körülmények között, mondjuk úgy, alkalmazhatnak nyílt égésterű gáztüzelő berendezést.

Tovább

Felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök továbbképzése

2016. július 20.

96 | 0

Gondolatok a Küldöttgyűlésről 2. A felelős műszaki vezetők és műszaki ellenőrök továbbképzése jelenleg önkéntes alapon működik, a kamara célja azonban, hogy a jövőben a nyilvántartottak számára is legyen évenkénti kötelező továbbképzés.

Tovább

Mintha nem is lett volna július 1.?

2016. július 19.

163 | 2 (utolsó: 2016. augusztus 02.)

Az tiszta, hogy papír szerint július 1. óta tilos, bizonyos kivételektől eltekintve, nyílt égésterű gázkazánt gyártani, eladni, felszerelni, beüzemelni. De ki tudja ezt, és ki kéri számon?

Tovább

Változás az egyszerű bejelentésben július 1-től

2016. július 18.

149 | 4 (utolsó: 2016. július 21.)

Július 1-től jelentősen megváltozott az egyszerű bejelentés folyamata. Az új jogszabály értelmében az egyszerű bejelentést már az elektronikus építési naplón keresztül kell megtenni. A kivitelezés az elektronikus építési napló készenlétbe helyezését követő 16. napon kezdhető meg.

Tovább

Felelősségbiztosítás

2016. július 13.

149 | 3 (utolsó: 2016. július 24.)

Gondolatok a Küldöttgyűlésről 1. A felelősségbiztosítás kérdéséről a Barsiné Pataky Etelka megjegyezte, hogy a jogszabály első változata szerint mindenkinek biztosítással kellett volna rendelkeznie, ám ezt az MMK módosító indítványai alapján megváltoztatták.

Tovább

Mesteri megoldás folyadékhűtők extrém magas hőmérsékleten való üzemben tartására

2016. július 13.

147 | 0

A klímaváltozás rákényszerít bennünket, hogy megoldást keressünk a komfort- és technológiai célokat szolgáló hűtőberendezések extrém külső hőmérsékleten lévő üzemállapotainak problémájára. Thermocold Domino Hybrid Smart Cooling.

Tovább

Hibadiagnosztika dinamikus beszabályozó szelepekkel

2016. július 12.

135 | 0

A hidraulikai hibadiagnosztika elengedhetetlenül fontos a dinamikus beszabályozó szelepek esetében is. Sőt talán nagyobb jelentősége van, mint a statikus beszabályozó szelepeknél. A hibadiagnosztika lelke a megfelelő nyomáskülönbségek mérése és azok helyes értékelése. Ehhez megfelelő műszerre, dinamikus szelepre és hidraulikai tudásra van szükség.

Tovább

A IX. Országos Kéménykonferencia határozatai

2016. július 11.

129 | 0

Szakmai szervezetek bevonása a jogszabály-alkotási folyamatokba már az elején; A nem megfelelő minőségű CO-vészjelzők szankcionálása; A lakosság informálása az égéstermék-elvezetők tekintetében; Megfelelő számú kéményellenőrzés; A gyűjtőkémények kérdésének rendbetétele, és még több más téma.

Tovább

Találkozzunk 2016-ban is!

2016. július 08.

135 | 0

Az épületgépész szakma valamennyi szereplőjét megszólítani és megmozgatni kívánó kétnapos rendezvény-sorozat a hagyományos helyszíneken kerül megrendezésre. Az Oktatás Napjának a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a K, az R és D épületei adnak helyet.

Tovább

Felhívás a magyar hőszivattyús technológia további fejlesztéséért

2016. július 06.

130 | 1 (utolsó: 2016. július 08.)

Újjászületett a hőszivattyús szövetség; az elmúlt években, a régi, alapító elnök távozásával az addigi lendület eltűnt, a vezetés kifulladni látszott. Most Ádám Béla visszatért, és úgy tűnik, régi agilitásával veti magát a szövetségi munkába.

Tovább

Készülj a kánikulára: csinálj légkondit házilag

2016. július 05.

138 | 2 (utolsó: 2016. július 06.)

Ilyen címmel jelentette meg kis írását az index bloggere. Magyarországon nagy hagyománya van a gányolásnak, amit végrehajtói kreativitásnak címkéznek. Így van ez: ahol kevés a pénz, ott minden csoda eladható.

Tovább

Lakáscserénél legyen kötelező a műszaki-biztonsági felülvizsgálat!

2016. július 04.

166 | 2 (utolsó: 2016. július 18.)

Ezt javasolja Horváth Zoltán szervizes szakember, legalábbis a nyílt égésterű tüzelőberendezések esetében.

Tovább

A nemzetközi klímahelyzet fokozódik

2016. június 29.

104 | 0

2016 januárja és februárja hőmérsékleti csúcsokat döntögettek, pedig az előző teleink se voltak túl kemények, enyhén szólva. Klímánk, különösen Európa és ezen belül a Kárpát-medence időjárása egyre extrémebb lesz. Érdemes lesz átgondolni a sarokszámainkat?

Tovább

MÉGSZ-állásfoglalás az MBSZ-t ért kritikákkal kapcsolatban

2016. június 28.

200 | 3 (utolsó: 2016. június 28.)

Kritikák érték az elmúlt hetekben a gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat (MBSZ) legutóbbi módosítását. Ha a kritika építő jellegű és nem csak a szakma bizonyos rétegének üzleti érdekeit tükrözi, amelyek esetenként a gázfelhasználók érdekeivel is ellentétesek, akkor természetesen el kell fogadni.

Tovább

Izgalmas előadások az EMT konferenciáján

2016. június 27.

75 | 0

Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) 2016. június 1-5. között tartotta 20. tudományos fórumát. A konferencia fő szervezői a társaság Építéstudományi Szakosztálya és a Hargita Megye Tanácsa volt. Az előadások már letölthetők.

Tovább

Energiahatékonysági Tájékoztató Iroda nyílt Zuglóban

2016. június 24.

127 | 0

A Zuglói Önkormányzat és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) együttműködésének eredményeként június 23-án 13 órakor a XIV. kerület Bosnyák tér 4. alatt Energiahatékonysági Tanácsadó Iroda nyílt. Kívánunk neki sok sikert, de ehhez a lakosság szemléletváltására is szükség lesz.

Tovább

Abszorpciós hűtő pályázat

2016. június 24.

119 | 0

A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. ajánlattételi felhívást tesz közzé a tulajdonában álló NADAC 150 típusú abszorpciós hűtő értékesítésére.

Tovább

Fisher FLEXImobil: az egyetlen kültéren is elhelyezhető mobil klíma

2016. június 23.

141 | 0

A Fisher új fejlesztésű mobilklímájának előnye, hogy a hagyományosan a kondenzátorra csatlakoztatható gégecső szabadon áttehető a kezelt levegős oldalra, így a mobil klímát már nem kell feltétlenül a hűtendő helyiségben elhelyezni, hanem telepíthetjük kültéren, például erkélyen is, vagyis a berendezés zaja nem zavarja a szobában tartózkodókat.

Tovább

Nyugodt álom?

2016. június 22.

180 | 8 (utolsó: 2016. július 13.)

Nincs tudomásunk olyan mérésről, amely a szén-monoxid vagy szén-dioxid koncentrációjának változását vizsgálná lakóterekben, és ez a légellátás témájának mostoha sorsát illusztrálja. Most egy nagyon tanulságos hálószobai, éjszakai (alvási időszak) mérést kaptunk.

Tovább

A MÉGSZ és a KOSZ

2016. június 21.

155 | 7 (utolsó: 2016. június 30.)

A MÉGSZ elnökségének álláspontja szerint félreértésre adhat okot a Kéményseprők Országos Szakszervezete népszavazási kezdeményezésének indoklása, amellyel kapcsolatban az alábbiakat fontosnak tartják kihangsúlyozni.

Tovább

Miért van klímahiány a piacon?

2016. június 21.

123 | 0

Az ok valószínűleg a változó EU-s előírásokban kereshető. Ha figyelembe vesszük, hogy 2017. január 1-től már csak olyan készülékek hozhatók forgalomba, gyárthatók az EU területén, illetve importálhatók, amelyek hűtőközege beszámításba került az előzetesen kiosztott kvótába, akkor elég egyértelműnek tűnhet a gyártók viselkedése, hogy idén visszafogják a termelésüket az alacsonyabb GWP potenciálú hűtőközegekre való áttérés előkészítése miatt.

Tovább

Hővisszanyerős szellőztető gép kiválasztása II.

2016. június 20.

107 | 0

A múlt heti cikkben a hővisszanyerő gépek légszállításáról esett szó. Ha a légszállítás kérdését sikerül tisztázni, akkor sor kerülhet az alma almával való összehasonlítására. Örömteli módon január 1-től az energiacímke és a teljesítménynyilatkozat bevezetésével a szakembereknek és az építkezőknek sokkal könnyebb dolguk van. Ezeknek a dokumentumoknak a célja ugyanis az összehasonlíthatóság megkönnyítése.

Tovább

Az épülethomlokzat üvegezési arányának és tulajdonságainak jelentősége a felhasználók vizuális komfortjának fenntartásában

2016. június 15.

80 | 0

A kutatás bemutatja az irodaépületek éves fűtési és hűtési igényeinek a megtakarítási lehetőségeit a burkolatüvegezés szerkezeti tulajdonságainak a függvényében.

Tovább

Nagy újításra készül a Mérnöki Kamara

2016. június 14.

146 | 1 (utolsó: 2016. június 15.)

2016. júliustól lehet regisztrálni a Mérnöki Kamara új, tagjai számára ingyenes szolgáltatásra, a Mérnöki Portfólió Oldalra. Az új portfólió oldala a mérnöki névjegyzékhez kapcsolt szolgáltatás, valójában a névjegyzék továbbfejlesztett változata. A korábbi névjegyzéki sablont elhagyva, a Mérnöki Kamara tagjai számára létrehozott egy új bemutatkozási lehetőség, a Mérnöki Portfólió Oldalt.

Tovább

Hővisszanyerős szellőztető gép kiválasztása I.

2016. június 13.

141 | 1 (utolsó: 2016. június 15.)

A lakóépületek szellőzési kérdéseit a DIN EN 1946-6 tárgyalja részletesen. A gépek választásakor, a légcsatorna-rendszerek kiválasztásakor érdemes figyelembe venni ezen előírásokat. Írásomban szeretnék egyetlen területre fókuszálni, ez a központi hővisszanyerő gépek légszállítása. Sajnos e területen még a gyártói képviseletek részéről is találkozom problémákkal.

Tovább

Pénz kell a kazáncserére!

2016. június 08.

180 | 4 (utolsó: 2016. június 15.)

A VGF szaklapot folyamatosan keresik a július 1-jei határnappal kapcsolatban, amikortól csak kondenzációs kazánt lehet felszerelni. A lakosság és a közmédia indokolatlan kényszerről beszél, az Európai Uniót és a gázkészülékes lobbit kárhoztatja, amikor szembesül azzal, hogy a régi módi szerinti 150 ezer forintos költség helyett fél-egymillió forinttal kell számolnia.

Tovább

Meó kontra tervellenőr?

2016. június 08.

180 | 1 (utolsó: 2016. június 07.)

Rutinos épületgépész mérnök, kivitelező kolléga küldte el nekünk levelezését a gázszolgáltatóval, melynek veleje a szabályok másként értelmezése, és utolsó pillanatban való engedély-megtagadás.

Tovább

Új kormányrendelet a kéményseprésről

2016. június 07.

148 | 1 (utolsó: 2016. június 08.)

A Magyar Közlöny 69. számában megjelent a majd július 1-én hatályba lépő 99/2016. (V. 13.) Korm. rendelet a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról.

Tovább

Galletti modulos szerkezetű, hatékony hűtők és hőszivattyúk

2016. június 06.

127 | 0

Az új V-IPER sorozat A energiaosztályú, EUROVENT minősítésű folyadékhűtő és hőszivattyú berendezésekből áll. A készülék tömöríti magában az összes eddigi Galletti „know-how”-t és technológiát a maximális hatékonyság érdekében. A kondenzátornál a V-alakú elrendezés nagy hőcserélő felületet biztosít csökkentett helyigénnyel. Teljesen különálló két tervezési folyamat eredményeként valósult meg a csak hűtős és a hőszivattyús berendezés kialakítása.

Tovább

A Merkapt visszaváltja a SUPERNOVA szolár fagyálló folyadékok kannáját

2016. június 06.

113 | 0

Üstökösként robbant be a tavalyi évben a Merkapt Zrt. által gyártott Supernova szolár fagyálló folyadék a magyar megújuló energia-piacra.

Tovább

Így lehetne a szervizesé a kondenzációs elvezetés

2016. június 06.

166 | 3 (utolsó: 2016. június 08.)

Perdöntő kérdésnek tűnt számomra mindig a kéményes-gázkészülékes vitában, hogy kié is legyen a kondenzációs elvezetés, hogy ha a szervizesé lesz, akkor mi a garancia arra, hogy a tulajdonos kihívja őt? A mai tendencia nem ez.

Tovább

Épületenergetikai jogszabályok változásai

2016. június 01.

126 | 0

Az MMK Épületenergetikai Szakosztály 2016. április 5-én tartotta éves közgyűlését. A program keretében Dr. Csoknyai Tamás előadásában beszámolt a 2016. január 1-től életbe lépett változásokról, valamint megtartotta az elnökség éves beszámolóját. Utána Dr. Magyar Zoltán ismertette a Közel nulla energia felhasználású szintre felújítandó középületek energetikai számításai (RePublic-ZEB projekt) c. projektet. A rendezvény vitafórummal zárult.

Tovább

Együttműködési megállapodása a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal

2016. május 31.

153 | 1 (utolsó: 2016. június 01.)

Együttműködési megállapodás született május 11-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Magyar Mérnöki Kamara között. A megállapodás értelmében az OKF többek között vállalja, hogy az MMK-t a mérnöki és szakértői tevékenységeket érintő jogszabályok tervezeteinek kidolgozásába éppúgy bevonja, mint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat alkalmazását segítő irányelvek összeállításába.

Tovább

Arányok

2016. május 30.

153 | 4 (utolsó: 2016. május 30.)

A szellőző levegő számításhoz ökölszabályok és képletek, programok is rendelkezésünkre állnak. De vajon jó-e, ha a szokványos módon ember-fejadagot számolunk?

Tovább

AutoCAD LT 2017: felgyorsítja a tervezést és a rajzolást

2016. május 30.

124 | 0

A legjobb 2D rajzokat hozhatja létre az AutoCAD LT szoftver könnyen használható rajzeszközeivel. Felgyorsíthatja a tervezést a lehető legjobb termelékenységet és hatékonyságot célzó innovatív eszközökkel, és még sok egyéb opciót elérhet, ha előfizet az AutoCAD 2017-re.

Tovább

Állásfoglalást kért a MÉGSZ az NGM-től a Biztonsági és egészségvédelmi tervről

2016. május 25.

215 | 12 (utolsó: 2016. május 30.)

A FŐGÁZ Földgázelosztási Kft. az elmúlt év végén elektronikus körlevélben értesítette a partnereit, hogy január 1-től kezdődően a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések kiviteli terveinek felülvizsgálatához, a 4/2002. (II. 20.) SZCSM-EüM rendeletre hivatkozva, biztonsági és egészségvédelmi koordinátor bevonásával készített biztonsági és egészségvédelmi tervet is kér csatolni. A gyakorlatban a FŐGÁZ január 1-je óta e nélkül nem fogad be tervet felülvizsgálatra.

Tovább

Komfort és/vagy energiahatékonyság?

2016. május 24.

197 | 5 (utolsó: 2016. június 10.)

Az energiahatékonyságnak megfelelő komfort nélkül nincs értelme, erre nagyon jól rávilágítottak az élhetetlen, bedunsztolt, levegőtlen lakóparkok. Vajon tudja-e a megrendelő, hogy mit is akar?

Tovább

Csak azt szeretném tudni, mi van a légbevezetővel?

2016. május 23.

196 | 5 (utolsó: 2016. május 27.)

Megint az MBSZ. Vállalkozások és gyártók álltak rá erre az értelmes megoldásra. Gáztűzhely esetén meg kell oldani a frisslevegő-ellátást. Igen, jogos. Nem is a CO-mérgezés miatt, mert ilyen esetről keveset tudunk. De hány embernek fáj a feje, szinte megmagyarázhatatlanul? Hányan használják a konyhai gáztűzhelyt fűtésre akkor, amikor már nincsen távhőszolgáltatás?

Tovább

Új oldalfali klíma igazi szerverhűtés funkcióval a Fujitsutól

2016. május 23.

159 | 1 (utolsó: 2016. május 23.)

A számítástechnika, az internetes kommunikáció és az irodatechnika rohamos fejlődésével egyre több olyan berendezés kerül beépítésre, amelynek az év minden napján 24 órában külső hűtésre van szüksége. A Fujitsu egy 8 kW-os és egy 9,5 kW-os oldalfali splittel bővítette idén a kínálatát, amelyek rendelkeznek szerverhűtés funkcióval és teljesítik az igényeket.

Tovább

Jelentős hiba került a GMBSZ-be

2016. május 20.

178 | 4 (utolsó: 2016. május 26.)

Szakbizottsági közlemény a Szabályzat égéstermék-elvezetés nélküli (nyílt égésterű), A típusú gázfogyasztó készülékek helyiségének levegőellátására, szellőzésére vonatkozó szakmailag hibás rendelkezéseiről, továbbá az Országos Tűzvédelmi Szabályzat vonatkozásában megjelent téves hivatkozásairól.

Tovább

REHAU Szakmai Nap 2016

2016. május 19.

186 | 0

Gyártás, raktározás, logisztika. Ipari épületek létesítése. A REHAU 2016-ban is megszervezi évtizedes múlttal rendelkező éves szakmai konferenciáját, amelynek idén az ipari épületek lesznek a központjában.

Tovább

Gyártói életciklus-nyilatkozatok?

2016. május 18.

197 | 2 (utolsó: 2016. május 20.)

A költségoptimalizált vagy a közel nulla szint meghatározásánál elviekben a berendezések, rendszerek teljes életciklusával kellene számolnunk, azaz a létrehozástól (gyártástól) a szállításon és beépítésen, üzemeltetésen át a megsemmisítésig. Vannak tételek, amikről egyelőre fogalmunk sincs.

Tovább

Személyi szellőző berendezés fejlesztése

2016. május 17.

176 | 1 (utolsó: 2016. május 17.)

Számos kutatás bizonyítja, hogy a hőérzet és a belső levegő minősége szoros kapcsolatban áll a munkatermelékenységgel. A hőérzeti szempontból nem megfelelő környezet, illetve a rossz levegőminőség esetében a termelékenység csökken. Az emberek hőérzeti igényei viszont eltérők lehetnek, és számos tényező is befolyásolja ennek a szubjektív érzésnek a kialakulását. Az egy méret mindenkinek elv ebben az esetben sem működik.

Tovább

Csak azt szeretném tudni, miért is van nekünk új MBSZ-ünk?

2016. május 16.

185 | 1 (utolsó: 2016. május 17.)

Mi is ez? Melyek a lényegi változások? Csak kettőt emelnék ki: nem kell légbevezető gáztűzhely esetén, illetve nincsen hatálya az ATB-knek.

Tovább

Grundfos MAGNA3

2016. május 13.

165 | 0

Intelligens szivattyúk fűtéshez, hűtéshez, hőszivattyús és használati melegvíz-rendszerekhez. A Grundfos MAGNA3 a már jól ismert MAGNA technológián és az elektronikus szivattyúkkal kapcsolatban szerzett tapasztalatainkon alapuló keringtető szivattyú.

Tovább

Reklám, színvonal, félinformációk

2016. május 11.

148 | 0

Két olvasónk is kritikával illette az egyik fizetett, PR-jellegű hírünket, illetve egy hozzászólást, ezekre szeretnék főszerkesztői minőségemben reflektálni.

Tovább

Van értelme az állami támogatásnak?

2016. május 11.

170 | 5 (utolsó: 2016. május 14.)

E heti kérdésünk: Van értelme az olyan, általában megújulós energiahatékonysági beruházásoknak, amely csak valamilyen (állami vagy EU-s) pályázattal megtámogatva biztosít megtérülést?

Tovább

Az MBSZ kritikája az EMKÉSZ-től

2016. május 10.

206 | 78 (utolsó: 2016. május 25.)

A 7/2016. (II. 22.) NGM rendelet részét képező Műszaki Biztonsági Szabályzat bizonyos előírásai üzleti és versenypiaci érdekek sértenek, műszaki szempontból aggályosak, a magyar háztartásokra nézve jelentős többletköltséget generálnak, esetenként kimerítik a veszélyeztetés fogalmát, ezért szükséges a rendelet felülvizsgálata.

Tovább

Csak azt szeretném tudni, miért kell nekünk F-gáz rendelet?

2016. május 09.

219 | 4 (utolsó: 2016. május 12.)

Igen, értem. Értem, hogy a környezetünk védelmének érdekében legyenek olyan szerelők, akik ezzel a veszélyes anyaggal bánni tudnak. Igen, értem, hogy tartsuk nyilván, hol, mikor, mennyi és milyen formában kerül forgalomba. Jogos és érthető. De valaki magyarázza meg nekem, hogy egy hőszivattyú vagy klíma esetén miért is ez az adminisztráció, ilyen mélységig és ilyen részletességgel?

Tovább

nZEB vagy NZEB?

2016. május 04.

167 | 0

Addig rendben van, hogy Zero Energy Building, azaz zéró energiájú épület, de miért kicsi vagy nagy az N betű? Értelmezzük.

Tovább

Csak azt szeretném tudni

2016. május 03.

201 | 16 (utolsó: 2016. május 12.)

Miért kell nekünk az ErP törvényi szabályozását úgy bevezetni, hogy nem kondenzációs készülékek üzembe helyezését megtiltjuk június 30. után? Volt nagy Nemzeti Kerekasztalunk. Ott ült a szakma, és elhivatottságában mindenki megnyilatkozott. Nagy volt az elán, és győzelmi eredményként értékelték a nagy emberek ezt az egyedülálló szabályozást. Igen! Ez eredmény! Ez eredmény?

Tovább

T-idomok hidraulikája víz- és fűtéshálózatoknál

2016. május 03.

128 | 0

Keresztmetszetszűkülés: különböző technológiájú és anyagú csővezetékek hidraulikai ellenállásának összehasonlításakor nem elég a csővezetékeket alapul venni, figyelni kell, hogy az idomok ellenállás-tényezője mekkora. A réz előnye a műanyaggal szemben jelentős lehet!

Tovább

Légtechnika az iskolákban

2016. május 02.

212 | 10 (utolsó: 2017. május 25.)

Ha valahol, akkor az iskolákban antagonisztikus ellentét áll fenn az ablaknyitásos szellőztetés és a munkavégzés hatékonysága között. Mikor lesz gépi szellőztetés a tantermekben?

Tovább

Új Design klímák a Fisher klímától

2016. április 29.

153 | 0

Megérkezett a Fisher Klíma új zászlóshajója, a Fisher Art sorozat, amelyet elegáns megjelenés, V alakú, karcsú formavilág, keret nélküli tükrös előlap jellemez. Az A++ energiaosztályú sorozatból elérhető mind a 2,5; 3,5; 5 és 7 kW-os teljesítménynagyság, illetve multi rendszerben is alkalmazható.

Tovább

A napelem épületgépészeti termékké vált?

2016. április 27.

137 | 0

Eddig azt hittük, hogy a napelem a villamosokhoz tartozik, de egyre többen az épületgépészhez sorolják. Ékes példa a tendenciára az idei Mostra Convegno, Európa két legnagyobb szakmai kiállításának egyike.

Tovább

Építési termék?

2016. április 26.

154 | 0

Valóban ellentmondás van az EU-s szabályozás és annak magyar honosítása között a teljesítmény-nyilatkozatra való kötelezettség tekintetében? Olvasónk fogalmazta meg kételyeit.

Tovább

Kondenzációs arányok

2016. április 25.

185 | 1 (utolsó: 2016. április 27.)

Sikerült megszereznünk gyártói adatbázisok alapján néhány ország kondenzációs és nyílt égésterű gázüzemű tüzelőberendezéseinek arányát. Érdekes számokat láthatunk, várjuk olvasóink hasonló jellegű információit.

Tovább

Zehnder műanyag légcsatorna rendszerek lakóépületek számára

2016. április 22.

168 | 0

A Zehnder a 90-es évek közepe óta fejleszti légcsatorna rendszereit. Ebben az időszakban a Svájcban azóta is vezető Minergie szabvány kezdte térhódítását. Az 1895-ben alapított svájci központú Zehnder ekkor kezdte tevékenységét a lakásszellőzés területen. Később, a passzívház filozófia elterjedésével és az épületenergetikai szabványok szigorodásával együtt a Zehnder a teljes német nyelvterületen, Franciaországban és más nyugat-európai országokban is népszerűvé vált. Mára a nyugat-európai piacvezető vállalata lakásszellőzés területen.

Tovább

Azok a fránya nyílászárók!

2016. április 20.

234 | 8 (utolsó: 2016. május 13.)

Szabó Sándor kollégát gyakran hívja a Katasztrófavédelem szén-monoxid-mérgezéses esetek után, hogy nézze meg a helyszínt, a tüzelőberendezést, füstgáz-elvezetéseket, és mondja meg, szerinte mi okozta a balesetet. Sokszor ismétlődő ok a légellátás hiánya.

Tovább

A minőség gyűjtőhelye

2016. április 19.

157 | 0

Mi egy építtető legnagyobb problémája? Az, hogy nem ért a szakmához, vagy legalábbis minden szegmenséhez. Statika, építészet, épületgépészet, villamosság, belsőépítészet; manapság már nincsenek polihisztorok. Így egy reménybeli háztulajdonos mindenképpen rákényszerül több-kevesebb vakrepülésre.

Tovább

Oktatás és munka

2016. április 18.

133 | 0

A Műegyetem Építészmérnöki Karán elindult egy közös gondolkodás arról, hogy min és hogyan kellene változtatniuk jelenlegi oktatásukon. Ehhez kérik, hogy a szakmagyakorlók osszák meg velük véleményüket egy kérdőív kitöltésével. Nem haszontalan beleolvasnunk!

Tovább

Az Uponor termékeknek most már van uPont értéke Magyarországon is!

2016. április 18.

160 | 0

Az Uponor hazai, kiemelkedő fejlődésének eredményeképpen bevezeti az Uponor & More szerelői hűségprogramot a gépész kivitelezők számára 2016. május 2-től.

Tovább

Még mindig veszélyben a szakképzés

2016. április 13.

246 | 1 (utolsó: 2016. április 13.)

Az elmúlt években, úgy tűnt, az azelőtt, mondhatni, legatyásított épületgépészeti szakképzésben megindult valami. Szakmai csoportok tevékenysége, a tanterv-változások reményt nyújtottak. Úgy tűnik azonban, a gyakorlat, az élet nem a javulást igazolja.

Tovább

2500 otthon melege

2016. április 12.

179 | 6 (utolsó: 2016. május 04.)

Ha 2 millió forinttal számolunk pályázónként, akkor éppen 2500-nak jut az 5 milliárd forintból. Nem kevés, de nem is sok; nézőpont kérdése. Ha a magyar lakásállomány állapotát nézzük, százmilliárdokra lenne szükség.

Tovább

Medencefűtés az otthon melegével

2016. április 11.

164 | 0

Galletti hővisszanyerős multifunkciós hőszivattyúk. A mai egyszerű kompresszoros hűtések 1 kW elektromos energiából átlagban 3-4 kW hűtési energiát állítanak elő, de ugyanakkor 4-5 kW fűtési energiát pazarolnak el a környezet felé. Magától értetődő ennek az energiának valamilyen formájú hasznosítása, visszanyerése.

Tovább

Kerekasztal-beszélgetés: miért rosszak a szerződéseink?

2016. április 11.

192 | 1 (utolsó: 2016. április 11.)

A közpénzből megvalósuló beruházásoknál sok esetben hiányzik az az elengedhetetlenül szükséges tudás, beruházási kompetencia, amivel fel lehetne építeni, mikor melyik szereplőt léptetem be a folyamatba, és milyen konstrukcióban, milyen stratégiával akarom megcsinálni a projektet. A beruházások jelentős százaléka előkészítetlenül folyik, mert a szakma nincs ott a projektek indításánál.

Tovább

Közel nulla energiafelhasználású épületek felújításának számítási módszerei

2016. április 06.

235 | 30 (utolsó: 2016. április 21.)

A vizsgálat során összehasonlítottunk négy számítási módszert, a hazai jogszabályok szerinti egyszerűsített és részletes számítási módszereket, az európai szabványok szerinti számítást és a dinamikus szimulációt. Egy mintaépület példáján valamennyi módszerrel kiszámítottuk az éves nettó fűtési energiaigényt, majd megvizsgáltuk ennek változását különböző felújítási intézkedések hatására, végül kiszámoltuk az egyes intézkedések várható megtakarítását.

Tovább

Kötelező szakmai továbbképzések 2016-ra az ÉgT szervezésében

2016. április 05.

214 | 5 (utolsó: 2016. április 22.)

Harmadik esztendeje új szabályok szerint folyik az Magyar Mérnöki Kamarában a szakmai továbbképzés. Az Épületgépészeti Tagozat 2016-ra összeállított, kidolgozott, akkreditált, tehát szervezhető törzsanyagai olvashatók cikkünkben. Szintén a Tagozat tesz javaslatot a törzsanyagokat kidolgozó személyekre, illetve akkreditálja az előadókat.

Tovább

A meós vagy a tervező?

2016. április 04.

204 | 6 (utolsó: 2016. június 04.)

Mármint: melyikük döntsön, kié legyen a felelősség? Az MBSZ szerint a tervezőé, de van egy igen erős lobbi, amelynek nem szimpatikus a változás, és egyelőre érvényesíti is akaratát.

Tovább

Grundfos Product Center

2016. április 04.

217 | 0

A Grundfos Product Center egy online szivattyúkereső és méretező segédlet. Használatával Ön egyszerűen kiválaszthatja a megfelelő szivattyút, termékinformációkhoz juthat meglévő szivattyújáról, vagy megkeresheti a megfelelő kiváltó terméket.

Tovább

Megújult az e-gépész

2016. április 01.

182 | 0

Haladunk a korral: az e-gépész immár mobilra van optimalizálva, azaz okostelefonon (tableten stb.) is kényelmesen és felhasználóbarátan lehet olvasni, használni.

Tovább

Családi házak összetett gépészeti rendszerének optimális szabályozása

2016. március 30.

227 | 2 (utolsó: 2016. március 31.)

Ezzel a címmel adott elő Turbucz Gergely a VGF szakmai napján. Néhány érdekesebb gondolatot kiemeltünk előadásából. A szabályozás még ma is határterület a villamosok és gépészek között, érdemes képben lenni.

Tovább

Megjelent az AutoCAD 2017

2016. március 29.

142 | 0

Az AutoCAD 2017 most már nem az egyetlen vezértermék, és nem mondhatnánk, hogy olyan rengeteg sok frissítés van benne. A minőség azonban kompenzálja a mennyiség hiányát, hiszen néhány jelentősebb frissítés is érkezik.

Tovább

Mérnökkereső

2016. március 29.

148 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara az mmk.hu oldalon található névjegyzékben létrehozta a mérnökkereső funkciót, amelyet a Construmán fog bemutatni. Az építtető egy könnyen kezelhető felületen gyorsabban kiválaszthatja, hogy milyen szakági tervezőmérnökre van szüksége, utána pedig egyszerűen meg is találja a lakóhelyéhez legközelebb eső mérnökök listáját és elérhetőségét.

Tovább

A VIII. Országos Kéménykonferencia Határozatai

2016. március 28.

138 | 1 (utolsó: 2016. március 29.)

A kéményseprők helyzetétől a légellátásig, a szén-monoxid vészjelzőktől a lakosság tájékoztatásáig és felelősségtudata megerősítéséig fontos témák! Remek dolgok; reméljük, lesz ereje a szakmának megvalósítani ezeket.

Tovább

Első épületgépész és ulti- és pókerverseny a Construmán!

2016. március 23.

120 | 0

Ha elfáradt a vásárváros bejárásába, szívesen leülne és lazítana 1-2 órát, nem mellesleg még a középfokú épületgépész szakképzést is támogatná, no meg szeret ultizni és/vagy pókerezni, akkor itt a helye!

Tovább

CO-vészjelző a megoldás?

2016. március 23.

192 | 6 (utolsó: 2016. március 31.)

Egy érdekes hírt hallottunk a Kéménykonferencián: a tervek szerint állítólag nem kell majd a kéményseprőnek vizsgálnia azt a szilárdtüzelésű berendezést, amelynek helyiségében CO-vészjelző van felszerelve.

Tovább

13. országos rézverseny szakiskolák részére

2016. március 22.

132 | 0

Az Európai Réz Intézet immár 13. alkalommal hirdette meg országos rézversenyét épületgépész szakiskolák és szakközépiskolák tanulói részére. A verseny az interneten került lebonyolításra, célja, hogy egy játékos szakmai vetélkedő formájában mélyítsük el a diákok szakismeretét a rézcsövek épületgépészeti felhasználásának, valamint a réz egyéb alkalmazásainak területén.

Tovább

Levegőt árulunk

2016. március 22.

172 | 1 (utolsó: 2016. március 31.)

Egy rövid írás a Construma által ösztönözve. Egy légtechnikai gyártó cég képviselői szokták volt esetenként, amikor már belefáradtak a Hungarothermen a tájékozatlan, tollgyűjtő közönség kérdéseibe, azt válaszolni a cég profilját firtató kérdésre: Levegőt árulunk (azaz pontosabban: friss levegőt árulunk; de a rövidebb változat a köz számára szerintem átütőbb). Nagyon igaz, és talán egy ilyenfajta szlogen az, amivel az épületgépészet, mint szakma áttörheti a közvélekedések falát.

Tovább

Épületenergetikai jogszabályok változásai

2016. március 21.

202 | 3 (utolsó: 2016. március 22.)

Csoknyai Tamásnak a VGF szakmai napján elhangzott előadása. Építés, felújítás, közel nulla stb.

Tovább

Szabálykerülés

2016. március 16.

210 | 1 (utolsó: 2016. március 17.)

2013 óta nem lehet on/off split klímákat gyártani, de az előtte gyártottakat még lehet forgalmazni. A Piacfelügyeletnél most bukott le egy cég 2012-es adattáblával, 2014-es alkatrészekkel. Innen tovább is lehet gondolkodni: hogy fog ez működni a kazánoknál?

Tovább

Megalakult a BME ÉPGET Tanszék Épütetgépészeti Ipari Szakmai Tanácsadó Testülete

2016. március 15.

136 | 0

A Testület célja az épületgépészeti oktatás, a tanszéki tudományos kutatómunka, az épületgépészeti szakmai-tudományos színvonalának és feltételeinek javítása, a BME ÉPGET Tanszék és az épületgépészeti cégek közötti együttműködés elősegítése.

Tovább

A Tagozat FAP pályázatai

2016. március 14.

127 | 0

Az Épületgépészeti Tagozat két igényes munkára pályázott az MMK feladatalapú támogatásának keretében. Az anyagok elkészültek, és itt letölthetők.

Tovább

Veszélyeket hordozhat a rezsicsökkentés

2016. március 09.

190 | 9 (utolsó: 2016. március 16.)

Sok ellenérv elhangzott már a friss hír, azaz a kéményellenőrzések számának csökkentése kapcsán. Épületgépész tervező (azaz nem kéményseprő) kollégánk most egy újabb, eddig nem említett szempontot tárt elénk.

Tovább

Vége az ATB-knek!

2016. március 08.

107 | 9 (utolsó: 2016. március 15.)

Az MBSZ nemrégiben történt hatályossá válása sok változást hozott, ezek egyik legfontosabbika az, hogy minden valószínűség szerint az Alkalmazástechnikai Bizonylatok már csak április 1-jéig élnek.

Tovább

Újdonságok, nívós szakmai program: Construma 2016

2016. március 07.

123 | 0

A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor, az építőipari, épületgépészeti, lakberendezési szakma hazai csúcstalálkozója, 2016-ban április 6-10. között kerül megrendezésre a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Tovább

Nyomásfokozó telepek energiafelhasználásának vizsgálata

2016. március 07.

138 | 0

Mivel a világ energiafelhasználásának közel 40%-át az épületek energiaellátására fordítjuk, és ennek jelentős hányadát a különféle szivattyúzási rendszerek villamosenergia-felvétele teszi ki, így a szivattyúzási munka is óriási energiamegtakarítási potenciált jelent.

Tovább

Elakadt a homlokzati elvezetések ügye

2016. március 02.

195 | 11 (utolsó: 2016. március 08.)

A tavaly sokakat megmozgató téma idén elcsöndesedni látszik. Cirka egy éve kezdődött a történet (jelenlegi fejezete), amikor három szakmai szervezet fordult az illetékes minisztériumhoz. Aztán belépett a Tagozat is, amelyet a minisztérium keresett meg.

Tovább

Új tanszékvezető a BME-n

2016. március 01.

116 | 0

Január 1-jétől új tanszékvezetője van a BME Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének Kajtár László személyében, akinek itt kívánunk sikeres munkát! Ez alkalomból a tanszék tevékenységéről olvashatunk igen részletes beszámolót.

Tovább

Az ionkazánok vége

2016. február 29.

157 | 0

Két gyártó-forgalmazó ellen határozat született, a többi önként beszüntette a forgalmazást. Hogy miért? Mert kiderült, hogy az ionkazán technológiája Magyarországon nem kompatibilis a szabványokkal. Ilyen egyszerű.

Tovább

Miért mer 10 év garanciát vállalni a francia Presto® a közösségi csaptelepeire?

2016. február 24.

118 | 0

Elismert minőség. 1927 óta a Presto cégnél a minőség a kulcsszó. A csaptelepek első osztályú anyagok felhasználásával készülnek, és a gyártás minden egyes szakaszában rendszeresen tesztelik és ellenőrzik, ezzel is hosszú időre biztosítva azok megbízhatóságát és ellenállóképességét. Minden csapot vízzel és levegővel tesztelnek, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerül. Továbbá...

Tovább

Kijött az MBSZ!

2016. február 24.

171 | 74 (utolsó: 2016. március 16.)

Több mint egy éves parkolópálya után végre megjelent a frissített Műszaki Biztonsági Szabályzat, a 7/2016. (II. 22.) NGM rendeletben, amely nálunk letölthető.

Tovább

Tervezői felelősség

2016. február 23.

136 | 5 (utolsó: 2016. július 15.)

Túl a lakóépületek egyszerű bejelentéséről szóló rendelet különböző következményein, feltehető a kérdés, hogy szüksége van-e a mai tervező vállalkozásoknak arra a fokú szabadságra, de egyben felelősségre, amiért a tervezői társadalom régóta küzdött?

Tovább

Giccsadót vezet be az óbudai önkormányzat

2016. február 22.

181 | 1 (utolsó: 2016. február 25.)

A kerület vezetése ugyanis attól tart, hogy az építési engedélyezési eljárás helyetti bejelentés az építészeti minőség és a településkép romlását eredményezi.

Tovább

Duális képzés konferencia Pécsen

2016. február 17.

125 | 0

A duális képzés előnyeiről (például a gyakorlatra való építkezés, amely biztos alapokat jelent a képzés során. A végzett hallgató képesítése megszerzése után azonnal alkalmas jó színvonalú munka végzésére a gyakorlati helyén), illetve hátrányairól (például, hogy az üzemi képzés keretében túlságosan speciális ismereteket kapnak a hallgatók, és ez megnehezítheti egy esetleges pályamódosítás esetén a más cégnél való elhelyezkedést).

Tovább

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának hírei

2016. február 16.

122 | 0

Az Épületgépészeti Tagozat elnöksége 8. elnökségi ülését 2016. január 14-én Pécsváradon, a Várszállóban tartotta. Az ülés a kollégákkal való találkozás és eszmecsere mellett kiváló lehetőséget biztosított a pécsváradi vár és Zengővárkony történelmi emlékeinek és kulturális életének megismerésére. Az összejövetel az elnökség tanácskozásával kezdődött, majd ebéd után a tanácskozásba bekapcsolódtak a régiók képviselői: a Baranya Megyei Mérnöki Kamara és Épületgépész Szakcsoport, valamint a Somogy és Tolna megyei Épületgépész Szakcsoport vezetői.

Tovább

Kéményrendelet a gyakorlatban

2016. február 15.

234 | 16 (utolsó: 2017. július 14.)

A 63/2012. (XII. 11.) BM rendelet a kéményseprők hatáskörébe utalja „a tüzelőberendezések biztonságos üzemeléséhez szükséges (égési, hígítási) levegő utánpótlásának ellenőrzését”. Attól tartok, hogy a rendelet a gyakorlatban több problémát vet fel, mint amennyit megold. Olvasói (névtelenséget kérő, épületgépész mérnök által íródott) levél.

Tovább

Miért használjunk kompakt szennyvízátemelő telepet?

2016. február 12.

147 | 0

Ahol a gravitációs szennyvízelvezetés nem, vagy csak igen költségesen valósítható meg, ott alkalmazhatók a Grundfos MULTILIFT nagyteljesítményű, kompakt átemelő telepek, amelyek összegyűjtik és átemelik az épületekben keletkező kommunális szennyvizeket. A szivattyúk, tartályok és vezérlések kombinációi a lehető legalacsonyabb költségek mellett egyszerű telepítést és több évtizedes problémamentes működést biztosítanak.

Tovább

A MÉK sem ért egyet

2016. február 10.

112 | 0

A Magyar Építész Kamara elnöksége 2016. 01. 08-án közleményt adott ki, amely szerint a 2015 decemberében kivételes eljárásban elfogadott 2015. évi CCXII. törvényben, valamint a 456/2015 (XII. 29.) Korm. rendeletben foglalt, a legfeljebb 300 m2 összes hasznos alapterületű lakóépület építésének egyszerű bejelentési eljárását nem tartja szakmailag elfogadhatónak.

Tovább

Két kérdés

2016. február 09.

173 | 5 (utolsó: 2016. február 10.)

Okleveles épületgépész mérnök kolléga két érdekes kérdést tett fel a felelős műszaki vezető alkalmazásról. Aki tud, kérjük, segítsen megválaszolni!

Tovább

Construma és Reneo 2016

2016. február 09.

136 | 0

A CONSTRUMA Otthonteremtési Kiállítási Csokor, az építőipari, épületgépészeti, lakberendezési szakma hazai csúcstalálkozója 2016-ban április 6-10. között kerül megrendezésre a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban.

Tovább

Megújulók és klímaváltozás

2016. február 08.

226 | 23 (utolsó: 2016. március 07.)

Igen éles vita bontakozott ki kommentelőink között abban a témában, hogy az emberi tevékenység, különös tekintettel a CO2-kibocsátásra, mennyiben felelős a klímaváltozásért. Szintén kérdésként merült fel, hogy a klímaváltozás ellen tehetünk-e a megújulókkal. Ezekre szeretnék reflektálni.

Tovább

A MÉK igen, az MMK nem?

2016. február 05.

175 | 6 (utolsó: 2016. február 10.)

A csütörtöki kormányinfón Lázár János újabb részletekkel, tervekkel szolgált az építés reformájáról, erre reagált a Magyar Mérnöki Kamara közleményében.

Tovább

Bonyolított építési engedélyezés?

2016. február 05.

246 | 8 (utolsó: 2016. február 09.)

Mangel Zoárd kollégánk foglalta össze véleményét az MMK-nak a Lázár János miniszterhez írt nyílt levelével kapcsolatban, amit a témában írt. Szerinte a Kamara kritikája nem jogos, sőt, árt a szakmának.

Tovább

Épületgépészet és épületvillamosság a 456/2015. (XII. 29.) Korm. rendeletben

2016. február 03.

128 | 1 (utolsó: 2016. július 12.)

A Magyar Mérnöki Kamara levele Lázár János miniszternek a lakóépületek egyszerű bejelentéséről, annak lehetséges negatív következményeiről, melyekre hivatkozva a kamara a rendelet átgondolására kéri a Kormányt.

Tovább

Hawaii, a zöld szigetállam

2016. február 02.

94 | 0

Az USA 50. tagállama olyan törvényt fogadott el, miszerint 2045-re teljes egészében megújulókból fedezi majd energiaigényét. Ez Hawaii esetében nem olyan meglepő, mint a hasonló tervvel előlálló Szaúd-Arábiánál.

Tovább

Nem ért egyet a FŐGÁZ-zal a MÉGSZ

2016. február 01.

139 | 0

A Magyar Épületgépészek Szövetsége szerint a FŐGÁZ olyasmit követel a tervezőktől, amit valójában nem is kellene, és ezzel csak értelmetlen, bürokratikus terheket rak a nyakukba. Ki így, ki úgy értelmezi a jogszabályt.

Tovább

Hőszivattyú és hőlégballon?

2016. február 01.

127 | 0

A Daikin Hungary Kft. új hőszivattyús promóciót indított még az ősszel, elindította Facebook közösségét, és egy különleges, hőlégballonos utat kínáló épületgépész akcióval rukkolt elő.

Tovább

Az MKEH energiahatékonysági honlapjának tippjei

2016. január 27.

115 | 0

Összegzésünk: Nagyon változó színvonal, rengeteg reklámízű, bulváros anyaggal, kevés, vagy inkább minimális épületgépészettel.

Tovább

A PMV modell alkalmazásának tapasztalatai Magyarországon

2016. január 26.

115 | 0

J. van Hoof cikke adta az ötletet, hogy a valószínűségelmélet és a korszerű informatikai lehetőségek alapján újra feldolgozzuk azokat a korábbi mérési eredményeket, amelyeket több magyarországi irodaépületben elvégzett hőkomfort-értékelés során kaptunk. Az eredmények igazolták, hogy Magyarországon, a magyar irodaépület és irodai munka esetében jól alkalmazható Fanger PMV modellje.

Tovább

Uponor Smatrix szabályozás a felületfűtéshez és -hűtéshez

2016. január 26.

103 | 0

A nagyobb hatékonyság kulcsa egy intelligens szabályozórendszer: automatikus beszabályozás: nem kell kézzel beszabályozni a hidraulikai rendszert; alkalmas hűtésre: páralecsapódás elleni védelem; prémium felhasználói kényelem: távoli hozzáférési lehetőség.

Tovább

A mérnökök is szerelhetnek gázt

2016. január 25.

156 | 2 (utolsó: 2016. január 28.)

Módosul a gázszerelők engedélyezéséről és nyilvántartásáról szóló 30/2009. (XI. 26.) NFGM rendelet. A legfontosabb újdonság: immáron a G jogosultsággal rendelkező mérnökök is kaphatnak igazolványt.

Tovább

Energiahatékonysági honlap az MKEH-tól

2016. január 20.

160 | 3 (utolsó: 2016. január 21.)

Energiahatékonyság növelése, megújuló energia használata az alacsony energiaköltségekért alcímmel indította a hivatal hiánypótló információs oldalát. Sajnos a hiányt nem sikerült betölteni, konkrétumot alig, de annál több reklámot kapunk.

Tovább

Megújulók, de használjuk vagy gyártsuk (is)?

2016. január 19.

188 | 21 (utolsó: 2016. február 18.)

Mit tud hozzátenni az Európai Unió a klímavédelemhez? Kinek éri meg globális szinten a megújulók? És mi érheti meg Magyarországnak?

Tovább

Folytatódik a Daikin tervezői játéka a kappadókiai hőlégballonos utazásért

2016. január 19.

95 | 0

Mágikus 5-ös: 5 törökországi álomutazás 5 tervezőnek 5 tervért! Nem kell mást tennie, mint a nyereményjáték időtartama alatt (2015. november 3. és 2016. március 31. között) készült Daikin Altherma rendszerrel is számoló 5 db épületgépészeti tervét feltölteni egy regisztrációs felületen.

Tovább

Épületgépészettel összefüggő szabványok, 2016 január

2016. január 18.

164 | 1 (utolsó: 2016. január 19.)

Zöhls András kollégánk szokás szerint ez év elején is frissítette az épületgépészeti szabványokat összefoglaló táblázatát, köszönet érte!

Tovább

A homlokzati elvezetés kikerül a kéményseprő hatásköréből?

2016. január 13.

196 | 16 (utolsó: 2016. január 15.)

Erre lehet következtetni a törvény szövegéből. Ez viszont felveti azt a kérdést, hogy akkor ki fogja ellenőrizni ezeket a füstgáz-elvezetéseket? A szervizes? Akkor, amikor a kazánok vastag hányadát feketén szerelik fel, és még vastagabb hányadát nem szervizelik soha?

Tovább

A Magyar Mérnöki Kamara Elnökségének állásfoglalása a lakóépületek építésének egyszerűsítéséről

2016. január 12.

175 | 8 (utolsó: 2016. január 14.)

Az építésügy átalakítását célzó intézkedési tervről és a hozzá kapcsolódó feladatokról szóló 1567/2015. (IX. 4.) Korm. határozat kiemelt célként rögzítette a lakossági építkezések szabályainak és ügyintézésének egyszerűsítését. A Magyar Mérnöki Kamara támogatja egy olyan építési kultúra kialakítását, amely a hatósági bürokráciát csökkenti oly módon, hogy a felelősséget első körben a hatóság helyett az építtetőre, a tervezőre és a kivitelezőre helyezi. A tervező azonban...

Tovább

Korrupció és megvesztegetés

2016. január 11.

166 | 1 (utolsó: 2016. január 11.)

Egy nagy épületenergetikai (villamossági) és energetikai gyártó nyilatkozatot írat alá partnereivel, melyben a partnernek ki kell nyilvánítania, hogy nem vétkes korrupció és megvesztegetés bűneiben, vagy ha mégis, akkor az az ő felelőssége. Miért e levél, és hol kezdődik a megvesztegetés?

Tovább

Új szabályok a tanúsításban, de milyen átmenettel?

2016. január 06.

198 | 14 (utolsó: 2016. január 12.)

Olvasói kérdések arról, hogy mi a teendő akkor, ha egy a határnap előtt már megkezdett, de még be nem fejezett épületet kell minősíteni, például olyat, ami támogatást kapott A kategóriára, de az új szabályok szerint csak CC-s lesz?

Tovább

Levegőminőségi határértékek és a gáz-tüzelőberendezések telepítési előírásainak összefüggése

2016. január 05.

205 | 21 (utolsó: 2016. január 08.)

A cikk szerzői célul tűzték ki a háztartási gázkészülékek belső levegőminőségre gyakorolt hatásának vizsgálatát, különös tekintettel a C típusú, homlokzati égéstermék-elvezetéssel ellátott készülékekre, amire kidolgozott, alapvetően új módszerük alkalmas arra, hogy meghatározzák a készülékek belső levegőminőségre gyakorolt hatását.

Tovább

Az ErP rendeletek közvetett hatása a homlokzati égéstermék elvezetések témakörében

2016. január 04.

166 | 0

A VGF konferenciáján az előadó által vizsgált témakörök a következők voltak: A hagyományos turbók és modern kondenzációs készülékek tulajdonságai; Az OTÉK és az MBSZ találkozása és szükséges elválasztása; Milyen esetekben várható a homlokzati égéstermék-elvezetés, mint megoldás.

Tovább

Az új kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény gázkészülékes szemmel

2016. január 04.

169 | 6 (utolsó: 2016. január 11.)

Az európai Gázkészülék irányelv és az európai Építési Termék rendelet alkalmazásának gyakorlata alapvetően eltér egymástól. Talán ez az oka annak, hogy az építési termékek szakterületén dolgozók és gyakran a jogszabály-alkotók sem alkalmazzák helyesen a gázkészülékekre vonatkozó európai és hazai jogszabályokat. Ezért érdemes az új kéményseprő-ipari szolgáltatásról szóló törvény gázkészülékes vonatkozásait megvizsgálni, különös tekintettel arra, hogy az új törvényhez tartozó végrehajtási rendeletek készítése nyilvánvalóan időszerű.

Tovább