e-gépész szaklap

Cikkarchívum 2012


A Tervpályázat 2. helyezettje, a Bambara Hotel

2012. december 19.

252 | 0

Cikkünkben az érdekes, afrikai stílusú szálloda pályázati dokumentációját mutatjuk be. Azt tervezzünk, ami oda illik: ez az elv érvényesült esetünkben, amikor az erdő közepén álló komplexumhoz aprítéktüzelésű kazánt rendeltek.

Tovább

Épületgépészek által elkövetett hibatípusok, 1. válasz

2012. december 18.

221 | 0

Eljött a pillanat, amikor a kígyó a farkába harapván, visszatérünk, és megválaszoljuk az 1. kérdést. Az összegzés!

Tovább

Új év, új munka

2012. december 18.

A Columbus Klíma cégcsoport munkatársakat keres műszaki előkészítő és külkereskedelmi ügyintéző, termékfelelős mérnök, szerviz kisegítő munkatárs és szerviztechnikus munkakörre.

Columbus állások

Épületgépészek Napja 2012

2012. december 17.

226 | 0

Újra találkoztunk, és nem is éreztük magunkat rosszul. Sőt! A magam részéről az utóbbi évek legjobban sikerült Épületgépészek Napjának értékelem a rendezvényt, nem mellőzve az építő jellegű kritikát sem, illetve ismertetve az év embereinek névsorát.

Tovább

A GEO.POWER projekt Akcióterv tanulmánya

2012. december 15.

180 | 0

A 2010 végén indult kétéves nemzetközi GEO.POWER projekt célja az alacsony entalpiájú geotermikus energia felhasználásnak népszerűsítése, és elterjedésének elősegítése a projektben résztvevő 12 partner által képviselt régióban.

Tovább

Rendkívüli küldöttgyűlést tartott az MMK

2012. december 14.

266 | 0

Az MMK elnöksége többször tárgyalta a november 14-én hatályba lépett törvénymódosítás rendelkezéseit, s a rendkívüli küldöttgyűlést azért hívta össze, hogy a hatálybalépést követő legrövidebb időn belül a kamara a törvénynek megfelelően módosított alapszabállyal, költségvetéssel, valamint etikai-fegyelmi szabályzattal folytathassa munkáját.

Tovább

PTE Szentágothai Kutatóközpont

2012. december 11.

456 | 0

Az alábbiakban bemutatjuk a Tervpályázat 3. helyezett pályaművét, amely mondhatjuk, minden korszerű technológiát felvonultat a napenergia hasznosításától a hőszivattyúzásig, az épületszerkezet aktiválásától a modern világítástechnikáig.

Tovább

Szakági legendák?

2012. december 11.

317 | 4 (utolsó: 2012. december 13.)

Tényfeltárás a villamos munkarészek elhanyagolása ügyében címmel készített felmérést az Elektrotechnikai Tagozat. Valószínűleg az épületgépészeti szakág is hasonlóan áll az építéseknél, a szabályok betartása terén (ami garantálná a megélhetésünket): katasztrofálisan. Érdemes beleolvasni.

Tovább

Galletti HIWARM 2012

2012. december 10.

280 | 0

Megérkezett az új generációs, multifunkciós Galletti HiWarm hőszivattyú, amely egyidejűleg képes hűteni és melegvizet készíteni, vagy fűteni igény szerint. A konstrukció egyik fő előnye, hogy a keletkező kondenzhőt a nyári hűtés során 100%-ban hasznosítani tudjuk használati melegvíz-készítésre.

Tovább

Reálisan a megújuló energiákról

2012. december 10.

344 | 7 (utolsó: 2014. december 09.)

A magyar sajtóban szokatlanul őszinte hangú összefoglalás, arról, hogy valójában mikor és hol érdemes megújulókat alkalmazni. Idézet a végkövetkeztetésből: Nem szabad divatirányzatoknak bedőlni, csak a szakmai hozzáértés oldaláról szabad a kérdést megközelíteni.

Tovább

Az Épületgépészeti Tagozat elnökségének 2012-je

2012. december 06.

242 | 0

Továbbkattintva olvasóink megtalálják a Tagozat idei elnökségi üléseinek meghívóit, amelyből képet nyerhetnek a grémium 2012-es tevékenységéről.

Tovább

Épületgépészek által elkövetett hibatípusok, 2. válasz

2012. december 05.

226 | 0

Itt a tanulságok levonásának ideje. Idézet: Ha ön is igazán kiváló szakember szeretne lenni, akkor mindenfajta tárolónál, minden esetben és mindig alkalmazzon lefelé induló csöveket minden egyes tároló-csonktól.

Tovább

Cégvezetők, üzemeltetésért felelősök figyelmébe

2012. december 04.

199 | 0

Időnként nem árt körülnézni az épületgépészethez szorosan kapcsolódó területeken, akár mint üzemeltető, akár mint épületgépész szakember. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk a tűz- és munkabiztonsággal, valamint érintésvédelemmel kapcsolatos kötelezettségeket.

Tovább

Elbi tágulási tartályok

2012. december 04.

234 | 0

A fűtési, ivóvíz-, illetve napkollektoros rendszerekbe beépített zárt tágulási tartályok a folyadékok hőmérsékletváltozásából eredő térfogatváltozást kompenzálják, valamint állandó szinten tartják a rendszer üzemi nyomását. A tartály nem megfelelő mérete vagy helytelen nyomásbeállítása a fűtési rendszer súlyos meghibásodását okozhatja.

Tovább

Mit tervezünk ma?

2012. december 04.

250 | 3 (utolsó: 2012. december 06.)

Azaz pontosabban: mi az, amit ma innovatívnak lehet nevezni? Minden trend és a november 30-án kihirdetett tervpályázat pályaművei szerint is a megújulók, elsősorban pedig a talajszondás hőszivattyú és napkollektor kombinációja viszi el a pálmát.

Tovább

A távfűtés primerenergia átalakítási tényezője épületgépész szemmel

2012. december 03.

306 | 9 (utolsó: 2012. december 10.)

2012. augusztus 13-án jelent meg, és augusztus 28-án lépett hatályba az épületek energetikai követelményeiről szóló 7/2006 TNM rendelet módosítása. A változásokat a felhasználók köréből számos kritika érte, leginkább a távfűtés primerenergia átalakítási tényező új értékei miatt.

Tovább

Elnökségi közlemény

2012. november 29.

277 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége a Zala Megyei Mérnöki Kamara e-gepesz.hu online lapon közzétett levelével kapcsolatban a következő állásfoglalást teszi közzé. (Köszönjük az MMK-nak a gyors reakciót. A szerk.)

Tovább

Kritikák és javaslatok Küldöttgyűlés előtt

2012. november 28.

328 | 2 (utolsó: 2012. december 07.)

Az MMK december 8-ai rendkívüli Küldöttgyűlése előtt több megyei kamara is megfogalmazta kétségeit, javaslatait az MMK tevékenységével, jövőképével kapcsolatban. Cikkünkben a módosítási szándékokról olvashatnak, illetve a Zala megyeiek rendkívül összeszedett és kritikus állásfoglalását találhatják meg.

Tovább

Megéri-e közel nulla energiaigényű épületeket építeni?

2012. november 27.

273 | 0

Az alacsony vagy közel nulla energiaigényű épületeknek sok előnye van, de a legfontosabb, hogy a nagyon alacsony fűtési energiafelhasználás kiváló komfortérzettel társul. Ennek azonban ára van: extra vastag hőszigetelés, háromrétegű ablakok, hővisszanyerős szellőztetés, megújuló energiaforrások. Ez az ár nemcsak pénzben fejezhető ki, hanem az anyagok előállításához, szállításához és beépítéséhez szükséges energiában, a kibocsátott szén-dioxidban, kén-dioxidban és egyéb környezeti hatásokban is. Vajon biztosan megéri ez?

Tovább

Tisztelt Mérnöki Kamarai Tag! Kedves Kolléga!

2012. november 27.

254 | 0

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényt új, könnyített adózási lehetőségeket biztosít a kisvállalkozások számára, amelyről a Magyar Mérnöki Kamara kidolgozott egy részletes tájékoztató anyagot.

Tovább

Jöhetnek a fagyok

2012. november 26.

219 | 0

Az LG Electronics (LG) inverteres levegő–levegő hőszivattyúja, az LG Athena Inverter V split oldalfali légkondicionáló környezetbarát, energia- és költségtakarékos megoldást kínál a fűtési szezonra is. A berendezés kialakításánál arra törekedtek, hogy hideg időben, szélesebb fűtési tartomány mellett is optimális teljesítményt nyújtson.

Tovább

A primerenergia váltószámok ügye

2012. november 25.

273 | 1 (utolsó: 2012. november 30.)

Előre bocsátva, hogy építészmérnökként a távfűtéshez nem értek, a tárgyhoz csak történeti kiegészítéseket tudok tenni. Így kezdi Soltész Ilona, a BM főosztályvezető-helyettese, majd remek összefoglalását adja a történteknek. Elolvasva az írást, az MMK némi felelősségét érezzük az ügyben, de (talán) van javítási lehetőség.

Tovább

A megújulók ára

2012. november 21.

301 | 2 (utolsó: 2014. december 09.)

A németek milliói kapnak a napokban postai úton kellemetlen hírt: az energiaszolgáltatók ugyanis csaknem mindenütt jelentős áremeléseket jelentenek be. A hír két okból is fontos: az egyik, hogy a magyar gazdaság erősen kötődik a némethez, a másik, ezzel összefüggő, hogy az áram ára előbb-utóbb nálunk is emelkedhet majd.

Tovább

A passzívházhoz nem kell szellőzés!

2012. november 20.

364 | 27 (utolsó: 2013. március 14.)

Legalábbis ezt állítja egy a szakmában nagyon-nagyon járatos szigetelőanyag-forgalmazó. Cikkünk egyrészt mulattatási szándékból íródott, másrészt azért, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az internet szabadságával élve rengeteget lehet ártani a szakmának.

Tovább

Energiamegtakarítás? A csapból is ez folyik…

2012. november 20.

239 | 1 (utolsó: 2012. november 21.)

A Grundfos COMFORT szivattyú AUTOADAPT funkciója néhány hét alatt rögzíti a fogyasztók vízfelhasználási szokásait, azaz mikor, mennyi ideig, milyen hőmérsékletű meleg vizet használnak. A továbbiakban pedig ennek megfelelően működik a szivattyú, azaz csak akkor, amikor tényleges fogyasztás történik. A nyáron megjelenő új kivitelben alkalmazott állandó mágneses motortechnológia kb. ötödére csökkenti a szivattyú névleges villamos teljesítményét.

Tovább

Együttműködés és egyetértés visz előre

2012. november 19.

282 | 2 (utolsó: 2012. november 21.)

Dr. Csoknyai Tamás, Talamon Attila, Dr. Csoknyai István és Prof. Zöld András H-ból C, F-ből A: Az épületenergetikai rendelet módosításának hatása a távfűtéses épületek energetikai besorolására című cikkére két ok miatt reflektálok: érintettség és a cikk néhány magasra emelt gondolata okán.

Tovább

A mérnökség helyzete

2012. november 16.

250 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara az ÉVOSZ-szal együttműködve felmérést készít a mérnökök, mérnöki kisválalkozások helyzetéről, például ilyen kérdésekkel: Hogyan látják a tervezői piac helyzetét? A mérnöki tevékenységet végző vállalkozások finanszírozásának helyzetét milyennek ítéli?

Tovább

Épületgépészek által elkövetett hibatípusok: 1. válasz

2012. november 14.

255 | 1 (utolsó: 2012. november 14.)

Kollégánk ütemezése szerint három feltett és úgymond lebegtetett kérdés után eljött a válaszok ideje, kíváncsian várjuk olvasóink véleményét, reakcióit.

Tovább

Építsünk újra panelt?

2012. november 13.

236 | 3 (utolsó: 2012. november 19.)

Zöld András professzor úr az októberi Debreceni Szakmai Napok, záró fórumán felvázolt néhány lehetőséget, amelyekkel műszakilag megoldható lehet 2018-tól a közel nulla energia-felhasználású épületek tervezése, installálása. De talán van még egy opció?

Tovább

Tisztelt Olvasóink!

2012. november 12.

Olvasói kérésre cikkeink betűszínét átállítottuk kékről feketére, a jobb olvashatóság érdekében. Kérjük, akinek így rosszabbul látható a szöveg, jelezze felénk az info@e-gepesz.hu címen.


Műszaki vezetőt a kivitelezőnek!

2012. november 12.

213 | 0

A kivitelezői tevékenység megfelelő színvonalú végzésére a felelős műszaki vezető foglalkoztatásának előírása nyújt biztosítékot. Ezt a biztonságot erősíti, ha az építőipari kivitelezési tevékenység végzésének feltételeként, a megbízási jogviszonyt kizárva, olyan felelős műszaki vezető alkalmazását követeljük meg, aki munkaviszonyban vagy tagsági jogviszonyban áll a kivitelezővel, mondja az Országos Építésügyi Fórum.

Tovább

Online épületgépészeti terek

2012. november 07.

296 | 1 (utolsó: 2012. november 08.)

Hogyan képesek a szakmabeli webáruházak olcsóbban adni a kazánt, mint ahogy a gyártó-importőr adja a legnagyobb kedvezménnyel a kereskedőjének? Néhány módszert ismertetünk, és várunk további ötleteket.

Tovább

Mikor fogunk 3D-ben épületgépészeti rendszereket nyomtatni?

2012. november 06.

207 | 0

És itt most, hangsúlyozzuk, ne TERVEK-re gondoljunk, hanem rendszerekre, berendezésekre! Merthogy ilyesmi már létezik a telefonokra, illetve épületekre, utóbbi esetében valahogy így: Végy egy két ház nagyságú nyomtatót...

Tovább

Tisztelt Épületgépész Sorstársaink!

2012. november 06.

191 | 0

Szakmánk, az épületgépészet nagy kihívások előtt áll. Az épületek energiafogyasztásának csökkentése, a megújuló energiák minél szélesebb körű alkalmazása, az épületek fűtésének-hűtésének-szellőzésének energiatakarékos megoldása és még számos halaszthatatlan, megoldandó probléma, mind olyan feladat, ami jó épületgépészek nélkül nem valósulhat meg.

Tovább

Beretta Junior Green

2012. november 06.

196 | 0

A Merkapt Zrt. által forgalmazott Beretta Junior Green 25 C.S.I. (kombi) és Junior Green 25 R.S.I. (fűtő) kazánokkal akár 35%-kal is csökkentheti a működési költségeket egy hagyományos készülékhez képest, ezzel is védve a környezetet.

Tovább

Kis cégek országa

2012. november 05.

275 | 1 (utolsó: 2012. november 07.)

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2009. október 1-én kezdte el a vállalkozó építőipari kivitelezők regisztrálását. Az eltelt időszakban több mint 49 ezer vállalkozó kivitelező regisztrált az MKIK által vezetett elektronikus nyilvántartásban. A vállalkozások csaknem felének statisztikai létszáma 1 fő, csupán a regisztrált vállalkozások 9%-ának nagyobb a statisztikai létszáma 10 főnél, és csak kb. 0,1%-uknál magasabb a létszám 250 főnél.

Tovább

Épületgépészek által elkövetett hibatípusok III.

2012. október 31.

280 | 5 (utolsó: 2012. november 06.)

Közeledünk a végkifejlethez, az immár harmadik kérdés értelmezése után írónk koncepciója szerint az első kettőre is helyes választ kaphatunk.

Tovább

Tájékoztató a kreditpontos továbbképzési és kedvezményrendszerről

2012. október 30.

207 | 0

2012. novembertől új kreditpontos továbbképzési és kedvezményrendszer kerül bevezetésre a klíma- és hűtéstechnikában. Ennek jogi hátterét a 310/2008. (XII. 20.) Kormányrendelet 13.§ (5.) biztosítja, melynek értelmében a képesített személyeknek 5 évente továbbképzésen kell részt venniük. Az elsőként kiadott F-gáz kártyák 2014. július 4-én fognak lejárni, ezért érdemes már az idei évben elkezdeni a kreditpontok gyűjtését.

Tovább

H-ból C, F-ből A

2012. október 29.

292 | 3 (utolsó: 2012. október 31.)

Az épületenergetikai rendelet módosításának hatása a távfűtéses épületek energetikai besorolására. A számítási eljárásban történt néhány változtatás. Egy lényeges pont a szénre és különösen a távhőre vonatkozó primerenergetikai tényezők módosítása.

Tovább

Grundfos MAGNA3, az új keringtető szivattyú

2012. október 26.

221 | 0

Intelligens szivattyúk fűtéshez, hűtéshez, hőszivattyús és használati melegvíz-rendszerekhez. A Grundfos MAGNA3 a már jól ismert MAGNA technológián, és az elektronikus szivattyúkkal kapcsolatban szerzett tapasztalatainkon alapuló keringető szivattyú.

Tovább

2018-tól hatalmas piacunk lesz

2012. október 24.

322 | 5 (utolsó: 2012. október 25.)

A nemrég lezajlott debreceni Szakmai Napokon tartott előadást Soltész Ilona, a BM főosztályvezető-helyettese. Nagyon érdekes tervekről számolt be az épületek energiahatékonyságáról szóló 2010/31/EU irányelv bevezetése miatt várható változások kapcsán.

Tovább

Legionella és felfűtés

2012. október 23.

335 | 3 (utolsó: 2013. május 31.)

Szeptemberben, a Tagozat által szervezett Tapasztalt tervezők az elkövethető hibákról című kötetlen kerekasztal-beszélgetés során szóba került a legionella; a tapasztaltak érdekes dolgokat mondtak a témáról, lásd előfordulási helyek, időszakos felfűtés.

Tovább

Az építőiparért, hogy mindenkinek jó legyen

2012. október 22.

264 | 5 (utolsó: 2012. október 26.)

12 pontban foglalják össze hazánk egyes vállalatai, jórészt építőipari (épületgépészeti) cégek és egy bank az energiahatékonysági beruházások fellendítéséhez szükséges legfőbb intézkedéseket. Érdekes és racionális gondolatok.

Tovább

Grundfos GO CAPS

2012. október 21.

168 | 0

Napjainkban egyre nagyobb teret hódítanak az okostelefonok, és ezzel együtt a különböző alkalmazások. A jól ismert Grundfos WebCAPS szivattyú kiválasztási segédlet mobil verziója megérkezett.

Tovább

Friss Debrecen

2012. október 17.

248 | 0

A XVIII. Épületgépészeti, Gépészeti és Építőipari Szakmai Napok megint sok érdekességgel, pozitívummal szolgáltak. Cikkünkben tapasztalatainkról és az érdekesebb témákról írunk röviden.

Tovább

Épületgépészek által elkövetett hibatípusok II.

2012. október 16.

262 | 3 (utolsó: 2012. november 03.)

Ön szerint mi a hibája (energetikailag) az itt található elvi kapcsolási rajznak? Sajnos nagyon sok épületgépész alkalmaz ilyen megoldást, de Homor Miklós szerint ez így nem jó! Még akkor sem jó (energetikailag), ha sok-sok gyártó gyárt ehhez hasonló hőközpontot, amelyeknél egyetlenegy burkolat alatt ugyanilyen kapcsolat van a felső kazán és az alatta lévő indirekt bojler között!

Tovább

Ár-érték arányok torzulása az építőiparban

2012. október 16.

266 | 2 (utolsó: 2012. október 24.)

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal szerint a helyzet egyre romlik. A KSH lakossági munkaerő-felvétel adatai alapján például az építőiparban valójában a hivatalosan bejelentett munkaerőnek közel duplája, azaz 220 ezer fő a foglalkoztattak száma, ami a nemzetgazdaság egészében foglalkoztatottak 5,9%-át teszi ki.

Tovább

Távhőcsapda tanúsítóknak

2012. október 15.

337 | 8 (utolsó: 2012. október 24.)

A 7/2006 TNM rendelet az augusztus 13-án megjelent, 28-án hatályba lépett módosításkor a primer energia együtthatók értéke megváltozott. Eddig a fűtőművi távfűtés a gázhoz viszonyítva 1,2, a kapcsolt energiatermelés 1,12 volt. Mostantól ezt egy kicsit bonyolultabb számolni. Kísérletemben arra voltam kíváncsi, felkészültek-e az illetékesek erre a feladatra.

Tovább

Biztosan VRF rendszerre van szüksége?

2012. október 15.

252 | 0

A Fujitsu 8-as multi hőszivattyús rendszere rugalmasan tervezhető, könnyen szerelhető, kitűnő megoldás kis és közepes irodaházak, családi házak, üzletek, orvosi rendelők hűtésére, fűtésére. 2-től 8 beltéri egység csatlakoztatható a 14 kW-os kültéri egységhez, és akár 70 méter is lehet a kültéri és a legtávolabbi beltéri között.

Tovább

Galambok és a szürkevíz

2012. október 10.

298 | 2 (utolsó: 2012. október 12.)

Szeptemberben, a Tagozat által szervezett Tapasztalt tervezők az elkövethető hibákról című kötetlen kerekasztal-beszélgetés nagyon jól sikerült; az idősebb generáció mellett végre a fiatalok is szép számban képviseltették magukat. Érdekes történeteket hallhattunk, ezekből szemezgetünk.

Tovább

A franciák költenek a lakásokra

2012. október 09.

213 | 0

Francois Hollande, Franciaország elnöke bejelentette, hogy a szén-dioxid kvóták árveréséből származó bevételeket teljes egészében a francia lakások energetikai felújítására fogják fordítani. Példájuk követendő, mert bár jelek vannak nálunk is, de konzekvens irányvonal nem látszik.

Tovább

HANSAUNITA, az új termosztátos csaptelep

2012. október 08.

227 | 0

A HANSAUNITA termosztátos csaptelep új THERMO COOL funkciója a zuhanyzást igazi élménnyé varázsolja. A Merkapt Zrt. által forgalmazott HANSA energiatakarékos csaptelepek ma már méltán jól ismertek, a termosztátos csaptelepek pedig a széles formaválaszték mellett víz- és energiatakarékos tulajdonságaik miatt is jó választásnak bizonyulnak.

Tovább

Nem először a 7/2006 TNM rendeletről

2012. október 08.

322 | 12 (utolsó: 2012. október 11.)

Olvasónk kérésére, Zöhls András kollégánk segítségével mellékeljük az energetikai rendelet hatályos állapotát, bejelölve a lényegesebb változásokat.

Tovább

Olvassák még többen az E-GÉPÉSZ-t!

2012. október 05.

187 | 0

Szaklapunk olvasottsága, nem kis büszkeségünkre, nagyon jó: havonta több mint 8000 tervező látogat el legalább egyszer, de inkább többször oldalunkra. Most mégis olvasóink segítségét kérjük, hogy azokhoz is eljussunk, akikhez eddig nem.

Tovább

Változtassuk meg közösen az OTSZ-t

2012. október 05.

202 | 0

A jelenleg érvényben lévő Országos Tűzvédelmi Szabályzat 2011. szeptember 06-án jelent meg, és az épületek tervezésével kapcsolatos tűzvédelmi előírásokat tartalmazza. A hatálybalépést követően a korábban kiadott szabályozás hatályát vesztette, és az illetékes tárca új jogszabály-struktúrával kívánja megjelentetni. Az Elektrotechnikai Tagozat véleményt kért tagjaitól, de szívesen fogadnak más, érintett tagozatoktól is javaslatokat.

Tovább

Mérnöki szemmel a gazdaságról

2012. október 03.

261 | 2 (utolsó: 2012. október 04.)

Az alacsony beruházási ráta miatt a mérnöktársadalom messze kapacitása alatt foglalkoztatott, nincs, vagy kevés a munka. Nincs elegendő szakmai kihívás, pedig a szakmai kihívás a legnagyobb tanítómester, így a meglévő technikai tudás is gyors ütemben leépül, értelmetlenné, egyúttal lehetetlenné teszi az ezen a területen ugyancsak gyors változások követését. Aligha vitatható, hogy a következő évek terveinek már a tervező asztalokon, vagy a képernyőkön kellene lennie, de ezeknek nyoma sincs.

Tovább

Fesztiválok melegvíz-ellátása

2012. október 02.

223 | 1 (utolsó: 2012. október 12.)

Napjainkban a könnyűzenei nyári fesztiválok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Minden nyári hétvégére több ilyen rendezvény is jut, ráadásul sok közülük meghaladja a százezres látogatószámot is. A Sziget fesztivál például az egyike Európa legnagyobb zenei rendezvényeinek, ahol 350 ezren is megfordulnak. Ezeknek a megafesztiváloknak az egyik jellegzetessége a külföldiek növekvő aránya, így a beköltözők, táborozók száma is folyamatosan emelkedik.

Tovább

Épületgépészek által elkövetett hibatípusok I., a reakció

2012. október 02.

231 | 2 (utolsó: 2012. október 04.)

Homor kolléga felvetése több szempontból is hatásos volt, sok hozzászólást generált. Kardos Ferenc reagálása, ábrákkal körítve annyira komolyra sikerült, hogy indokoltnak láttuk külön cikkben leközölni.

Tovább

Épületgépészek által elkövetetett hibatípusok I/a

2012. október 02.

219 | 0

Játékos kedvű kollégánk, Homor Miklós az eredeti kérdésfeltevésére most három, gyakran adott rossz választ ismertet.

Tovább

Nagykorúsíthatjuk a MÉDI-t!

2012. október 01.

304 | 1 (utolsó: 2012. október 03.)

Szeptember 24-én a Parlament 244 igen és 90 nem szavazattal megszavazta az A településfejlesztéssel, a településrendezéssel és az építésüggyel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló T/7675. számú törvényt, ami szerint végre legálisan lehet minimál- és maximálárat szabni a tervezésekre!

Tovább

Fogyasztható a saláta?

2012. szeptember 26.

232 | 0

Mire is törekszik az építésüggyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításának tervezete, az ún. salátatörvény? Igen ambiciózus: lényegében rendbe akarja rakni az építőipart. Cikkünkben pontról pontra a témák és célok.

Tovább

Bős egyéb buktatói

2012. szeptember 25.

245 | 2 (utolsó: 2012. október 03.)

Kerényi A. Ödön cikke (Bős-Nagymaros mellett) több kommentet is kiváltott; hiába, a téma húsba vágó. Éppen ezért nem lesz haszontalan néhány plusz adalékot is közölni, miért is nem valósult, valósulhatott meg a beruházás.

Tovább

LG ECO V hővisszanyerős szellőztetési rendszer

2012. szeptember 25.

219 | 0

Egyre nagyobb jelentőséggel bírnak napjainkban az üzemeltetett épületgépészeti berendezések energetikai és gazdaságossági tulajdonságai. Könnyen belátható, hogy amelyik berendezés gazdaságosan üzemel, összehasonlítva egyéb megoldásokkal vagy gyártmányokkal, az kevésbé terheli a környezetet, különös tekintettel a CO2-kibocsátásra.

Tovább

Kijött a GMBSZ!

2012. szeptember 24.

348 | 9 (utolsó: 2012. október 07.)

A lényegében majd egy éve elkészült, ám hosszas államigazgatási egyeztetés, engedélyezési folyamaton átesett GMBSZ 2011, azaz a legújabb módosítás immár nyilvános, letölthető.

Tovább

Tervpályázat 2012

2012. szeptember 21.

205 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség a Magyar Épületgépészek Napja 2012 rendezvénysorozatához kapcsolódva, az előző évekhez hasonlóan, az idén is nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére.

Tovább

Mennyi a nulla, mennyi a közel?

2012. szeptember 19.

347 | 12 (utolsó: 2012. október 02.)

A kérdés eredete az Európai Bizottság és Parlament 2010-ben módosított és közzétett Épületenergetikai Irányelvének (közkeletű szakzsargonban: recast) az a követelménye, miszerint 2018-tól minden új állami, 2020-tól valamennyi új épületnek a közel nulla energiaigény követelményt kell kielégítenie. Zöld András és Szalay Zsuzsa többször beidézett cikke.

Tovább

Bős és a Duna Stratégia

2012. szeptember 18.

322 | 6 (utolsó: 2012. szeptember 26.)

Energetikusi körökben uralkodónak mondható az a nézet, hogy a Bős-Nagymarosi Vízlépcső magyar elutasítása beláthatatlan károkat okozott és okoz ma is Magyarországnak, viszont még ma se lenne késő revideálni nézeteinket. Ám a zöld gondolkodást zászlajára tűző, az ország laikus közvéleményét és ezáltal politikusait is valamilyen szinten irányító közmédia nagyon pártos e kérdésben. Cikkünkben Kerényi A. Ödön világít rá néhány vitatott pontra.

Tovább

Építtetői fedezet

2012. szeptember 17.

343 | 1 (utolsó: 2012. szeptember 19.)

Előterjesztést készített a Belügyminisztérium a Kormány részére az építésüggyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról. Ez az ún. mindent bele salátatörvényt érdekes dolgokat tartalmaz, például az építtetői fedezetről is.

Tovább

Magyar Épületgépészek Napja

2012. szeptember 17.

255 | 0

Idén november 29-30-án, megújult szervezőbizottsággal, részben új helyszínen és programmal várja látogatóit a rendezvény.

Tovább

EuP-Ready intelligens szivattyúk a Grundfostól

2012. szeptember 17.

192 | 0

2013-ban az EU irányelve alapjaiban fogja megváltoztatni a keringetőszivattyúk piacát. Az új Grundfos MAGNA3 keringetőszivattyú felkészült a változásra!

Tovább

Célszerűtlen javítás

2012. szeptember 12.

208 | 1 (utolsó: 2012. szeptember 17.)

Újabb, bár régi, de ma is precedensértékű ügyünk témája az, hogy tervezési hiba miatt a tervező javaslatára végrehajtott, de célszerűtlen javítás a megrendelőnél nem eredményez értéknövekedést, és annak költségét a tervező köteles viselni.

Tovább

CEP Expo 2012

2012. szeptember 11.

170 | 0

Már csak néhány napig élhet 20% kedvezményével: műemlékvédelem, környezettudatos építés, légtechnikai konferenciák.

Tovább

Épületfelújítások és a közel nulla energiafelhasználás

2012. szeptember 11.

287 | 9 (utolsó: 2012. szeptember 13.)

A közel nulla energiafelhasználású épületekre vonatkozó tanulmány keretében nem csak az új épületek műszaki szempontból lehetséges követelményeinek meghatározására vállalkozott a Debreceni Egyetem (lásd Zöld András és Szalay Zsuzsa cikkét a Magyar Épületgépészet júniusi számában), hanem azt is megvizsgáltuk, hogy az új épületekre előírt értékek vajon előírhatók-e felújításoknál is, hiszen a jelenlegi szabályozás lényeges felújításoknál ugyanazt követeli meg, mint új építés esetén.

Tovább

Tömött piachoz jó marketing kell

2012. szeptember 10.

188 | 0

Klímásként egyre nehezebb manapság megélni, elég, ha a válság alatt először a kényelmi kiadások leépítésére, avagy a barkácsáruházak árversenyére gondolunk. Éppen ezért is keltette fel az érdeklődésünket a Columbus Klíma cégcsoport: hogy van az, hogy ők most építették meg Magyarország legnagyobb klíma-raktárbázisát? Váradi Györggyel, a cégcsoport ügyvezetőjével beszélgettünk.

Tovább

Épületgépészek által elkövetett hibatípusok I.

2012. szeptember 10.

315 | 7 (utolsó: 2012. szeptember 26.)

Új rovatot indítunk kollégánk ötlete alapján. Ez egyfajta gyakorlati elmetorna: a való életből vett hibákat ismertetünk kapcsolási rajz formájában, elemzésre ösztönözve. Talán sokaknak felcsillan a szeme, ha megtudják, hogy első kérdésünk feltevője Homor Miklós.

Tovább

Tendenciák a biomassza energetikai hasznosításában

2012. szeptember 05.

214 | 1 (utolsó: 2012. szeptember 06.)

A megújulónak tekintett energiaforrások (nap, szél, földhő, víz és biomassza) közül talán a legbonyolultabb kérdéseket a biomassza energiahasznosítása teszi fel, mert az alapanyag lehetséges fajtái, az előállítási, kezelési, feldolgozási, hasznosítási technológiák a biomassza esetében a legváltozatosabbak, továbbá természeti környezeti, gazdasági és társadalmi hatásai a legkomplexebbek. Ezért a bioenergetikai beruházási projektek megvalósításakor kompromisszumos döntéseket kell hozni, amelyeknél célszerű minél szélesebb rendszerösszefüggéseket mérlegelni.

Tovább

Szakpolitikai stratégia a hazai épületállomány energetikai állapotának javítására

2012. szeptember 04.

330 | 19 (utolsó: 2012. szeptember 11.)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával Nemzeti Épületenergetikai Stratégiát készít 2013 nyarára. Az uniós irányelvekkel összehangolt szakpolitikai dokumentum a meglévő épületek energiahatékony felújítására és új energiatakarékos épületek építésére vonatkozóan rögzít majd hosszú távú koncepciókat. A stratégia fontos iránymutatója lesz az épületenergetikai felújítási programok tervezésének is.

Tovább

Komolyabb vállalkozói nyilvántartás?

2012. szeptember 03.

304 | 3 (utolsó: 2012. szeptember 04.)

Előterjesztést készített a Belügyminisztérium a Kormány részére az építésüggyel összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról. Ez az ún. mindent bele salátatörvényt érdekes dolgokat tartalmaz. Itt van mindjárt a kivitelezői (és továbbfejlesztve tervezői?), fokozottabb nyilvántartás kérdésköre.

Tovább

Katt flexibilis vízbekötőcső

2012. augusztus 31.

307 | 0

A MERKAPT Kft. által forgalmazott KATT nemesacél flexibilis, bordás bekötőcsövek kiválóan alkalmazhatók a fűtés- és hűtéstechnikában előforduló épületgépészeti berendezések bekötése esetén.

Tovább

Biomassza szempontok

2012. augusztus 29.

227 | 3 (utolsó: 2012. augusztus 30.)

Dinya László kiragadott címszavai a biomasszákat mintegy kiemelik a megújulók köréből, és külön kezelik őket. Ajánljuk olvasóinknak, mert tömörek és sokatmondók!

Tovább

Közös érdekképviseletben az áram- és földgázkereskedők

2012. augusztus 28.

260 | 0

A koncentráltabb szakmai érdekegyeztetést és a jogszabályalkotásban történő hatékonyabb részvételt tűzte ki célul a Magyar Energiakereskedők Szövetsége (MEKSZ), amely a Magyar Villamos-energia Kereskedők Egyesületének (MVKE) utódaként, immár a gázpiaci kereskedelmi engedélyesekkel kibővülve jött létre.

Tovább

Megint megpróbáljuk

2012. augusztus 27.

307 | 8 (utolsó: 2012. szeptember 18.)

A MÉDI érvényesíthetősége valószínűleg még hosszú évekig slágertéma lesz, ha a kamara feladatai szóba kerülnek. Az MMK elnöksége június 8-ai ülésén új MÉDI Bizottságot hozott létre, amelynek elnökével, Zsömböly Sándorral beszélgettünk terveiről, módszereiről.

Tovább

A Prímagáz vevőorientált fejlesztései

2012. augusztus 27.

237 | 0

Energetikai portfóliónk bővítése teljesebb, magasabb szintű vevőkiszolgálást eredményez fogyasztóink legnagyobb megelégedettségére. A program lényege, hogy a fejlesztési terv lépésről-lépésre teljesíthető, ezáltal a műszakilag indokolt beruházás költségei több részre bontva a fogyasztó pénztárcájához állíthatók, így a kezdetben elérhetetlennek tűnő megoldás mégis megvalósítható több, kisebb lépésben.

Tovább

Akkreditált tervezőirodák?

2012. augusztus 22.

294 | 7 (utolsó: 2012. augusztus 26.)

Kollégánk ötlete szerint akkreditálni kellene bizonyos tervezőirodákat, ahova bekerülhetnének tanulni, gyakorlati tapasztalatot szerezni az egyetemekről kikerülő tervezők. Ezeket támogatni kellene a kezdők foglalkoztatása és tanítása érdekében.

Tovább

Hiányos tervezés, kivitelezői felelősség

2012. augusztus 21.

254 | 0

Több rendkívül érdekes, ma is precedensértékű esetre bukkantunk, amelyeket sorban lehozunk, hiszen ma egy tervezőnek legalább annyira ügyvédnek kell lennie, mint mérnöknek. Első esetünk arról a tervezői felelősségről szól, amit a kivitelező átvállal, ha a tervező tudta nélkül változásokat eszközöl.

Tovább

Fisher LED: energiahatékony, környezetbarát megoldások

2012. augusztus 20.

249 | 1 (utolsó: 2012. augusztus 22.)

2009 szeptemberétől az európai uniós előírások szerint a hagyományos wolframszálas izzók fokozatosan kivonásra kerülnek, és 2013-ban már 40 W-os izzókat sem lehet forgalomba hozni. Az intézkedés várhatóan 14-20 millió tonna/év CO2 kibocsátás-csökkenést eredményez. Spóroljunk nagyban mi is! Önkormányzati szinten is jelentős megtakarítás jelentkezhet abban az esetben, ha megfelelő fényforrásokat választunk.

Tovább

Energetikai kihívások a kistelepüléseken

2012. augusztus 20.

293 | 4 (utolsó: 2012. augusztus 23.)

A vidék, de különösen a kistelepülések napjainkra igen nehéz helyzetbe kerültek. A nehézségek egy részét szociokulturális (elnéptelenedés, elöregedés, munkanélküliség stb.), másik részét a gazdasági erőforrások hiánya (ipari, mezőgazdasági vállalkozások és szolgáltatások) jelenti és okozza.

Tovább

Olcsóbban is lehet?

2012. augusztus 15.

303 | 2 (utolsó: 2012. augusztus 22.)

Névtelenséget kérő kollégánk érdekes felvetéssel élt. Szerinte vannak csoportok, amelyek jóval az átlagár alatt tudnak bevállalni tervezési munkákat, ezzel nehezítve a többség életét.

Tovább

27-én indul a fűtési rendszerek korszerűsítését támogató új pályázat

2012. augusztus 14.

284 | 10 (utolsó: 2012. szeptember 25.)

Augusztus végétől lehet jelentkezni a fűtési rendszerek korszerűsítését támogató, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) költségvetési keretéből meghirdetett pályázatra. A pályázatokat augusztus 27-étől a keret kimerüléséig lehet benyújtani. Végre kondenzációs kazánra is lehet pályázni, és végre nagyobb arányban, mint az áfa értéke!

Tovább

Díjnyertesek egymás közt

2012. augusztus 13.

219 | 0

A reddot design díjas Fujitsu klíma magyarországi forgalmazója, a Columbus Klíma Cégcsoport és a Fujitsu összefogásából szültetett a Berki Krisztián támogatását jelentető szerződés. A szponzori támogatás mellett Krisztián egy kiváló minőségű Fujitsu klímát is kapott, ami lakását hűti és persze fűti is.

Tovább

Hat éves a 7/2006 TNM rendelet

2012. augusztus 13.

325 | 10 (utolsó: 2012. szeptember 12.)

Az épület vagy a használati egység tanúsítványa egy hivatalos okirat, készítője jogi felelősséget vállal az általa leírtak hitelességéért. Ehhez képest a rendelet számítási része mintha túl kevés biztos pontot kínálna. Többször felbukkan benne a SZAKMA SZABÁLYAI-ra való nem igazán konkrét hivatkozás, ha jól számoltam, tizenöt helyen szerepel a szövegben választási lehetőség az egyszerűsített és a részletes számítási mód között, ami azt jelenti, hogy egyazon épületre, a szabályok rigorózus betartása mellett is elvben 2 a tizenötödiken = 32 768 különböző, egyébként elfogadható fajlagos energiafogyasztást mutathatnánk ki.

Tovább

Terjedő fatüzelés, szaporodó balesetek

2012. augusztus 08.

252 | 5 (utolsó: 2012. augusztus 16.)

2012 első 5 hónapjában Borsodban és Miskolcon dokumentáltan annyi kéménytűz történt, mint az előző év teljes egészében. Ez az emelkedés a szilárdtüzeléssel hozható összefüggésbe, erős kivitelezői felelősséggel.

Tovább

Bűncselekmények az épületgépészetben

2012. augusztus 07.

237 | 0

Lehet technológiát koppintani, szerzői jogot bitorolni, szándékosan csődbe menve tönkretenni másokat, okiratot hamisítani, hazudni a termékről, és még sok minden, kevésbé szakmaspecifikus dolgot megtenni.

Tovább

Fókuszban az épületgépészet

2012. augusztus 07.

260 | 0

Az év épületgépészeti rendezvényének egyik kiemelt témája az épületgépészet. Az októberi CEP Expo keretében a téma vezető cégei mutatják be a jövő energiahatékonysági trendjeit, termékeit és szolgáltatásait. A rendezvény ismét meghatározó szakmai védnökök és partnerek támogatását élvezi.

Tovább

Lobbierő

2012. augusztus 06.

233 | 0

Mindig panaszkodunk, hogy az épületgépészeknek milyen csekély a lobbiereje, főleg a szakma egyre növekvő fontosságához viszonyítva. Könnyed nyári szórakozásként e tézis alátámasztására kigyűjtöttük, hogy országgyűlési képviselőink között hány műszaki kolléga van.

Tovább

Milyen napkollektort válasszunk?

2012. augusztus 06.

262 | 1 (utolsó: 2012. augusztus 08.)

Az egyik legfontosabb kiválasztási szempont annak figyelembe vétele, hogy a működő napkollektoros rendszer nemcsak napkollektorból áll, hanem az olyan kiegészítő elemek, mint a tartószerkezet, tároló, fagyálló folyadék, szabályozó automatika stb. kompletten biztosítják a rendszer működését.

Tovább

Határok

2012. augusztus 01.

270 | 4 (utolsó: 2012. augusztus 24.)

A gyors egymásutánban megalakult Tűzvédelmi Tagozat, illetve Uszodatechnikai, valamint Épületenergetikai Szakosztály (ez utóbbiért több tagozat is harcolt), azaz az úgymond szakosodás, felveti annak a kérdését, hogy hol van egyik, illetve másik szakmaterület határa.

Tovább

A technikai innováció és az alkalmazott társadalomtudomány

2012. július 31.

247 | 0

Talán több olvasó számára is szokatlan felvetésnek tűnik egy műszaki-technológiai innováció sikere feltételeként társadalomtudományi, jelen esetben úgynevezett alkalmazott antropológiai ismeretekről beszélni. lássunk ezért előbb röviden egy szemléletes, ma már klasszikusnak számító példát a látszólag kevéssé érintkező tudásterületek, a technikai szemléletű innováció (modernizáció) és az antropológia bonyolult kapcsolatrendszeréről, egy hőtermelő rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó társadalmi konfliktushelyzet viszonylatában.

Tovább

Galletti MPE-T, 2012-es új folyadékhűtő-sorozat

2012. július 30.

172 | 0

Már elérhető az új GALLETTI MPE-T kétkompresszoros folyadékhűtő-sorozat 30 és 76 kW közötti hűtési teljesítménytartományban. Rendkívül jó ár-érték arány jellemzi ezt a nagy energiahatékonyságú sorozatot. Kiemelkedő részterheléses hatékonyság (ESEER>4) mellett rendkívül magas külső hőmérsékleteken is képesek üzemelni ezek a berendezések.

Tovább

Kritikus hiba az új GMBSZ-ben?

2012. július 30.

302 | 6 (utolsó: 2012. augusztus 09.)

Az ún. hagyományos, épületen kívül szerelt szigetelt fémkémények egy korszerűtlen típusára jellemző, hogy gyorsan visszahűl (amivel huzathatásukat elveszti), szélérzékeny. A halálos balesetek túlnyomó többsége, függetlenül a konkrét kiváltó októl, ilyen kéményeknél következik be. A hagyományos gázkészülékek hőcserélői ilyen kéményeknél szennyeződnek el a leggyorsabban, ami az elégtelen induló huzattal magyarázható. Ez a kéménytípus városban 14,5%-ban van jelen.

Tovább

Zárt égésterű anomáliák

2012. július 25.

296 | 12 (utolsó: 2012. augusztus 10.)

Az épületgépészek régi szándéka és eredménye, hogy együtt minősített zárt égésterű gázkészüléknél a kéményseprő ne vizsgálja a füstgáz-elvezető rendszert. Egy ellenadat: A zárt égésterű berendezések kéményseprő-átvételénél alkalmazott első műszeres szivárgásvizsgálat átlagosan 28%-ban mutat hibás szerelést.

Tovább

IX. kerületi irodaépület energetikai korszerűsítése LG VRF rendszer alkalmazásával

2012. július 25.

218 | 0

Az elmúlt években a VRF technológia már széles körben elfogadott és népszerű megoldássá nőtte ki magát. Ennek nagy segítségére volt, hogy az elméleti előnyök mellett már számtalan referencia áll rendelkezésre a legkülönbözőbb alkalmazási területeken, amik kérésre megtekinthetők. Az üzemeltetők nagy része szereti megosztani közvetlen tapasztalatait is a technológiával kapcsolatban, gyakorlati előnyeivel és az esetlegeses buktatókkal együtt.

Tovább

Vitás esetek építész és gépész között

2012. július 24.

209 | 0

Egy viszonylag friss, idei ügy miatt újra felmerült a gondolat, hogy érdemes lenne elgondolkodni egy az MMK és a MÉK felett álló szervezetet, egy honosítot Baupolizei-t létrehozni, amely az építészek és a gépészek (vagy villamosk stb., tehát akik általában az építésztervező alvállalkozói szoktak lenni) közötti vitás esetekben fajsúlyos véleményt alkothatna.

Tovább

Passzívházak jövője

2012. július 23.

256 | 4 (utolsó: 2012. augusztus 06.)

A legutóbbi hannoveri passzívház-konferencián első hallásra megdöbbentő dolgok hangzottak el. Valóban nem kell aktív épületgépészet a jövő házába? Átképezhetjük magunkat...

Tovább

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal jövőbeni szerepe a gáziparban

2012. július 18.

248 | 0

Az MBFH több területen kapcsolódik az épületgépészethez, elég, ha a földgázra vagy a hőszivattyúzásra gondolunk. A közelmúltban több változás történt a szervezet jogkörében, érdemes ezeket figyelemmel követni.

Tovább

Villám-, tűz- és érintésvédelem

2012. július 18.

211 | 0

Az új az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011. (IX. 6.) BM rendelet vonatkozásában komoly, esetenként közfelháborodást okozó bírságok kerültek megállapításra az újjá szerveződött Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről. További ellenőrzéseket többek között a Munkavédelmi Felügyelőség, mint hatóság végez. Cégünk segítséget kíván nyújtani érintés-, tűz- és villámvédelem tekintetében a fenti, adott esetben bírsággal végződő ellenőrzések elkerülésére.

Tovább

Szabványkivonatok

2012. július 17.

275 | 11 (utolsó: 2012. július 23.)

Régi és még mindig megoldatlan kérdés a szabványoké, azok közkinccsé tételéé. A BME oktatója érdekes ötlettel kereste meg szerkesztőségünket: a szabványok 10-100 oldala nem biztos, hogy kell, avagy hasznos a tervezőnek (túl azon, hogy sokba kerül), ellenben egy-egy jó kivonat (ingyen) kincset érne. Megpróbáljuk.

Tovább

Az energetikai tanúsítás jelenlegi helyzete, jövőbeli lehetőségei

2012. július 16.

296 | 7 (utolsó: 2012. augusztus 07.)

Az Energetikai Tanúsítvány (továbbiakban: ET) a 7/2006. (V. 24.)TNM rendelet által meghatározott metódussal, számításos eljárással a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet értelmében már 2009. január 1-től kötelező volt az új építésű ingatlanokra a használatba vételi engedély kiadásához. Az eddig eltelt időszakban a kötelező jelleg ellenére az építési hatóságok többsége a 37/2007. (XII. 13.) ÖTM Rendeletre hivatkozva nem kérte a tanúsítványt a használatba vételi engedély kiadásához. Természetesen ezt a hozzáállást az is eredményezte, hogy a kormányrendelet nem fogalmazott meg semmilyen szankciót vagy adminisztratív motivációt.

Tovább

A tűzvédelmi tervezői jogosultság megállapításnak szabályairól

2012. július 16.

201 | 0

Az érintett Elektrotechnikai és Épületgépészeti Tagozatok vezetőinek egyetértésével tájékoztatom önöket, hogy a 375/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 2012. április 15-ei módosulása miatt a beépített tűzjelző berendezések tervezése csak TUJ, a beépített tűzoltó berendezések tervezése pedig csak TUO jogosultsággal végezhető. E tervezői tevékenységek a továbbiakban a jelenlegi V-T, illetve G-T jogosultságokkal nem folytathatók.

Tovább

Szabálytalan vételezések felderítése és bizonyítása

2012. július 11.

236 | 0

A Tigáz az elmúlt fél-egy évben az internetes támadások középpontjába került erősödő vizsgálatai és a több mint félmilliós büntetések miatt. Ez okból, de kiváló statisztikái, adatai miatt is nagyon érdekes a cég ellenőrzési vezetőjének prezentációja, mely a gázlopási módszerek, illetve a lopások elemzése mellett a jövő tendenciáit is felvázolja.

Tovább

Az év épületenergetikai rendezvénye

2012. július 10.

159 | 0

Az október 17-18-án megrendezésre kerülő CEP Clean Energy and Passive House Expo nemzetközi kiállítás és konferencia, mint az év épületenergetikai eseménye, bemutatja mindazokat a termékeket és szolgáltatásokat, amelyek az energiahatékonyság eléréséhez szükségesek.

Tovább

Miért nincsenek benne a tervezők a köztudatban?

2012. július 10.

311 | 10 (utolsó: 2012. július 14.)

Régen voltak a mester urak, akiket a megrendelő feltétel nélkül tisztelt, akikre szívesen várt akár heteket is, és akiknek a szava szent volt. Ma az addig is árközpontú felfogáshoz hozzájött a válság. Mindez azt eredményezte, hogy a tervező egy átlag családi háztulajdonosnak vagy eszébe sem jut, vagy felesleges pénzkidobásnak tekinti.

Tovább

Energiaracionalizálás Biodom pelletkazánnal

2012. július 09.

246 | 1 (utolsó: 2012. július 10.)

A Merkapt Zrt. egy sporttelep energiaracionalizálására kapott ajánlatkérést, ahol a telephely fűtését és HMV-szükségletét jelenleg 2 db 24 kW-os és egy 1 db 12 kW-os gázkazán látja el, mely tartályos PB gázzal üzemel. Az éves PB gázszámla 11,4 millió forint. Az energiaracionalizálást két lépcsőben valósítjuk meg; az első etapban a meglévő szekunder fűtési és HMV-rendszer a meglévő állapotban marad, és csak a kazán, illetve a hozzá kapcsolódó primer kör kerül átalakításra, míg a működési költségeket a második ütemben napkollektoros rendszer telepítésével csökkentenénk.

Tovább

Ismét az európai uniós képesítésekről

2012. július 09.

219 | 0

Mivel Magyarországon a felelős testület által kibocsátott arcképes kékkártyákhoz tartozó személyzet-képesítések mind az üvegházhatást okozó, mind pedig az ózonkárosító hűtőközeg-fajtákkal kapcsolatos tevékenységre vonatkozóan tartalmaznak ismereteket, a testület az F-gáz rendelet szerinti tagországi képesítéseket csak részképesítésként tudja elfogadni. Ez azt jelenti, hogy a más EU tagországban szerzett képesítések csak üvegházhatású (HFC) hűtőközegekkel kapcsolatos, korlátozott tevékenységre jogosítanak.

Tovább

STERN-jelentés: az éghajlatváltozás közgazdaságtana

2012. július 04.

226 | 0

A tudományos bizonyítékok most már egyértelműek: az éghajlatváltozás nagyon komoly globális kockázatokat jelent, és nagyon sürgős globális megoldást igényel. Ez a független Jelentés a pénzügyminiszter megbízásából készült a pénzügyminiszter és a miniszterelnök részére, hozzájárulva a bizonyítékok értékeléséhez és az éghajlatváltozás gazdasági kérdései megértésének kialakításához.

Tovább

Puszta létfenntartás

2012. július 03.

310 | 3 (utolsó: 2012. július 13.)

2009-ben azt mondogattuk: tán nem is baj, hogy jött a válság, legalább a gyengék, az egynyári cégek kihullanak, és a minőségi, kvalifikált vállalkozások prosperálhatnak. Mára kiderült, hogy épp ellenkező a tendencia, erre hoz markáns példát írásunk.

Tovább

Kreditpont-rendszer a hűtéstechnikában?

2012. július 02.

196 | 0

Az F-gáz rendelet szerint vizsgázott első klímaszerelőknek lassan lejár az 5 évre megadott kék kártyája. A szakmai szervezet, a HKVSZ szeretne egy a kamaránál alkalmazott kreditpont-rendszert bevezetni a hosszabbításhoz.

Tovább

626/2011 direktíva

2012. június 29.

223 | 0

Rég várja a hőszivattyús, épületgépész szakma, hogy életbe lépjen egy olyan direktíva, amely alapján könnyen össze lehet hasonlítani a különböző hőszivattyúk hatásfokát. A tervezett energiacímke megmutatja, hogy a különböző besorolású területeken milyen energiaosztályba sorolandó az adott berendezés. Az erről szóló 626/2011 direktíva több lépcsőben kerül bevezetésre.

Tovább

Vízóra-lassítás

2012. június 27.

199 | 0

Magyarországon mindent el lehet adni valakinek, csak egy jó szlogen és némi reklám kell hozzá. Több helyen kimerítő elemzés jelent meg perlátorokról, sugárszabályozókról, éppen ezért esett igazán rosszul nekünk az alábbi internetes hirdetés, amit sokan olvastak, kommentáltak, és talán sokakat vásárlásra is ösztönzött.

Tovább

Miért használjunk kompakt szennyvíz átemelő telepet?

2012. június 26.

206 | 0

Ahol a gravitációs szennyvízelvezetés nem, vagy csak igen költségesen valósítható meg, ott alkalmazhatók a Grundfos MULTILIFT nagyteljesítményű, kompakt átemelő telepek, amelyek összegyűjtik és átemelik az épületekben keletkező kommunális szennyvizeket. A szivattyúk, tartályok és vezérlések kombinációi a lehető legalacsonyabb költségek mellett egyszerű telepítést és több évtizedes problémamentes működést biztosítanak.

Tovább

Megalakult a Fürdő és Uszoda Szakosztály

2012. június 26.

269 | 1 (utolsó: 2012. június 26.)

Az MMK Épületgépészeti Tagozatán belül megalakult a Fürdő és Uszoda Szakosztály. Egy uszoda, fürdő általában az átlagosnál bonyolultabb létesítmény, számtalan speciális szakmai problémával, amelyek kezeléséhez sok esetben sem az oktatásban, sem a szabványokban nem találunk megoldásokat. Ezen a helyzeten szeretne változtatni az új szakosztály.

Tovább

Kevés információ?

2012. június 25.

236 | 0

A Borsod megyei küldöttgyűlés véleménye, hogy az MMK-tól túl kevés információ jut el a tagsághoz, így az nem látja, hogy az MMK milyen munkát végez. Furcsa ellentmondás ez a Mérnök Újság és az MMK honlapja fényében.

Tovább

Gyakorlati problémák, megoldások a metán és a szén-monoxid érzékelők és mérőműszerek üzemeltetésében, ellenőrzésében

2012. június 20.

208 | 0

A Gázipar, a Tüzeléstechnika és a Kéményseprőipar két fontos gáz jelenlétét detektálja folyamatosan: a földgázét és a szén-monoxidét. Az elsőt azért, mert az már igen kis koncentrációban (4,8 tf%) a levegőbe jutva robbanóképes elegyet alkot, a másodikat pedig azért, mert az már igen kis koncentrációban (1000 ppm) a levegőbe jutva halálos mérgezést okozhat. Nem mindegy, hogy mivel és hogyan érzékelünk, detektálunk a katasztrófa elkerülése érdekében.

Tovább

Újabb Rinnai referencia

2012. június 20.

186 | 0

Az átfolyós rendszerű Rinnai vízmelegítők hazai alkalmazásai közül már korábban bemutattunk egyet. Bár az eddigi magyarországi alkalmazásokat főképp még a mezőgazdasági területen találhatjuk, a készülékek sokoldalúsága számos más területen is lehetővé teszi a gazdaságos és környezetkímélő melegvíz-termelést. Az alábbi példa egy skóciai telepítést mutat be, melynek segítségével egy történelmi vidéki szállodában alkalmazzák sikerrel a készüléket.

Tovább

A Fujitsu csúcsmegoldása családi házak fűtésére, hűtésére

2012. június 20.

204 | 0

A Fujitsu Airstage J II változó hűtőközegáramú rendszert kifejezetten kis irodaházak és nagyobb családi házak fűtésére és hűtésére fejlesztették. A maximum 9 beltéris rendszer kültéri egységének elegendő fél négyzetméter hely bárhol az épület környezetében, és akár 120 méterre is lehet a legtávolabbi beltéritől.

Tovább

Ingyenmunka

2012. június 19.

251 | 7 (utolsó: 2012. július 08.)

A válság egyik hozadéka, hogy kevesebb pénzért többet kell dolgozni. Sőt, egyre nagyobb az ingyenmunkák aránya, amikor a beruházónak, építésztervezőnek, generálnak szívességből kell megcsinálni dolgokat, csak azért, hogy később is minket hívjon, és netán már fizessen is.

Tovább

Értékeljük egymást!

2012. június 18.

201 | 0

A Magyar Energetikai Társaság Energia Műhely elnevezésű eseménysorozata azzal az érdekességgel szolgál, hogy az előadókat a nap végén a jelen lévő fiatalok, egyetemisták kőkeményen értékelik tartalom, stílus, előadói képességek szerint. Nem ártana az épületgépész előadásoknál sem valami hasonló, mert a szakma előadói kultúrája nagyon gyenge.

Tovább

Lakossági fogyasztók fajlagos gázfelhasználásának változása

2012. június 13.

263 | 0

A cikkben bemutatjuk a kutatás eredményeit és értékelését, fókuszálva a kisfogyasztói szegmensre. Sor kerül a változások lehetséges okainak elemzésére, illetve a csökkenés várható komplex hatásainak bemutatására.

Tovább

Várjon Dénes aranydiplomás hőerőgépész mérnök

2012. június 12.

245 | 1 (utolsó: 2012. június 13.)

1936-2012. Az épületgépészet kiemelkedő személyiségét veszítettük el. Nemcsak neve, hanem személyisége is fogalom a hűtéstechnikával, lég- és klímatechnikával foglalkozók körében. Sikeres gyártmány- és rendszerfejlesztések, kiemelkedő szakmai irodalmi alkotások sora örökíti meg tevékenységét.

Tovább

Létrejött a Merkapt Zrt.

2012. június 11.

180 | 0

A Merkapt cégcsoporthoz tartozó, kereskedelemmel foglalkozó üzletek tulajdonosai 2011. végén azt a közös döntést hozták, hogy cégeiket, továbbra is közösen és együttesen, de egy új szervezeti formában működtetik tovább. Cégeink összeolvadását követően, 2012. 03. 01-től, MERKAPT ZRT. néven, korábbi cégeink jogutódjaként állunk partnereinkkel jogviszonyban.

Tovább

Öregszünk

2012. június 11.

286 | 5 (utolsó: 2012. június 17.)

A Borsod megyei közgyűlésről Holló Csaba MMK alelnök által jegyzett összefoglalóból emeltük ki a gondolatot, miszerint, és itt valószínűleg párhuzam vonható az országos adattal is, öregszik a kamara tagsága. Miért nem vonzó a kamara ma a fiataloknak, de talán bárki számára?

Tovább

A megújuló energiaforrásokat alkalmazó közel nulla energiafogyasztású épületek követelményrendszere

2012. június 06.

271 | 2 (utolsó: 2012. június 26.)

A tanulmány tárgya az EU 2010-ben kiadott Épületenergetikai Irányelvében megfogalmazott közel nulla követelmény. A cél a műszakilag lehetséges és racionális követelmény számszerű meghatározása a legfontosabb épületkategóriákra. Hangsúlyozandó, hogy követelményértékről van szó, nem pedig a műszakilag lehetséges csúcsminőség meghatározásáról.

Tovább

Új Galletti hővisszanyerős légkezelő-család

2012. június 05.

200 | 0

Az új energiatakarékos épületek, párazáróan szigetelt falak, légmenetesen záró nyílászárók esetén fokozott figyelmet kell szentelni a megfelelő frisslevegő-utánpótlásra, a jó levegőminőség fenntartására. Erre nyújt megoldást az új RGS sorozat 8 modellje, 300-4000 m3/h között. További megtakarítást jelent a beépített hűtőkörrel rendelkező REKO CF, a Galletti levegő-levegő hőszivattyúja hűtőköri és lemezes hővisszanyerővel, mellyel az utófűtéshez vagy hűtéshez energiát az elszívott levegőből nyerhetünk ki. Így a befektetett villamos energiánk akár 4-5-szörösét is termikus energia formájában visszakaphatjuk.

Tovább

Oktatási épületek energetikai vizsgálata

2012. június 05.

256 | 0

Hazánkban az oktatási intézmények épületei energetikai szempontból igen eltérő minőségűek. Vannak új építésűek, amelyek üzemeltetési költségei kedvezők, és vannak rendkívül rossz energetikai és szerkezeti jellemzőkkel rendelkezők is. Cikkünkben két oktatási épület energetikai vizsgálatát végezzük el, és vonjunk le a tanulságokat a kapott eredményekből.

Tovább

Fogynak igazságügyi szakértőink

2012. június 04.

269 | 2 (utolsó: 2012. június 14.)

Egy kollégával beszélgettem a napokban, aki kiterjedt tervezői tevékenysége mellett igazságügyi szakértőként is dolgozik. Érdekes dolgokat mondott, érdekeseket, de nem túl szívderítőeket. Egyre kevesebb az épületgépész igazságügyi szakértő az országban, és mára oda jutottunk, hogy ha egy szűkebb szakterület szakértőjét keressük, csak nagy mázlival találhatjuk meg, Erről is hallottunk egy jó sztorit.

Tovább

Az MMK 2012. évi küldöttgyűlése

2012. június 01.

166 | 0

Idén ismét hagyományos helyszínén, a BME Dísztermében tartotta éves küldöttgyűlését május 19-én a Magyar Mérnöki Kamra. Az alapításának tizenötödik évfordulóját is e helyütt ünneplő országos köztestület nagyrendezvényére a szavazati joggal rendelkező háromszáz küldött közül 227 mérnök regisztrált. A küldöttértekezlet délelőtti programjában az ünneplésé volt a főszerep.

Tovább

A munkaerőpiac és az oktatás összhangja

2012. május 30.

263 | 6 (utolsó: 2012. június 08.)

A mérnöki munka folyamatosan változik. Változik a tudomány, változik az elmélet, változik a technika, változnak a társadalom igényei, változnak a feladatok. Mindezzel lépést tartani az oktató személyzettől és a praktizáló mérnöktől is nagyon nagy erőfeszítést kíván meg. Véleményem szerint ezt a problémát csak az egyetemek és az ipar jelenleginél erősebb, nyitottabb együttműködésével lehet megoldani. Emellett a mérnöki gyakorlatban innovációban kell gondolkodni, nem pedig számtanpéldákat megoldani, ezért ezt már az oktatásnak is tükrözni kellene.

Tovább

A gödöllői kiállítás és konferencia margójára

2012. május 29.

208 | 1 (utolsó: 2012. május 30.)

Múlt hét csütörtök-pénteken zajlott le az első, Értékteremtő épületgépészet nevet viselő, a SZIE Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika Tanszék által szervezett országos, tanulságos és élvezhető rendezvény.

Tovább

Ötezer, húszer, harmicötezer

2012. május 25.

164 | 0

Május 7-ei cikkünk, amely a Budapesti Szakcsoporté kérdésére kereste a választ, miszerint lát-e lehetőséget a Kamara a válságra való tekintettel a kamarai díjak csökkentésére, illetve az 5000 Ft-os, papíralapú igazolásért elkért összeg eltörlésére, újabb kérdéseket vetett fel. Talán most lezárható a vita, megnyugtatóan, de nem happyenddel.

Tovább

A webáruházban olcsóbb, mint a gyártónál

2012. május 23.

217 | 2 (utolsó: 2012. május 24.)

Bizony, mégpedig akár 8-10 százalékkal is, ha például kazánról beszélünk. Hogy tudják ilyen áron adni a neten a berendezéseket, és mi ennek a hatzása a hazai épületgépész szakmára?

Tovább

Hydro Kit

2012. május 22.

170 | 0

A nagy teljesítményű, magas hatásfokú és környezetbarát megoldásokat kínáló LG Hydro Kit Magyarországon elsőként az LG Klíma Akadémiáján üzemel.

Tovább

Fujitsu Airstage

2012. május 22.

195 | 0

A Fujitsu bemutatta legújabb fejlesztésű hővisszanyerős változó tömegáramú (VRF) hűtési-fűtési rendszerét. A Fujitsu Airstage VR II Heat Recovery System egyidejűleg tud fűteni és hűteni. A kültéri egységek moduláris összekötése esetén akár 140 kW fűtési és 125 kW hűtési teljesítmény leadására is képes.

Tovább

Kertitörpe az épületgépészetben

2012. május 22.

200 | 0

A giccs mindig is mindennapjaink része volt, manapság pedig, amikor a kultúra általános színvonala, köszönhetően annak, hogy a társadalom szempontjából, úgy tűnik, hasznosabb a Való Világon és csetelésen felnőtt egyed, mint a könyvet olvasó, színházba járó, gondolkodó, még inkább fontossá vált. Lehet, hogy ez irányba kell elmenni?

Tovább

Várható perek tanúsítás-ügyben?

2012. május 21.

326 | 3 (utolsó: 2012. május 24.)

Érdekes gondolatokat vetett fel egy kolléga személyes beszélgetésünkben azzal kapcsolatban, hogy egy energetikai tanúsítót, miután elkészítette szakvéleményét, milyen módon lehet majd perbe fogni. Sajnos a felvetés jelen helyzet szerint reális.

Tovább

MONTEL KREA kéményrendszer

2012. május 16.

219 | 0

A MONTEL KREA családi házak ideális tartalék kéménye. A kéménybe beköthető bármikor szilárd tüzelésű (cserép)kályha, kandalló vagy akár kazán is. Alkalmas atmoszférikus gázkészülékek füstgáz-elvezetésére is, de megfelelő kiegészítőkkel egyszerűen és olcsón alkalmassá tehető turbós, akár kondenzációs kazánok füstgáz-elvezetésére, égéslevegő-ellátással együtt.

Tovább

Épületenergetikai szakosztály alakult

2012. május 16.

308 | 4 (utolsó: 2012. augusztus 07.)

Több mint két évvel ezelőtt alakult meg az energiahatékonysági szakcsoport a BPMK keretein belül. A követelmények és feladatok megkívánták, hogy szervezetünk országos keretekben működjön. A lehetőséget az Energetikai Tagozat adta meg: elfogadta, hogy Épületenergetikai Szakosztály néven a tagozaton belül megalakuljunk. A szakosztály tagjává válva a tagozaton belüli közel 600 tanúsító, valamint a korábbi szakcsoport tagjai együtt alkotják a közel 700 fős szakosztályt.

Tovább

Frissítési mánia: AutoCAD szoftverek

2012. május 15.

Az Autodesk Design és Creation Suite programcsomagokra történő frissítések 20% kedvezménnyel, az AutoCAD Family egyedi szoftverekre történő frissítések 30% kedvezménnyel vásárolhatók.

AutoCAD

Magyar napos siker

2012. május 15.

214 | 0

A SolarDecathlon egy évente megrendezésre kerülő nemzetközi, egyetemek közötti innovációs verseny, amelyet felváltva rendeznek meg Európában, Madridban, és az USA-ban, Washingtonban. Idén ősszel a BME Odooproject csapatának lehetősége nyílikrá, hogy a 20 döntős egyikeként, megépítse diákok által tervezett szolár házát Madridban, és ezzel összemérje tudását már nívós európai egyetemek hallgatóival.

Tovább

Variációk energiatanúsítványra

2012. május 14.

241 | 1 (utolsó: 2012. május 14.)

Az energetikai tanúsítás kérdése több szempontból (szakmai, etikai, anyagi) megsztja a szakmát. Írásunkban most egy pénzügyi ösztönzőt mutatunk be, azzal a tanulsággal, hogy érdemes upsell ajánlatban is gondolkozni.

Tovább

Épületgépészeti rendszerek villamosenergia-felhasználásának mérése, értékelése és összehasonlítása

2012. május 09.

183 | 0

A meglévő épületgépészeti rendszerek tényleges energiafelhasználásának mérése azért fontos, hogy ennek ismeretében előre meghatározzuk a várható energiafelhasználást. Ennek ismerete hasznos az épületgépészeti rendszerek üzemeltetésénél és tervezésénél is, hogy minél kisebb tényleges energiafelhasználást érjünk el.

Tovább

Geotermikus energia áram- és hőtermelésre

2012. május 08.

196 | 0

A hazai átlaghőmérsékleti viszonyok közepette a gazdaságos áramtermeléshez szükséges 150 °C körüli hőmérsékletet és a megfelelő hozamot a Pannon-medence alatt átlagosan 2,5 km alatti mélységben elhelyezkedő rezervoárok tudnák biztosítani, melyek által kisméretű bináris erőművek működtetése lehetséges. Ezek az erőművek alkalmasak lennének a Nemzeti Cselekvési Tervben vállalt geotermikus kapacitás kielégítésére, különösebb technológiai akadály nélkül.

Tovább

Melegvíz-előállítás társasházban Supernova napkollektor-rendszerrel

2012. május 08.

230 | 3 (utolsó: 2012. május 21.)

A 12 db Supernova napkollektor teljesítményét az épületfelügyeleti rendszer méri; naponta, 5 másodpercenként rögzíti a külső hőmérséklet értékét, és ennek függvényében a napkollektor adszorberlemez csőhálózatában keringő hőtovábbító folyadék belső hőmérsékletét. Az alábbi táblázatban egy téli nap hőmérsékleti adatai láthatók, mellyel párhuzamosan feltüntetésre került az adott időszakban mért, napkollektor által termelt felmelegített belső folyadék hőmérséklete is.

Tovább

Marad-e az 5000 Ft?

2012. május 07.

280 | 6 (utolsó: 2012. május 18.)

A Budapesti Szakcsoporté kérdésére, miszerint lát-e lehetőséget a Kamara a válságra való tekintettel a kamarai díjak csökkentésére (hiszen a tervezők bevételei is drasztikusan csökkentek), illetve az 5000 Ft-os, papíralapú igazolásért elkért összeg eltörlésére, Szőllőssy Gábor mb. főtitkár válaszolt.

Tovább

Korszerű gázkészülékek és épület-energiahatékonysági felújítások

2012. május 02.

273 | 2 (utolsó: 2012. május 07.)

Számítások igazolják, hogy a komplex épület-energiahatékonysági felújítások leggyorsabban megtérülő eleme az elavult gázkészülékek cseréje, korszerű gázkészülékekre. Az építőipari cégek szakmai irányításával végrehajtott épület-felújítások során azonban igen gyakran éppen a leggyorsabban megtérülő épületgépészeti tervezés és felújítás marad el, amelynek nemcsak az a következménye, hogy nem történnek meg az 5-8 év alatt megtérülő gázkészülék-korszerűsítések, de életveszélyes helyzetek állnak elő annak következtében, hogy az épület-energiahatékonysági beavatkozás alapvetően megváltoztatja a fogyasztói gázberendezés létesítésekor fennálló állapotot.

Tovább

Kötelező tervtanács vagy tervzsűri?

2012. május 01.

252 | 2 (utolsó: 2012. május 02.)

Az épületgépészet részaránya manapság az épülettípusok jó részénél akár az ötven százalékot is meghaladja. Mint tudjuk, ez a szám sajnos nincs arányban sem a tervezési díjjal, sem az egyéb megbecsülési, de felelősségi formákkal sem. Változtassunk rajta!

Tovább

Örök garancia

2012. április 30.

400 | 0

Országos építőipari szakkiállításunkon vadásztunk érdekességekre, amikor megütötte szemünket az ÖRÖK GARANCIA kifejezés. Faggatózásunkra elénk tárultak az apróbetűs részletek arról, miként és mennyiért is lehet maximális időtartamú garanciát adni.

Tovább

Szennyvíz-átemelő szivattyúk AUTOADAPT funkcióval

2012. április 27.

186 | 0

A Grundfos AUTOADAPT egy forradalmian új megoldás, amely kiküszöböli a hagyományos átemelő aknák hátrányait. Az AUTOADAPT intelligens vezérlést tesz lehetővé, amely által a berendezések autonóm módon képesek alkalmazkodni a dinamikusan változó üzemi körülményekhez.

Tovább

Egy hétvégés kemenceépítő tanfolyam

2012. április 26.

220 | 0

Magyarok vagyunk: szeretünk főzni, enni. De nem salátákat, csigát, bogyót, hanem igazi magyaros ételeket, hússal, krumplival, megfűszerezve. Egyre többen grilleznek tavasszal, nyáron a kertben – de mennyivel jobb lenne egy tégla- vagy égetett agyagkemencében sütni-főzni!

Tovább

Az időjárás és az épületgépészet

2012. április 25.

276 | 2 (utolsó: 2012. április 25.)

Az időjárási megfigyeléseket felhasználó épületgépészeti számításokat némi leegyszerűsítéssel két fő csoportra oszthatjuk. Az egyik a szélsőséges meteorológiai esetek előfordulásának valószínűsége (méretezési állapot), a másik a gazdaságosság, az évente elfogyasztott víz, gáz, elektromos áram, egyéb energia.

Tovább

Galletti hírek energia hatékony berendezésekről, légkezelőkről

2012. április 25.

193 | 0

A Gallettinél idén tovább bővül a teljes hővisszanyeréssel ellátott berendezések köre. Az egyidejűleg hűteni és meleg vizet készíteni vagy fűteni képes berendezések eddigi léghűtéses sorozata idén víz-víz változattal bővül. Szintén új szegmensként indul 2012-ben a párátlanító üzemrész.

Tovább

Hol a GMBSZ?

2012. április 24.

244 | 1 (utolsó: 2012. április 25.)

A GMBSZ 2011, mint arra neve is utal, rég elkészült, ezért rákérdeztünk, miért nem publikus még. Gyors választ kaptunk mind a Szakbizottségtól, mind az MKEH-tól, köszönjük. A helyzet az, hogy a GMBSZ-t jogszabályi, rendeleti szintre kívánják emelni, ehhez pedig harmonizálni kell az EU-val, ez pedig időt vesz igénybe. Sajnálatos a bizonytalan idejű halasztás, és talán fölösleges is, hiszen a GMBSZ ma már van annyira erős, hogy nem kell jogszabályisággal megtámogatni.

Tovább

Hova tartasz, Construma?

2012. április 23.

258 | 0

Lezajlott a Construma, érdekességekkel és tanulságokkal szolgálva mind a kiállítók, mind a látogatók számára. Vajon milyen jövője lehet az ország legnagyobb építőipari szakkiállításának?

Tovább

Szakcsoport: eredmények és tervek

2012. április 18.

182 | 0

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Épületgépészeti Szakcsoport 2011. évi beszámolója azt mutatja, hogy fővárosunkban történik valami; az eddig elért eredmények vagy elindított projektek mellett célkitűzésként szerepel például tervtanács létrehozása, az építőipari piac szűkülése miatt a kamarai díj csökkentése, de legalábbis a papíralapú igazolásért kért plusz 5000 Ft-os díj eltörlése, valamint a Mérnökújság papír alapú kiadványként való megszüntetése és online médiává alakulása.

Tovább

Supernova-KX vákuumcsöves napkollektor

2012. április 17.

243 | 0

A Merkapt Supernova napkollektor-rendszerkínálata egy újdonsággal bővül, mely igazi unikumként debütál a magyar piacon. A CPC-tükrös, koaxiális csövezésű Supernova-KX vákuumcsöves kollektor európai gyártmányú, Solar Keymark tanúsítvánnyal rendelkezik, és a gyártó 10 év garanciát biztosít a termékre.

Tovább

Mértékadó csapadék meghatározása idősorok elemzése alapján

2012. április 16.

238 | 0

A csapadék mennyiségének változása, meghatározása nemcsak klímavédelmi, de épületgépészeti tervezési szempontból is fontos, elég, ha csak a csapadékvíz-elvezetésre, a szürkevizek felhasználására, de a vízellátó rendszer méretezésére is gondolunk. Különösen aktuális ez most, hogy lényegében tavaly július óta nem esett csapadék Magyarországon.

Tovább

Épületek energetikai tanúsítása, A/V viszony befolyása

2012. április 13.

319 | 7 (utolsó: 2012. december 04.)

Mely terek, felületek azok, amelyek segítségével az A/V viszonyt képezni kell? A kérdés fontosságát két problémakör jelzi. Egy társasházi lakás esetében egyrészt gondot jelent az, hogy egyetlen lakás tanúsítása miatt a teljes épület felmérésére van szükség. Másrészt felmerül annak kérdése, mennyiben helyes gyakorlat más mércét alkalmaznunk családi házakra, mint a társasházakra.

Tovább

Egyszerűsítsük a bürokráciát

2012. április 11.

197 | 0

A Tagozathoz érkező javaslatok közül megfontalandónak tűnik az, amelyik a kreditpont-nyilvántartás ésszerűsítést célozza. Ez megkönnyítené mind a tervezők, mind a kamara dolgát, és az esetleges visszaélések lehetőségét is kizárná.

Tovább

Díjazták a Fujitsut

2012. április 10.

180 | 0

Red Dot Design díjat nyert a Fujitsu LT és LU sorozatú klímaberendezése.

Tovább

Nyugtalanító kérdések és bizonytalan válaszok az energetika jövőjéről

2012. április 10.

199 | 0

Napjainkban mind több szó esik azokról a gondokról, amelyeket az energiatermelés és a környezetvédelem konfliktusaként lehet a legegyszerűbben körülírni. Nyomatékosan rögzíteni szükséges, hogy a környezet védelme olyan prioritás, amely a kiegyensúlyozott fejlődés fenntartása mellett messze megelőz minden gazdasági érdeket.

Tovább

Meghosszabbított napkollektoros pályázat

2012. április 05.

191 | 0

Még mindig nem fogyott el a majd hárommilliárdos keret, ezért immár másodszor meghosszabbították a pályázatot, aminek pozitív hatásairól és árnyoldalairól Varga Pált, a Magyar Épületgépészek Napenergia Szövetsége (MÉGNAP) elnökét kérdeztük.

Tovább

Legyen tilos árral kommunikálni?

2012. április 04.

251 | 2 (utolsó: 2012. április 05.)

Nemrég kisebb porfelhőt kavart, hogy az osztrák orvosi kamara beperelt néhány magyar fogorvost, akik bécsi lapokban feladott hirdetéseikben árat, akciót is feltüntettek. Utánajártunk az eset jogi hátterének, mert felmerült bennünk, hogy jó lenne-e egy hasonló tiltás idehaza, az épületgépész szakmában is. Gondoljunk bele: csak arról lehetne beszélni, amit a termék tud.

Tovább

Mennyire fontos az energetika?

2012. április 03.

208 | 0

KSH adatok arra vonatkozóan, hogy valóban az energetikának kell-e a problémamegoldás középpontjában állnia. Íme a trend. Hajtó Ödön gyűjtése.

Tovább

Uponor PE-Xa, a professzionális megoldás

2012. április 03.

191 | 0

17 évvel ezelőtt kifejlesztette az Uponor az egyszerű, de zseniális Quick and Easy rendszert, amely nyomásálló és tartós kötést teremt cső és idom között, mindössze 25 másodperc alatt. Innovatív megoldásunk azt a visszazsugorodási effektust használja ki, amely csak a térhálósított PE-Xa csöveknél érvényesül. Ez hosszú távon tartós kötést hoz létre a cső és az idom között.

Tovább

Online tervengedélyeztetés egy éven belül

2012. április 02.

222 | 0

Az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer (ÉTDR) lesz az e-közigazgatás azon új szolgáltatása, amely az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokban lehetővé teszi az elektronikus kérelem- és tervbeadást, valamint az elektronikus ügykezelést.

Tovább

Kell-e ISO vagy felelősségbiztosítás a tervezőnek?

2012. március 28.

194 | 0

A Tagozathoz szerencsére egyre gyakrabban érkeznek be kérdések, igények. Ezek egyike arra vonatkozott, hogy a Kamara biztosítson kedvezményes lehetőséget kötelező felelősségbiztosítás megkötésére, illetve ISO-minősítés megszerzésére. De vajon szüksége van-e erre a tervezőknek?

Tovább

Utolsó standhelyek és előregisztrációs kedvezmény a RENEXPO-ra

2012. március 27.

170 | 0

Már csak korlátozott számban vannak szabad standhelyek a RENEXPO energetikai szakkiállításon, valamint április 6-ig érvényes az előregisztrációs kedvezmény a szakmai konferenciákra.

Tovább

Tanúsítvány és ebéd

2012. március 27.

218 | 0

Kollégánk az egyik cikkünk kommentárjaként aggodalmát fejezte ki bizonyos árukapcsolás miatt, amelynek során egy energiatanúsítványt készítő épületgépész mérnök plusz szolgáltatásként a tanúsítvány mellé egyhetes ebédutalványokat oszt. Vajon etikus ez?

Tovább

A Columbus Klíma folytatja, amit elkezdett

2012. március 27.

195 | 0

Korábbi rendezvényünkről, a Visegrádon megrendezett Első Országos Klíma és Vállalkozásfejlesztési Konferenciáról már olvashattak. Most folytatjuk. Kezdeményezésünk fő célja, hogy szembe menjünk a válsággal, és hogy viszonteladóinkkal együtt, őket segítve az idei évet sikeressé tegyük, növeljük az árbevételt.

Tovább

Építkezések, 2001-2011

2012. március 26.

185 | 0

Nemrég jelentek meg a Központi Statisztikai Hivatal honlapján a tavalyi év építkezéseire vonatkozó adatok. Nem jó hír, úgy tűnik, idén még folytatódik a 2003. óta tartó visszaesés. A KSH az összesítő adatsorokat 11 évre, a 2001-2011. közötti időszakra adja meg, a kiadott építési engedélyekre kissé részletesebben, mint a használatba vett épületekre.

Tovább

Az LG továbbfejleszti Klíma Akadémiáját

2012. március 21.

191 | 0

A LG Electronics új kiegészítőket szerelt fel a hazai Klíma Akadémiáján. A dél-koreai gyártó három új készülékkel korszerűsítette a 2007-ben, Budapesten megnyitott Akadémiát.

Tovább

Reakció

2012. március 21.

238 | 2 (utolsó: 2012. március 22.)

A múlt heti lapszámunkban szereplő Zoltán Attila-levél, mint ahogy az sejthető volt, indulatokat kavart. Az alábbiakban Kiss Tibor egykori HKVSZ-főtitkár válaszát közöljük, melynek gondolataiból néhánnyal egyetértünk, néhánnyal pedig nem, de fontosnak tartjuk a nyílt, építő, feltáró vitát.

Tovább

OTÉK módosítás

2012. március 20.

276 | 1 (utolsó: 2012. március 21.)

Módosul az országos építési szabályzat jövő januárban. Például: Az építmény és annak részeinek tervezése és megvalósítása során törekedni kell a környezettudatos fenntarthatóság alábbi szempontjaira: racionális energiafelhasználás, az energia-visszanyerés és a megújuló forrásokból származó energia alkalmazása, az épületgépészeti berendezések energiahatékony üzemeltetése.

Tovább

Kell-e tervjóváhagyás?

2012. március 19.

280 | 4 (utolsó: 2012. április 04.)

Az Épületgépészeti Tagozathoz folyamatosan, bár lassacskán érkeznek be észrevételek, igények. Ezek egyike szerint a közműveknél való tervjóváhagyást meg kellene szüntetni, hiszen a jóváhagyó úgysem vállal semmilyen felelősséget, minden teher a tervező vállán nyugszik: akkor meg minek?

Tovább

Tervzsűri

2012. március 14.

220 | 0

Az Épületgépészeti Tagozat Budapesti és Pest megyei Szakcsoportjának elnöksége úgy döntött, hogy a fiatal tervező-generáció fejlődése érdekében díjtalanul zsűrizi azok munkáját, akik erre igényt tartanak. Régi-új szándék valósulhat meg így Budapesten, mintegy pótlandó a régi nagy tervezőirodák nevelőmunkáját.

Tovább

Termosztátos csaptelepek a Hansa-tól

2012. március 14.

192 | 0

A Merkapt Zrt. forgalmazásában kapható Hansa termosztátos csaptelepek a széles formaválaszték mellett víz- és energiatakarékos tulajdonságaik miatt is méltán bizonyulnak jó választásnak.

Tovább

Hibaokok a klímatechnikában

2012. március 13.

210 | 0

A válságnak nem csak vagyonok, sorsok, de esetenként a minőség is áldozatul esett. Arról, hogy miért rosszabbak a klíma- és hűtéstechnikai berendezések manapság, már ha rosszabbak, egy nagy klímatechnikai gyártó névtelenséget kérő termékmenedzserével beszélgettünk.

Tovább

Hogyan tovább, kazántechnológia?

2012. március 12.

249 | 1 (utolsó: 2012. március 12.)

A kondenzációs kazánok, a kazánok csúcsragadozóinak 110 százalékos teljesítményéből több pluszt már nem lehet kihozni. Akkor mit lehet fejleszteni? Versits Tamást, a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesületének elnökét kérdeztük.

Tovább

Szezonális hőtároló feltöltése és kimerítése

2012. március 07.

181 | 0

A napszakok és az időjárás változásai által okozott problémák kezelésére szolgáló rövid idejű hőtárolás már jelenleg is hatékonyan megoldható, de a kutatás és fejlesztés ezen a téren is tovább folyik. A szoláris hőellátásban az igazi áttörést szezonális hőtárolással lehet elérni. Ennek célja a nyáron termelt szoláris hőfölösleg tárolása a fűtési szezonra, amikor nem csak a használati víz melegítésére, hanem fűtési igények kielégítésére is fel lehet használni.

Tovább

Várjuk a GMBSZ-t

2012. március 06.

224 | 2 (utolsó: 2012. március 12.)

A GMBSZ-t az azt karbantartó, alkotó szakbizottság 2011. december végén lezárta, és átadta az MKEH-nak, amely rövid időn belül továbbküldte az illetékes szakminisztériumnak. Most azt várja a szakma, hogy mikor teszik közzé a szabályzatot.

Tovább

A Columbus Klíma komolyan gondolja

2012. március 05.

229 | 0

Február 21-én 150 fő részvételével sikeresen lezajlott az Első Országos Klíma-vállalkozásfejlesztési Konferencia Visegrádon. A találkozót a Columbus Klíma cégcsoport szervezte azoknak a cégeknek, akik szembe kívánnak menni a válsággal, és tesznek azért, hogy a 2012-es évet sikeressé tegyék. A konferencián 7 előadó szólalt meg, és adott ízelítőt abból, hogyan növelhetjük árbevételünket a nehéz gazdasági helyzet ellenére.

Tovább

Változások a klímás szakmai életben

2012. március 05.

153 | 0

Gyors, egymást kiváltó változások történetek az utóbbi időben a HKVSZ, illetve a HLH Monitoring vezetésében. Talán a legfontosabb, hogy a sokak által kedvelt, és némelyek által nem, de mindenképpen legalább az utóbbi 10 év meghatározó klímás-hűtős szakmai vezetője, Zoltán Attila immár nem a HLH ügyvezetője.

Tovább

Szomorú vég Perkupán

2012. február 29.

256 | 3 (utolsó: 2012. március 05.)

A Genex csoport klímagyára a Borsod megyei kistelepülésen 2009 végén nagy sajtónyilvánosság mellett nyitotta meg kapuit, 2011 végére viszont annál csöndesebben zárta be azokat. A miértekről Sajti Andrást, a komplexum igazgatóját kérdeztük.

Tovább

Napos év

2012. február 28.

188 | 0

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség közgyűlésen elfogadták a 2012. évi programot, mely igen ambiciózus, szerepel benne többek között Call Center, Roadshow és napkollektor-szerelő képzés.

Tovább

A klímaváltozásért a CO2-n kívül a H2O is felelős

2012. február 28.

208 | 0

A klímaváltozással kapcsolatban sok információt kapunk. A tudományos magyarázata várat magára. A ZÖLDEK szeretett témája, aminek tudományos megalapozottság nélkül a MÉDIA tág teret nyújt a nyilvánosság felé.

Tovább

Rinnai rendszerek, tervezési segédletek

2012. február 28.

236 | 0

A Rinnai gyártmányú HMV termelő berendezések tavalyi évben történő sikeres piaci bevezetése óta a Prímagáz Zrt. számtalan helyre telepített készülékeket, és a berendezések üzemeltetése a felhasználók legnagyobb megelégedésére, hibamentesen és energiatakarékosan működnek. A készülékeket minden olyan helyen lehetséges alkalmazni, ahol igény az állandó hőmérsékletű használati meleg víz, és rendelkezésre áll az üzemeltetéshez szükséges földgáz vagy propán tüzelőanyag.

Tovább

Veszprémből jelentjük

2012. február 27.

184 | 0

Zalavári Istvánnal, a VMMK elnökével azon apropóból beszélgettünk kamarájuk működéséről, hogy éppen egy országos épületgépész kreditpontos rendezvénysorozatot szerveznek (megtalálható eseménynaptárunkban). Kis öndicsérettel: jó kérdésekre őszinte válaszokat kaptunk.

Tovább

Passzív panelház energetikai korszerűsítésének gépészeti koncepciója

2012. február 22.

326 | 3 (utolsó: 2012. március 01.)

Fontos előrebocsátani, hogy a jelen cikk nem a passzívházak általános követelményeivel foglalkozik, hanem annak a panelépületek esetén a sajátos hazai adottságok mellett felvetődő szempontjaira összpontosít.

Tovább

Lakossági bruttó energiaárak, 2012. I. negyedév

2012. február 22.

402 | 0

Zöhls András kolléga az ilyenkor már szokásos excel táblázattal örvendeztetett meg minket, ami túl azon, hogy szemezgetésre érdemes, igen hasznos segédlet az engedélyezési terv energetika fejezetéhez.

Tovább

Létrejött Magyarország legnagyobb klímabázisa

2012. február 21.

220 | 0

A Columbus Klíma cégcsoport 15 éves folyamatos fejlődés után megvalósította régi álmát, és új, saját tulajdonú telephelyre költözött. Ezúton is köszönjük minden partnerünk minden eddigi vásárlását, és várunk mindenkit ezután is, immár magasabb színvonalú infrastruktúrával megtámogatva.

Tovább

Tervellenőrzés

2012. február 20.

195 | 0

A január 19-ei szakcsoporti szakmai napon Varga Tamás, a Főgáz tervellenőreinek vezetője bele se tudott kezdeni előadásába, annyi kérdést kapott. Most közöljük előadása anyagát, amiben a tervellenőrzés folyamatáról, az abban esett változásokról van szó.

Tovább

Korunk hőse

2012. február 15.

189 | 0

Történetünk a Hérosz Zrt. dicsőségéről és bukásáról szól, de még inkább arról, hogy mennyire tipikusan mai magyar sztori ez, ami már többször ismétlődött, és még fog is néhányszor. Aztán szól még, sőt leginkább, a magyar alvállalkozóról, aki tudása és energiája legjavát adja, és beleroppan a dereka.

Tovább

A hasznos regisztráció

2012. február 14.

239 | 1 (utolsó: 2012. február 17.)

A kötelező iparkamarai regisztráció ellen tiltakozik mind az MMK, mind a MÉK elnöke, mindkét köztestület maga szeretné regisztrálni a tervező vállalkozásokat. Néhány érv, ami miatt jó lenne, ha ez a szándék megvalósulna.

Tovább

Megújuló energiaforrásokkal megvalósult autonóm ház mérési eredményei

2012. február 14.

193 | 0

Cikkünkben a Budapesti és Pest megyei Szakcsoport szakmai napján elhagzott előadás anyaga található, amelyben egy hőszivattyúkkal, napelemekkel és -kollektorokkal, faelgázosító kazánnal és épületszerkezet-temperálással kiépített, több tucat mérőeszközzel, mérési és kiértékelési programmal rendelkező irodaházat mutatunk be.

Tovább

Praktikus mellékhelyiségek a A KOLO-val

2012. február 13.

142 | 0

Modern és innovatív kialakítású, minőségi termékek elérhető áron: ez jellemzi a Merkapt forgalmazásában kapható KOLO fürdőszobai kínálatot. A KOLO fajanszok, zuhanykabinok, fürdő- és masszázskádak, valamint bútorok a lehetőségek széles tárházát biztosítják, akár kicsi, nagy, klasszikus, modern vagy exkluzív fürdőszoba-felszereléséről van szó.

Tovább

Az Országgyűlés elnökéhez fordultunk

2012. február 13.

233 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara és a Magyar Építész Kamara dr. Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének küldött levele a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvény módosításával előírt kötelező regisztrációs kötelezettséggel kapcsolatos kezdeményezésünkről.

Tovább

A Magyar Mérnöki Kamara 2012. évi cselekvési terve

2012. február 08.

190 | 0

Barsiné Pataky Etelka, a köztestület elnöke kiemelte, hogy az MMK 2012-ben négy pillérre épülő program alapján végzi munkáját. Ezek pedig: Több munkát! Legyünk többen! Valódi értéket és szaktudást adó képzések valósuljanak meg! Legyünk jobban megszervezve!

Tovább

Geotermikus hőenergia-nyerés egyensúlyi tervezése

2012. február 07.

184 | 0

A Budapesti Szakcsoport január 19-ei szakmai napján elhangzott előadás komoly tudományos mélységekig hatol a talajszondás hőszivattyúk optimális tervezésének kérdéskörében.

Tovább

Szakmai kerekasztal

2012. február 06.

257 | 0

Még 2010-ben nagy erőkkel folyt az egyeztetés, tanácskozás a három legjelentősebbnek nevezhető épületgépészeti szakmai tömörülés, a MÉGSZ, a Koordinációs Szövetség, valamint az MMK Épületgépészeti Tagozata között, egy egységes épületgépészeti álláspont kialakítása érdekében. Aztán elhalt. Most van remény?

Tovább

I. Országos Klíma-vállalkozásfejlesztési Konferencia

2012. február 06.

215 | 0

2012. február 21-én, Visegrádon a Thermal Hotel Visegrád szálloda és konferenciaközpontban kerül megrendezésre az I. Országos Klíma-vállalkozásfejlesztési Konferencia, ahol neves szakemberek előadásai segítenek a klímás vállalkozásoknak szembeszállni a 2012-es esztendő kihívásaival. Immár teljes tematikával!

Tovább

Az építési szezonnyitó

2012. február 03.

215 | 0

COMFORT Épületenergetikai és Épületfelújítási szakkiállítás. Két kiállítás, három nap, hat konferencia a SYMA Rendezvényközpontban: február 15-17.

Tovább

Egyszerűsített gázkészülékcsere, kérdések és válaszok

2012. február 01.

233 | 0

A BPMK Épületgépészeti Szakcsoportjának január 19-ei szakmai napján élénk vita alakult ki a témával kapcsolatban. Olyan kérdések merültek például fel, hogy mennyiben függ a gyorsaság a kéményseprőtől, hogy ki lehet minősített kivitelező, illetve hogy például az a szerelő, aki megbukott a Főgáznál, nyugodtan átmehet mondjuk Tigáz területre?

Tovább

Prímagáz Hungária Zrt. és Rinnai: megvalósult projekt

2012. január 31.

159 | 0

2011-ben a Prímagáz Hungária Zrt. az anyavállalatnál tapasztalt szállítói érdeklődést követően megkezdte a magyarországi piacon egyedülálló műszaki megoldásokkal rendelkező Rinnai átfolyós rendszerű vízmelegítő készülékek forgalmazását. A készülékek működése és üzemeltetési tapasztalatainak megismerését követően azonnal megkezdődött a potenciális végfelhasználói partnerek megkeresése a meglévő tartályos kereskedői hálózatban működő szakemberekkel. Mára elékszültek az első referenciák.

Tovább

Az épületgépész szakmai képzések új jegyzetei

2012. január 31.

289 | 3 (utolsó: 2012. február 23.)

Magyarországon még nem volt példa arra, hogy egy új szakmai képzési program jegyzetei a képzés kötelező bevezetése előtt 8-10 hónappal hiánytalanul megjelenjenek, ráadásul a szakiskolák szaktanárai ezek mintapéldányait megkapják, előzetesen megismerhetik, véleményezhetik. Most ez bekövetkezett.

Tovább

Mit kell tudni az energetikai tanúsításról?

2012. január 30.

272 | 14 (utolsó: 2012. március 13.)

2012. január 1-jétől már nemcsak az új építésű ingatlanokhoz, hanem minden értékesítésre kerülő és tartósan bérbe adott épületre is kötelező az energetikai tanúsítás. Korrekt minisztériumi összefoglaló, amit nyugodtan meg lehet mutatni a megbízóknak.

Tovább

Január 1-től árazatlan költségvetés is kell

2012. január 25.

216 | 1 (utolsó: 2012. január 30.)

Az építési beruházás becsült értékének meghatározásakor az ajánlatkérőnek a közbeszerzés megkezdését megelőző 1 évnél nem régebben készült költségvetést kell irányadónak tekinteni, amely tartalmazza az építési beruházással kapcsolatosan felmerülő valamennyi szükséges munkatételt. Kötelező elem a Közbeszerzési törvény szerinti árazatlan költségvetési kiírás.

Tovább

I. Országos Klíma-vállalkozásfejlesztési Konferencia

2012. január 25.

215 | 0

2012. február 21-én, a Thermal Hotel Visegrád szálloda- és konferenciaközpontban kerül megrendezésre az esemény, ahol neves szakemberek előadásai segítenek a klímás vállalkozásoknak szembeszállni a 2012-es esztendő kihívásaival.

Tovább

Főgáz és tervezők

2012. január 24.

265 | 6 (utolsó: 2012. február 16.)

A január 19-ei Szakmai Napon Varga Tamás, a Főgáz tervellenőreinek főnöke szinte el sem tudta kezdeni a prezentációját, mert bevezető mondatai után egyik kérdés hozta a másikat, és azok megválaszolásával telt el az idő. Mit tehet a Főgáz a tervezőkért, és mit tehetnek a tervezők önmagukért?

Tovább

Vízminőség a mérnöki gyakorlatban

2012. január 23.

233 | 0

Napjaink egyik legfontosabb környezeti problémája a növekvő gazdasági tevékenységből adódó fogyasztás összehangolása a fenntartható fejlődéssel. A rendelkezésre álló édesvízkészlet napjainkra komoly veszélybe került, mely tovább fokozódik a prognosztizált éghajlatváltozás által előidézett mennyiségi és minőségi változásokkal.

Tovább

Budapesti Szakcsoport-gyűlés

2012. január 23.

193 | 0

Múlt csütörtökön lezajlott a szakmai nappal összekötött Szakcsoport-gyűlés, nagy, több mint 100 fős részvétellel és aktivitással, eredményekkel, amelyeket cikkünkben ismertetünk.

Tovább

Az Energiastratégia 2030 margójára

2012. január 18.

154 | 0

Nem vagyok barátja sem a tervgazdaságnak, sem az államkapitalista megoldásnak, általában az állam túlzott beavatkozásának, mégpedig azért nem, mert az ilyen beavatkozások kiölik a kreativitást, az innovációs képességet, melegágyai a korrupciónak, aláássák a befektetői bizalmat, a kiszámíthatóságot, márpedig éppen az energetikai beruházásokhoz szükséges a kiszámíthatóság, többek között azért, mert ez a tőkevonzó képesség egyik alapja.

Tovább

2011, egy nehéz, de eredményes év

2012. január 18.

203 | 0

2011 eseménydús esztendő volt a Merkapt Kft. életében. Mozgalmas és szerencsére eredményes is, mert a bizonytalan gazdasági helyzetben is sikerült megőrizni stabil piaci pozíciónkat, új lehetőségeket és fejlődési utakat kijelölni a 2012-es évre is.

Tovább

LG előadás a BME-n

2012. január 18.

206 | 0

Az LG Electronics Magyar Kft. Regionális Project Értékesítési Csapatának Vezetője, Gáti György a Változó Hűtőközeg Áramú (VRF) rendszereket ismertette a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékén a jövő mérnökképzésért.

Tovább

Füstgáz Saga

2012. január 17.

239 | 0

Törvényhozók irányába a szakma részéről folyamatos az unszolás, hogy öntsék paragrafusokba az elvárásokat, és a jogalkotók ímmel-ámmal ugyan, de azért kullognak szabályaikkal a szakma után. Vannak ugyanakkor neuralgikus pontok, melyeket sem a szakmai, sem a jogalkotói igyekezet nem tud hatékonyan orvosolni, ahol a megszokás „nagyúr”. A tüzeléstechnika Forsyte Saga-ja a korábbi bérházakból avanzsálódott társasházak közös fűtési rendszerének működtetése, illetve az abból történő kiszakadás köré íródott, azaz íródik napjainkban is.

Tovább

Kamarák és jogkörök

2012. január 17.

302 | 1 (utolsó: 2012. január 18.)

A Magyar Mérnöki Kamara közleménye a kötelező Kereskedelmi és Iparkamarai regisztráció kapcsán.

Tovább

Uszodatechnikai szakszótár

2012. január 16.

232 | 0

Cikkünkben a Magyar Uszodatechnikai Egyesület által megalkotott uszodás szótár található, amely nagyon hasznos lehet abban az esetben, ha valaki egy prospektust, katalógust, tervezési segédletet csak idegen nyelven talál meg. 6 nyelven majdnem 250 szakkifejezés.

Tovább

Új Szakosztály a Tagozatban

2012. január 11.

206 | 0

A Kamara érdekérvényesítő képességének növekedése egyre szembetűnőbb. Ezt tükrözi az is, hogy a Kivitelezői után szervezés alatt áll az Uszodatechnikai Szakosztály is. Az okoról és a hogyanokról bővebben cikkünkben olvashatnak.

Tovább

Megalakult a MENTE

2012. január 11.

154 | 0

2011. november 25-én mintegy ötven alapító jelenlétében megalakult a Magyar Energetikai Tanúsítók Egyesülete, azaz a MENTE. Az egyesület célkitűzése: a magyaroszágon tevékenykedő Energetikai Tanúsítók érdekeinek képviselete, a tagság szakmai összefogása, támogatása, piaci és szakmai érvényesülésének segítése minden területen.

Tovább

Projekttervezést támogató adatstrukturálás geotermikus projektek esetén

2012. január 10.

198 | 0

Egy geotermikus rendszer működőképességét olyan fizikai folyamatok határozzák meg, melyek környezetéről korlátozott mértékben állnak rendelkezésre információk. A kiaknázandó hő utánpótlását biztosító közeg fizikai és geológiai jellemzői bonyolultan és költségesen mérhetők. Ezek a tényezők bizonytalanná teszik a forrás értékelését, és ilyen körülmények között kell beruházói döntéseket megalapozó számításokat végezni.

Tovább

Beszámoló

2012. január 09.

258 | 4 (utolsó: 2012. február 05.)

A Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara elnöke írásban kezdeményezte a személyes kapcsolatfelvételt a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. és a Mérnöki Kamara tagjaival való jó kapcsolat kialakítására, valamint a problémák kezelésére a tervezői folyamat során. Milyen eredmények születtek a Budapesti és Pest megyei Szakcsoport látogatásakor?

Tovább

Ilyen ma Magyarország

2012. január 04.

281 | 1 (utolsó: 2012. január 05.)

Vegyépszer, Mahíd 2000 Zrt.: Dunaújvárosi Élményfürdő és Gyógyászat. Nekrológ? Ezzel az alcímmel írta meg élményeit Takács Gábor, annak a MUE-nak az elnöke, mely szervezet tagvállalatai az ügy kapcsán jelenleg, köszönhetően sajátos hazai viszonyainknak, több százmilliós vesztésre állnak. Szomorú, de tanulságos.

Tovább

A hőkomfort elemzése télen, irodai környezetben

2012. január 03.

219 | 0

Írásunkban a Magyar Épületgépészet szaklap legújabb számának tartalmát ismertetjük, illetve a fenti című cikket teljes egészében leközöljük.

Tovább

Hőtermelő rendszerek műszeres vizsgálatának szükségessége

2012. január 03.

181 | 0

A módszer hasonlatos a terheléses EKG nevű orvosi vizsgálathoz, melynek alkalmával a páciens egy mobil adatrögzítőt visz magával, így a beteg különböző élethelyzetekhez tartozó szívműködését lehet egész nap regisztrálni. Belátható, hogy bonyolultabb esetekben a pillanatnyi, eseti mérés sem az orvosi rendelőben, sem a kazánházban nem fogja a megfelelő eredményt mutatni.

Tovább

Legyen újra korlátozott tervezői jogosultság!

2012. január 02.

277 | 4 (utolsó: 2012. január 04.)

Az épületgépészeti tervezési, szakértői, tervellenőri tevékenységet érintő rendeletek módosítását kezdeményező javaslatok, melyet az Épületgépészeti Tagozat Minősítő Bizottsága állított össze. Cél, hogy a rendeletek nagyobb szabadságot adjanak a Mérnöki Kamarák részére az egyes szakterületek eltérő sajátosságait, igényeit figyelembe vevő működési ügyrendjük kidolgozásában.

Tovább