e-gépész szaklap

Cikkarchívum 2011


Magyar Épületgépészek Napja 2011

2011. december 20.

139 | 0

A rendezvény záró kommünikéja, a konferencia-előadások részletes leírásával, illetve az év emberei díjazottakkal.

Tovább

Megalakult a Tűzvédelmi Tagozat

2011. december 19.

190 | 0

December 9-én tartotta alakuló ülését Budapesten, az országos kamara Angyal utcai székhelyén a Tűzvédelmi Tagozat.

Tovább

Mérnök Klub indult a FŐTÁV Zrt.-nél

2011. december 14.

212 | 0

A FŐTÁV a jövőképe megvalósításának intézkedéseit két szakaszra bontja. Az első egy stabilizációs szakasz (2014-ig), amikor a környezeti feltételek negatív hatásait igyekeznek ellensúlyozni, és a távhőpiacot legalább megőrizni. A második a fejlődési, bővítési szakasz (2018-ig), amikor a versenyképesség, az ügyfél-elégedettség növelése és a távhőpiac bővítése a cél.

Tovább

Épületgépészeti Minősítési Ügyrend

2011. december 13.

186 | 0

Nagy Gyulával, a Tagozat Minősítő Bizottságának elnökével arról a munkáról beszélgettünk, amelyet a Bizottság végzett el a minősítések egységes elvrendszer alapján való értelmezése, a jogszabályok értelmezése terén. Cikkünkben megtalálható az új minősítási ügyrend is.

Tovább

Résbefúvó anemosztátok méréses vizsgálata

2011. december 12.

214 | 0

Írásunkban a Magyar Épületgépészet szaklap legújabb számának tartalmát ismertetjük, illetve a fenti című cikket teljes egészében leközöljük.

Tovább

Ütközések

2011. december 12.

164 | 0

Gépész-villamos, de gépész-gépész szinten, szakágak között is sok a konfliktus. Az ún. ütközésvizsgálat ma már egy rendelkezésre álló lehetőség (szoftver), de tényleges alkalmazásával csak ritkán találkozunk. Ennek valószínűleg anyagi okai vannak.

Tovább

Újabb egyeztetés a Vízművekkel

2011. december 07.

230 | 1 (utolsó: 2011. december 08.)

Az MMK Épületgépészeti Tagozat Budapesti és Pest megyei Szakcsoportjának képviseletében Csanád Bálint immár másodszor járt a Vízműveknél; az első, úgymond elvi jelentőségű megbeszélés után a gyakorlat átbeszélésére került sor május végén. A Vízművek nagyon konstruktív volt – cserébe viszont ők is felvetettek olyan dolgokat, amik körül a kamarának van teendője.

Tovább

A mérnöki erkölcs és felelősség szerepe

2011. december 06.

250 | 1 (utolsó: 2011. december 07.)

A társadalmi változások, tehát a külső környezet változásai megváltoztatják az emberi erkölcsöt. Változik a mérnöki erkölcs is, és az erkölcs egyik lényeges eleme a felelősségtudat. Érdemes megvizsgálni, hogy a fejlődés és a jólét időszakában, illetve a fejlődés megtorpanásakor és az életszínvonal csökkenésekor mi jellemzi a mérnöki magatartást.

Tovább

Épületenergetikai lehetőségek a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervének adatai alapján

2011. december 05.

331 | 3 (utolsó: 2011. december 09.)

Többek megfogalmazták aggodalmaikat, lesz-e elegendő pénz, felkészült szakember a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Tervben megfogalmazott célok eléréséhez. Én ehhez hozzátenném, lesz-e a felhasználók irányából elég fogadókészség, kedv hozzá.

Tovább

OMKT és F-gáz vizsga

2011. november 30.

236 | 0

Az Országos Monitoring és Képesítő Testület, felmérve és átgondolva az F-gáz rendelet alkalmazásának tapasztalatait, kidolgozta a képesítési rendszerében szükséges változásokat, módosításokat. Vége a szlovákiai vizsgáknak? De még sok hasonló kérdést fel lehetne tenni.

Tovább

Automatika-tervezés

2011. november 29.

268 | 2 (utolsó: 2012. január 19.)

Szinte általános, hogy a gépészeti automatika az épületgépész és az elektromos tervdokumentációkból rakható össze. Nagyon ritkán jelenik meg külön tervfejezetként. Ezzel kapcsolatban óhatatlanul fölmerül a kérdés, vajon az alacsony tervezési díjra való törekvés miatt nem készül külön automatikaterv?

Tovább

Melegvíz-ellátás másképp

2011. november 29.

213 | 0

Japán kazán magyarországi forgalmazásával bővíti hazai tevékenységét a Prímagáz Hungária Zrt. A japán Rinnai cég átfolyó vízmelegítői akár 70 százaléknyi energiát is megtakarítanak a szokásos villanybojlerekhez képest.

Tovább

Kamarai hírek

2011. november 28.

190 | 0

Három fontos MMK-hírt adunk közre lentebb. Először: Barsiné Pataky Etelka elnök asszony az EU Duna Régió Stratégiáért felelős kormánybiztosi munkája elismeréseként magas állami kitüntetést kapott. Másodszor: az MMK felszólítja az államot, hogy egyenlítse ki tartozásait a tervezői vállalkozások felé. Harmadszor: az MMK a Közigazgatási Minisztérium stratégiai partnere lett a jogszabály-előkészítések okán.

Tovább

Márkasemleges szakmai nap

2011. november 27.

275 | 0

Helyszínváltozás! A nagyszámú regisztráció miatt a január 19-ei, eredetileg a Maglódi útra tervezett esemény a Magyar Mérnöki Kamara, 1094 Budapest, Angyal u. 1-3. szám alatti épületének első emeleti nagytermében kerül megrendezésre, változatlan időpontban. Így még további regisztrációkat is tudunk fogadni.

Tovább

Európai parlamenti állásfoglalás a közbeszerzésekről

2011. november 23.

210 | 0

A képviselők szerint meg kell reformálni az uniós közbeszerzési szabályokat, hogy könnyebben pályázhassanak a kisebb vállalkozások. Az elképzelések szerint a hatóságoknak nem pusztán a legalacsonyabb ár alapján kellene dönteniük, hanem a komplexen legelőnyösebb pályázatot kellene kiválasztaniuk.

Tovább

Megalakult a Megújuló Energia Platform

2011. november 22.

183 | 0

November 11-én megalakult a hazai megújuló energia szövetségeket tömörítő Magyar Megújuló Energia Platform (MEP). A Platform az egyesületi törvény alapján működik. Tagjai azok a hazai megújuló iparági szövetségek, amelyek európai uniós szinten működő érdekképviseletekben tagsággal rendelkeznek, továbbá a legjelentősebb hazai energetikai kutatóintézet. A Platform alakuló ülésén tagjai sorából Glattfelder Bélát választotta elnökévé.

Tovább

GasCon PLUSZ

2011. november 21.

218 | 0

Budapest Novotel Centrum, 2011. december 6-7. Az IIR Magyarország konferenciaszervező cég a villamosenergia szektornak szóló éves EnKon PLUSZ, és a gázszektornak szóló GasCon PLUSZ konferenciákat 2011-ben első alkalommal egy időben, egy helyen, közös délelőtti előadásokkal szervezi meg az érdeklődő szakemberek számára.

Tovább

Frontáttörés az épületgépészeti szakképzésben

2011. november 21.

232 | 0

A hálózatszerelő és a készülékszerelő képesítés szétválasztása mellett a tartalom is frissítésre került. Az európai direktíváknak megfelelően beépítésre kerültek a megújuló energiával kapcsolatos előírások is. A megnövekedett ismerethalmaz miatt vált szükségessé a technikusképzés megújítása is, és kétféle technikus lesz a jövőben, az épületgépész technikus és a hűtő- és klímatechnikus.

Tovább

Megújuló energia trendek a világon és Magyarországon

2011. november 16.

206 | 0

Írásunkban a Magyar Épületgépészet szaklap idei 10. számának tartalmát olvashatják, illetve a fenti című, érdekes cikket teljes egészében.

Tovább

II. felhívás

2011. november 15.

208 | 0

a nemzetközi részvételű VII. Országos Kéménykonferencia előadóihoz, kiállítóihoz, résztvevőihez. A konferencia mottója: Érted is felelősséget vállaltak? A rendezvény egyik központi gondolata a felelősségi mátrix megjelenítése az égéstermék-elvezető berendezés tervezése, kivitelezése, vizsgálata és üzemeltetése területén.

Tovább

Az F-gáz rendelet kritikája

2011. november 14.

178 | 0

Az Európai Bizottság nemrégiben tette közzé jelentését az F-gáz rendelet módosításának javaslatairól, és mindenki számára lehetőséget biztosít, hogy egy online kérdőív kitöltésével megfogalmazhassa kívánságait vagy véleményét a jogszabály felülvizsgálatával kapcsolatban.

Tovább

Szezonális hőtároló feltöltése és kimerítése dinamikus folyamatának matematikai modellezése

2011. november 14.

198 | 1 (utolsó: 2011. december 10.)

A napszakok és az időjárás változásai által okozott problémák kezelésére szolgáló rövid idejű hőtárolás már jelenleg is hatékonyan megoldható, de a kutatás és fejlesztés ezen a téren is tovább folyik. A szoláris hőellátásban az igazi áttörést szezonális hőtárolással lehet elérni. Ennek célja a nyáron termelt szoláris hőfölösleg tárolása a fűtési szezonra, amikor nem csak a használati víz melegítésére, hanem fűtési igények kielégítésére is fel lehet használni.

Tovább

EuP Direktíva: 2013. január 1.

2011. november 13.

263 | 0

A fenti dátum nemcsak egy új év kezdetét, hanem egy új időszak eljövetelét is jelenti az épületgépészetben. Ez az a nap, amikor a nedvestengelyű keringtető szivattyúkra vonatkozó EU direktíva hatályba lép.

Tovább

Kéményseprő-ipar

2011. november 09.

253 | 0

Idén kora ősszel bejegyezték a Magyarországi Kéményseprő Mesterek Szövetségét, egy olyan új szervezetet, ami a mesterség, és nem különböző céges, szolgáltatói körök érdekében kíván tevékenykedni. A két alapítóval, Leikauf Tiborral és Kocsis Attilával beszélgettünk.

Tovább

Épület energetikai viselkedésének vizsgálata

2011. november 08.

185 | 0

A megvalósult épület és épületgépészeti rendszer paraméterei és az időjárási jellemzők együttesen határozzák meg az épület energiahatékonyságát. A tervezés során hogyan vehető figyelembe ez a komplex paraméterhalmaz, és ez alapján hogyan optimalizálható egy épület a tervezett feladatra? A fenti szempontok alapján egy irodaépület termikus modelljén keresztül megvizsgáltam, hogyan befolyásolják az épület éves fűtési és hűtési energiafelhasználását az épület épületfizikai jellemzői és az épület használatának módja.

Tovább

Jelölés és szavazás az év díjazottjaira

2011. november 07.

170 | 0

A Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség a Magyar Épületgépészek Napja 2011 rendezvényhez kapcsolódva idén is díjazni kívánja a szakma szereplőit kiemelkedő tevékenységük elismeréseként.

Tovább

Mit tehet a Tagozat a tagságért, és fordítva

2011. november 07.

205 | 0

Az idén január elején megválasztott elnökség úgy gondolta, hogy meghallva az egyre erősödő elégedetlenséget az össz kamara működésével, illetve az elnökség tevékenységével kapcsolatban, új utakat keres, illetve új utakon kíván járni. Ennek megtalálása érdekében a saját körös közvélemény-kutatáson kívül megkérdezi a Tagozat tagjait is.

Tovább

Akár évi 30% megtakarítás pelletfűtéssel

2011. november 04.

239 | 5 (utolsó: 2011. december 15.)

A pelletről vagy fakukacról, a pelletfűtésről és a Biodom kazánok környezetbarát és megújuló energia-termelő képességeiről már sokszor szót ejtettünk, ideje megvizsgálnunk mindezt a pénztárcánk szempontjából is, konkrét eseteken keresztül.

Tovább

Uponor C-46 climate controller

2011. november 03.

198 | 1 (utolsó: 2011. november 07.)

Az Uponor bemutatja az új C-46 climate controllert. Ez az intelligens berendezés képes szabályozni a fűtési és hűtési rendszereket, akár a külső, akár a belső hőmérséklet függvényében.

Tovább

Talán későn, de a tartalom a fontos

2011. november 02.

281 | 2 (utolsó: 2011. december 07.)

A Magyar Megújuló Energia Szövetség főtitkárának figyelemfelhívó nyilatkozata a napenergia-hasznosítás piacának egyes anomáliáiról.

Tovább

Épületek légforgalma

2011. november 01.

189 | 0

Az épületek energetikai felújítása során legtöbbször a nyílászárók cseréje is megtörténik, ilyenkor tömören záró nyílászárók kerülnek beépítésre. Az elégtelen szellőzés miatti levegő minőség problémáknak látványos következménye a lakások penészesedése. Kémények hibás, életveszélyes működésének is gyakran ezek a problémák állnak a hátterében. Ennek a felismerésnek kapcsán bízta meg 2010-ben több hazai gázszolgáltató a PTE PMMK Épületgépészeti Tanszékét, hogy végezzen kutatásokat ezen a területen.

Tovább

Megalakul a Tűzvédelmi Tagozat

2011. október 31.

201 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara Alapszabálya szerint a tagozat megalakulásához alakuló ülést kell tartani, melyen a megjelenő kamarai tagok a tagozat ügyrendjének elfogadásával és a tagozat vezetőségének megválasztásával hozzák létre a tagozatot. A Tűzvédelmi Tagozat alakuló ülése 2011. december 9-én lesz az MMK székházában.

Tovább

Épületgépészek oktatását támogatja az LG

2011. október 28.

192 | 0

Az LG Electronics egy MULTI V VRF oktatási és kutatási klímarendszert adományozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszékének. A támogatással az itt tanuló mérnökjelölteknek először lesz lehetőségük az egyetem falain belül olyan berendezéseket tanulmányozni, amelyekkel később, munkájuk során is találkozhatnak.

Tovább

Geotermális energiával

2011. október 26.

231 | 0

működtetett abszorpciós hűtőgép és hőellátó vezetékének elemzése a hőforrás hőmérsékletének szempontjából.

Tovább

Hamisítják a Grundfos szivattyúkat

2011. október 25.

300 | 2 (utolsó: 2012. január 20.)

Piaci információk alapján jutott szerkesztőségünk tudomására, hogy a hazai kereskedelemben az eredetihez megtévesztésig hasonlító Grundfos szivattyúk kerültek forgalomba. Utánajártunk, megvizsgáltuk, összehasonlítottuk, lefotóztuk.

Tovább

Hol a napkollektoros pályázat?

2011. október 24.

301 | 3 (utolsó: 2011. december 11.)

Tegnap szó szerint az utcáról jött be egy ember (szándékosan nem írok szakembert) aki előadta, hogy öt családi ház pályázatát kívánja beadni ZBR napkollektoros használati melegvíz-előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszerek beszerelésére és telepítésére kiírt pályázatra. Egyetlen dolog hiányzik már csak ehhez, egy épületgépész tervező által aláírt kapcsolási rajz.

Tovább

Észrevétel

2011. október 24.

268 | 1 (utolsó: 2011. október 31.)

a Jogszabálytervezet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM-rendelet módosításáról című anyaghoz.

Tovább

Debreceni napos napok

2011. október 19.

238 | 0

A XVII. Épületgépészeti, Gépészeti és Építőipari Szakmai Napok múlt csütörtök-pénteken nagy sikerrel lezajlottak. Szerkesztőségünk még idén szeretné leadni az összes ott elhangzott előadás anyagát, mert megérdemlik, hogy szélesebb közönséghez is eljussanak.

Tovább

Bioüzemanyagok: kiút vagy zsákutca?

2011. október 18.

200 | 0

A legnagyobb probléma az, hogy az EU lehetőséget ad az egyes tagállamoknak 7%-nál nagyobb bio-bekeverési részarány megengedésére is. Az aggodalmak nem bizonyult alaptalannak az RME (repce metil-észter) esetén, mert az ezzel a típusú biodízellel működtetett járműveknél súlyos lerakódási és kopási folyamatokat figyeltek meg a hengerben.

Tovább

Elbi zárt tágulási tartályok

2011. október 18.

238 | 0

A fűtési, ivóvíz-, illetve napkollektoros rendszerekbe beépített zárt tágulási tartályok a folyadékok hőmérsékletváltozásából eredő térfogatváltozást kompenzálják, valamint állandó szinten tartják a rendszer üzemi nyomását. A Merkapt Kft. által forgalmazott Elbi tágulási tartályok az 5 literes kiszereléstől egészen az 5000 literes kapacitásig kínálnak lakossági és ipari megoldást.

Tovább

Magyar Termék Nagydíjas lett az ELCON

2011. október 17.

271 | 0

Az ELCON ELECTRONIC Kft. idén ünnepelte működésének 20. évfordulóját, termékei ezalatt az idő alatt jelentős innováción mentek keresztül, több minősítést is megszereztek. 2011-ben a hazai fejlesztésű és gyártású DIALOG III. épületautomatika rendszer elnyerte a Magyar Termék Nagydíj 2011 kitüntető címet, valamint a Klímabarát Termék Nívódíj 2011-et is, mellyel mérhető módon hozzájárul a környezet védelméhez, az energiatudatos környezet kialakításához.

Tovább

Új távhős rendelet

2011. október 17.

385 | 1 (utolsó: 2011. október 18.)

Megjelent az új, épületgépészeket is érintő dokumentum, sőt kettő, ezeket tesszük közzé cikkünkben.

Tovább

Az energetikai struktúra átalakítása a biomassza energiaforrások integrálásával

2011. október 12.

202 | 0

Cikkünkben bemutatjuk, hogy hazánk gazdasági helyzete, az állam és a hazai vállalkozások kiszolgáltatottsága a nemzetközi gyorsan változó folyamatoknak hogyan hat az energiaellátásra.

Tovább

Debreceni csemegék

2011. október 11.

254 | 0

Cikkünkben ízelítőt adunk a debreceni XVII. Épületgépészeti, Gépészeti és Építőipari Szakmai Napok előadás-kínálatából. Tavaly egy vastag könyv jött ki az elhangzott előadások anyagából, idén is több mint bőséges a választék. Érdemes nem kihagyni!

Tovább

A megújuló energiaforrások alkalmazásának kérdései és kockázatai

2011. október 10.

212 | 0

A Magyar Megújuló Energia Szövetség elnökeként, tagjaink tapasztalatait is leszűrve, úgy vélem, hogy a legmagasabb hatalmi szinteken egyre inkább hiányzó szakmai kompetenciát évtizedek óta előidéző közjogi rendszerünk mára alkalmatlanná vált a világgazdasági kihívások kezelésére, az ország megfelelő alkalmazkodására.

Tovább

Szivattyú Audit, az üzemeltetési költségek csökkentésének eszköze

2011. október 10.

177 | 0

Az épületek és egyéb létesítmények üzemeltetését végző cégek az elhúzódó gazdasági válság hatására jelentősen csökkenteni próbálják az üzemeltetés költségeiket. Ennek leggyakrabban választott módja a korszerűsítések elhalasztása, és a karbantartási költségek minimumszinten tartása. Véleményünk szerint ennél vannak ésszerűbb alternatívák is.

Tovább

Épületgépészeti szoftver bemutató

2011. október 05.

225 | 0

„Őszi HungaroCAD nap" október 7-én a Lurdy Konferencia és Rendezvény Központban. Autodesk Revit MEP bemutató és AutoCAD 2012 újdonságok ismertető az épületgépész és villamos szekció előadásai között. A rendezvényen lehetőség van konzultálni a szoftverekről a szakemberekkel. A Magyar Mérnöki Kamaránál a kreditpont-elbírálás folyamatban van.

Tovább

Rendeletmódosítási vita a berkeken belül

2011. október 05.

281 | 1 (utolsó: 2011. október 06.)

Mondhatni, hogy lecsengett már a a 7/2006 (V. 24.) TNM rendelet módosítása körüli vita, de abból nem minden került publikálásra, és így, tagozaton belül tanulságos mind tartalma miatt elolvasni, mind pedig azért, hogy megelőzhessük a jövőbeni kommunikációs zavarokat, amelyek rossz érzéseket szülhetnek.

Tovább

Energiatakarékosság lakásfelújítással

2011. október 04.

277 | 7 (utolsó: 2011. október 20.)

Ma 4,27 millió lakás van az országban. A lakások 18,4%-a távfűtéssel ellátott. Összesen 726 ezer lakás épült iparosított technológiával: panel, alagútzsalus technológia, nagyblokkos építés stb. A (házgyári) panelből épült lakásállomány 508 ezres.

Tovább

RSS Hírcsatornáink

2011. október 03.

434 | 0

Hírcsatornáinkra feliratkozva gyorsan és tömören tájékozódhat portálunk frissüléseiről, akár mobil eszközön, akár asztali számítógépen. Szaklapunk új opcióját a Ventosus Mérnöki Iroda Kft. támogatásával tudtuk megvalósítani. Köszönjük a segítségüket!

Tovább

A hazai napkollektoros szakma jelene és jövőképe

2011. október 03.

235 | 1 (utolsó: 2011. október 07.)

Új, a hazai napkollektoros szakma képviseletét ellátni hivatott egyesület alakult meg idén szeptemberben Magyar Épületgépészek Napenergia Szövetsége, azaz MÉGNAP néven. A Szövetség legfontosabb célja, hogy rövidített nevéhez híven tevékenységével elősegítse a hazai termikus célú napenergia-hasznosítás részarányának növelését, a napkollektoros rendszerek jelenleginél lényegesen nagyobb mértékű elterjedését.

Tovább

A B típusú épületek biztonsága nem tartható fenn!

2011. szeptember 28.

251 | 4 (utolsó: 2011. október 05.)

A CEN/TC 109 Gázkazánok Európai Szabványosító Műszaki Bizottságban lengyel–magyar javaslatként tartják számon azt a tervezetet, hogy a B típusú gázkészülékek MSZ CEN/TR 1749 szabványban leírt altípusait megtartva, kiegészítésként hozzunk létre egy olyan B11CS gázkészülék-típust, amely nemcsak a kéményáramkör elzárása, de a kéményből történő visszaáramlás esetén is blokkolja a gázkészülék működését. A bizottság azt is megállapította, hogy Magyarországon az európai normáktól eltérve, túl szigorúak a homlokzati égéstermék-kivezetésre vonatkozó előírások.

Tovább

Szlovák rendszámú magyar klímaszerelők

2011. szeptember 27.

182 | 0

Szerkesztőségünket idén nyáron többen megkeresték azzal, hogy néznénk már utána annak a botránynak, hogy a július 4-étől kötelező F-gáz vizsgát Szlovákiában feleannyiért lehet letenni, mint Magyarországon. Micsoda? kérdeztük meglepetten. Szóval már nemcsak az autót vizsgáztatjuk odaát, és koptatjuk a hazai utakon, hanem a klímaszerelőink is a határ túloldalán képesíttetnek a magyar munkára? Nosza, járjunk utána.

Tovább

Egyedül nem megy

2011. szeptember 26.

195 | 0

A Mérnök Újság legutóbbi számában riport jelent meg az Épületgépészeti Tagozat elnökével, Chappon Miklóssal az elnökség eddigi munkájáról, jövőképéről, terveiről, szakmai világnézetéről. Az érdekes írást mindenképpen ajánljuk.

Tovább

Thinking Buildings – Gondolkodjunk együtt!

2011. szeptember 23.

216 | 0

Mai rohanó világunkban fontos tényező az idő. Elengedhetetlen, hogy a megfelelő információk és segédletek azonnal, lehetőség szerint egy helyen rendelkezésre álljanak - ezzel könnyítve meg munkánkat. Ebben nyújt segítséget a Grundfos új, online épületgépészeti segédlete – www.tbu.hu.

Tovább

LEGO Kreatív Építőverseny és lánc nélküli bicikli az állásbörzén

2011. szeptember 23.

234 | 0

Rövidesen kezdődik az őszi HVG Állásbörze, ahol közel 130 kiállítóval kerülhetnek személyes kapcsolatba a látogatók. A rendezvényen megjelennek a legnagyobb hazai vállalatok az Auditól a Vodafone-ig, valamint képzési és diákmunka ajánlatok, alternatív karrierlehetőségek közül is válogathatnak az érdeklődők.

Tovább

Törvény a közbeszerzésekről

2011. szeptember 21.

154 | 0

A közbeszerzések milyensége, bonyolítása, az a körüli visszaélések állandó viták forrásai mérnöki, vállalkozói körökben. Cikkünkben letölthető a törvény legfrissebb változata.

Tovább

FŐGÁZ technológiai utasítások

2011. szeptember 20.

251 | 0

Megjelentek a FŐGÁZ új technológiai utasításai, melyekhez tagozatunk tagjai is hozzátettek. A társaság a jövőben is várja véleményünket.

Tovább

Megjelent az új OTSZ

2011. szeptember 19.

313 | 4 (utolsó: 2011. szeptember 23.)

2011. szeptember 6-án (a Magyar Közlöny 103. számában) megjelent a Belügyminiszter 28/2011. (IX. 6.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról. A rendelet a kihirdetését követő 30. napon lép hatályba. Cikkünkből letölthető a tartalomjegyzék és maga a dokumentum.

Tovább

Rugalmas csőfektetési rendszer

2011. szeptember 16.

176 | 0

Magas fokú kényelem és költséghatékony szerelés, valamint kiszámítható és alacsony energiaköltségek: ezek mind okai annak, hogy a padlófűtésre esik az első választásunk. Az Uponor már a szereléskor teljesíti ezeket az igényeket az innovatív öntapadós padlófűtési és -hűtési rendszerével. Mivel a csövek bármikor újrafektethetők, az öntapadós rendszer ideális a rugalmas csőfektetéshez bármilyen alakú helyiségben.

Tovább

Tűzvédelmi szabványok

2011. szeptember 14.

229 | 0

Az alábbiakban az épületgépészek és elektrotechnikusok számára egyaránt fontos, 2011-ben eddig közzétett tűzvédelmi szabványok, módosítások listája olvasható.

Tovább

HMV-cirkulációs vezeték alkalmazása napkollektoros rendszerekben

2011. szeptember 13.

311 | 0

Az építmények komfortfokozatának növelése érdekében gyakran valósítanak meg épületen belüli használati melegvíz-cirkulációs hálózatot, és szerencsére a napkollektoros rendszerek alkalmazása is egyre gyakoribb. E két megoldás együttes alkalmazása viszont gyakran felvet olyan problémákat, melyek az épületgépész tervező, szerelő nagyobb odafigyelését igénylik.

Tovább

Szivattyúk hatásfoka az új EU szabályozás tükrében – EuP Ready?

2011. szeptember 12.

208 | 0

Az Európai Unió energia-megtakarítást előmozdítani szándékozó projektjei közül kiemelkedő a 2005-ben kiadott EuP (Energy-using Products) irányelv, amelynek elsődleges célja, hogy olyan követelményrendszert (Ecodesign) határozzon meg a legjelentősebb energiafogyasztó berendezésekre, amely garantálja a megtakarítást, és így a környezeti terhelés csökkentését. Az épületgépészeti alkalmazások területén a keringtető szivattyúkra vonatkozó szabályozás különösen fontos hatással bír.

Tovább

Tisztelt Gépészmérnök Kolléga!

2011. szeptember 08.

236 | 0

Januári megválasztása óta már több mint fél éve ténykedik a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának új elnöksége. A céljainkat megfogalmaztuk, a feladatköröket szétosztottuk az elnökség tagjai között, tehát megkezdődött felelősségteljes munkánk a szakma érdekében.

Tovább

Megújult regisztrációs és hozzászólási lehetőségek

2011. szeptember 07.

345 | 4 (utolsó: 2015. június 10.)

Befejeződött az E-GÉPÉSZ felhasználói felületének átalakítása. Többek között ezentúl mindkét portálon ugyanazt a bejelentkezést használhatjuk. A jobb oldali hasábban követhetjük a legfrissebb hozzászólásokat, a hozzászólásokkal egyetlen gombnyomással egyetérthetünk. Saját bemutatkozó felhasználói profilt tölthetünk ki.

Bővebben a változásokról

Választási reform

2011. szeptember 07.

195 | 0

A Dr. Kukai Tibor-féle ad hoc bizottságnak, mely a célból jött létre, hogy az MMK választási rendszerének modernizálására javaslatot tegyen, szeptember 30-ai határidővel le kell tennie az elnökség asztalára munkájának eredményét. Sajnos javaslatokat a tagság részéről eddig nem kaptak, pedig a Mérnök Újságban májusban és júniusban is egész oldalas felhívást tettek közzé.

Tovább

Hőszivattyús eredmények panelben

2011. szeptember 06.

280 | 6 (utolsó: 2011. szeptember 08.)

A Hun utcai felújítás sokszor, sok helyen kapott már figyelmet. Cikkünkben érdekes számadatokkal, költség- és eredményösszehasonlításokkal illusztrálva jelenik meg a beruházás hasznossága.

Tovább

Napkollektoros technikai vívmány

2011. szeptember 05.

328 | 10 (utolsó: 2011. szeptember 13.)

Szaklapunk pénzt kér partnercégeitől azért, hogy termékeikkel, továbbképzéseikkel megjelenhessenek nálunk. Ám most egy olyan fejlesztésre akadtunk, amit feltétlenül, díj nélkül megosztásra érdemesnek találtunk. Iskolapélda.

Tovább

GEO talajköri osztó-gyűjtők a Merkapt kínálatában

2011. szeptember 05.

195 | 0

A Merkapt Kft. által forgalmazott GEO talajköri osztó-gyűjtők az igényeknek megfelelően gyorsan és egyszerűen illeszthetők a geotermikus rendszerek primer körébe. A széles méretválaszték mellett kínálatunk a kézi vagy automata légtelenítővel szerelt változatra is kiterjed.

Tovább

Tervpályázat 2011

2011. augusztus 31.

201 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség a Magyar Épületgépészek Napja 2011 rendezvénysorozatához kapcsolódva idén is nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére.

Tovább

Kreditpontos továbbképzések

2011. augusztus 30.

214 | 0

A kreditpontos képzések a rendszer bevezetése óta adtak okot vitára, véleménnyilvánításra. Tavaly az MMK kisebbfajta reformot hajtott végre a területen, idén február óta pedig a tagozatnál új Továbbképzési Bizottság működik, ideje tehát áttekinteni a 2011-es eseményeket.

Tovább

Karbantartás, 2011

2011. augusztus 30.

182 | 0

Az E-GÉPÉSZ és az E-VILLAMOS portálok felhasználói regisztrációját és a cikkekhez való hozzászólásokat érintő fejlesztések miatt ezek a funkciók átmenetileg nem lesznek elérhetőek. Reméljük, a megújult rendszer elnyeri tetszésüket. A kimaradásokért előre is elnézésüket kérjük.

Tovább

Ingyenes képzés az LG Electronics Légkondicionáló Akadémiáján

2011. augusztus 29.

238 | 0

A légkondicionáló gépek beszerelése, karbantartása, időszakos vagy alkalmi szervizelése nagy szakértelmet és hozzáértést igényel, legyen szó akár ipari vagy lakossági berendezésekről. Az LG Electronics az ilyen szakemberek képzése, továbbképzése céljából nyitotta meg 2007-ben Közép-Európa első Klíma Akadémiáját, amely idén is változatos képzési programmal várja az érdeklődőket.

Tovább

Teljesíthetetlen megújulós tervek?

2011. augusztus 28.

294 | 7 (utolsó: 2011. szeptember 14.)

A fűtésre és hűtésre a Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Terve szerint 10 év múlva gyakorlatilag ugyanannyi energiát fordítunk, mint ma. A változás csak annyi, hogy abból, leginkább a földgáz rovására, 914 ktoe értékben több lesz a jellemzően biomassza alapú megújuló rész. Kicsit leegyszerűsítve, 38 millió GJ (1,1 milliárd köbméter) éves földgázfogyasztást váltunk ki biomassza-tüzeléssel. Viszont ha átállítanánk az összes gázos távfűtő rendszert, akkor is csak valamivel több, mint a felét teljesítettük a vállalásunknak.

Tovább

FŐGÁZ és tervezők

2011. augusztus 24.

206 | 3 (utolsó: 2011. augusztus 31.)

A Budapesti és Pest megyei Szakcsoport közműkörútjának újabb eredményeként a FŐGÁZ megküldte azon technológiai utasítását, ami a tervezők számára létfontosságú információkat tartalmazzák. Csanád Bálint, a Szakcsoport alelnöke szeptember elején ül le tárgyalni a FŐGÁZ-zal a javasolt módosításokról, addig küldhetik be a kollégák javaslataikat.

Tovább

Pályáztatás, műszaki ellenőrzés

2011. augusztus 23.

229 | 0

A tagozat június, a területi szakcsoportok képviselőivel kibővített elnökségi ülésén egy téma különösen sok hozzászólást generált, amelyeket összegezve kirajzolódik egy kép előttünk arról, hogyan is képzelik a tervezők a pályáztatás, műszaki ellenőrzés menetét ideális esetben.

Tovább

testo 435, a Multitalentum

2011. augusztus 22.

217 | 0

A testo 435 multitalentum megbízhatóan alkalmazható a lég- és klímatechnikai paraméterek mérésére – beltéri légállapot mérésére, valamint a légtechnikai berendezések beszabályozására. A műszerhez érzékelők széles kínálata csatlakoztatható, ami lehetővé teszi, hogy mindenkor pontos mérési eredményeket kapjunk.

Tovább

Ne mindenáron hőszivattyút

2011. augusztus 18.

655 | 58 (utolsó: 2017. március 24.)

Itt vannak a nyugat-európai statisztikai adatok a levegős hőszivattyúk térnyeréséről. Ezek a messzi távolban működő „referencia rendszerek” látszólag alátámasztják a hazai telepítések indokoltságát. Amennyiben a gazdasági-műszaki környezet közel azonos, akkor ez igaz is lehet. Az elvárt megtakarításnál az alapkérdés a „mihez képest?”

Tovább

KÖZMŰ konferencia és workshop

2011. augusztus 17.

191 | 0

A Budapesti és Pest megyei Szakcsoport közmű-egyeztető körútja során kiderült, hogy a párbeszéd a tervezők és a közművek között rengeteg haszonnal jár. Ezt folytatandó és kibővítendő szervezzük eseményünket, a tűzvédelem, csatornázás, gázművek, távfűtés és vízművek budapesti képviselőivel.

Tovább

A szénbányászat tönkretételének ideológiája

2011. augusztus 16.

282 | 2 (utolsó: 2011. augusztus 21.)

A Magyar Energetika következő számát a szén felhasználásának szenteli. Cikkírónk provokatív, nagyon is elgondolkodtató írása a magyar energiapolitikáról, támogatási rendszerről a nyomtatott változatba már nem fért bele, ezért itt közöljük.

Tovább

Építésfelügyelet

2011. augusztus 15.

216 | 0

Magyarországon a törvények megvannak, csak éppen be kéne tarttatni őket, mondta egy okos ember. A kamara, az Épületgépészeti Tagozat egyik fő célja ezért, hogy érvényt szerezzen a rendeleteknek. Ennek legfőbb módja az ellenőrzésekben és szankcionálásban való részvétel. A szabolcsi kollégák erre kiváló példát mutatnak, amikor az Építésfelügyelettel (kormányhivatal) közösen mennek ki a helyszínekre.

Tovább

Huzatmentes mennyezethűtési megoldás

2011. augusztus 12.

270 | 0

Az Uponor bemutatja a higiénikus és költséghatékony hűtési megoldást, a Comfort Panelt. Ez a mennyezethűtési rendszer huzatmentes és csendes hűtést kínál, akár egy már meglévő álmennyezeti tartószerkezetbe való beszerelés esetén is.

Tovább

Tervzsűri kicsiben, ha nagyban nem megy

2011. augusztus 10.

261 | 4 (utolsó: 2011. augusztus 11.)

Székelyhidi István, Szolnok megye Épületgépészeti Szakcsoportja elnöke érdekes dolgot vetett fel, aminek érdemes utánagondolni. Ő javasolná, hogy az oktatási intézmények próbáljanak némi kollegiális alázatot belenevelni a fiatal végzősökbe – ami jelenleg bizony hiányzik.

Tovább

A távoktatásé a jövő?

2011. augusztus 09.

151 | 0

Egyre több szervezet, köztük kamaránk is egyre jobban támogatja a távoktatásos formát tagjai képzésében. Cikkünkben vitaindító, gondolatébresztő beszélgetést olvashatnak a távoktatás melletti érvekről. Várjuk olvasóink véleményét.

Tovább

Hőszivattyús tapasztalat

2011. augusztus 08.

186 | 0

Nagyteljesítményű vízkútról üzemeltetett hőszivattyús rendszer működési tapasztalatai a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. zalaszentgróti üzemében.

Tovább

KATT flexibilis bekötőcsövek

2011. augusztus 05.

147 | 0

A MERKAPT Kft. által forgalmazott KATT nemesacél flexibilis, bordás bekötőcsövek kiválóan alkalmazhatók a fűtés- és hűtéstechnikában előforduló épületgépészeti berendezések bekötése esetén.

Tovább

Szakcsoportok, régiók

2011. augusztus 03.

213 | 0

A június 23-ai, a 19 területi szakcsoporti elnökkel kibővített Épületgépészeti tagozati elnökségi ülésen többek között döntés született arról, hogy a szakcsoportok miként tudnak folyamatos kapcsolatot tartani az elnökséggel, és hogyan nyernek állandó képviseletet ott.

Tovább

Üzembehelyezési tapasztalatok a klímaberendezéseknél

2011. augusztus 02.

232 | 0

Az üzemi paraméterek és a hűtőközeg-szivárgás környezeti hatásai (amit a TEWI-számítás mutat). A szivárgás megszüntetésének kérdései (gazdasági, környezetvédelmi, hűtős szemmel).

Tovább

A geotermikus energia szerepe a magyar energiapolitikában

2011. augusztus 01.

191 | 0

A kormányzat (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) képviselőjének értékelése a hőszivattyús technológiákról, energiastratégiáról, pályázatokról.

Tovább

Mintaértékű hőszivattyús projektek Európában

2011. július 27.

202 | 0

Az előadás alapján bemutatott két ország, Nagy-Britannia és Svédország példája ösztönző lehet a döntéshozóknak. Persze máshol se minden tökéletes a hőszivattyú szempontjából; nem csak nálunk nem igazán támogatott a levegős hőszivattyú, avagy a hőszivattyúk hűtésre való alkalmazása.

Tovább

Magyar Épületgépészek Napja 2011

2011. július 26.

196 | 0

December 2-án immáron 16. alkalommal rendezi meg a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség a Magyar Épületgépészek Napját, a szakma ünnepi rendezvényét. A korábbi évek pozitív változásainak eredményeként az egynapos esemény fő alkotóelemei újra az épületgépészeti szakkiállítás, a szakmai konferencia, a kerekasztal és a napot lezáró bál lesznek.

Tovább

CEP Passzívház Expo

2011. július 26.

187 | 0

A CEP Expo kiemelten foglalkozik az épületenergetikához kapcsolódó pályázati lehetőségekkel, és az ezek keretében igénybe vehető épületgépészeti termékekkel és szolgáltatásokkal. A rendezvény ismét meghatározó szakmai védnökök és partnerek támogatását élvezi.

Tovább

A Tagozat és a Belügyminisztérium

2011. július 25.

189 | 2 (utolsó: 2011. július 28.)

Az MMK-val párhuzamosan az Épületgépészeti Tagozat is felvette a Belügyminisztérium illetékeseivel a kapcsolatot, a közös gondolkodás, a Tagozat szaktudása felhasználásának érdekében.

Tovább

MMK Történeti Bizottság

2011. július 20.

200 | 0

MMK TB 2010-ben is a korábban megkezdett munka folytatásaként három területen fejtette ki tevékenységét: az MMK szervezeti történetének feltárása; a jeles, hajdani mérnökök emlékének ápolása, különös tekintettel kamarai munkásságukra; a tevékenységi körébe tartozó információk áramlásának elősegítése.

Tovább

Kéményes vitaindító

2011. július 19.

356 | 21 (utolsó: 2013. április 29.)

A zárt égésterű kazánok égéstermék-elvezetésének úgymond fennhatósága régóta vitatéma szakmai körökben. Egy névtelenséget kérő kolléga most a berendezésgyártók oldaláról közelítette meg az ügyet, és tesz fel kérdéseket.

Tovább

A magyar hőszivattyú-piac bemutatása

2011. július 18.

446 | 0

Érett technológiai megoldások léteznek minden kulcstechnológiára, ugyanakkor további K+F szükséges, valamint az állami szektor szerepvállalásának drasztikus növelése, illetve a meglévő pénzek jobb elosztása. Kulcskérdések az Energia Stratégiában a földhőhasznosítás érvényesülése, a kiszámítható támogatási rendszer folyamatos biztosítása a hőszivattyúnak, illetve a pályázati támogatási rendszer egyszerűsítése.

Tovább

Az Uponor újabb innovációja, az energiatakarékosság jegyében

2011. július 18.

449 | 0

Az Uponor folyamatosan új technológiákat fejleszt ki az energia-megtakarítás érdekében. Ezért 2011 tavaszától új innovatív polietilén hőszigetelést alkalmaz, ami minimálisra csökkenti a hőveszteséget, és javítja az Uponor előszigetelt távvezetéki rendszerek üzemi hatékonyságát.

Tovább

Épületgépészeti tervdokumentáció tartalmi követelményei

2011. július 13.

294 | 3 (utolsó: 2011. július 14.)

Jelenleg az épületgépészeti tervezési tevékenységnek nincs egységes, keretbe foglalható követelményrendszere. Nem jellemző a közeli és távlati energetikai koncepcionálásra vonatkozó törekvés, tisztelet a kivételnek. Ez döntően annak köszönhető, hogy erre megbízói igény sem nagyon van. A legtöbb esetben a tervezés eleve meghatározott szűk feladatra vonatkozik, alternatívák vizsgálata nélkül.

Tovább

15. Nemzetközi Passzívház Konferencia, Innsbruck

2011. július 12.

202 | 0

A passzívház a radikálisan lecsökkentett fűtési (és hűtési) energiaigény, valamint károsanyag-kibocsátás miatt a fenntartható építészet alappillérévé vált, és ez már a kommunikációban is megjelent. A passzívházak nem csupán az energiahatékonyság terén kiemelkedőek, de a környezetvédelem sem képzelhető el nélkülük, mivel a reálisan, gazdaságosan megvalósítható károsanyag-kibocsátás csökkentés legnagyobb potenciálja a meglevő épületállomány passzívház-szintű felújításában van.

Tovább

Csúcstechnológia a környezetért

2011. július 12.

152 | 0

Az LG LED és PLAZMA világítási rendszerei a fenntartható fejlődés szolgálatában. A fenntartható fejlődés egyik élharcosaként az LG Electronics az AE (Air Conditioning and Energy Solutions) üzletágán belül folyamatos kutatás-fejlesztési munkát végez, mind a meglévő technológiák hatékonyabbá tétele, mind pedig a megújuló energiahordozók felhasználása terén.

Tovább

MMK Oktatási Bizottság

2011. július 11.

189 | 0

A bizottság legfontosabb feladatait az új felsőoktatási törvény tervezetével kapcsolatos véleménygyűjtés és a vélemények alapján megfogalmazott határozati javaslatok megfogalmazása jelentette.

Tovább

Egyszerűsített gázkészülék-csere

2011. július 06.

248 | 1 (utolsó: 2011. július 06.)

A pár éve a Kéményjobbítók köreiből kiinduló FELELŐSSÉGI MÁTRIX, amelyről több alkalommal is írtunk, úgy tűnik, konkrét és nagyon fontos eredményt hoz. Lehetséges, hogy idén ősszel már egyszerűsített formában, napok alatt tető alá lehet hozni egy kazáncserét, az eddigi 2-3 hónap helyett, a jól megérdemelt feledésbe taszítva ezzel a fekete szereléseket.

Tovább

Szabványok

2011. július 05.

247 | 1 (utolsó: 2011. július 08.)

Cikkünkben két dokumentumot találhatnak olvasóink: az MMK Szabványügyi Bizottságának 2010-es jelentését, illetve Scharle Péter beszámolóját a Szabványügyi Testület közgyűléséről.

Tovább

MMK Küldöttgyűlési határozatok

2011. július 04.

216 | 0

Cikkünkben ismertetjük a legutóbbi küldöttgyűlésen született fontosabb határozatokat. (A fontosság megállapítása nem tőlünk származik, mindössze a lebonyolítással kapcsolatos határozatokat mellőztük.)

Tovább

Remer csaptelepek a Merkapt kínálatában

2011. július 04.

197 | 0

Olasz elegancia, kiváló ár-érték arány, széles stílus és termékválaszték jellemzi a MERKAPT kínálatában kapható Remer csaptelepeket és fürdőszobai kiegészítőket. Az olaszországi Remer gyár 1965 óta, folyamatos innovációkkal képviselteti magát immár a világ mintegy 130 országában, a kínálat a konzumer termékekre és az egyedi, szokatlan kivitelű csaptelepekre és kiegészítőkre egyaránt kiterjed.

Tovább

Földgázpiac 2010-ben

2011. június 29.

203 | 0

Cikkünkben megtalálható a Magyar Gázipari Egyesülés 2010. évi jelentése, amiből két gondolatot emeltünk ki: a 2010-es magyar-román és magyar-horvát összekötő vezetékek megépítésének befejezését, illetve a hazai gázfogyasztás alakulását az elmúlt években.

Tovább

Az új Épületenergetikai EU Direktíva és a kapcsolódó magyar rendelet tervezete

2011. június 28.

286 | 1 (utolsó: 2011. július 19.)

EPBD recast31/2010/EU. Légállapotra, hőtermelőre, fűtési, HMV-, légtechnikai, hűtési rendszerre, megújuló energiára vonatkozó követelmények. Kérdések a hazai szabályozással kapcsolatban.

Tovább

Az MMK szakmai tagozatok teljesítései a 2010. évi pályázati rendszerben

2011. június 27.

179 | 0

Az érdekes írás azt mutatja be, hogy az egyes tagozatok tavaly milyen címekkel nyertek a feladatalapú pályázatokon. Az összefoglaló nemcsak arra jó, hogy némi képet kapjunk az arányokról, de ötleteket is adhat.

Tovább

CEP Passzívház Expo 2011

2011. június 22.

226 | 0

Az energiahatékony építés és felújítás legrangosabb hazai rendezvényére már lehet jelentkezni!

Tovább

Napkollektor online

2011. június 22.

185 | 0

A viták feloldásának legegyszerűbb módja, ha a szemünk előtt bizonyít az adott technológia. Cikkünkben arra a helyre utaljuk olvasóinkat, ahol a Közalkalmazottak Házában telepített napkollektorok szolgáltatott paraméterei követhetők negyedóránkénti frissítéssel.

Tovább

MMK Választási rendszert modernizáló ad-hoc Bizottság

2011. június 21.

216 | 2 (utolsó: 2011. június 23.)

A Magyar Mérnöki Kamara a 2009. évi Küldöttgyűlésén előterjesztett és nagy többséggel elfogadott új Alapszabálya a tisztségviselők választásának szabályait is megváltoztatta. Az előterjesztést készítő, Dr. Hajtó Ödön alapító elnök vezette Bizottság több más országban és szervezetben folytatott eljárásrend tanulmányozását követően, kisebb módosításokkal, a legutolsó választáson alkalmazott gyakorlatot tekintette irányadónak, és azt építette be az Alapszabályba.

Tovább

A HKVSZ új vezetősége

2011. június 21.

224 | 0

Cikkünkben részletesen ismertetjük a Hűtő- és Klímatechnikai Vállalkozások Szövetségének májusi Küldöttgyűlésén történteket, illetve az összes, ott megválasztott tisztségviselőt.

Tovább

Uszodai vízforgató-szűrő rendszerek hidraulikai tervezése

2011. június 20.

240 | 0

Középpontban a rendszer lelkével, a szivattyúval, annak méretezésével, példákkal illusztrálva.

Tovább

A kezdő épületgépész mérnök és a szakma igényei

2011. június 15.

194 | 0

A MÉGSZ felmérésének eredménye, kiértékelése található cikkünkben, és ami még érdekesebb, a szakma prominens képviselőinek hozzászólásai.

Tovább

Új légtelenítési megoldás a KSB-től

2011. június 15.

218 | 0

A legtöbb termikus gyártási eljárásnál a megfelelő hőmérséklet határozza meg a végtermék minőségét és az energiamérleget. A hőközléses körfolyamatok fontos szerepet játszanak a modern üzemekben. Az EN SYT szivattyúcsalád a szabadalmaztatott VenJet légtelenítő rendszerrel a forró közegek szállításánál növeli a biztonságot.

Tovább

Az Uponor szerelést könnyítő és megbízhatóságot növelő új fejlesztései

2011. június 14.

154 | 0

Az Uponor tudja, hogyan lehet a szerelők munkáját megkönnyíteni, és megelőzni a hibákat az építkezéseken. Színkódolás, nyomáspróbabiztos funkció most már a 40-50 mm átmérőjű présidomok esetében is – ezekre van szükségük azoknak a szerelőknek, akik a megbízható, hibamentes és tartós többrétegű csővezetékrendszer kiépítése mellé teszik le a voksukat.

Tovább

MMK Közbeszerzési és versenyszabályozási Bizottság

2011. június 13.

158 | 0

Prioritásként négy fontos kérdéskört vázolt a Bizottság: eljárások egyszerűsítése, értékelési szempont, értékhatárok és fizetési feltételek.

Tovább

Új kéményseprő törvényjavaslat

2011. június 10.

241 | 7 (utolsó: 2011. június 22.)

2011. 05. 25-én a Parlamentben törvényjavaslatot nyújtottak be a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről. Érdemes beleolvasgatni.

Tovább

Az áramlástani szimuláció alkalmazási lehetőségei az uszodatechnikában

2011. június 08.

186 | 0

A szimuláció az épületgépészeti tervezés egyre inkább használatos eszköze lesz. Hasznossága nyilvánvaló, mert túl azon, hogy az optimális megoldást találjuk meg a segítségével, még jelentős költségmegtakarítást is elérhetünk, hiszen a pontos paraméterek az éppen szükséges berendezésméretek beépítését teszik lehetővé, így nincs szükség túlméretezésre.

Tovább

MMK Érdekérvényesítő Bizottság

2011. június 07.

169 | 0

A Bizottság beszámolója az MMK Elnökség által jóváhagyott 2010. évi munkaterv teljesítéséről. Néhány igen érdekes konkrét ügyet is ismertet az anyag, amelyek jó példák lehetnek a jövőre nézve.

Tovább

Tűzgátló és füstgátló csappantyúk

2011. június 06.

215 | 0

Tűzvédelmi témában kollégánk érdekes kérdéseket fogalmazott meg a Katasztrófavédelem felé, ahonnan tanulságos és eddig ilyen részletességgel meg nem fogalmazott válaszokat kapott.

Tovább

Variációk egy témára a Hansától a Merkapt kínálatában

2011. június 06.

215 | 0

Hansavarox falba süllyesztett kád- és zuhanyszerelvény-rendszer és Hansatempra Style termosztát.

Tovább

Látogatás a Katasztrófavédelemnél

2011. június 01.

207 | 0

A Budapesti és Pest megyei Szakcsoport, folytatva a közművekkel való tárgyalássorozatot, ezúttal Csuba Bendegúz tűzoltó ezredesnél járt. A találkozó igen konstruktív volt, és rengeteg dolgot tudtunk meg arról, hogyan érdemes intézni ügyeinket a tűzvédelmi szakhatósággal.

Tovább

Ne törekedjünk passzívházra

2011. május 31.

306 | 9 (utolsó: 2011. június 13.)

Két mondatot idézünk a Kazinczy Gyöngyvér építésszel folytatott beszélgetésünkből: Kevés kivételtől eltekintve a mai magyar építészetre a hatásvadász dobozépítészet a jellemző, amelyet többnyire némi zöld maszlag alá rejtve haladó, trendi öko-építészetnek adnak el. A mai építészet a látványtervek bemutatása után kifullad.
Érdemes beleolvasni.

Tovább

MÉDI traffipax

2011. május 31.

203 | 0

Az MMK május 28-ai Küldöttgyűlésén felmerült néhány érdekes probléma, amelyeknek próbáltunk utánajárni. Elsőként mindjárt a MÉDI gyakorlati hasznát feszegető hozzászólóval, Bózvári Józseffel, a Nógrád megyei Kamara elnökével beszélgettünk.

Tovább

Az épületgépészeti szakképzés jelene és jövője II.

2011. május 30.

194 | 0

Az első rész végén lehetett olvasni a következőt: A szakképzés megváltoztatása lehetővé tette, hogy a szakmai szervezetek, oktatók, és a teljes épületgépész szakma folyamatos tiltakozásának köszönhetően végre kis engedményt adtak, s a gépész szakmacsoporton belül önálló épületgépész szakmai csoportot alakíthattunk. Ennek következtében teljes egészében épületgépészeti modulokat alakíthattunk ki.

Tovább

Az épületgépészeti szakképzés jelene és jövője I.

2011. május 25.

146 | 0

A mai felosztásban modulrendszerben történik a képzés, amit azért fejlesztettek ki, hogy a kezdeti tanulás után átjárhatóak lehessenek a szakmák. Sajnos nem volt szerencsés számunkra az a döntés, hogy országosan összehozták a szakmákat 15 szakmacsoportba. Velünk, épületgépészekkel kissé mostohán bántak, mert a gépész szakmacsoportba soroltak bennünket az épületgépész megnevezés miatt.

Tovább

MMK Továbbképzési Bizottság

2011. május 24.

246 | 0

Folytatjuk a kamara tevékenységét bemutató sorozatunkat a május 28-ai Küldöttgyűlésre készített anyagok alapján. Jelen cikkünkben a Továbbképzési Bizottság mutatja be tevékenységét.

Tovább

Energia-megtakarítás? A csapból is ez folyik…

2011. május 23.

196 | 0

A Grundfos COMFORT szivattyú AUTOADAPT funkciója néhány hét alatt napi bontásban rögzíti a fogyasztók vízfelhasználási szokásait, azaz mikor, mennyi ideig, milyen hőmérsékletű meleg vizet használnak. A továbbiakban pedig ennek megfelelően működik a szivattyú, azaz csak akkor, amikor tényleges fogyasztás történik.

Tovább

Alternatív Energiák Szakosztály a HKVSZ-ben

2011. május 23.

165 | 0

A HKVSZ közgyűlésén nem csak új vezetőséget választottak, de megalakították a szövetség végtagjainak számító szakosztályokat is, mintegy decentralizálva a szakmai munkát. Az alábbiakban Varga Csaba, a megújulósok új vezetője számol be céljairól, terveiről.

Tovább

Az MMK Elnökségének beszámolója

2011. május 18.

187 | 0

A közelgő Küldöttgyűlés előtt az MMK Elnöksége számot vetett eddigi majd' egy évének eredményeivel, törekvéseivel.

Tovább

Beltéri uszodai légkezelés 1.

2011. május 17.

212 | 0

Ködtelenítés? Nem! Párátlanítás! Köd: telített, esetenként túltelített levegő, ahol a lebegő vízcseppek miatt már látótávolság korlátozódás lép fel. Ha uszodában idáig jutunk, akkor már régen rossz! (Hacsak nem gőzkabinról beszélünk.) Ezért a helyes kifejezés párátlanítás vagy levegőszárítás.

Tovább

Napkollektoros rendszer energetikai alapú szabályozása

2011. május 16.

213 | 0

A napenergia mind jobb kihasználásának egyik lehetősége a napkollektoros rendszerek szabályozásának hatékonyságnövelése. Ebben a munkában sor kerül egy energetikai alapú szabályozás és a gyakorlatban általánosan alkalmazott, rögzített ki- és bekapcsolási hőmérsékletkülönbségekkel dolgozó, hagyományos szabályozás hatékonyságának összehasonlítására, egy napkollektoros rendszerekre kidolgozott TRNSYS modell szimulációs eredményei és a gödöllői Szent István Egyetem egy napkollektoros rendszerének mérési adatai alapján.

Tovább

Az LG Electronics légkondicionáló berendezések szervize

2011. május 13.

177 | 0

Az LG felismerte, hogy a legfejlettebb technológia és termékek mellett is szükség van a vásárlók igényeinek hosszú távú kielégítésére, nem csak a megnyerésükre. Ez egy megbízható, követhető és számonkérhető rendszerrel oldható meg.

Tovább

Uszodák tervezési és kivitelezési biztonsági követelményei

2011. május 11.

252 | 0

valamint az úszómedence berendezések általános biztonsági követelményei. Cikkünkben a jogszabályi, szabvány- és műszaki környezetét mutatjuk be a témának.

Tovább

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a BPMK

2011. május 11.

205 | 1 (utolsó: 2011. május 11.)

Május 6-án, a fővárosi Lurdy Ház konferenciaközpontjában tartotta tisztújító küldöttgyűlését a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara. alelnökként újra megbízást kapott épületgépész, Kajtár László személyében.

Tovább

A választási ad hoc bizottság felhívása

2011. május 10.

212 | 0

Az utóbbi idők kamarai választásai felhívták a figyelmet arra, hogy az MMK-ban nem egységesek a választási szabályok, ezek némelyikét több kritika érte. Most az MMK kezdeményezi egy új rendszer megalkotását.

Tovább

MMK pénzügyek

2011. május 09.

283 | 0

Elkészült az MMK szokásos évi pénzügyi jelentése, amelyben táblázatos formában megtalálhatók a fő számok kiadási és bevételi oldalon.

Tovább

Természeti erőforrások hazánkban és a világban energetikai szempontból

2011. május 04.

148 | 0

Nem igaz az az állítás, hogy Magyarországon nincsenek, vagy nem jelentősek a nyersanyagkészletek, illetve hamis, hogy a bányászat és a környezetvédelem ellentéte kibékíthetetlen. Óriási készletek vannak kihasználatlanul, melyeket több szempontból is érdemes kiaknázni.

Tovább

Épületenergetikai szabályozás korszerűsítése

2011. május 03.

215 | 2 (utolsó: 2011. május 12.)

A 31/2010/EU épületenergetikai direktívának megfelelően a 7/2006 TNM rendelet átdolgozásra kerül. Cikkünkben a primer átalakítási tényezők szempontjait elemezzük, a kamara álláspontja szerint.

Tovább

Wellness létesítmények tervezése, a wellness koncepció kialakítása, kivitelezési tanulságok

2011. május 02.

193 | 0

Cikkünkben a wellness létesítmények komplex tervezési, kivitelezési koncepciójáról olvashatnak, melynek nagyon fontos részeleme az épületgépészet.

Tovább

Környezet- és pénztárcabarát fűtési megoldások a gyakorlatban

2011. május 02.

178 | 0

A Merkapt Kft. csepeli szaküzlete éves szinten mintegy 30%-os megtakarítást ért el pelletfűtéssel a vezetékes gázfűtéssel szemben, ami azt jelenti, hogy a 80 m2-es üzlethelyiség fűtése 18-22˚C-os átlaghőmérséklettel mindössze 914 Ft-ba került naponta. Hozzátennénk, hogy a körülmények nem egy frissen felújított helyiség viszonyairól szólnak.

Tovább

A BPMK Épületgépészeti Szakcsoport állásfoglalása

2011. április 28.

229 | 1 (utolsó: 2011. április 28.)

A 2011. 04. 08-án Kassai Ferencnek, a BPMK elnökének írt levelünkkel és az annak alapját képező Polgár László, Pohl Ákos, Dr. Dezső György és Zöhls András által az illetékes minisztériumnak címzett levelével kapcsolatban tovább tájékozódtunk, melynek – így utólag úgy látjuk – meg kellett volna előznie levelünk kiadását, mivel véleményünk megfogalmazásakor nagyon egyoldalú információkra támaszkodtunk.

Tovább

Tárgyalás a FŐTÁV-val

2011. április 27.

213 | 0

Az MMK Épületgépészeti Tagozatának Budapesti és Pest megyei Szakcsoportja folytatta az egyeztetéseket a fővárosi közüzemi szolgáltatókkal.

Tovább

Szakmai konferenciák és látogatói programok a RENEXPO-n

2011. április 27.

170 | 0

Magyarország legnagyobb energetikai kiállítása immár ötödik alkalommal várja a megújuló energiák és az energiahatékonyság iránt érdeklődőket.

Tovább

Kellenek a szabványok?

2011. április 26.

249 | 2 (utolsó: 2011. április 27.)

A szabványok hozzáférhetősége akut problémája a kamarának. Természetesen minden kamarai tag örömmel venné, ha ingyen, azaz az átlagosan 30.000 Ft-os éves tagdíj fejében hozzájuk juthatna, de van-e igény rájuk, ha ez pluszköltséggel jár?

Tovább

Az ipar és az oktatás kapcsolata

2011. április 25.

221 | 0

Milyen szerepe van, lehet ma az épületgépész cégeknek a szakmai (felsőfokú) képzésben? És mit adhat cserébe az egyetem? Ezekről kérdeztük Dr. Szekeres Józsefet, a Rosenberg Hungária ügyvezetőjét.

Tovább

Versati

2011. április 22.

207 | 1 (utolsó: 2011. május 19.)

Energiatakarékos megoldás az ATC-től családi házak, lakóépületek fűtésére, hűtésére és melegvíz-ellátására. A Versati egy olyan magas műszaki fejlettségű DC inverteres, multi funkciós levegő-víz hőszivattyú technológia, amely a levegő hőjét kinyerve fűti a lakást.

Tovább

Kérdések és válaszok 3.

2011. április 20.

255 | 6 (utolsó: 2011. április 22.)

Szerkesztőségünkhöz folyamatosan érkeznek a kérdések, felvetések. Régi adósságunkat próbáljuk törleszteni, amikor most néhányat megpróbálunk megválaszolni közülük. Most Csanád Bálint, a Budapesti és Pest megyei Szakcsoport alelnöke reagál OTSZ, légellátás témákra.

Tovább

A jövő tisztítási megoldása már létezik!

2011. április 20.

207 | 0

A Dehon Group kutatás-fejlesztés részlege az elvárásokra válaszként olyan új Frionett formulát alkotott, mely biztosítja a hőcserélőben az optimális hőátadást és teljesítményt. Csupán három termékkel, a Frionett Powerrel, a Frionett Activval és a Frionett Contacttal az összes felmerülő tisztítási, zsírtalanítási, fertőtlenítési, megelőzési és szagtalanítási igény kielégíthető, legyen szó légkondicionálásról, kereskedelmi vagy ipari hűtésről, kórházakról vagy üzemi konyhákról.

Tovább

Budapestiek az új választásért

2011. április 19.

212 | 0

A BPMK közelgő tisztújításával kapcsolatban sok vitatható ügy merült fel az elmúlt hónapokban. Erre reagálva küldött levelet tagozatunk Budapesti és Pest megyei Szakcsoportjának elnöksége Kassai Ferenc BPMK elnöknek, aki nem méltatta válaszra őket. Ekkor fordultak szerkesztőségünkhöz a fővárosi kollégák. A továbbiakban a Kassai úrhoz küldött levelüket olvashatják, kommentálhatják.

Tovább

Épületenergetika 4. Lég- és hűtéstechnika

2011. április 18.

247 | 2 (utolsó: 2011. április 22.)

A 31/2010/EU épületenergetikai direktívának megfelelően a 7/2006 TNM rendelet átdolgozásra kerül. Az épületgépészeti rendszerrel szemben támasztott követelmények közül most a lég- és hűtéstechnikai rendszerekéi következnek, illetve a megújuló energiákról is szót ejtünk.

Tovább

Gondolkozzunk „RENDSZERBEN”!

2011. április 18.

313 | 0

Lakóterek ellenőrzött szellőztetése hővisszanyeréssel megvalósítása esetén mi jelenthet valós versenyelőnyt, úgy, hogy a műszaki elvárásoknak maradéktalanul megfeleljünk, és az értékarányokat is megtartsuk? A válasz egyszerű - komplett rendszer. Egy olyan komplett rendszer, ami tervezhető, a költségek pontosan kalkulálhatók, és az élőerős munka is pontosan tervezhető.

Tovább

Épületgépészet: szakma vagy tudomány?

2011. április 15.

217 | 0

Április elsején Gödöllőn érdekes munkaértekezletet, kerekasztal-beszélgetést rendeztek az épületgépészet tudományos hátteréről. A fő kérdés ez volt: tudomány-e az épületgépészet, vagy miként lehetne az, avagy pusztán csak egy szakma? Van-e kiút a lefelé tartó tudományos spirálból?

Tovább

Elkészült "Az épületgépészeti közép és felsőoktatási rendszer továbbfejlesztése" című tanulmány

2011. április 13.

181 | 0

Az MMK belső pályázatán az Épületgépészeti Tagozat pályázata lehetőséget kapott a címbéli téma kidolgozására. A munkában az MMK, a MÉgKSZ és a MÉGSZ szakértői vettek részt. A főmunkabizottságban zajlott a felsőoktatással kapcsolatos vizsgálódás, az almunkabizottságban pedig a szakképzés megújításának meghatározása.

Tovább

Hungarotherm: enyhén túlfűtve

2011. április 12.

291 | 2 (utolsó: 2011. április 13.)

Alapvetően jól sikerült kiállításon vagyunk túl. Nagy reklám, megfelelő látogatottság és belső komfort jellemezte a rendezvényt. Néhány igazi újdonságot is láthatott a szakma, és szokás szerint az egymással való találkozás alapcélja is teljesült. Persze azért akadtak negatívumok is.

Tovább

Kérdések és válaszok

2011. április 12.

277 | 1 (utolsó: 2011. április 12.)

Szerkesztőségünkhöz folyamatosan érkeznek a kérdések, felvetések. Régi adósságunkat próbáljuk törleszteni, amikor most néhányat megpróbálunk megválaszolni közülük. Másodikként Pavlics György, a Budapesti és Pest megyei Szakcsoport elnöke reagál OTSZ, légellátás témákra.

Tovább

Épületenergetika 3. Hőtermelők

2011. április 11.

233 | 1 (utolsó: 2011. április 28.)

A 31/2010/EU épületenergetikai direktívának megfelelően a 7/2006 TNM rendelet átdolgozásra kerül. Az épületgépészeti rendszerrel szemben támasztott követelmények közül most a hőtermelőre, a fűtési és a HMV-rendszerre vonatkozó követelmények következnek.

Tovább

Grundfos BLUEFLUX®

2011. április 11.

204 | 0

Megfelelő motor nélkül még a legjobb szivattyú sem képes energiatakarékosan működni. Ez azonban fordítva is igaz: a leghatékonyabb motorral hajtott, ám nem kellő gonddal kialakított szivattyú is pazarolja az energiát. Ezt felismerve a Grundfos folyamatosan arra törekszik, hogy egyre optimálisabb tervezési és üzemeltetési megoldásokat találjon: nem csak önmagában a hajtás és a szivattyú hatékonyságának fokozása révén, hanem ezek együttes működésének összehangolásával is.

Tovább

Kérdések és válaszok

2011. április 06.

246 | 2 (utolsó: 2011. április 07.)

Szerkesztőségünkhöz folyamatosan érkeznek a kérdések, felvetések. Régi adósságunkat próbáljuk törleszteni, amikor most néhányat megpróbálunk megválaszolni közülük. Elsőként Bokor András, a Budapesti és Pest megyei Szakcsoport alelnöke reagál fűtéstervezés, légellátás témákra.

Tovább

Egyeztetés a Vízművekkel

2011. április 05.

257 | 1 (utolsó: 2011. április 06.)

A Budapesti és Pest megyei Szakcsoport alelnöke, Csanád Bálint egyeztetést folytatott a Fővárosi Vízművek illetékeseivel a tervezők és a Vízművek közötti kapcsolat zökkenőmentesebbé tételére. A konstruktív találkozó előremozdította az ügyet, várjuk az észrevételeket és a javaslatokat.

Tovább

Épületenergetika 2.

2011. április 04.

269 | 2 (utolsó: 2011. április 13.)

A 31/2010/EU épületenergetikai direktívának megfelelően a 7/2006 TNM rendelet átdolgozásra kerül. Az épületgépészeti rendszerrel szemben támasztott követelmények közül most a légállapotra vonatkozó követelményekről ejtünk szót.

Tovább

OTSZ

2011. április 04.

265 | 2 (utolsó: 2011. április 13.)

Nyilvánossá vált az új OTSZ tervezete, ami PDF formátumban letölthető. Mind villamos, mind épületgépész szempontból érdekes olvasmány

Tovább

Supernova, az új napkollektor-rendszer

2011. április 01.

220 | 0

A Supernova napkollektor-rendszer európai gyártók minőségi termékeiből összeállított komplett csomag, mely elemenként vagy szettben is megvásárolható, így különböző méretű és összeállítású rendszerek is felépíthetők belőle a családi házas felhasználástól az ipari méretekig. Képzett beüzemelő és szervizhálózat mellett hozzáértő mérnöki háttér nyújt segítséget szakmai kérdésekben, és mindez megdöbbentően kedvező áron.

Tovább

Épületenergetika 1.

2011. március 30.

241 | 4 (utolsó: 2011. április 01.)

A 31/2010/EU épületenergetikai direktívának megfelelően a 7/2006 TNM rendelet átdolgozásra kerül. Cikkünkben az épületgépészeti szempontokat elemezzük.

Tovább

Foglalja le az utolsó standhelyek egyikét a RENEXPO kiállításon!

2011. március 30.

204 | 0

A RENEXPO Central Europe a megújuló energia és energiahatékonyság területének vezető szakmai rendezvényévé nőtte ki magát az elmúlt öt évben. A rendezvény az innovatív termékek és technológiák bemutatkozási lehetőségét kínálja egy magas színvonalú kiállítás és több szakmai konferencia keretében a piaci szereplők, gyártók, tervezők, kutatók és szolgáltatók számára.

Tovább

Kötött távhőár

2011. március 29.

257 | 1 (utolsó: 2011. április 04.)

Elég nagy a bizonytalanság távhőfronton, és a kormány döntése, hogy hatósági áras lesz a szolgáltatás, nem igazán rendezi a helyzetet, mármint a szolgáltatók szempontjából. Cikkünkben a távhőszolgáltatók szempontjairól olvashatnak.

Tovább

Születőben a munkaterv

2011. március 28.

243 | 0

A Tagozat új elnöksége megkezdte munkáját, mégpedig a feladatok kiosztásával. Az új munkarendben a személyi felelősség dominál, ami annyit tesz, hogy az egyes témafelelősök szabják meg a munkamódszerüket, időbeosztásukat, választják meg a csapatukat, szabad kezet kapva, és övék a felelősség is.

Tovább

Tervellenőrzés

2011. március 23.

253 | 1 (utolsó: 2011. március 23.)

Az MMK Kovács István vezetésével a tartószerkezetiek, az épületgépészek és az elektromosok közös tervellenőrzési szabályzatán dolgozik. Az első, általános rész után a három szakág szakmaspecifikus részei következnek.

Tovább

LG MULTI V III.

2011. március 23.

197 | 0

Az LG Electronics fejlesztések iránti elkötelezettségének eredményeként 2011-től a magyarországi piacon is elérhető az LG MULTI V Plus III., mely a termékkínálatot tekintve a MULTI V PLUS II. szériát váltja fel. A II-es szériában már megismert és megszeretett tulajdonságokat itt továbbfejlesztve kapjuk vissza, kiegészítve számos új kényelmi opcióval. A PLUS III. termékcsaládhoz számtalan bejegyzett szabadalom kapcsolódik, mint pl. a HiPOR olaj-visszavezetés vagy a folyamatos fűtés (leolvasztási ciklus alatt is).

Tovább

A CO2 nem a RÉMKIRÁLY

2011. március 22.

277 | 1 (utolsó: 2011. április 13.)

Az utóbbi években elsősorban jelentős tudományos szervezetekben, de a nemzetközi tárgyalásokon is megrendült az a korábbi határozott kiállás, amely szerint a légköri szén-dioxid-koncentráció növekedése alapvetően felelős a földi klíma globális változásáért.

Tovább

Szolgáltató kontra üzemeltető

2011. március 21.

202 | 0

Aki pozícióban van, annak mindig könnyebb. Ezt példázza alábbi esetünk, amely egy társasház és egy távhőszolgáltató vitáját írja le.

Tovább

Újra dolgoznak a GMBSZ-en

2011. március 16.

173 | 0

A Gázipari Műszaki Szakbizottság megkezdte a Gázipari Műszaki-biztonsági Szabályzat (GMBSZ) évente esedékes karbantartását, azaz a jelenleg hatályos GMBSZ 2. módosítása óta eltelt időszak alatt szerzett tapasztalatok, észrevételek összegyűjtését és kiértékelését.

Tovább

Változás a keményforraszok szabványában

2011. március 15.

205 | 0

A szabványokban változás történt a közelmúltban, mégpedig az MSZ EN 1044 Keményforrasztás, keményforraszok szabvány visszavonásra került, helyébe az MSZ EN ISO 17672:2010 Keményforrasztás. Keményforraszok lépett.

Tovább

Idén kétszer annyi továbbképzésre kell elmenni

2011. március 14.

259 | 3 (utolsó: 2011. március 17.)

A Kamara Továbbképzési Bizottsága által tavaly év végén és idén elbírált szabadon választható kreditpontos képzéseket ez idáig jóval kevesebb pontra értékelte, mint tavaly. A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ezen túl durván kétszer annyi képzésre kell elmenni ugyanannyi pontért.

Tovább

Online Szabványkönyvtár

2011. március 09.

244 | 1 (utolsó: 2011. március 10.)

A magyar nemzeti szabványok gyors és teljes körű elérhetősége érdekében a Magyar Szabványügyi Testület többéves előkészítő munkával, információs rendszerének fejlesztésével létrehozta és 2011. március 1-jétől működteti a magyar nemzeti szabványok Online Szabványkönyvtárát. A modernizáció üdvözlendő, bár a szabványokhoz jutás elve nem, csak a módja változott.

Tovább

A megújuló energiák hatékony hasznosítása

2011. március 08.

229 | 1 (utolsó: 2011. április 02.)

Ezzel a címmel tartott az Energetikai Szakkollégium szervezésében előadást a közelmúltban Dr. Büki Gergely, mely előadás alapjául a Magyar Tudományos Akadémia Energiastratégiai Munkabizottsága által készített Megújuló energiák hasznosítása című tanulmány szolgált.

Tovább

Grohe: falba épített design és funkcionalitás

2011. március 07.

215 | 1 (utolsó: 2013. március 03.)

A Grohe Uniset tartály falba vagy akár a fürdőszobabútorba is beszerelhető. Zajcsillapító EPS modullal rendelkezik, mely csendes működést eredményez. Funkcionalitás szempontjából bármilyen variáció lehetséges.

Tovább

Szigorú büntetések

2011. március 07.

241 | 0

250 000 eurós büntetés vagy börtön fenyegeti azokat Németországban, akik a HOAI (Honorarordnung für Architekten und Ingenieure) által meghatározott legkisebb tétel alatti árat ajánlanak.

Tovább

Koordinációs Tisztújítás

2011. március 03.

225 | 0

A MÉgKSZ-nél is tisztújításra került sor, bár a folyamatosság tisztán látszik. A március 2-ai közgyűlésen az eddigi 7 helyett 9 tagú elnökséget választott a tagság, akik maguk közül Matuz Gézának szavaztak további bizalmat.

Tovább

Választási optimalizálás

2011. március 02.

285 | 1 (utolsó: 2011. március 07.)

Az MMK elnöksége a hozzá beérkezett vélemények alapján úgy döntött, hogy különös tekintettel a közelgő BPMK tisztújításra, úgymond átvilágítja a kamarai választási rendszert. A rendszerrel a főtitkár szerint jogi probléma nincs, de az elnökség nagyon helyesen úgy véli, hogy ha panaszok érkeznek, azoknak utána kell nézni. Az adhoc bizottság várja a kollégák véleményét, akár e helyen is.

Tovább

RENEXPO® az EU elnökség jegyében

2011. március 02.

198 | 0

2011 első félévében az EU elnökség hatására Európa figyelme Magyarországra összpontosul, és az ország a régió találkozópontjává válik. Ebben az időszakban fogadják el várhatóan az Unió középtávú energiastratégiáját, melynek köszönhetően a megújuló energiák még nagyobb szerepet kapnak. Ezenkívül ismét útjára indult az Új Széchenyi Terv, amely remélhetőleg elősegíti a zöldgazdaság fejlődését.

Tovább

Megkérdezték a szakmát

2011. március 02.

188 | 0

A MÉGSZ aktivitása töretlen az épületgépész társadalom szondázása iránt. Az eredmények megszülettek legutóbbi felmérésükről, amelyben azt a kérdést tették fel, hogy Mit vár a szakma az épületgépész mérnököktől?

Tovább

Újra jól vizsgázott a Pollack

2011. március 01.

228 | 0

A három nagy egyetemi kiállítás és konferencia közül az évet mindig a pécsi nyitja. A Pollackon a fejlődés folyamatos; a kis, szűk egyetemi folyosókon és tantermekben való indulás óta ma már az Expo Centerben, kiváló infrastruktúrával, szinte önműködő szervezéssel hoznak össze Baranyában nagy látogatottságú eseményeket.

Tovább

Bács-Kiskun megyei tisztújítás

2011. február 28.

253 | 0

Még tavaly év végén került sort a Bács-Kiskun megyei tisztújításra, most az esemény jegyzőkönyvét adjuk közre, sok sikert kívánva az új testületnek munkájához.

Tovább

Antimikrobiális réz

2011. február 28.

259 | 0

Most, hogy az influenza kezd kitörni és terjedni, a fertőző megbetegedések megállítása növekvő gondot okoz az oktatási intézményekben. Egy tokiói óvoda elsőként alkalmazza az antimikrobiális rezet a fertőzések megelőzésében.

Tovább

Az égéstermék-elvezető berendezések nemzeti szabványának szükségessége

2011. február 23.

255 | 2 (utolsó: 2011. február 26.)

Cikkünkben kiváló, vázlatos összefoglalás olvasható (előadásanyag alapján) az új kéményseprő-szabványról, illetv e annak előzményeként az eddigi nemzetközi és hazai szabályozásról.

Tovább

Rangos díjat kapott az LG levegő-víz hőszivattyúja

2011. február 23.

240 | 0

Az LG megkapta a fűtéstechnikai kategória legjobbjának járó díjat az AHR expo innovációs díjkiosztón.

Tovább

Az Év Oktatója 2010-ben

2011. február 22.

216 | 0

Halász Györgyné Dr. egyetemi docens 2010 augusztusától oktató a Gépészmérnöki Kar, Környezetipari Rendszerek Intézet Épületgépészeti- Létesítmény- és Környezettechnika tanszéken. Gödöllőn oktatóként új, de már gazdag szakmai és oktatói múlt áll mögötte, ennek egyik elismerése az Év Épületgépész Oktatója cím, amelyet 2010 decemberében kapott, amihez ezúton gratulálunk.

Tovább

Területi szakcsoportok 2010-ben

2011. február 21.

145 | 0

Cikkünkben a szakcsoportok által a Tisztújító Közgyűlésre beküldött anyagokból szemezgetünk. Az előttünk kirajzolódó kép vegyes: vannak jól működő, illetve egyáltalán nem funkcionáló csoportok, és a két véglet között nagy a szórás.

Tovább

Még mindig fordulatra vár az épületgépész szakma…

2011. február 16.

191 | 0

A MÉGSZ múlt pénteki konferenciáján érdekes előadásokat hallhattunk, de a problémákat megoldani nem sikerült. Ez persze akkor és ott nem is volt elvárható. Nekünk azért van két ötletünk a kibontakozásra: megfelelő pozicionálás és nyilvánosság.

Tovább

A belügyminiszter nemet mondott a pluszköltségre

2011. február 16.

306 | 1 (utolsó: 2011. február 16.)

Talán még emlékeznek olvasóink a 25/2010. (IX. 15.) MMK Elnökségi határozatra, amely 20.000 Ft pluszköltséget rótt minden egyes kamarai tagra. Ezt kifogásolta meg Zöhls András kollégánk. Szőllőssy Gábor főtitkár válaszában elutasította a kifogást, az elnökség pedig újabb határozatában helyben hagyta a rendelkezést. Zöhls András ekkor a belügyminiszterhez fordult, aki neki adott igazat.

Tovább

Minősítő Bizottság

2011. február 15.

200 | 0

Cikkünkben a tagozati Minősítő Bizottság tevékenységét mutatjuk be az elmúlt választási időszakban, továbbá górcső alá vesszük a területi szakcsoportok ez irányú tevékenységét.

Tovább

Épületgépészeti Mesteriskola

2011. február 14.

215 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Mesteriskolája 2000 tavaszán indult. Kezdeményezője Dr. Homonnay Györgyné volt. Célja a tervezői munkakörben dolgozó fiatal épületgépész mérnökök posztgraduális továbbképzése volt, kifejezetten a tervezői ismeretekre koncentrálva. Mintául az építészek és statikusok nagy hagyománnyal rendelkező mesteriskolái szolgáltak.

Tovább

Tres infrás csaptelepek, vizeldeöblítők

2011. február 14.

193 | 0

Az utóbbi évek beruházásainál a vizes helyiségek berendezéseivel szemben támasztott víztakarékossági követelmények mellett előtérbe kerültek az esztétikai és főleg közintézményekben (iskolák, óvodák, bevásárló központok) a vandálbiztonsági szempontok.

Tovább

Indul a 2011-es európai Réz az építészetben pályázat

2011. február 14.

218 | 0

Elindult, és várjuk a pályamunkákat a 2011. évi, 15. Európai „Réz az Építészetben” pályázatra, mely lehetőséget biztosít a rézzel és annak ötvözeteivel tervező építészek számára, hogy alkotásaikat a nemzetközi közönség előtt is megméressék, illetve bemutassák, a szervezők által a pályázati anyagoknak biztosított kiterjedt sajtókampány révén.

Tovább

Érdekességek

2011. február 09.

370 | 1 (utolsó: 2011. szeptember 19.)

Cikkünkben érdekes képeket láthatnak a Pipeline Kft. jóvoltából. Ajánljuk az Épületgépészeti Múzeum figyelmébe is!

Tovább

Elnökségi beszámoló

2011. február 09.

232 | 0

Cikkünkben a 2006-ban megválasztott, Denk András által elnökölt tagozati vezetőség négyéves tevékenységének jelentését, summázatát olvashatják.

Tovább

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának alakulása az Európai Unióban

2011. február 08.

163 | 0

Az üvegházhatású gázok, és ezen belül szén-dioxid-kibocsátás alakulásának, a globális trendeknek az elemzésekor megállapítást nyert, az, hogy az 1990 és 2008 közötti időszakban a világ összes CO2-kibocsátása 8167,5 Mt-val növekedett, azaz az 1990. évi 22010,5 Mt értékről 30178,0 Mt értékre változott 19 év alatt. Ugyanebben az időszakban a bővítés előtti Európai Unió (EU-15) tagországai összességében 16,4 Mt kibocsátás-csökkenést tudtak elérni.

Tovább

CadWatt

2011. február 07.

308 | 3 (utolsó: 2011. február 10.)

Megjelent a CadWatt épületgépész tervező program, mely kapcsolatot teremt a WinWatt és az AutoCad programmal.

Tovább

TFH+E

2011. február 07.

163 | 0

Tetők, Falak, Homlokzatok + Épületenergetika szakkiállítás és konferencia: február 16-18., SYMA Rendezvényközpont. A MÉK és az MMK által akkreditált rendezvényen való részvételért naponta és konferenciánként 2-5 kreditpont írható jóvá.

Tovább

Energiahordozók

2011. február 02.

178 | 0

A dr. Stróbl Alajos által összegyűjtött érdekes statisztikákból most az energiahordozó-készleteket vesszük górcső alá.

Tovább

A világ első antimikrobiális réz légkondicionálója

2011. január 31.

123 | 0

A Chigo, kínai légkondicionáló óriáscég és a Nemzetközi Rézintézet (International Copper Association) Pekingben bemutatta a világ első antimikrobiális réz légkondicionálóját. Ez az úttörő termék egy új területen hasznosítja a réz antimikrobiális tulajdonságait. Mindezek mellett energiatakarékos működése is rekordokat dönt.

Tovább

Választási mellékzöngék

2011. január 31.

207 | 11 (utolsó: 2011. február 06.)

Az egyébként jó hangulatú Tisztújító Küldöttgyűlés egyetlen vegyes érzelmeket keltő momentuma a MÉGSZ elnökének élesnek minősíthető állásfoglalása volt Chappon Miklós megválasztása ellen. Milyen kérdések merülhetnek fel bennünk ennek kapcsán?

Tovább

Kamarai tagdíj

2011. január 31.

282 | 1 (utolsó: 2011. január 31.)

Kollégánk nyílt levele az MMK főtitkárához az ügyben, hogy mi indokolja a kötelező tagok több mint háromszoros éves díját az önkéntes tagsághoz képest. Ő nem talált okot rá, várjuk a főtitkár úr válaszát.

Tovább

Megvan az új elnök

2011. január 28.

272 | 2 (utolsó: 2011. február 04.)

Ma, január 28-án délután 2 óra körül felszállt a fehér füst: a Tisztújító Közgyűlésen kihirdették az Épületgépészeti Tagozat új tisztségviselőinek névsorát. A két elnökjelölt között mindössze 1 szavazat döntött.

Tovább

TFH+E, a konferencia-alapú szakkiállítás és konferencia

2011. január 27.

186 | 0

Nyolc kreditpontos konferencián 116 előadás, és 100 kiállító várja a több mint 6000 építészt, mérnököt, műszaki ellenőrt és kivitelezőt a Syma Rendezvényközpontban február 16-18. között, ahol többek között az alábbi érdekfeszítő témák kerülnek terítékre:

Tovább

Mérnöki díjszabás 2.

2011. január 26.

247 | 1 (utolsó: 2011. január 27.)

Németországban a mérnöki díjszabás kötelező alkalmazására vonatkozó törvény 2009. júliusi elfogadása után mára több per lezajlott az ügyben, súlyos ítéletekkel. Mi történt Németországban, és mi a helyzet nálunk? Újabb véleményt hallgattunk meg.

Tovább

Tagozati jelöltek

2011. január 25.

188 | 0

A pénteki tisztújaításra napvilágot látott az elnök-, elnökségi tag- és Minősítő Bizottsági tagjelöltek névsora. Cikkünkben a jelöltek szakmai életrajza mellett a Tagozat ügyrendjének tervezete is olvasható.

Tovább

CO2-robbanások Angliában

2011. január 24.

155 | 1 (utolsó: 2011. január 27.)

Új, környezetbarát, vagy régi blendek? Ez a kérdés egyre inkább megosztja a szakmát. Cikkünkben két olyan eset, ami felhívja a figyelmet a CO2 veszélyeire.

Tovább

2011. évi Tisztújító Küldöttgyűlés

2011. január 21.

166 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata Tisztújító Küldöttgyűlésének programja.

Tovább

Főmérnöki rendszer mintaszerződése

2011. január 19.

186 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara megalakulása óta minden lehetséges fórumon hangoztatja az Országos főmérnöki rendszer szükségességét az önkormányzatok mérnöki feladatainak hozzáértő mérnök szakemberrel történő ellátása érdekében. Sajnos, nem sikerült idáig elérni kormányrendelet által szabályozott főmérnöki hálózat kialakítását. Cikkünkben rövid programismertetés, illetve mintaszerződés található.

Tovább

Nemzeti Cselekvési terv - új impulzusok a RENEXPO-n

2011. január 19.

217 | 0

Elkészült Magyarország Megújuló Energia Hasznosítási Cselekvési Terve, melynek legfontosabb feladata, hogy kijelölje azokat az alapelveket, cselekvési irányokat és intézkedéseket, amelyekkel teljesíthető 2020-ra a 14,65 százalékos megújuló energiahordozói részarány az energiaforrások felhasználásában. Ezen kívül várhatóan a napokban indul ismét útjára az Új Széchenyi Terv, amely remélhetőleg elősegíti a zöld gazdaság fejlődését.

Tovább

30 napos fizetési határidő 2. rész

2011. január 18.

256 | 0

2010 októberében az Európai Parlament megszavazta, hogy a számlák maximális fizetési határideje 30 napos legyen eztán, mind az állami, mind a magánszektorban. Mennyire sürgető nálunk a rendelet bevezetése? Mi a helyzet ma számlafronton? Erről kérdeztük Nagylucskay László tervezőt, több épületgépész mérnöki elismerés, díj birtokosát. Érdemes volt!

Tovább

A jogi ismeretek oktatásának tapasztalatai

2011. január 17.

252 | 2 (utolsó: 2011. január 20.)

A több mint tíz éves oktatási tapasztalataim azt mutatják, hogy a mérnökhallgatók érzik, hogy a jogi ismeretekre szükségük van, és érdeklődéssel hallgatják a konkrét példákat. A tananyag elég nagy és összetett. Cikksorozatunk negyedik, befejező része.

Tovább

30 napos fizetési határidő

2011. január 12.

221 | 0

2010 októberében az Európai Parlament megszavazta, hogy a számlák maximális fizetési határideje 30 napos legyen eztán, mind az állami, mind a magánszektorban. A témával kapcsolatban kérdeztük Hódi Lászlót, Magyarország egyik meghatározó nagykereskedője, a Megatherm Kft. ügyvezetőjét.

Tovább

Új Merkapt szolgáltatás

2011. január 12.

173 | 0

Amennyiben van egy költségvetés kiírása, de nincs elegendő ideje, hogy versenyképes árajánlatot adjon, legyen az hagyományos értelemben vett épületgépészet vagy megújuló energiákkal kapcsolatos épületgépészeti technológia, küldje el részünkre, és mi elkészítjük Önnek díjmentesen, mind műszakilag, mind ár-érték arányban a legmegfelelőbb ajánlatot.

Tovább

MGVE, a jól pozicionált szervezet

2011. január 11.

182 | 0

A nagyszámú épületgépész irányultságú szövetség, szervezet között az egyik tiszta célterületű, behatárolható tevékenységű a Magyar Gázipari Vállalkozók Egyesülete. Az alábbiakban megismerkedhetünk tevékenységével, vezetőjével. Különösen érdekes a szervezet tevékenysége abból a szempontból is, hogy ők hozták tető alá a mai össz-szövetségi platform elődjét, ami lényegében ma is él.

Tovább

Mérnöki díjszabás 1.

2011. január 11.

330 | 1 (utolsó: 2011. január 12.)

Németországban a mérnöki díjszabás kötelező alkalmazására vonatkozó törvény 2009. júliusi elfogadása után mára több per lezajlott az ügyben, súlyos ítéletekkel. Mi történt Németországban, és mi a helyzet nálunk?

Tovább

Felelősségi formák

2011. január 10.

180 | 0

A magyar jogrend többféle felelősségi formát ismer. Valamennyiben közös az, hogy jogellenes cselekedet felróható magatartását szankcionálja így az állam. Különböző államhatalmi szervek (közigazgatási szerv mint hatóság, büntető, polgári és munkaügyi bíróság) végzi el a felelősségre vonást. Jogi cikksorozatunk harmadik része.

Tovább

Hűtőközeg-statisztika

2011. január 05.

163 | 0

A HLH Monitoring eddigi működése során, az új rendszer kiépítése és működtetése folyamán jelentős tapasztalatokra és eredményekre tett szert, például a hűtőközegek nyilvántartása terén. Cikkünk végén érdekes számsorok találhatók.

Tovább

A Bökényi Megállapodás

2011. január 05.

174 | 0

Az aláírók véleménye a magyar EU elnökség és az Európai Duna Régió Stratégia előkészítésének folyamatáról és a folyamat segítésének lehetőségeiről.

Tovább

Német lakások tavaly

2011. január 04.

168 | 0

Dr. Stróbl Alajos három tanulságos diagramját közöljük lentebb: Mi drágult jobban a lakások kiadásaiban?; Német háztartások hasznos hőigénye; illetve Német háztartások távhőpotenciálja.

Tovább

A jogi ismeretek oktatásának területei a mérnökképzésben

2011. január 03.

171 | 0

Amikor jó tíz évvel ezelőtt elkezdtem jogot oktatni a Műszaki Karon, azon kívül, hogy egy-egy jogterület alapismereteit elsajátíttassam a hallgatókkal, az is célom volt, hogy eljuttassam őket annak a képességnek a megszerzéséhez, hogy bármilyen jogszabályt használni és értelmezni tudjanak, s a jogkövető magatartáshoz pozitív viszonyulást alakítsak ki bennük. (Jogi cikksorozatunk második része.)

Tovább