e-gépész szaklap

Cikkarchívum 2010


Vállalási ár, lépcsőzetes felújítás

2010. december 22.

207 | 0

Az Épületgépészek Napján Kovács István MMK alelnöknek (aki nem mellékesen épületgépész tervező) több érdekes megjegyzése, gondolata volt, ezek közül most kettőt emelünk ki.

Tovább

Öko-design és a háztartási eszközök energiacímkézése

2010. december 21.

309 | 1 (utolsó: 2010. december 22.)

Hűtőberendezések esetében a cél a termékek környezeti hatásainak csökkentése azok teljes élettartamára (termelés, forgalmazás és használat, élettartam-menedzsment).

Tovább

A jogi ismeretek felértékelődése Magyarországon a mérnöki munkában

2010. december 21.

221 | 2 (utolsó: 2010. december 24.)

A jogi ismeretek fontossága és oktatásának tapasztalatai a mérnökképzésben címmel indítunk cikksorozatot, melynek első darabja olvasható itt. Lehet sajnálkozni, de a mai világban ez elengedhetetlen.

Tovább

CO2 a világon és Magyarországon

2010. december 20.

189 | 0

dr. Stróbl Alajos minden évben érdekes statisztikákkal, diagramokkal örvendeztet meg minket, cikkünkben ezekből adunk közre néhányat.

Tovább

Szellőztetés hatása a szén-dioxid-koncentrációra lakóépületekben

2010. december 15.

365 | 1 (utolsó: 2010. december 15.)

Az ember zárt térben tölti életének 80-90%-át. Azokban a lakóépületekben, amelyekben nem kielégítő a légcsereszám, romlik a belső levegő minősége. A nem megfelelő levegő minősége és mennyisége pedig befolyásolja az emberi életet. Érdekes, gyakorlati kísérleti eredményeken alapuló cikk.

Tovább

Épületgépészek Napja: a pozicionálás

2010. december 14.

209 | 0

Idén december 3-án újra jól éreztük magunkat. Patinás környezet, veretes nevek, minőségi programok. Voltak persze rosszabbul sikerült momentumok is, de ezekből lehet továbbfejlődni. Szerkesztőségünk értékelése.

Tovább

Magyar Épületgépészek Napja 2010

2010. december 14.

190 | 0

Egy épületgépész sok-sok évvel ezelőtt kipattant születésnapi, baráti találkozó ötletéből senki sem sejtette, hogy immár a gépésztársadalom egyik legrangosabb, ha nem a legrangosabb eseményévé növi ki magát ez a minden év decemberében megrendezett találkozó, az Épületgépészek Napja. Az esemény sajtóanyaga, zárójelentése.

Tovább

Felemás tervpályázat

2010. december 13.

206 | 0

Ebben az évben is megrendezte, immár ötödik éve a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatával együtt a Koordinációs Szövetség a tervpályázatot. Sajnos, minden eddigit alulmúló részvétellel: valamit ki kell találni a jövőre nézve.

Tovább

Tagozati tisztújítás

2010. december 08.

197 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozata vezetőségének megbízása lejárt, ezért új vezetőséget kell választanunk. Jelenleg a választás előkészítése zajlik, erről olvashatnak felhívásunkban.

Tovább

Október végi elnökségi határozatok

2010. december 08.

160 | 0

Nem túl naprakészen közöljük a döntéseket, de megvártuk, hátha lesznek további fejlemények az ügyekben. Az egyik fontos döntés annak a 25/2010. (IX. 15.)-ös határozatnak a megerősítése, amiről vita folyt szaklapunkban, a másik a területi kamarák elszámolása, illetve a tagdíjak kérdése. Ez utóbbi témában megpróbálunk további információkra szert tenni.

Tovább

A gázüzemű autózás lehetőségei Magyarországon

2010. december 07.

157 | 1 (utolsó: 2010. december 08.)

Mármint a földgázüzeműé - és ez már szakmai szempontból is igen érdekes lehet, ugyanis ha ez a módszer nagymértékben elterjed (például a közösségi közlekedésben), az kihatással lehet a gázellátás teljes rendszerére.

Tovább

A mérnöki felelősség

2010. december 07.

234 | 0

A mérnöki etika kérdése többször gerjesztett már vitákat szaklapunkban. Igen, az építész-, azon belül az épületgépész szakmának egy sarkalatos kérdése az, hogy mennyire lehet elvekhez ragaszkodni ma, itt. Az építészeknél zajlik egy mérnöketikai szeminárium, Margitay Tihamér, a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék (eredetileg gépészmérnök végzettségű) tanszékvezetőjének előadásában. Ha már az épületgépészeknél nincs ilyen, legalább nézzünk meg egy érdekes esettanulmányt az említett képzési anyagból.

Tovább

Új Merkapt üzlet Budapesten

2010. december 06.

184 | 1 (utolsó: 2010. december 17.)

A Merkapt Kft. új, budafoki kiskereskedelmi üzletének ünnepélyes megnyitójára 2010. november 25-én került sor. Az esemény házigazdája Szilágyi László, az Épületgépész Unió ügyvezetője volt, aki rendhagyó megnyitó beszédében a Merkapt Kft. közel húsz éves múltjának bemutatásához a cég régi és új vásárlóit hívta segítségül.

Tovább

Szintetikus és mesterséges hűtőközegek

2010. december 01.

228 | 0

Nagy viták zajlanak manapság a szakmán belül a mesterséges és a természetes hűtőközegek előnyeiről, hátrányairól. Cikkünkben az egyik oldal érveit olvashatjuk.

Tovább

LG MULTI V III

2010. november 30.

234 | 0

Az LG Electronics fejlesztések iránti elkötelezettségének eredményeként 2011-től a magyarországi piacon is elérhető az LG MULTI V Plus III, mely a termékkínálatot tekintve a MULTI V PLUS II szériát váltja fel. A II-es szériában már megismert és megszeretett tulajdonságokat továbbfejlesztve kapjuk vissza, kiegészítve számos új kényelmi opcióval.

Tovább

Felelősségalapú szabályozás a gázfelhasználás egyes területein

2010. november 30.

234 | 1 (utolsó: 2010. december 01.)

Alapgondolat: Egy értékteremtő folyamatban minden résztvevő vállaljon személyes felelősséget munkájáért, tetteiért, nyilatkozataiért és viselkedéséért. A folyamatok kidolgozásánál alkalmazzunk olyan, már jól bevált eszközöket, amelyek nem engedik meg a jogszabályoktól, szabályzatoktól, szabványoktól (MSZ-EN) való önkényes, szubjektív eltéréseket.

Tovább

Adiabatikus elven működő költséghatékony hűtés

2010. november 29.

214 | 0

Napjaink egyik legfontosabb – versenyképességünket jelentősen javító – kérdése olyan, már beruházási szakaszban kedvező árszinten megvalósítható rendszerek alkalmazása, amelyek az üzemeltetési fázisban a lehető legalacsonyabb költségszintet teszik lehetővé. Az egyik legszembetűnőbb példája ennek az adiabatika alkalmazása.

Tovább

Online Szabványkönyvtár

2010. november 26.

215 | 0

Az Online Szabványkönyvtár demóverziója elérhető és ingyenesen kipróbálható az MSZT honlapján. A szabványok közkinccsé tétele jelenleg a Kamara egyik legfontosabb futó projektje.

Tovább

A távvezetékrendszer korszerűsítése

2010. november 24.

194 | 0

A távhő talán legtöbbet vitatott rendszereleme az összesen mintegy 3500 nyvkm hosszúságú hőtávvezeték-rendszer. Ennek télen látható formában is megjelenő hővesztesége, amely egyébként a technológia természetes velejárója, hasonlóan a többi vezetékes energiaellátási mód szállítási veszteségéhez, az egyik állandó támadási felületet szolgáltatja a távhő ellen a (sokszor a média által is hergelt) laikus közvélemény szemében.

Tovább

KOLO a korszerű nyilvános helyekhez

2010. november 24.

178 | 0

A KOLO termékek gyártója a nemzetközi Sanitec csoport tagja. A termékek formai kivitelezése megfelel az aktuális trendeknek és kielégíti a legszigorúbb ISO 9001 szabvány előírásait. A csúcsminőségű alapanyagok garantálják a hosszú élettartamot. A kerámiára vállalt 7 év garancia mellett az elektronikai berendezésekre 2 év garancia érvényes.

Tovább

Előregisztrációs kedvezmény az ötödik RENEXPO®-ra

2010. november 24.

155 | 0

A 2011. május 5-7. között megrendezésre kerülő RENEXPO® Central Europe nemzetközi szakmai kiállításra december 17-ig 10% előregisztrációs kedvezménnyel lehet jelentkezni.

Tovább

Újraindul az energetikai szakmérnök-képzés a Műegyetemen

2010. november 23.

226 | 0

A BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszéke ismét el kívánja indítani a nagy hagyományokkal rendelkező energetikai szakmérnök-képzését. A képzés egyetemen belüli akkreditációs folyamata sikerrel lezárult, jelenleg az Oktatási Hivatal jóváhagyására várnak. Ha minden a várakozások szerint alakul, a 2011 februárjában kezdődő félévben el tudják indítani a képzést.

Tovább

Újjászerveződtek a budapestiek

2010. november 22.

197 | 0

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának Budapesti és Pest Megyei Területi Szakcsoportja november 12-én a Merkapt Kft. oktatótermében újjáalakuló és tisztújító taggyűlést tartott, melyet jelenlétével megtisztelt Kovács István, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke, Denk András, az Épületgépészeti Tagozat elnöke és Chappon Miklós, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara alelnöke.

Tovább

A nyári földgázfelhasználás növelése

2010. november 17.

157 | 0

A Koordinációs Szövetség által készített munkaanyag gondolatébresztő, címszavas bemutatása. Érdemes elkérni az eredetit!

Tovább

Grundfos MAGNA fűtésre és légkondicionálásra

2010. november 17.

166 | 0

Egy termékcsalád minden feladatra 1-39 m3/h között. A Grundfos MAGNA keringtető szivattyúk középületek fűtési és hűtési rendszereiben is teljesítik a legszigorúbb előírásokat. Az egyedülálló AUTOADAPT funkció garantálja az ideális energia/teljesítmény arányt.

Tovább

Épületgépészeti oktatás a Szent István Egyetemen

2010. november 16.

207 | 0

A Szent István Egyetem jogelődje, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem a második világháborút követően jött létre az akkori szükségletek és célok megvalósítása érdekében. Ma az épületgépészet oktatása az Épületgépészet, Létesítmény- és Környezettechnika tanszéken folyik.

Tovább

Épületgépész jogosultsági rendszer

2010. november 15.

195 | 0

Barótfi István október 29-ei keltezésű, Az épületgépész jogosultsági rendszer átalakításának szükségessége című felvetésére, cikkére az MMK Épületgépészeti Tagozatának új, nemrégiben megalakult munkabizottságának, amely az épületgépészeti közép- és felsőfokú oktatási rendszer továbbfejlesztése céljából, jött létre, elnöke, Móczár Gábor válaszol.

Tovább

CO2 alkalmazása bevásárlóközpontok hűtésében

2010. november 10.

193 | 0

A hűtőközegek alkalmazási trendje is, mint minden más, a környezetbarát tulaljdonságokat hordozó anyagok felé hajlik. A természetes hűtőközegek a mai technikai szint mellett nemcsak környezetbarátak, de gazdaságosak is.

Tovább

Épületgépészek Napja

2010. november 09.

172 | 0

Elkészült a december 3-án megrendezésre kerülő Épületgépészek Napja szakmai programja.

Tovább

Geotermikus műhely, képzés és mérnöktovábbképzés a Miskolci Egyetemen

2010. november 09.

160 | 0

Sokat emlegetjük, hogy Magyarország geotermikus nagyhatalom. A szakterület fokozódó fontosságának és specializáltságának elismerése, hogy 2008-ban beindult Miskolcon a geotermikus szakmérnöki képzés.

Tovább

Törölközőszárítós radiátor - dizájn vagy praktikum?

2010. november 09.

228 | 0

Az elmúlt években a törölközőszárítós radiátorok a fürdőszobákban alkalmazott fűtőtestek piacán a legelfogadottabb, és mondhatjuk, a legpraktikusabb fűtési megoldássá váltak.

Tovább

A klímagerendáról

2010. november 08.

187 | 0

Az integrált mennyezeti hűtő-fűtő-szellőztető berendezés, az ún. klímagerenda épületek légkondicionáló rendszerrel kombinált hőleadó és szellőztető végeleme. A klímagerendák mennyezet alá szabadon függesztett vagy álmennyezetbe simuló, abba szervesen beépített (besüllyesztett) hűtő, fűtő, szellőztető légtechnikai berendezések.

Tovább

Lesz-e smart mérési rendszer a magyar gázszolgáltatásban?

2010. november 05.

225 | 0

Napjaink egyik slágertémája a smart metering. Az okos mérőket egyesek csodaszernek vélik, másik nagy hazugságnak. Cikkünk szakmailag, felmérésekkel alátámasztott összegzést ad.

Tovább

Tisztelt Kolléga!

2010. november 03.

251 | 4 (utolsó: 2010. november 08.)

A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának Budapesti és Pest Megyei Területi Szakcsoportja november 12-én újjáalakuló és tisztújító közgyűlést tart. Az eseményre minden érdeklődő és tenni vágyó tervezőt, felelős műszaki vezetőt és műszaki ellenőrt várnak a szervezők.

Tovább

Hatékony és megújuló energiafelhasználás

2010. november 03.

145 | 0

Az LG és a Planning and Trading Kft. közös szervezésében került sor 2010. október 28-án arra a szakmai napra, amelynek előadásanyagai cikkünkben megtalálhatók. Témák voltak többek között a KEOP, a megújulók felhasználása a hűtés-fűtés-szellőztetés területén, a hőszivattyúk és a VRV rendszerek.

Tovább

Hogyan válhat valaki passzívház minősítővé, illetve hogyan nem?

2010. november 03.

184 | 0

A passzívházak minőségbiztosítására a darmstadti Passzívház Intézet 1999-ben megalkotott és bevezetett egy minősítési rendszert, melyet ma már több országban alkalmaznak sikerrel: Németország mellett Ausztriában, Angliában, Franciaországban, Svájcban, Dániában, Lengyelországban, Olaszországban, Svédországban és az USA-ban találhatók minősítő irodák, ahol a magas szakértelem és tapasztalat a garanciája a magas minőségi színvonalnak.

Tovább

Az Épületek Energiahatékonysága Irányelv és további EU rendelkezések

2010. november 02.

212 | 0

Az EU jogilag kényszerítő erejű célokat fogadott el, hogy az üvegház-gázok kibocsátását 2020-ig 20%-kal csökkentse (az 1990-es szinthez viszonyítva), és biztosítsa, hogy erre az időpontra az elektromosság 20%-a megújuló energiaforrásokból származik. Tárgyalások indultak el arról is, hogy az üvegház-gázokkal kapcsolatos célkitűzést a nemzetközi tárgyalások eredményétől függetlenül 30%-ra emeljék.

Tovább

Az épületgépész jogosultsági rendszer átalakításának szükségessége

2010. október 29.

294 | 6 (utolsó: 2010. november 08.)

Hazánkban az épületgépészeti tevékenységek egy részének végzéséhez jogosultság szükséges. A jogosultságot a Magyar Mérnöki Kamara adja a törvények és belső szabályaira hivatkozva. A feladat elvileg nagyon egyszerű: a követelményeknek megfelelő szakmai alkalmasságot kell vizsgálni, és ha a jelentkező ebből a szempontból megfelel, akkor jogosult a tevékenység végzésére. A feladat azért csak elvileg egyszerű, mert a két összehasonlítandó paraméter (követelmény és alkalmasság) közül egyik meghatározása sem könnyű.

Tovább

Nemzetközi kitekintés, a hőszivattyústatisztika szerepe

2010. október 27.

238 | 1 (utolsó: 2010. október 31.)

Ma az Egyesült Államok a legnagyobb hőszivattyú piac a világon 60 000 hőszivattyús rendszer évenkénti üzembe helyezésével. Európában Svédország az első.

Tovább

Pluszköltség a jogosultságoknál

2010. október 26.

316 | 8 (utolsó: 2011. február 02.)

Érdekes vita bontakozott ki szaklapunk hasábjain a 25/2010. (IX. 15.) MMK Elnökségi határozat kapcsán. A vitaalap: jogszerű-e az a 20.000 Ft-os pluszköltség, amit a rendelettel meg kell fizetnie a jogosultságot kérőnek. Cikkünkben a rendeletet, illetve az észrevételeket és a Kamara állásfoglalását közöljük. Köszönjük Zöhls András kollégánknak, hogy felhívta a figyelmet a problémára.

Tovább

Egy nagy hiba és egynéhány bocsánatkérés

2010. október 25.

300 | 0

Múlt heti hírlevelünkben megjelent egy cikk, amelyben a nemrég lezajlott Debreceni Szakmai Napokat értékeltük. Ebben az értékelésben sajnos egy, de annál súlyosabb hibát elkövettünk! Kérjük minden olvasónkat, hogy olvassa el cikkünket, mert mindenki szempontjából fontos, hogy a hiba helyrehozassék, és ez csak a nyilvánosság segítségével lehetséges.

Tovább

Oktatási munkabizottság az Épületgépészeti Tagozatnál

2010. október 25.

116 | 0

Megalakult az MMK Épületgépészeti Tagozatának új munkabizottsága, az épületgépészeti közép- és felsőfokú oktatási rendszer továbbfejlesztése céljából.

Tovább

Debreceni Napok: az új út erős

2010. október 20.

343 | 3 (utolsó: 2010. október 27.)

A XVI. Debreceni Szakmai Napok egyik fele, a Szakkiállítás remekül sikerült, a másik, a Konferencia épületgépészeti része is sikeresnek volt mondható. Összességében leszögezhetjük, hogy érdemes volt új útra térni, de vannak még teendők.

Tovább

Épületgépészeti felhívás a vörösiszap-tragédia károsultjainak megsegítésére

2010. október 20.

226 | 0

Egy példaértékű épületgépész kezdeményezésről szeretnénk beszámolni, ami talán nálunk, szaklapunk olvasóinak körében is követőkre talál.

Tovább

Az új épületenergetikai és klímavédelmi szabályozási rendszer hatásai a gázfogyasztás alakulására

2010. október 19.

201 | 0

Magyar Zoltán kompetenciája a témában kellően megvilágítja vázlatos formában aközelmúlt történéseit.

Tovább

A Grundfos 10 éve gyárt Magyarországon

2010. október 19.

206 | 0

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. 2000-ben kezdte meg a termelést Magyarországon, amikor a korábban Dániában folyó motorgyártást áthelyezte Tatabányára. Egy 1999-ben végzett megvalósíthatósági tanulmány alapján Magyarország bizonyult Dánia legjobb alternatívájának. A tatabányai hatóságokkal való példaértékű együttműködés pedig igazolta a döntés helyességét.

Tovább

Szabadon választható továbbképzés

2010. október 18.

177 | 0

Többhónapos munka eredményeként számos változtatást vezetett be a kamara a szabadon választható - kreditpontos - képzésekkel kapcsolatban, sőt a folyamat most is tart. A változások elsősorban az oktatást végző szervezeteket, cégeket érintik, de alig érintik a továbbképzésben résztvevő mérnököket.

Tovább

Áruházak hűtésének ökohatékonysági vizsgálata

2010. október 13.

169 | 0

Az SKM Enviros által az EPEE részére végzett tanulmány. Érdekes, többféle variációt bemutató és összehasonlító írás.

Tovább

Épületgépészek Napja

2010. október 12.

197 | 0

Sajtótájékoztatót tartottak a szervezők, amelyen sok új információ napvilágra került. Cikkünkben letölthető formában megtalálható az idei tervpályázat kiírása is.

Tovább

Caloris: hőszivattyún alapuló visszatérő vizes rendszer

2010. október 12.

161 | 0

Figyelembe véve az épületek légkondicionálásánál használt általános megoldásokat, a fan-coil és a statikus rendszerek váltak dominánssá. Mostanában az új rendszerek, amelyek hőszivattyús berendezést használnak, vizet hűtőanyag helyett, mint hőközvetítő közeg, felkeltették a kereskedelmi fejlesztők és végfelhasználók figyelmét, a fan-coil rendszerek használható alternatívájaként.

Tovább

Forint fent, forint lent

2010. október 11.

161 | 0

Új rovatunkban, a KÖRKÉRDÉS-ben aktuális témákat feszegetünk. Első kérdésünk ma éppen nem annyira aktuális, de holnapra ismét az lehet: Hogyan érinti a hazai kereskedéseket, és rajtuk keresztül a kivitelezőket, tervezőket a forint gyengesége?

Tovább

Comisa többrétegű csőrendszer a Merkapt Kft.-nél

2010. október 11.

179 | 0

A Merkapt Kft. egyik sikerterméke a COMISA alumíniumbetétes többrétegű csőrendszer. A siker záloga a megbízható gyártói háttér, a folyamatos innováció, a magas minőség és a termékgarancia.

Tovább

Nem konvencionális energiakészleteink, lehetőségeink

2010. október 06.

161 | 0

Korunk slágertémája, a megújulók mellett fontos figyelmet fordítanunk a jelenleg és valószínűleg hosszú távon is az energiahordozók törzsét adó hagyományos szénhidrogénekre, ezeken belül is az eddig hatékonysági okokból mellőzött megjelenési formáira.

Tovább

Új területi szakcsoport

2010. október 05.

169 | 0

Eddigi riportjaink többségének fényében különösen örömteli hírt jelenthetünk be. A Vas megyei Mérnöki Kamara épületgépészeti szakcsoportja feléledt kvázi tetszhalotti állapotából, és múlt év december 10-én újjáalakuló és tisztújító taggyűlést tartott. A nyilvántartott taglétszám jelen állapot szerint 74 fő.

Tovább

LG A/C Akadémia

2010. október 05.

197 | 0

Milyen céllal hozták létre a budapesti LG A/C Akadémiát? Többek között regionális klímatechnikai információs központként ingyenes oktatás és továbbképzés biztosítása végett, elsősorban klímatechnikai szakemberek számára.

Tovább

Minőség és energiahatékonyság a CEP Expo konferenciáin

2010. október 05.

185 | 0

A magyar építési piacra általában az a jellemző, hogy nem érvényesülnek kellően a korszerű, az Európai Unió színvonalának és elvárásainak megfelelő műszaki követelmények, emiatt az épületek minősége és tartóssága nem megfelelő. Felismerve a téma fontosságát, a kiállítás szervezője, a REECO október 27-én nemzetközi szakmai konferenciát szervez, Passzívházak – minőség, minősítés, minőségbiztosítás címmel.

Tovább

A földgázelosztók működési környezetének változása

2010. október 04.

321 | 0

Rendkívül érdekes téma: a világgazdasági válság és egyéb tényezők hatására hogyan változtak a felhasználói szokások (csökkenő fogyasztás), és miként reagálnak erre a szolgáltatók.

Tovább

Elnökségi határozat

2010. október 01.

202 | 1 (utolsó: 2010. október 04.)

A rendelet 14.§ (2) bekezdése szerint a névjegyzéket vezető területi szakmai kamara a külön jogszabály szerinti továbbképzési kötelezettség teljesítéséről, az igazolásokkal mellékelt kérelemre hatósági bizonyítványt állít ki.

Tovább

Teret hódít a biogáz

2010. szeptember 29.

419 | 0

Korszakosnak nevezhető együttműködési megállapodást írtak alá tegnap, szeptember 28-án a Gázkonferencián az Magyar Gázipari Egyesülés és a Magyar Biogáz Egyesület képviselői.

Tovább

Távhőellátási EU-s pályázatírási tapasztalatok

2010. szeptember 28.

252 | 0

Újra és újra szembesülünk azzal, hogy míg az egyik pályázatot egy hét után le kell zárni a keret kimerülése miatt, a másikban milliók, millárdok maradnak bent az érdeklődés hiánya miatt. Cikkünkben röviden elemezzük a távhő-pályázatokat.

Tovább

Negatív kredit, pozitív vállalkozás

2010. szeptember 27.

188 | 0

Kérdésünk Kalmár Ferenchez, a Debreceni Egyetem, Műszaki Kar, Épületgépészeti Tanszékének vezetőjéhez: Mondjon egy negatívumot és egy pozitívumot a tanévkezdés kapcsán.

Tovább

Élj máshol!

2010. szeptember 24.

228 | 0

A magyar mindig ötletes volt a tekintetben, hogy miként kerülje el az adófizetést. Cikkünk egy - legalábbis számomra - új módszert ismertet, természetesen nem felhasználás céljából.

Tovább

Tények az EuP direktíváról

2010. szeptember 24.

168 | 0

Az úgynevezett EuP direktíva 2005. július 6-án került elfogadásra az Európai Parlament és az Európai Bizottság által. Meghatározza az energiát használó termékek környezetbarát kialakítására vonatkozó előírásokat. Célja az energiahasználó termékek környezeti hatásainak csökkentése, és a fenntartható fejlődés támogatása.

Tovább

Gyógyszermaradványok a vizünkben

2010. szeptember 22.

148 | 0

Korunk egyik nagy problémája az el nem bomló, ember által előállított kémiai vegyületeké lehet. A víztisztítás fontossága megjósolhatóan nőni fog a közeljövőben.

Tovább

Koncentráltabb egyetemi napok

2010. szeptember 21.

204 | 0

A három nagy egyetemi kiállítás és konferencia közül kettő szűkebbre vonja az eseménye kiállítási részét. Ez kiállítói, de látogatói igény is, hiszen egy alapvetően regionális rendezvény esetében a potenciális látogatói körnek bőven elég egy nap. Cikkünkben a BME-n megrendezendő Épületgépészek Napja, illetve a XVI. Debreceni Szakmai Napok programjáról adunk hírt röviden.

Tovább

Új tanszékvezető Debrecenben

2010. szeptember 21.

368 | 0

Az idei tanévtől Dr. Halász Györgyné utódaként Dr. Kalmár Ferenc a debreceni Műszaki Kar Épületgépészeti tanszékvezetője. Sok sikert kívánunk neki nem könnyű feladatához. Alább ismertetjük szakmai múltját, a jövő héten pedig rövid riportot közlünk terveiről.

Tovább

Titkos bővítés Pakson – kire tartoznak a bővítés részletei?

2010. szeptember 20.

144 | 0

Miközben az atomszakma már hosszú ideje nyílt és őszinte kommunikáció ígér a nukleáris ügyekben érzékeny közvéleménynek, a tervezett paksi bővítést előkészítő projekt költségeiről nem kíván elszámolni a nyilvánosság előtt. Az Energia Klub szerint ez közérdekű adat, így a jogi utat választotta Pakssal szemben az információk megismerhetőségéért.

Tovább

Thinking Buildings – Gondolkodjunk együtt! II.

2010. szeptember 20.

156 | 0

Mi az az EuP Direktíva? Mikor lép érvénybe? Milyen változásokat fog ez jelenteni számomra? Mely szivattyúk felelnek meg az új előírásnak? Kérdéseire a választ megtudhatja a Grundfos BLUEPRINT hírleveléből.

Tovább

Hulladékégetés és társadalom

2010. szeptember 15.

251 | 2 (utolsó: 2010. szeptember 15.)

Hazánkban a fogyasztói társadalomnak megfelelően a melléktermékek, hulladékok mennyisége elképesztő ütemben növekszik. Megkérdeztük egy szakcég képviselőjét; érdemes-e (energetikailag) hasznosítani eme hulladékokat.

Tovább

A kvótakereskedelemről

2010. szeptember 14.

205 | 0

A kiotói megállapodás sikerének egyik alapelemeként szerepel a CO2-kibocsátás beárazása. Ez egy piaci eszköz alkalmazása, mely két elemből áll, az értékmegállapításból és a kereskedelmi lehetőség megteremtéséből: az előzetesen megállapítottnál zöldebb országok értékesíthetik el nem füstölt kibocsátásuk után járó kvótájukat, azaz eladják a semmit.

Tovább

Biomassza vagy valami más?

2010. szeptember 14.

250 | 2 (utolsó: 2010. szeptember 16.)

Valaha volt a szén, ezt követte az olaj (mindenki olajkályhát vásárolt), aztán megint jött a szén a carborobot kazánokkal, és végül a manna, a földgáz. Mindenhova földgáz kerül, mert ez a jövő. És mindez alig 30 év alatt. Miért ne lehetne most úgy dönteni, hogy jöjjön a megújuló energia, a hőszivattyú, napkollektor, napelem, szélgenerátor, biogáz? Ez garantáltan 40-50 évre egy fenntartható, jó döntés lenne. Nem kellene hazárdjátékot kezdenünk a jelenleg olcsóbbnak tűnő megoldással, a biomasszával vagy faaprítékkal.

Tovább

A biomassza alapú távfűtés jövője

2010. szeptember 13.

257 | 3 (utolsó: 2012. január 11.)

Érdekes összehasonlítás a földgáz, a biomassza és a földhő; a táv- és az egyedi fűtés között, számításokkal.

Tovább

WARMAIR, új acéllemez lapradiátor-márka Magyarországon

2010. szeptember 13.

284 | 1 (utolsó: 2010. szeptember 15.)

A magyarországi acéllemez radiátorpiacra jellemző a rendkívül sokszínű termékválaszték. A széles választékban keresők sokszor nem is tudják pontosan, hogy valójában milyen minőséget rejt a hangzatos árakciót és a hőleadást hangsúlyozó prospektus.

Tovább

Földhőt hasznosító hőszivattyús beruházás földhő-monitoringja

2010. szeptember 08.

292 | 3 (utolsó: 2010. szeptember 10.)

A Pannon földhőt hasznosító beruházásnál a földhőszonda rendszer működésének vizsgálatára beépítésre került – a nemzetközi követelményeknek megfelelően - egy monitoring rendszer 3 ponton, amely folyamatosan rögzíti a legfontosabb működési paramétereket a környezeti hatások vizsgálata és a rendszer működésének optimalizálása érdekében.

Tovább

A távhő aktuális kérdései

2010. szeptember 07.

198 | 1 (utolsó: 2010. szeptember 30.)

Egy cikk-előadás a MATÁSzSz (a távhőszolgáltatók szövetsége) konferenciájáról, az Energia Hivatal munkatársa tollából. A kiváló összefoglalás legfőbb erénye a csodálatos táblázat, amely az összes, mintegy 90 hazai szolgáltató (hajlamosak vagyunk csak a FŐTÁV-val törődni) árait és egyéb paramétereit tartalmazza. Távhő-rajongóknak kihagyhatatlan!

Tovább

V2 Injection

2010. szeptember 07.

229 | 1 (utolsó: 2010. szeptember 09.)

Az LG Electronics legújabb fejlesztése, a V2 Injection névre hallgató 2 fokozatú gőz-befecskendezéses rotációs kompresszor elsőként a THERMA V levegő-víz hőszivattyúkba kerül beépítésre.

Tovább

Beruházás-lebonyolító vagy beruházás-tervező?

2010. szeptember 06.

221 | 0

Egy évvel ezelőtt készítettünk riportot Rébay Lajossal, tagozatunk alelnökével. Akkor igen tanulságos véleményt fogalmazott meg a műszaki ellenőrzéssel kapcsolatban, hangsúlyozva egy beruházástervezői pozíció létrehozásának a fontosságát. Nos, idén már van beruházás-lebonyolító, megkérdeztük hát Rébay Lajost, erre gondolt-e annak idején.

Tovább

A biomassza-felhasználás jelene és jövője Magyarországon - a 4Biomass projekt bemutatása

2010. szeptember 01.

291 | 0

A biomasszában rejlő jelentős magyarországi potenciálok, valamint a hazánkra vonatkozó Európai Uniós célkitűzések miatt döntött az Energia Központ Nonprofit Kft. a 4Biomass elnevezésű nemzetközi projektben történő részvétel mellett. A nemzetközi projekt fő célja, a biomassza potenciálok fenntartható módon történő kiaknázásának elősegítése, nemzeti biomassza akcióterv létrehozásának előkészítése.

Tovább

Pesti passzivitás

2010. augusztus 31.

208 | 0

Folytatjuk riportsorozatunkat a területi szakcsoportok elnökeivel, ez alkalommal Porosz Gézával, a budapesti vezetővel beszélgettünk. Véleménye rímel oly sok más kamarai tag véleményére az általános passzivitásról és nehézségekről, de kibontakozási lehetőséget is lát.

Tovább

Thinking Buildings – Gondolkodjunk együtt!

2010. augusztus 31.

216 | 0

Mai rohanó világunkban fontos tényező az idő. Elengedhetetlen, hogy a megfelelő információk és segédletek azonnal, lehetőség szerint egy helyen rendelkezésre álljanak - ezzel könnyítve meg munkánkat. Ebben nyújt segítséget a Grundfos új, online épületgépészeti segédlete – www.tbu.hu.

Tovább

Kiemelkedő szakmai konferenciák a CEP® Passzívház EXPO-n

2010. augusztus 30.

215 | 0

Október 27-én a CEP® kiállítással párhuzamosan egy nemzetközi konferencián is részt vehetnek az érdeklődők Passzívházak - minőség, minősítés, minőségbiztosítás címmel, melyre kedvezményesen 2010. szeptember 10-ig lehet még regisztrálni.

Tovább

Távhőszolgáltatási Konferencia

2010. augusztus 30.

212 | 0

A MaTáSzSz (Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége) ebben az évben április 21. és 23. között Velencén tartotta szokásos tavaszi, kiállítással egybekötött szakmai konferenciáját. Cikkünkben az előadások rövid kivonatát olvashatják, melyek sok érdekességgel szolgálnak.

Tovább

Vállalkozó Mérnökök Kollégiuma

2010. augusztus 25.

191 | 0

2010. július 7-én megalakult a Magyar Mérnöki Kamara Vállalkozó Mérnökök Kollégiuma.

Tovább

Fatüzelésű erőművek és fűtőművek hosszú távú tüzelőanyag-ellátása energiaültetvényekről

2010. augusztus 24.

312 | 4 (utolsó: 2010. szeptember 01.)

A Magyar Energetika több cikkében is olvashatták, hogy 2020-ra hazánkban megközelítően 8000 GWh villamos energiát fogunk/szeretnénk biomassza tüzelésből előállítani, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az utóbbi időben egyre több fatüzelésű fűtőmű tervezése és kivitelezése indult el országszerte. A lakosság is egyre nagyobb számban tér vissza a földgázról a fatüzelésre. Miként lehet a növekvő kereslet ellenére a tüzelőanyag-ellátást biztonságossá, az árakat pedig kiszámíthatóvá tenni?

Tovább

Átmenet a megújuló energetikai jövőbe

2010. augusztus 24.

245 | 1 (utolsó: 2010. augusztus 25.)

A Nemzetközi Napenergia Társaság (International Solar Energy Society) Igazgató Tanácsának, több tagozatának, számos szakértőjének véleménye és állásfoglalása alapján elkészített "Fehér Könyv" (White Paper) bemutatja a világon kialakuló megújuló energiapolitikát, eszközöket ismertet a hatékony kormányzati politika számára. Ugyanakkor összefoglalja a hosszú távú célokat, a velük járó kötelezettségeket és ismerteti azok következetes megvalósítását, a megújuló energetika jövőjét, a fejlődő világ számára is.

Tovább

Energiahatékonysági pályázatok

2010. augusztus 23.

157 | 0

Az Energia Klub tanulmányából szemezgetve kiemeltük a német és a brit támogatási formákat, melyek hatékonyságuk és normatív mivoltuk okán például szolgálhatnak a magyar rendszer kidolgozásában.

Tovább

Koordináció, nem direkció

2010. augusztus 18.

211 | 1 (utolsó: 2010. augusztus 18.)

Interjú Olajos Péterrel, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkárával az energiatermelésről és –felhasználásról, megújulókról, távhőről, és hogy ezeket milyen vezérfonal, koncepció fűzi össze.

Tovább

Fordulat az európai földgáz piacon

2010. augusztus 18.

242 | 0

2008-ról 2009-re a világ olaj-felhasználása közel 2%-kal, földgázfogyasztása pedig 2,6%-kal csökkent. A válság talán egyetlen pozitív hatása a kőolaj és a földgáz árának csökkenése volt 2009-ben. Ennek okát a fogyasztáscsökkenés és a készletek gyors növekedése miatti túlkínálatban, illetve a nyersanyagtőzsdéken a pénztőke óvatosabb jelenlétében látják.

Tovább

Ajánló

2010. augusztus 17.

174 | 0

Az Energia Klub a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium megrendelésére készült, a Zöld Beruházási Rendszer Energiahatékonysági Alprogrammmal kapcsolatos háttértanulmánya számos olyan kérdést vet fel, ami az energiatanúsítással foglalkozó kollégáinkat fölöttébb érintheti. Tudom, hogy nincs mindenkinek ideje a 71 oldalnyi anyagot végigolvasni, de belelapozásra mindenkinek ajánlanám, már csak azért is, mert ezek egy része alighanem megjelenik az elkövetkező szabályozásban. Ebbe esetleg még némi beleszólási lehetőségünk is lehetne.

Tovább

Az Épületgépészeti Tagozat 2010. évi munkaterve

2010. augusztus 16.

202 | 0

A 2010-2011. évben a Tagozat célja, hogy a sajnálatosan megrendült munkaellátottság közepette kitöltse az építmények létesítésének szabályozásában fellelhető hiányosságokat, ellentmondásokat, hogy ezzel a következő időszak számára kedvezőbb helyzetet teremtsen. Ahol rendeleti vagy egyéb szabályozási feltételek változtatása szükséges, ott ezt kezdeményezni kívánjuk, illetve átmeneti ajánlásokat kívánunk adni a résztvevők; a tervezők, lebonyolítók, kivitelezők, üzemeltetők és az oktatás számára. A műszaki munka teljesebb tartalma, jobb minősége a lehetőség és az alap arra, hogy a méltóbb díjszabás minden résztvevő számára követelhető és elérhető legyen.

Tovább

A cseh program

2010. augusztus 11.

189 | 0

A cseh energetikai korszerűsítési támogatási rendszer fő jellemzői: a mérnöki szakértői munka nagyarányú támogatása, regisztrált kivitelezői és terméklista, a kereskedelmi bankok érdekeltsége, folyamatban lévő beruházásra is lehet támogatást kérni. Példaértékű.

Tovább

Megkérdezték a szakmát

2010. augusztus 11.

165 | 0

A MÉGSZ kérdőíve arról, hogy mi is a baj a szakmával, nem hoz újdonságokat, hiszen aki itt, Magyarországon dolgozik, régóta tudja, miről van szó. Mégis érdekes látni egy ilyen jellegű összefoglalót, és értékes azért is, mert prezentálni lehet, bár értékét csökkenti nem reprezentatív volta.

Tovább

Változások az E-GÉPÉSZ-nél

2010. augusztus 10.

183 | 0

A nyári uborkaszezonban jutott időnk arra, hogy jelentős változásokat vezessünk be szaklapunknál, ezeket ismertetjük most. Hír még, hogy kiadónk 384.080 Ft-ot utalt át támogatásként az Épületgépészeti Tagozatnak, és ugyanekkora összegre minden félévben számíthat a tagozat. No és szeptember 1-jén elindul az E-VILLAMOS, aminek kialakításával és üzemeltetésével az E-GÉPÉSZ sikerét látva az Elektrotechnikai Tagozat bízott meg minket.

Tovább

Autonóm Ház, autonóm település, autonóm kistérség

2010. augusztus 09.

213 | 0

A Magyar Építész Kamara alelnökének vázlatos cikke a passzívházról, autonóm házról, illetve arról, hogy a MÉK mely szempontokat tartja fontosnak a ma és a jövő építészetében. Gyakorlati példák, megvalósult épületek.

Tovább

Földgázárak 2009

2010. augusztus 04.

231 | 0

Jól felhasználható, táblázatos statisztika a 2009-es gázárak alakulásáról Európában, illetve Magyarországon.

Tovább

Az épületgépészeti egyesületek egyeztetési rendszere

2010. augusztus 04.

211 | 0

A MÉGSZ kezdeményezésére tavaly elindult egy közeledési folyamat az épületgépészeti szervezetek között. Az ötlet jó, sőt szükségszerű, viszont akár egy jelentősebb ellenállón is zátonyra futhat. Az eddigi ülések zártkörűek voltak; nagyon fontosnak tartanánk a nyilvánosságot, azt, hogy mindenki láthassa, ki milyen indokok alapján döntött negatívan vagy pozitívan.

Tovább

Nyugati bűnök, keleti bűnök

2010. augusztus 03.

183 | 0

Érdekes hír jelent meg a sajtóban nemrég, arról, hogy majd másfél tucat csaptelep-gyártó megegyezett egymással áraik maximálásáról és minimálásáról, azaz kartelleztek, megsértve evvel az uniós törvényeket. Magyarországon ilyesfajta megegyezésnek esélye sem lenne...

Tovább

KOLO szerelőkeret fali WC-hez

2010. augusztus 03.

222 | 0

Újdonság a Merkapt Kft. kínálatában: Smart Fresh rendszer - tisztaság és frissesség. Kolo Technic név alatt kerülnek bevezetésre a KOLO Smart Fresh WC szerelőkeretei, automatikus frissítő rendszerrel, melynek köszönhetően a WC ideálisan tiszta és friss illatú.

Tovább

Az energiahatékonyság finanszírozása

2010. augusztus 02.

187 | 0

Könnyen belátható, hogy amennyiben a korszerűsítési intézkedésekbe bevont ingatlanok számát az eddigi hasonló programokhoz képest nagyságrendileg növelni akarjuk, a mostani pályázati típusú rendszer nem tartható. Eddig a háztartások 1-2 ezreléke vett részt ilyen programokban évente. És lássuk be, az évi 1-2% korszerűsítése is elég komoly időtávban teszi lehetővé a lakóingatlanokban történő pazarlás megfogását.
Az épületgépészek számára különösen érdekes szemelvények az Energia Klub színvonalas elemzéséből.

Tovább

Közel fél évszázados padlófűtés

2010. augusztus 02.

238 | 0

Az olaszországi Lodi városában található az egyik legnagyobb román stílusú katedrális Lombardiában. Építése 1160-ban kezdődött és a XVI. században fejeződött be, háromhajós elrendezésű. A templomban számos művészi alkotás található, egy Szent Bassiánót, a város védőszentjét ábrázoló szobor és relikvia, két szárnyas oltárkép a 16. századból Callisto-ról és Martino Piazza-ról. Továbbá freskók töredékei is megtekinthetők az 1300-as és az 1500-as évekből.

Tovább

Magyarországi földgáz- és elektromosenergia-árak, európai összehasonlításban

2010. július 28.

297 | 0

Május végén jelent meg Környezet és energia címmel az EUROSTAT uniós statisztikai hivatal elemzése a 2009-es év energiahelyzetéről. A kiadványban két energiahordozó, a földgáz és az elektromos energia árának aktuális állapotát és a változások irányát mutatja be, a háztartási és a termelő szektorban. Talán az itt olvasható adatok is erősítették a Kormányt, hogy ezeknek az energiahordozóknak az árát, legalábbis a lakossági szektorban időlegesen, amíg a jelenlegi helyzetet áttekinti, befagyassza.

Tovább

Építészet ma, kilátások

2010. július 27.

218 | 0

A Magyar Építész Kamara alelnökének előadása alapján íródott, vázlatos helyzetelemzés a klímaváltozásról, energetikáról, építészetről, épületgépészetről.

Tovább

Döntés a tagozati pénzekről

2010. július 27.

148 | 0

A Tagozatok feladatalapú keretének felhasználásáról döntés született a múlt héten. Az úgymond próbakör sok tanulságot hordozott.

Tovább

Az energetika jövője

2010. július 26.

282 | 1 (utolsó: 2010. július 28.)

Amennyiben most azt mondanánk, hogy nincs több benzin és gázolaj, akkor vajon mennyi idő alatt tudnánk egy másik rendszert világméretekben üzembe helyezni? A válasz lehangoló: kb. 20 év alatt.
Vitát provokáló írás kollégánk tollából.

Tovább

A nulla literes ház víziója - épületek 2020-ban

2010. július 21.

222 | 0

Érdekes, vázlatos áttekintés a jövő lehetséges építészeti és épületgépészeti irányairól, energiatakarékosságról, -hatékonyságról.

Tovább

Még egyszer a mérnöki etikáról

2010. július 20.

229 | 0

Tavaly egy alkalommal már jelentős vitát generált a téma. Most egy konkrét, bár név nélküli példát mutatunk be az internetről: mindenki eldöntheti, hogy amit olvas, az etikátlan, vagy csak a való világ tényeit tükrözi, álszentség nélkül.

Tovább

Európa világelső a réz újrahasznosításában

2010. július 20.

233 | 0

Európa az egyetlen térség a világon, ahol az újrahasznosított réz felhasználása 2008-ban emelkedett – a Nemzetközi Réz Vizsgálati Csoport (International Copper Study Group – ICSG) jelentése szerint.

Tovább

A Kamara költségvetése

2010. július 19.

227 | 1 (utolsó: 2010. július 20.)

Cikkünkben az MMK 2009-es befejezett és 2010-es tervezett költségvetését tekintjük át. A számok jól tükrözik, hogy a köztestületnek kevés pénzből kell megoldania sok feladatot.

Tovább

Új szivattyúfelügyeleti egység a KSB-től

2010. július 16.

184 | 0

2010 májusában versenyképes áron dobta piacra a német KSB új szivattyúfelügyeleti egységét, a PumpMetert. A szivattyúra szerelt PumpMeter nyomásérzékelőkből, valamint egy kiértékelő- és kijelzőegységből áll. A készülék méri a szívóoldali nyomás, a végnyomás, a nyomáskülönbség, valamint az emelőmagasság értékeit.

Tovább

Klímaváltozás és építészet

2010. július 14.

233 | 2 (utolsó: 2010. november 25.)

Helyzetértékelés és jövőkép Feiler Józseftől, előtérben az épületek kibocsátásával és ennek csökkentésével.

Tovább

Ikonikus Formula 1-es versenyautó-gyűjtemény érkezett Budapestre

2010. július 13.

192 | 0

Több mint 50 év története, 8 versenyautó, eddig több mint 100 ezer látogató, több mint 700 millió forint összérték - a "Formula One - Versenyben a technológiával"”kiállítás megnyitotta kapuit Budapesten. A Formula One™ 1950 és 2006 közötti történetét ikonikus versenyautókkal, relikviákkal és filmritkaságokkal bemutató különleges gyűjtemény először látható a közép-kelet-európai régióban, az LG jóvoltából.

Tovább

Az Országos Etikai Fegyelmi Bizottság beszámolója a 2009. évről

2010. július 13.

167 | 0

Érdekes beszámoló arról, hogy milyen etikai problémákkal fordulnak a tervezők a Kamarához, és ott minek az elintézésére van lehetőség, és mit nem tud nyújtani a köztestület.

Tovább

Acta Danubiana

2010. július 12.

243 | 0

Az MMK és a Vízépítési és Vízgazdálkodási Tagozat a Duna természettudományi vizsgálatainak nemzetközi összehangolására 2010. március 31-én eljuttatta javaslatát angol és magyar nyelven az Európai Bizottsághoz, a Duna Stratégia nemzetközi konzultáció keretében. A javasolt projekt legfontosabb célja a Duna forrásától a torkolatáig tartó országok kutatásainak, fejlesztési koncepcióinak, megvalósult és tervezett beruházásainak összefogása lenne.

Tovább

Főmérnöki rendszer

2010. július 07.

198 | 0

A főmérnöki rendszer ügyében Kovács István alelnök, épületgépész kollégánk komoly erőfeszítéseket tesz. Cikkünkben arról olvashatnak, hogy szűkebb pátriájában, Győrben hogy sikerült megvalósítani egy mindenki számára nagyon hasznos formációt.

Tovább

Hatósági energiaárak

2010. július 06.

247 | 2 (utolsó: 2010. július 12.)

Ámon Adának, az Energia Klub igazgatójának. Tisztelt Igazgató Asszony! Olvastam az egyesület honlapján megjelent kissé kemény hangú ”Hatósági energiaárak: irány a múlt!” című írását. Engedje meg, hogy az ott leírt némely állításával vitatkozzak.

Tovább

Új lehetőségek a gázfelhasználás területén

2010. július 05.

255 | 6 (utolsó: 2014. július 22.)

Hogyan látja egy gázellátó társaság képviselője a jövőt, mi módon lehetne a csökkenő gázfelhasználást visszaterelniük a régi mederbe (persze korrekt, mindenki számára rentábilis körülmények között)? A Dunagáz konferencián elhangzott előadás alapján.

Tovább

Épületgépész Unió a tervezőkért

2010. július 05.

189 | 0

Az ÉU, sok tagjának hála, nagy csomagkedvezményt tud elérni szinte mindenfajta termékből, szolgáltatásból. Cikkünkben konkrét példák, előnyök olvashatók a terv-nyomtatástól a tankoláson át a mobiltelefonig.

Tovább

Megszűnt szakértői jogosultságok kezelése

2010. június 30.

173 | 1 (utolsó: 2010. július 16.)

Nemrég több ipari szakértői jogosultság kezelése kikerült az MMK kezéből, és sajnos nem került vissza, de új kezekbe sem. Márpedig ezekre a jogosultságokra szüksége van a szakmagyakorlóknak.

Tovább

Magyarország energiahatékonysági cselekvési terve

2010. június 29.

272 | 3 (utolsó: 2010. július 04.)

Cikk arról, hogy az új kormány miként képzeli az energiahatékonyságot, a megújulók jövőjét és az energiapolitikai prioritásokat.

Tovább

Első tapasztalatok a feladatalapú finanszírozásról

2010. június 28.

191 | 0

Beérkeztek a Tagozatok részéről a feladatalapúan megpályázható pénzekre a pályázatok, amelyek igen heterogén képet mutattak, és a feltételek pontosítására késztették az elnökséget. Lapunkat szokás szerint Kovács István alelnök informálta.

Tovább

CEP Passzívház EXPO

2010. június 25.

184 | 0

Az épületgépészeknek az előregisztrációs kedvezmény meghosszabítva július 2-ig! A CEP kiállítás egyik fő témája 2010-ben az épületek épületgépészeti szempontból történő energiahatékony felújítása és az ezzel kapcsolatos innovatív megoldások bemutatása.

Tovább

Fal-, mennyezetfűtés, -hűtés nedves rendszerrel

2010. június 24.

186 | 1 (utolsó: 2010. június 30.)

Az Uponor mint a világ egyik meghatározó többrétegű és PEX csőrendszer-gyártója és -fejlesztője, ismét egy újdonsággal jelent meg a piacon. Komplett megoldást kínál a nedves rendszerű fal-, mennyezetfűtési, -hűtési igények kielégítésére.

Tovább

Hol tart a szakképzés

2010. június 23.

137 | 0

Egy szakképző iskola képviselőjének beszámolója, értékelése az aktuális helyzetről, a TISZK-ekről, a Dunagáz konferenciáján elhangzott előadás alapján.

Tovább

Beruházás-lebonyolítói jogosultság

2010. június 22.

188 | 0

Új jogosultságként hozta létre a 192/2009. (IX. 15.) számú kormányrendelet a beruházás-lebonyolító jogosultságot, melynek feltétele a kamaránál egy jogosultsági vizsga letétele is. A Holló Csaba alelnök által vezetett vizsgabizottság a szükséges vizsgaanyagot elkészítette, és így 2010 februárjában meg lehetett kezdeni a vizsgáztatást ezen a nagyon fontos szakterületen.

Tovább

A hatósági gázárról

2010. június 21.

206 | 0

A gáz- és áramár hatóságivá tételéről kérdeztük Zarándy Pált, a Magyar Mérnöki Kamara alelnökét, a Magyar Energetikai Társaság főtitkárát.

Tovább

Tervezzen a jövőben az ÉU-val!

2010. június 18.

179 | 0

Az Épületgépész Unió szakmai összefogás mostantól már nem csak a kivitelezőknek nyújt támogatást, hanem a tervezőknek is lehetőséget teremt költségeik csökkentésére.

Tovább

Tagozati tervek

2010. június 16.

227 | 0

A Kamara kiemelt fontosságot tulajdonít a tagozati tevékenység fejlesztésének. Cikkünkből kiderül, hogy is képzeli ezt konkrétan, milyen eszközökkel ösztönzi a munkát, és milyen pénzeszközöket tud ehhez biztosítnai.

Tovább

LG levegő–víz hőszivattyúk minden igényre

2010. június 16.

205 | 0

Korábbi fejtegetésemben ahhoz próbáltam mankót nyújtani, hogy milyen hőforrást használó hőszivattyút válasszunk, de napjaink másik nagy dilemmája a hőszivattyúzás területén, hogy amennyiben sikerült végre választanunk, és a levegő–víz típusú mellett döntöttünk, akkor a cégek egyre bővülő kínálatából melyik készülék a legalkalmasabb az igény ellátására?

Tovább

Új alapokon az Üzemi Kereskedelmi Szabályzat

2010. június 15.

179 | 0

A megújuló energiák betörésére (például biogáztermelők) való reagálásról szól cikkünk, a Dunagáz konferencián elhangzott előadás alapján.

Tovább

Osztrák Kamara

2010. június 14.

174 | 0

Folytatjuk az európai mérnökkamarákat bemutató sorozatunkat, ezúttal a szomszédos Ausztriában nézünk körül.

Tovább

Walltherm felületfűtés és -hűtési rendszer 2.

2010. június 09.

195 | 0

Napjainkban erős igény mutatkozik arra, hogy a hagyományos radiátoros fűtést a fal-, padló-, mennyezetfűtés vagy ezek kombinációja váltsa fel. A jól szigetelt épületek energiatakarékos és környezetbarát fűtési, hűtési rendszerének kialakításához az alacsony hőmérsékleten, kondenzációs kazánnal vagy hőszivattyúval üzemeltetett készülékek esetén megfelelő megoldást nyújt a WALLTHERM falfűtés, felülethűtés és épületszerkezet-temperálás rendszer.

Tovább

Védendő és fogyatékkal élő fogyasztó ellátásának különleges hatásai

2010. június 09.

209 | 0

A Dunagáz Konferencián elhangzott előadás alapján. Érdekes és sokszor elsikkadó szempontok.

Tovább

Új ablaktechnika

2010. június 09.

211 | 0

A Frankfurter Allgemeine Zeitung honlapján (www.faz.net) érdekes cikk jelent meg 2010 áprilisában, mely egy energiatakarékos ablakkeretet mutat be. Az ablakosok minden fejlesztése azért lehet érdekes számunkra, mert markánsan befolyásolja az épület hőháztartását.

Tovább

Épületgépészeti Mesteriskola

2010. június 08.

228 | 2 (utolsó: 2010. szeptember 06.)

2010 szeptemberében az MMK mesteriskolákat indít a következő szakterületeken: épületgépészeti, hírközlési és informatikai, tartószerkezeti, vízgazdálkodási és vízépítési. A mesteriskolák célja szakmai gyakorlati képzés nyújtása fiatal mérnökök és a továbbképzést igénylő gyakorló mérnökök számára, elősegítve ezzel az önálló tevékenységre, a szakmai jogosultság megszerzésére való felkészülésüket.

Tovább

Megtakarítási lehetőségek vizsgálata a magyar háztartások energiafelhasználásában

2010. június 07.

262 | 1 (utolsó: 2010. június 09.)

Hivatalos és civil megnyilatkozásokban szinte naponta halljuk, hogy a magyar háztartásokban az energia felhasználása nem kellően hatékony. Ennek ellenére a szakirodalomban nem igazán lehet olyan elemzésekkel találkozni, amelyek rávilágítanának arra, hogy mennyire és hol nem hatékony. Hogy mennyi energiát lehetne a háztartásokban megtakarítani, illetve hogy mire érdemes odafigyelni, és mire kevésbé. Az alábbiakban azt vizsgáljuk meg statisztikai adatok alapján, hogy nemzetközi összehasonlításban miképp mutat a magyar háztartások energiafelhasználása.

Tovább

Az elosztói tevékenység áttekintése néhány uniós országban

2010. június 02.

171 | 0

Egy igen érdekes cikk a magyarországi és a külföldi gázelosztó rendszerről, mennyiségekről, arányokról, tendenciákról.

Tovább

Épületgépész koalíció

2010. június 02.

167 | 0

A MÉGSZ kezdeményezésére tavaly év végén gyűltek össze először az épületgépészeti szakmai szervezetek, majd a múlt héten az MMK Épületgépészeti Tagozata meghívására újra megtették ezt. Fontos, hogy a szervezetek összehangolják lobbi- és egyéb tevékenységeiket, amelyek jelen pillanatban akár gyengíthetik is egymást. A benyomások vegyesek, mert úgy tűnik, hogy lesznek, akik nem tudnak-akarnak majd együtt dolgozni. Lássuk, miről is esett szó legutóbb.

Tovább

Kreditpontos szabadon választott

2010. június 01.

181 | 0

A Kamara igen komolyan gondolkozik a krdeitpontos rendszer átszervezésén. A Továbbképzési Bizottság nyáron hallgatja meg többek között a tagozatok véleményét, és őszre kész tervezetet szándékozik letenni az asztalra. Véleményünk szerint óvatosan kell hozzányúlni a kérdéshez: gyomlálni szükséges, de gyökerestül irtani nem szabad.

Tovább

Friss szabványok

2010. május 31.

184 | 0

Az alábbiakban közöljük az MSZT/MCS 309 Gázkészülékek nemzeti szabványosító munkacsoport érvényben lévő szabványainak listáját. A lista a Magyar Szabványügyi Testület nyilvántartása szerinti, 2010. február 1-je óta érvényes (vagyis mai, naprakész) állapot. Szintén itt a találhatók a bevezetett harmonizált európai szabványok a mellékelt listához. Június 1-től kaphatók, akkor lépnek életbe! (Köszönet Vaszil Lajosnak és Fazakas Miklósnak.)

Tovább

Szerelési verseny – iskolák közti országos döntő

2010. május 28.

206 | 0

Egy újabb kiváló kezdeményezésről adunk most hírt, amely a minőségi szerelőutánpótlás érdekében született. Kiváló példája annak, amikor egy cég nemcsak a szakmából, hanem a szakmáért is él.

Tovább

Országos főmérnöki rendszer és megyei mérnökműhelyek

2010. május 26.

158 | 0

Magyar Mérnöki Kamara megalakulása óta minden lehetséges fórumon hangoztatja az országos főmérnöki rendszer szükségességét, az önkormányzatok mérnöki feladatainak hozzáértő műszaki szakemberrel történő ellátása érdekében. Érdekes gondolatok egy épületgépész vezetőtől.

Tovább

Épületgépészeti Tagozat 2009

2010. május 26.

179 | 0

Az alábbiakban az Épületgépészeti Tagozat 2009-es értékelése olvasható, amely a Küldöttgyűlésre lett benyújtva.

Tovább

Debreceni Napok - megindult az újjászervezés

2010. május 25.

0 | 0

A debreceni szervezők is érezték a változás szükségét, és erre reagáltak is. Új, patinásabb helyszín, egynapos kiállítás, de kétnapos konferencia, színvonalasabb szolgáltatások vannak tervbe véve. A három fő siker-összetevő közül az első így meglehet, a másik kettő, az érdekes program és a megfelelő promóció még kidolgozás alatt.

Tovább

Csütörtökön nyit a Renexpo – Az új energiaprogramok bemutatkozása

2010. május 25.

190 | 0

2010. május 27-én nyitja meg kapuit a negyedik RENEXPO® Central Europe, a Hungexpo „C” csarnokában. Magyarország energetikai szakkiállítása hazánk és a régió számára kulcsfontosságú területekre, a biomasszából és biogázból termelt energia hasznosítására, a decentralizált energiatermelésre – vagyis a megújuló energiát helyben megtermelő és felhasználó települések gyakorlatának bemutatására, valamint a földhő és a napenergia hasznosítására koncentrál.

Tovább

Figyeljünk az utánpótlásra!

2010. május 19.

163 | 0

Míg tervezőből, mérnökből a felsőoktatás különböző gondjai ellenére sem állunk rosszul, addig az épületgépész szakmunkások, mesterek egyre fogynak, és ez nem csak afféle szólam. Éppen ezért kell az átlagosnál is jobban megbecsülnünk, aki ezt a szakmát választva kitűnően teljesít. Mert bizony azt a tervet meg is kell valósítani, és ha elrontják, a tervezőt sem veregetik vállon, mondván: „Azért te klassz voltál…”

Tovább

Egyhangúan fontos döntések

2010. május 19.

214 | 1 (utolsó: 2010. május 21.)

A kissé kétértelmű cím pozitív töltést hordoz: a május 15-ei Küldöttgyűlésen fontos döntések születtek, jelentős, szinte egyhangú szavazati arányokkal. A régebben jellemző, olykor személyeskedésbe átcsapó viták viszont elmaradtak. Cikkünkben két épületgépészeti „csúcsvezetőnk”, Kovács István MMK alelnök és Denk András tagozati elnök, az MMK Felügyelőbizottságának elnöke emeli ki a fontosabb történéseket.

Tovább

Égéstermék-elvezetéshez kapcsolódó terv-felülvizsgálati és ellenőrzési szempontok

2010. május 18.

224 | 1 (utolsó: 2010. május 23.)

A Kéménykonferenciával foglalkozó cikksorozatunk utolsó darabja egy gázszolgáltató követelményeit mutatja be. Az esetleges eltérések különösen azon olvasóink számára lehetnek érdekesek, akik nem FŐGÁZ-területen terveznek.

Tovább

Új Super Inverter légkondicionáló az LG-től

2010. május 18.

193 | 1 (utolsó: 2010. május 21.)

Lakossági/kis irodai légkondicionálókat nagyobb számban kevesebb mint 10 éve használunk Magyarországon. Ebből adódóan egyik oldalról nézve nincs igazán kialakult kultúrája ezen készülékek használatának. Másik oldalról nézve egyre inkább konkrét igények fogalmazódnak meg a felhasználók, tervezők, szerelők és kereskedők oldaláról is azzal kapcsolatban, hogy milyen is egy igazán jó készülék.

Tovább

REHAU Szakmai Nap

2010. május 17.

178 | 0

Idén ötödik alkalommal rendezzük meg a REHAU Szakmai Napot. Előadásaink és kiállításunk fő témája az energiatudatos, fenntartható építés és az ezek megvalósításához szükséges termékek, rendszerek bemutatása. A nap folyamán a színvonalas előadásokon túl bemutatókkal és igényes vendéglátással várjuk az érdeklődőket biatorbágyi telephelyünkön a Rozália park 9. szám alatt.

Tovább

Hogyan megy máshol?

2010. május 17.

171 | 0

Sorozatunkban szeretnénk bemutatni néhány más országbeli mérnöki kamarát, kitekintve, hogy náluk mi is a szervezet funkciója, és hogyan teljesítik feladatukat. Most rokonainknál, a finneknél teszünk látogatást.

Tovább

Hibák, életveszélyek a kéményseprő szemével

2010. május 12.

190 | 1 (utolsó: 2010. május 15.)

Gyakorlati jellegű cikk, mely a mai magyar, valós viszonyokkal foglalkozik, visszatekintve a GOMBSZ-ig. A Kéménykonferencián elhangzottak alapján.

Tovább

Pelletkazán a MERKAPT Kft. kínálatában

2010. május 12.

175 | 0

A MERKAPT Kft. megkezdte a BIODOM pelletkészülékek hazai forgalmazását. A BIODOM pelletkazán kedvező ára, műszaki tartalma és üzemeltetési tulajdonságai miatt reális alternatíva új építésnél és felújításnál is. A készülék egyszerűen telepíthető és illeszthető új vagy már meglévő, üzemelő fűtési rendszerekhez, és kiválóan alkalmas radiátoros fűtési hálózatok hőtermelő berendezéseként. HMV ellátás, megfelelő tárolóval és szabályzással egybeépítve gazdaságosan megvalósítható.

Tovább

Szennyezőanyagok a szellőzőberendezésben - Esettanulmány

2010. május 11.

201 | 0

A szellőzőberendezések feladata a megfelelő minőségű beltéri levegő biztosítása. Ennek ellenére maguk a berendezések válhatnak a legfőbb szennyezőforrássá. A berendezésbe kerülő szennyeződés mennyiségét rendszeres ellenőrzéssel és tisztítással kell a lehető legkisebb szintre szorítani. Az alábbi esettanulmányban egy mezőgazdasági feldolgozó és csomagoló üzem szellőzőberendezésének ellenőrzése során szerzett tapasztalatainkról számolunk be.

Tovább

Új Alapszabály érlelődik

2010. május 11.

287 | 1 (utolsó: 2010. május 11.)

A most szombati Küldöttgyűlés talán legfontosabb programpontja az új Alapszabály beterjesztése, vitája és elfogadása lesz. Az Alapszabály igazi reform lehet; nem az eddigi toldozása, hanem teljesen új konstrukció. Az alábbiakban a Küldöttgyűlés programja olvasható.

Tovább

Gázkészülékcsere előzetes terv és engedély nélkül?

2010. május 10.

240 | 1 (utolsó: 2010. május 12.)

"...legyenek szerelők, akik a gázszolgáltatónál valamilyen tanfolyamon vesznek részt, őket a gázszolgáltatók (területileg illetékes) minősítik, aztán valamilyen éves tagdíj fejében tagságot kapnak valamilyen jól hangzó „gázos szervezetben”(amelyet természetesen a gázszolgáltató kreál). Ezek után bizonyos készülékcseréket a szerelő saját maga elvégez, átveszi magától, és még valami tervszerű szerelési vázlatot is lead a gázszolgáltatónak... Mit is talált ki valójában a MÉGSZ: üssük ki a tervezőket a folyamatból!" Érdekes és tanulságos levélváltás a Magyar Istallateurből.

Tovább

Napkollektoros rendszerek vizsgálata Naplopó programokkal

2010. május 07.

225 | 0

Aki napkollektoros rendszert szerel, értékesít, annak többnyire számtalan megrendelői kérdésre kell válaszolnia. Mennyibe kerül a rendszer, mennyi hagyományos energiát lehet vele megtakarítani, és mikorra térül meg a beruházás? Ezeket a kérdéseket bárki könnyedén és gyorsan megválaszolhatja, ha használja a Naplopó Kft. honlapjáról ingyenesen letölthető szoftvereket.

Tovább

Mérnök Újság és egyebek

2010. május 05.

208 | 1 (utolsó: 2010. május 05.)

Amikor a Heti Válasz kiadó átvette a Mérnök Újság szerkesztését, üzemeltetését, sokak kétségeket fogalmaztak meg. Amikor kijött az idei első szám, a negatív hangok még inkább felerősödtek, és bár a felzúdulás elülni látszik, többeknek ma sem tetszik az új irányvonal. De vajon mi is ez az irány? Erre próbálunk választ találni, várva a véleményeket.

Tovább

Gázkorlátozások jelene és jövője

2010. május 04.

107 | 0

Milyen korlátozások fordultak elő a közel- és a távolabbi múltban? Mik 2009 tapasztalatai? Hogyan lehet a jövőben egy ilyen helyzetet a lehető legkisebb kár árán abszolválni? Ezekre a kérdésekre keresi a választ cikkünk.

Tovább

Az épületek körül kialakuló szélnyomás hatása

2010. május 04.

248 | 0

A 2005 decemberében közzétett, majd legutóbb 2009-ben módosított műszaki-biztonsági szabályzat, a GMBSZ a gázfogyasztó készülékek elhelyezését, valamint levegőellátásának méretezését illetően új felfogást és méretezési elveket rögzített. A GMBSZ – lényegében összhangban más előírásokkal – megköveteli a gázfogyasztó készülékek levegőellátásának és égéstermék-elvezetésének méretezését. A méretezés kapcsán lényeges kiinduló adat az épület határoló szerkezetein, illetve környezetében szél hatására kialakuló nyomáskülönbség, amely alapvetően befolyásolhatja a „B” típusú gázfogyasztó készülékek levegőellátását és égéstermékének elvezetését, de a „C” csoportba sorolt, mesterséges áramoltatású készülékek üzemére is befolyással lehet.

Tovább

Mi köze a pókernek az épületgépészethez?

2010. május 03.

214 | 1 (utolsó: 2010. május 05.)

Népszerű, egyre népszerűbb játék a póker, egyre többen játsszák Magyarországon is. A játék sava-borsa a blöff, amikor bárki tehet úgy, mintha jó lapja lenne, és ha ezt elhiszik neki, nos, akkor meg sem kell mutatnia. „Virítani” csak akkor kell, ha ennek árát a tét megadásával valaki megfizeti.
Manapság persze nem csak póker esetében létezik a blöff. Győrben egy cég fele árért kínált fűtést, de a csodamasina soha nem készült el, a lakók decemberben és januárban elemezték – utólag – hiszékenységük történetét.

Tovább

650 millió méternyi tapasztalat

2010. április 30.

183 | 0

A 2009-es ISH-n bemutattuk a legújabb fejlesztéseinket. Egyrészről a nagydimenziójú alap-, illetve felszállóvezetékek számára fejlesztett új többrétegű csatlakozócsaládot (RS) egészen 110 mm-es átmérőig. Másrészről a 14-32 mm-es átmérőtartományban bemutatott fejlesztés: nincs többé sorjázás - kalibrálás. Ez kevesebb szerelési időt jelent, kb. 30%-ot a préselési munkafázisnál.

Tovább

A Magyar Bányászati és Földtani Hivatal új feladatai a GET alapján

2010. április 28.

172 | 0

A biogáztermelő földgáztermelinek minősül ugyan, de a biogáztermelő telepen belül a bányafelügyeletnek nincs hatásköre. A biogázvezeték létesítéséhez, üzemeltetéséhez (ha az nem kapcsolódik a földgázrendszerhez) a Magyar Energia Hivatal hatáskörrel nem rendelkezik. A biogáz vezeték szállítóvezetéknek minősül. Ha a vezeték elhagyja a termelő telepet, akkor a termelő telep telekhatárától a felhasználó hely telekhatáráig a vezeték építése a bányafelügyelet hatáskörébe tartozik...

Tovább

Égéstermék-elvezetők az építés és a közszolgáltatás szempontjából

2010. április 27.

212 | 1 (utolsó: 2010. április 29.)

A 2009. októberi nemzetközi gázkonferencián elhangzott előadás általános céljaival megegyeznek a kéményseprő-ipari közszolgáltatás újraszabályozásának távlati céljai. Legyen világos szabályozás, legyen rend, legyen tiszta felelősségi rendszer, legyen átlátható és ellenőrizhető a tervezés, kivitelezés, üzemeltetés. A Kéménykonferencián elhangzott előadás adaptációja.

Tovább

Káosz az alapoknál – illúziók és lehetőségek

2010. április 27.

200 | 1 (utolsó: 2010. június 01.)

Alcím: Mehr Licht!
Sok a hőszivattyúkkal kapcsolatos nagyhangú, árnyalatlan tanács, de bizony a fogalmak világos meghatározása híján a hazai gyakorlatban sokszor perdöntő tételek maradnak ki az energetikai kalkulációkból.

Tovább

Last minute akció és konferenciák a RENEXPO-n

2010. április 26.

196 | 0

A gazdaság fenntartható irányú elmozdításához egy új zöld programra van szükségünk. Az EU ösztönzi a tagországokat és javasolja az energiahatékonysági és megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos programok indítását. A zöld gazdaság kialakítása 3 alappilléren nyugszik: megújuló energiaforrások, energiahatékonyság és a környezetipar fejlesztése.

Tovább

A VI. Országos Kéménykonferencia határozatai

2010. április 26.

148 | 0

Látható, hogy jó irányban indult el a közös munka. Megvalósítható, értelmes és a gyakorlati életnek szóló célokról olvashatunk.

Tovább

Kiállítások kül- és belföldön

2010. április 21.

195 | 0

Mi a funkciója egy nagy külföldi és egy (hazai szinten) nagy belföldi kiállításnak? Megéri elmenni látogatóként vagy kiállítóként?

Tovább

Amerikában így csinálják

2010. április 21.

182 | 0

2010. március 4-én Jeff Merkley, Oregon és Mark Pryor, Arkansas szenátora mutatta be a Building Star programot, amely ösztönzőket és engedményeket kínál az energiahatékonyság javítása terén a kereskedelmi épületekre, hogy az épületekben energiahatékony tetőt, világítást, fűtési és hűtési rendszereket alakítsanak ki. A törvényjavaslat alkotói azzal érvelnek, hogy ennek segítségével 150 000 új munkahelyet teremtenének 6 milliárd dolláros szövetségi beruházással, amely a szektorba dolláronként további 2-3 dollár magánbefektetést generál. Céljaik közt 50 millió épület átalakítása szerepel 2020-ig.

Tovább

Összhang

2010. április 20.

220 | 0

Miben tudtunk miben nem tudtunk és az NFGM által létrehozott Egyeztető Fórumon egyetérteni? A Fórumon egyetértetünk abban, hogy minden résztvevő maximálisan elkötelezett a műszaki biztonság növelésében a jobbításban. Nézetkülönbség csak a megoldás módja tekintetében volt.

Tovább

Belvárosi négycsillagos szálloda VRF rendszere

2010. április 19.

175 | 0

Mindamellett, hogy a VRF (direkt elpárolgású, változó hűtőközeg tömegáramú) klímarendszerek és levegő-levegő hőszivattyúk több évtizedes múlttal rendelkeznek, még mindig nehéz dolguk van a hagyományosnak számító fan-coil + folyadékhűtő + gázkazán kialakítású rendszerekkel szemben, ami a beléjük vetett bizalmat illeti. Ezek egyrészt a hagyományos kialakítású rendszer hosszabb múltjában, valamint a tervezői és kivitelezői „megszokás”-ban gyökereznek.

Tovább

Az új gáztörvény alkalmazásának eddigi tapasztalatai

2010. április 19.

255 | 0

A cikk a XVIII. Dunagáz Szakmai Napokon elhangzott előadás alapján készült. Tanulságos következtetéseket von le az ismertetett "történelmi" tények alapján.

Tovább

Csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések

2010. április 14.

172 | 0

Biztonság és bizonytalanság a jogszabályok és szabályozások tükrében. Érdekes és tanulságos, megfontolandó vélemény gázszolgáltatói szemszögből, a Kéménykonferencián elhangzott előadás alapján.

Tovább

A Genex Milánóban

2010. április 13.

199 | 0

Több szempontból is történelminek nevezhetjük az idei Monstre Convegno-t. Egyrészt magyar klímagyár régóta nem képviseltette magát ilyen rangos vásáron. Az idén Nyugat-Európában debütált a Genex, több kelet-európai kiállítás után a nagyobb nemzetközi ismertséget ígérő Milánói vásáron történő idei részvétel mellett döntött a cégvezetés.

Tovább

A hőtermelő berendezések és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálata

2010. április 13.

226 | 1 (utolsó: 2010. április 14.)

Rendeletek, szabványok és direktívák, számítási módszerek. A Kéménykonferencián elhangzott előadás.

Tovább

Nemzetközi zöld építőipari szabályozás kialakítása van folyamatban

2010. április 12.

125 | 0

Az ASHRAE Standard 189.1 publikációja nyomán egy új szabályozást dolgoztak ki és nyitottak meg a nagyközönség számára megtekintésre és kommentálásra. A szabályozás a fenntarthatóság biztosítására irányul a hagyományos kereskedelmi és nagy teljesítményű épületekben.

Tovább

GEOWARM talajszonda hőszivattyús rendszerekhez

2010. április 09.

185 | 0

A földhő kinyerésének lehetséges módja a talajszondás vagy talajkollektoros hőszivattyúzás. A talajszonda véleményünk szerint több előnnyel is rendelkezik a kollektorokkal szemben.

Tovább

Kamarai tevékenység

2010. április 09.

222 | 1 (utolsó: 2010. április 15.)

A májusi választmányi ülés előtt megszaporodott a vezetőség munkája, hiszen az eddigi eredményeket rendszerezni és összegezni, a további terveket pedig vázolni kell. kovács István alelnök tájékoztatott minket a történésekről.

Tovább

Nyitott és zárt kémények méretezési anomáliái, MSz, EN hogyan tovább?

2010. április 07.

241 | 1 (utolsó: 2010. április 07.)

A Kéménykonferencia előadásai közül ezúttal Keszthelyi Istvánét ismertetjük. Témája: alkalmasok-e a mai szabványok a mai kor követelményeihez? És a - sajnos - elmaradhatatlan gyűjtőkémény.

Tovább

A fa és a beton együttes használata hőtárolás céljából

2010. április 06.

175 | 0

2010 februárjának végén jelent meg Amanda Birch cikke a„Building Design-on, mely a brit építészek honlapja. A cikk egy igen érdekes témát fejteget, bemutatja a fa és a beton együttes használatából adódó innovatív megoldást hőtárolás céljából. Az épületet az előzetes tervek szerint 2010 júliusában adják át.

Tovább

REHAU AERO levegő-víz hőszivattyú

2010. április 06.

153 | 0

A REHAU AERO hőszivattyúk 7 különböző teljesítménnyel kaphatók, 8 kW-tól 33 kW-ig (teljesítménymérés az EN 14511 szabvány szerint). A készülékek alkalmasak kültéri és beltéri telepítésre is, különálló szabályozó kapcsolószekrénnyel és felxibilis csatlakozó tömlőkkel.

Tovább

A kéményseprőipar fejlesztési lehetőségei a polgárbarát szolgáltatásban

2010. április 06.

187 | 1 (utolsó: 2010. április 07.)

Folytatjuk a Kéménykonferencián elhangzott előadások ismertetését. Ezúttal - Netoleczky Károly "alapvetése" után Kocsis Attila, az EMKÉSZ és a FŐKÉTÜSZ prominens képviselője gondolatainak adunk helyet.

Tovább

Felelősségi Mátrix a szaktudás tisztelete érdekében

2010. március 31.

223 | 0

Alapgondolatunk: Minden ember – legyen az hivatalnok, szakember vagy fogyasztó (LAKÓ) – vállaljon személyes felelősséget munkájáért, tetteiért, nyilatkozataiért, viselkedéséért! A szaktudás birtokában a fogyasztó és a jogszabályok iránti felelősséggel végzett MUNKA és a munkát felelősséggel elvégző SZAKEMBER kapja meg a bizalmat és a tiszteletet. Az értéket teremtő ember legyen ÉRTÉK! Kéménykonferenciás cikksorozatunk első darabja.

Tovább

A gördülőelemes hajtás előzményei és alapgondolata

2010. március 30.

188 | 0

Az emberek ősidők óta használják a fogaskerekeket. Sokáig megelégedtek azzal, hogy a hajtásban résztvevő fogaskerekek forgás közben ne akadjanak el, ezt az azonos osztás és az interferencia-mentes fogalmak biztosították. Később felmerült annak az igénye, hogy a hajtó és hajtott kerekek szögsebességeinek aránya forgás közben ne változzon. Ezt a megfelelő fogprofilok (evolvens, ciklois) teszik lehetővé.

Tovább

1% a szabványokért

2010. március 30.

219 | 3 (utolsó: 2010. április 05.)

A szabványfordítások kérdése régóta központi téma a Kamaránál. Most - az egyéb utak mellett - arra is lehetőség nyílik, hogy a kollégák adójuk 1%-át befizetve elősegítsék a fordítások ügyét.

Tovább

RENEXPO szakkiállítás negyedszerre!

2010. március 30.

164 | 0

2010 a fordulat éve lesz. Magyarországnak megújulásra van szüksége, melynek egyik módja az ország energiafüggetlenségének megteremtése. Ennek eléréséhez fontos a zöld gazdaság kialakítása, amely 3 alappilléren nyugszik: megújuló energiaforrások, energiahatékonyság és környezetipar fejlesztése.

Tovább

Kreditpontos reform!

2010. március 29.

177 | 0

Egy MMK Elnökségi Határozat értelmében a továbbképzés értékelési gyakorlatot felülvizsgáljuk, és a beérkező vélemények és javaslatok kiértékelése alapján a jogszabályok határain belül az egész továbbképzési rendszert, eljárásrendet, továbbképzési szakmai színvonalkontrollt tervezzük megújítani.

Tovább

A Kéménykonferencia margójára

2010. március 29.

233 | 2 (utolsó: 2010. április 07.)

Múlt hét csütörtök-pénteken Kecskeméten lezajlott a VI. Országos Kéménykonferencia. A rendezvény legfőbb tanulsága számomra az volt, hogy még mindig nincs, nem lehet megoldás a kéményseprő-épületgépész vitában. Vajon miért? Cikkünkben az okokat keressük.

Tovább

Országos rézverseny a jövő szakemberei számára 2010

2010. március 25.

164 | 0

Az eddigieknél is nagyobb lelkesedés és részvétel kísérte az immár 7. éve megrendezésre kerülő rézversenyünket szakiskolai (szakmunkás- és szakközépiskolás) tanulók részére, ahol a diákok előzetes felkészülés után, az Interneten egy erre a célra készített oldalon online válaszoltak a rézcsövek szerelésével és rézcsöves rendszerek tervezésével foglalkozó kérdésekre, illetve a szakközépiskolák diákjai 5 db számításos feladatot is megoldottak a rendelkezésre álló időn belül.

Tovább

Szerkesztési elvek

2010. március 24.

205 | 0

Múlt hét pénteken a Koordinációs Szövetség kezdeményezésére különböző szövetségek és a négy épületgépészeti szaklap, az (életkori sorrendben) Magyar Épületgépészet, a Magyar Installateur, a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika, illetve az E-GÉPÉSZ képviselői elbeszélgettek egymással a szakma igényeiről a szaksajtó irányába. Tanulságos volt.

Tovább

LG A/C Akadémia

2010. március 24.

197 | 0

Milyen céllal hozták létre a budapesti LG A/C Akadémiát? Többek között regionális klímatechnikai információs központként ingyenes oktatás és továbbképzés biztosítása végett, elsősorban klímatechnikai szakemberek számára.

Tovább

A KÁT mérlegkör működésének aktuális kérdései

2010. március 23.

164 | 0

Miután a kedvezményes értékesítést szűkítő lépésről van szó, ezért természetes, hogy számos érdekcsoport elégedetlen a módszertani dokumentummal. A Magyar Energia Hivatal osztályvezetőjének cikke, ami a kapcsolt energiatermelés, de csak az áram oldaláról (gondoljunk a hőszivattyúkra) is érdekes lehet számunkra.

Tovább

Visszatérés a távfűtéshez

2010. március 22.

162 | 1 (utolsó: 2010. március 25.)

Az alábbiakban egy a Fővárosi Közműben megjelent cikket ismertetünk, nem viharkavarási céllal, de mindenképpen azért, hogy az épületgépészek hozzászólhassanak az ügyhöz. Érdemes beleolvasni.

Tovább

Hun utcai hőszivattyús projekt

2010. március 19.

226 | 1 (utolsó: 2010. március 24.)

Március 17-én a MAHŐSZ, a hőszivattyús szövetség újabb sikeres és nagyon érdekes összejövetelt tartott, geotermikus vízkútpárok tervezése és művezetése hőszivattyús rendszerhez témában. A konkrét projekt rengeteg tanulságot hordozott!

Tovább

Kazánházak légellátása

2010. március 17.

230 | 0

A téma taglalása előtt tisztázni kell a gázkészülékek csoportba sorolását (sok embernek már a könyökén jön ki, de mondván, „egy újszülöttnek minden vicc új”, így megismétlem a meghatározásokat).

Tovább

Előretörő hőszivattyúzás

2010. március 17.

180 | 0

A világon az összes beépített geotermikus kapacitás 69,7%-át a geotermikus hőszivattyúk adják, és az összes geotermikus hőenergia-használat 49%-a a geotermikus hőszivattyúk használatából származik. Csak ezt követi a fürdők és uszodák, illetve az épületek direkt geotermikus hőhasznosításai. Ezek a számok világosan jelzik a világszerte elfogadott hőszivattyús technológia térnyerését.

Tovább

Alkalmazkodás az alacsony energiájú házakra vonatkozó építési normákhoz

2010. március 17.

162 | 0

Az építési előírások jelenleg egyre inkább az új, alacsonyenergia-szabványok felé közelítenek, amelyek az úgynevezett passzív házakét megközelítő éves energiafogyasztást tesznek lehetővé. Jelenlegi rendszereinket nyilvánvalóan úgy kell átalakítanunk, hogy az alacsony energiájú épületek energiafogyasztását és kényelmi követelményeit egyaránt optimalizálják. A feladat lényege annak biztosítása, hogy a szállított energia optimális beltéri környezetben kerüljön hasznosításra.

Tovább

Csőd a bank miatt

2010. március 16.

173 | 0

Nem szoktunk átvenni máshonnan cikkeket, de most kivételt teszünk. Egy építőipari cég csődjéről van szó ugyanis, és az eset kiválóan rávilágít arra a magyar valóságra, amiben az addig jól teljesítő vállalkozásokat ellehetetleníti a válságért felelős - és nálunk az alatt is prosperáló - pénzügyi szektor.

Tovább

A fűtési költségek nélküli lakás víziója

2010. március 12.

149 | 0

A REHAU döntő lépést tesz a "Fűtési költség nélküli lakás" víziójának irányába. A REHAU hőszivattyú 2009. április elsejétől "Geo" (talaj/víz), "Aqua" (víz/víz) vagy "Aero" (levegő/víz) típusként kapható. Piacbevezetés Magyarországon 2009 április 1-jén.

Tovább

Több pénzhez juthat a Tagozat

2010. március 10.

170 | 0

Március 3-án elnökségi ülést tartott az Épületgépészeti Tagozat, melyen fontos hírek hangzottak el.

Tovább

REHAU hőszivattyúk

2010. március 09.

190 | 0

A REHAU regionális tervezői fórumsorozatának első, szegedi állomása március 5-én megrendezésre került - elmondható, hogy a mai, nem termékfüggetlen előadó kultúrában egy kiemelkedő, mind elvi, mind gyakorlati szempontból kiváló, egész napos rendezvényt produkált a cég. Most pénteken Miskolcon, jövő héten debrecenben jön a folytatás.
Cikkünkben a REHAU hőszivattyúkat mutatjuk be röviden.

Tovább

Műszaki-biztonsági ellenőrzés

2010. március 09.

338 | 0

A gázszolgáltató által véleményezett terv szerint - a véleményező levélben foglalt feltételek megtartásával - a kivitelező gázszerelő megszereli a terv tárgyát képező gázvezetékeket és felhasználói berendezéseket. A létesítésnek ebben a fázisában a szerelő "a terv és a szolgáltató nyilatkozatában foglaltak" szerint, a szakma szabályainak megfelelően kell, hogy az installációt elkészítse. Ez a feladata és a felelőssége is, ami nem terjed és nem terjedhet tovább.

Tovább

MÉGSZ évértékelés

2010. március 08.

159 | 0

Az 1990-ben Pécsett alapított Magyar Épületgépészek Szövetsége alapításának 20. évfordulóját Pécsett ünnepelte február első hétvégéjén. Az évi rendes közgyűlésen Golyán László személyében régi-új elnököt és elnökséget választottak a tagok, a 20 évre visszatekintő emlékkonferencián emlékérmet kaptak a szövetségért hosszabb ideje jelentős munkát végző tagok és szakmabeliek.

Tovább

Pollack Expo - ahova érdemes volt elmenni

2010. március 03.

196 | 2 (utolsó: 2010. március 05.)

Sajnos a mai világban az a hír, ha valami rosszat lehet írni. Szerencsére ez a szakmai sajtóra nem jellemző, de azért itt is inkább erre kapják fel a fejüket az olvasók. Nos, a pécsi kiállítás és konferencia kapcsán lehet találni kisebb negatívumokat, ha nagyon akarjuk, de az összbenyomás nagyon is pozitív.

Tovább

Rejtett penész az irodában

2010. március 02.

182 | 0

Új sorozatunk ÁNTSZ-es vonalon indul, és a szervezet ellenőreinek esettanulmányairól szól. Mindemellett fórumlehetőséget is biztosít olvasóink számára - olvasóink kérdezhetnek, és választ is kapnak, akár a konkrét esetekkel, akár azoktól teljesen független témákkal kapcsolatban.

Tovább

A gáztervek műszaki-biztonsági felülvizsgálata

2010. március 02.

177 | 0

A 2008. évi XL. Törvény (a földgázellátásról) végrehajtásáról szóló 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a csatlakozó és fogyasztói vezetékek és fogyasztói (felhasználói) berendezések létesítését, átalakítását és bővítését arról szóló tervhez (gázterv) köti.

Tovább

Uniós pályázatok

2010. március 01.

189 | 0

2004. május 1-én Magyarország belépett az Európai Unióba, ezáltal számos lehetőség, többek között a pályázatok széles köre vált elérhetővé az ipar szereplői számára. Célunk, hogy tájékoztatást adjunk az Uniós pályázatokról, illetve azok további lehetőségeiről az ipar szereplői számára.

Tovább

Energia, biztonság, jövő

2010. március 01.

173 | 0

Egyetértünk, hogy sok a gond mostanában – válság, hitelszűke, körbetartozás, bizonytalan piaci helyzet, munkanélküliség, energiafüggőség és drágulás… és még sorolhatnánk – melyek szinte valamennyi gazdasági és üzleti szférát, sőt valamennyi családot is sújtanak. Ugyanakkor tény az is, hogy ez alól talán egyedüliként a megújuló energiák és az energiahatékonyság témakörei képeznek kivételt, több év stagnálás után hétről hétre nagyobb érdeklődést – és bizakodást - keltve nemcsak szűk szakmai körökben, hanem a szélesebb médiában és a közgondolkodásban – s mi több: szakpolitikusi körökben is.

Tovább

Érdekességek a csövek, idomok áramlási ellenállása terén

2010. február 24.

269 | 9 (utolsó: 2017. november 11.)

A szakmában jelenleg nagyon sok különböző anyagú, méretű csőrendszer van jelen. Ezeknek a csöveknek a kötése változatos módon történhet, ezért idomok garmadája szerepel a kínálatban. Azt gondolnánk, hogy az áramlási ellenállás szempontjából ez a terület nem tartalmaz furcsaságokat, érdekességeket, azt lehet mondani "egyik cső olyan, mint a másik". A cikkben azt kívánom bemutatni, melyek azok a dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni.

Tovább

Épületgépészeti rendszer tervezése a debreceni Kölcsey Központ épületében

2010. február 23.

202 | 0

Debrecenben a városi önkormányzat elhatározására 2004-ben elkezdődött -a korábban lebontott Kölcsey Művelődési Ház helyén- egy új, korszerű konferencia központ építése. Az új létesítmény a Kölcsey Központ nevet kapta. Az alábbiakban bemutatjuk a 2009-es Épületgépészek Napja győztes tervezői pályaművét.

Tovább

LG VRF rendszerek (MULTI V) központi szabályzásának, távfelügyeletének lehetőségei

2010. február 22.

186 | 0

Mindamellett, hogy az LG Multi V rendszerek központi szabályozó nélkül, az egyes helyiségek egyedi igényeihez igazodva a szobai távirányítókkal is egyszerűen üzemeltethetők, a kiterjedtebb rendszereknél és az alkalmazási területtől függően létező igény a központi vezérlés/távfelügyelet. Az LG V-net megoldásai közül mindenki megtalálhatja az adott felhasználói igényekhez és a vezérelni kívánt rendszer méretéhez legoptimálisabb konfigurációt.

Tovább

Vizsgálja felül a kormány a közbeszerzési moratóriumot!

2010. február 22.

237 | 1 (utolsó: 2010. február 22.)

A Magyar Mérnöki Kamara tiltakozik az 1003/2010. (I.19.) kormányhatározatban elrendelt közbeszerzési moratórium ellen, amely súlyosan veszélyezteti az amúgy is nehéz helyzetben lévő magyar mérnökök munkáit.

Tovább

REHAU Regionális Tervezői Fórum

2010. február 17.

195 | 0

A fórum legfontosabb témája a REHAU legújabb fejlesztése – a REHAU hőszivattyú, amellyel teljessé vált a cég épületgépészeti kínálata. A REHAU komplett rendszert tud szállítani a talajszondáktól a felületfűtésen át egészen a napkollektorokig.

Tovább

Újfajta előadástechnika

2010. február 17.

188 | 2 (utolsó: 2010. február 18.)

Hírek szerint a Kamara erősen vizsgálja a szabadon választható kreditpontos képzéseket, szakmai szempontból. Mi most a kérdés egy más vetületét tekintjük át.

Tovább

Új OTSZ készül

2010. február 17.

228 | 4 (utolsó: 2010. február 23.)

Bő egy hete megjelent az új OTSZ tervezete, amely megtekinthető az Önkormányzati Minisztérium honlapján, a “Jogszabály-tervezetek” menüpont alatt.

Tovább

Gáztervek

2010. február 16.

316 | 5 (utolsó: 2010. február 18.)

A gázszolgáltatóhoz felülvizsgálatra beérkezett tervekkel kapcsolatos szomorú tapasztalat, hogy a tervek jelentős hányada mind tartalmilag, mind szakmailag kifogásolható. Az alábbiakban álljanak itt a gáztervek tartalmával kapcsolatos megjegyzések a gázszolgáltató szemszögéből.

Tovább

Megváltozott az előírás a talajszondák és geotermikus hőnyerők kialakításáról

2010. február 15.

155 | 0

A H-tarifán túl egyéb érdekes változások is történtek a szabályozásban. Egyszerűsödik a hőszivattyú-ügyintézés!

Tovább

Épületgépészeti szabványok FRISS

2010. február 10.

191 | 6 (utolsó: 2010. február 12.)

Kollégánk gyűjtőmunkájának köszönhetően egy remek összefoglalása került kezünkbe a 2010. január 27-én érvényben lévő, szakmai vonatkozású szabványokról, letölthető excel formátumban.

Tovább

Startra kész a szakiskolai ösztöndíj

2010. február 10.

185 | 0

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára a szakiskolai ösztöndíj rendszerének részleteit ismertette múlt hét szerdán Budapesten. Az ösztöndíjrendszerbe, mint hiányszakma képviselői, épületgépész képzések is bekerültek.

Tovább

Gázkészülékek elhelyezése

2010. február 09.

462 | 1 (utolsó: 2010. február 10.)

Jelen cikkünk a gázfogyasztó berendezések elhelyezési feltételeiről szól.

Tovább

Kinek válság, kinek prosperálás

2010. február 08.

183 | 0

Sokat hallottunk már arról, hogy a válság idején kell növekedni. Vannak, akiknek ez sikerült is. Lássunk néhány nyertest.

Tovább

"H" hőszivattyús áramtarifa

2010. február 03.

158 | 0

Idén ősztől a fűtési szezonban elérhető lesz a "H" tarifa, amely gazdaságossá, megtérülővé teszi a hőszivattyús és egyéb megújulós, például napkollektoros fűtéseket, és várhatóan nagyban hozzájárul a gyorsabb terjedésükhöz. A tarifa országosan elérhető lesz, igaz, csak fűtési idényben, de a kiszolgáló berendezésekre is (szivattyú, automatika stb.).

Tovább

Gáz csatlakozó vezetékek elhelyezésének feltételei

2010. február 02.

244 | 1 (utolsó: 2014. június 11.)

Folytatjuk gázszolgáltatói cikksorozatunkat. Hisszük, hogy cikkünk nemcsak a műszaki ellenőröknek és műszaki vezetőknek, de a tervezőknek is hasznos információkkal szolgálhat.

Tovább

A nap energiája

2010. február 01.

172 | 0

A modern technológiának köszönhetően már olyan épületszigetelési rendszerek és nyílászárók állnak a megrendelők rendelkezésére, amivel a fűtési hőszükséglet nagymértékben csökkenthető, mind új építésnél, mind meglévő épületnél, anélkül, hogy a meglévő fűtési rendszert nagymértékben át kellene alakítani. De mi a helyzet a használati meleg vízzel? Napjainkban, míg a fűtési hőszükséglet egyre kisebb, úgy nőtt meg ugrásszerűen a háztartások HMV-igénye.

Tovább

Törvény már van...

2010. február 01.

280 | 0

...Csak be kellene tartani. A szakmában nem túl közismert, hogy 2009-ben törvénymódosítás és kormányrendelet is született az építési tevékenység szabályozásáról, amelynek két pontja kiemelendő: a fő- és alvállalkozók kifizetésének kötelme, illetve a fedezetkezelő bevezetése. Köszönjük Brigancz Jánosnak, a Kivitelezői Szakosztály elnökségi tagjának információit.

Tovább

Egy ír kórház elsőként alkalmaz réz megoldásokat a fertőzések elleni harcban

2010. február 01.

159 | 0

A birminghami Selly Oak kórház klinikai vizsgálatának meggyőző eredménye arra mutattak rá, hogy a réz felületek – például a mosdócsapokon, toalett ülőkéken és az ajtók toló pajzsain – 90-100%-kal csökkentik a mikrobás szennyezettséget. Egy ír kórház a világon elsőként ragadja meg a tudomány legfrissebb vívmányainak egyikét, amikor réz ajtókilincseket ír elő egy beszerzés során.

Tovább

A gázszolgáltató szemszögéből

2010. január 27.

208 | 1 (utolsó: 2010. január 28.)

A csatlakozó és fogyasztói vezetékek valamint a felhasználói berendezések létesítésével, a létesítést magába foglaló folyamattal kapcsolatban az elmúlt években, de különösen az új szabályozások életbelépésével több bizonytalanság volt tapasztalható a folyamat szereplői részéről. Ezeket a bizonytalanságokat nem csak az előírások újdonsága, - és kezdetben nem kellő ismerete -, hanem az egyes szabályzatok és szabványok (GMBSz – Gáz műszaki biztonsági szabályzat, technológiai utasítások, szabványok) jogszabályi státusa is okozta.

Tovább

Gyászos évet zárt az építőipar

2010. január 26.

166 | 0

Tavaly év végén 67 741 építőipari cég működött az országban, 938-cal több, mint egy évvel korábban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A csekély emelkedés mögött 25%-kal visszaeső cégalapítási kedv, 22%-kal emelkedő felszámolási hullám, és az egy évvel korábbinál 63%-kal több végelszámolás húzódik meg.

Tovább

Miért válasszuk az LG Therma V levegő–víz hőszivattyúit?

2010. január 26.

211 | 0

Napjaink nagy dilemmája, hogy amennyiben eljutottunk az elhatározásig, hogy környezetkímélő technológiát szeretnénk alkalmazni lakásunk fűtése érdekében, és netalán ez a technológia a hőszivattyú által kerülne megvalósításra, akkor milyen hőforrást hasznosító berendezést válasszunk? Röviden: miért éppen levegő–víz rendszerű berendezést válasszunk?

Tovább

Nógrád megye

2010. január 25.

208 | 0

Virág András megyei tagozati elnök a Kamara kibontakozásának útját "felül" és "alul" látja végigjárhatónak: nyitni kell a vezetőségnek, és aktívabbnak kell lenniük a szakcsoportoknak is. Konkrét javaslatai figyelmet érdemelnek, és illeszkednek az általános megújulási szándékhoz.

Tovább

Az aktív Pécs

2010. január 20.

157 | 0

Mint ahogy Debrecen esetében már láttuk, egy egyetem közelsége igen sokat lendít az adott terület szakma-társadalmi életén. Ezt példázza Lengyel Tamás területi elnök beszámolója is.

Tovább

Még kísért a múlt – avagy a szocializmus 40 évének káros hatásai a mai gazdaságra

2010. január 19.

180 | 0

Nem én tehetek róla, nem én vagyok a hibás! - halljuk sokszor gyermekeinktől. Miért is ne hallanánk, hiszen talán már észre sem vesszük, milyen sokszor mutatunk negatív példát azzal, hogy mi is kerüljük a felelősségvállalást, vagy a körülményeket okoljuk. Miért lenne ez másképp a magyar gazdaságban?
Magyarország közel egymillió vállalkozás országa. Hazánkban a több mint 540 ezer társas vállalkozás mellett 400 ezret meghaladó egyéni vállalkozást tartanak nyilván. Örvendezzünk! Vagy mégsem?

Tovább

Beruházási és üzemeltetési költség

2010. január 18.

141 | 0

Örök probléma, hogy a beruházó és a kivitelező-bonyolító érdekellentéte miatt a műszaki tartalom lecsupaszodik. Mit lehet tenni ez ellen? Az Épületgépészek Napjának kerekasztal-beszélgetésén (még több ilyet, kedves szervezők!) erről a témáról is érdekes megoldási javaslatok hangzottak el.

Tovább

Rövid összefoglaló a magyar épületállományról

2010. január 12.

329 | 6 (utolsó: 2010. február 28.)

Végre egy épületgépész, energetikai szemléletű elemzés a magyarországi lakáshelyzetről! Mindenki számára, akinek fontos, hogy legyen egy kis rálátása az országos viszonyokra, ajánljuk a cikket.

Tovább

Sikeres, de szomorú évet zárt a MÉgKSZ

2010. január 12.

158 | 0

Egyik legfontosabb civil szakmai szervezetünk, a Koordinációs Szövetség évértékelését olvashatják az alábbiakban. A hírcsokornak külön aktualitást ad az elnöki székben történt váltás; Móczár Gábor helyett Matúz Géza került ebbe a pozícióba. Kíváncsian várjuk, milyen úton halad tovább a szervezet.

Tovább

Veszprém megye

2010. január 12.

146 | 1 (utolsó: 2010. január 14.)

Folytatjuk területi tagozataink bemutatását. Idén először egy aktív, pozitív példaként szolgáló megyét, illetve vezetőjét, Tuczai Attilát ismerhetik meg olvasóink.

Tovább

Lobbizunk!?

2010. január 11.

181 | 0

Nekem a lobbi szóról mindig az a vicc jut eszembe, hogy „Mi különbség a lobbi és a maffia között? Hát az, hogy az a lobbi, amiben benne vagyunk, és az a maffia, amiből kimaradtunk!”

Tovább

Épületgépészeti összefogás akkor és most

2010. január 07.

189 | 0

Volt már a szakmában próbálkozás az épületgépészet erejének összpontosítására, e célból jött létre a Koordinációs Szövetség. Szerkesztőségünkhöz egy ma már nyugdíjas, hajdan komoly szakmai és társadalmi szerepet felvállaló kolléga juttatta el véleményét arról, mit is kellene és lehetne tenni ma az ügy érdekében.

Tovább

Hűtőberendezések és hőszivattyúk energetikai jellemzői és minősítésük

2010. január 06.

230 | 0

EER, COP, ESEER alcímmel hangzott el egy nagyon érdekes előadás a HKVSZ konferenciáján, amely megpróbált rendet tenni a minősítő betűszavak labirintusában. Az alábbiakban kivonatos formában közöljük az előadás anyagát.

Tovább

Amerikai Nemzetközi Iskola, Nagykovácsi

2010. január 05.

400 | 1 (utolsó: 2010. január 14.)

Az Épületgépészek Napjának alkalmából kiírt tervpályázatra beküldött pályázatot tekinthetnek meg az alábbiakban olvasóink. A pályázat az Ifjú Tervező kategóriába érkezett, és Varga Balázs jegyzi.

Tovább

Fölösleges gázkazán-fejlesztések?

2010. január 04.

150 | 0

Egyik riportalanyunk anno úgy nyilatkozott, hogy szerinte a gázkazán-gyártók manapság túl sok felesleges fejlesztést hajtanak végre. Évente több új berendezés, opció jelenik meg a kínálatban, amelyek jó része nem a minőségjavulást szolgálja, hanem csak azt, hogy ki lehessen írni a termékre: "ÚJ". Az Épületgépészek Napjának kerekasztala kiváló lehetőséget biztosított arra, hogy megkérdezzük egy nagy európai gyártó, konkrétan a Vaillant cégvezetőjét, Klaus Jesse urat. A magyar közéletben szokatlan őszinte választ kaptunk, gratulálunk hozzá!

Tovább