e-gépész szaklap

Cikkarchívum 2009


Lobbi a gyakorlatban

2009. december 21.

277 | 1 (utolsó: 2009. december 22.)

Egy országgyűlési képviselő feladata két síkon mozog; az egyik szerint az ország, a másik szerint szűkebb pátriája érdekeit kell képviselnie - azt már csak én teszem hozzá, hogy ez utóbbi nem mehet az előbbi rovására. A helyi érdekek érvényesítésének egy szép példája volt a távhő-áfa csökkentéséhez kapcsolt megújulós távhőszolgáltatás áfa-csökkentése.

Tovább

A Tervpályázat díjazottjai

2009. december 21.

199 | 0

Kis hiba történt az Épületgépészek Napja díjazottjainak bemutatásánál: a Tervpályázat dobogósai lemaradtak. A díjazottaktól és a szervezőktől elnézést kérünk, most pótoljuk a hiányosságot, azzal a megjegyzéssel, hogy eredeti szándékunkhoz hűen az összes pályamunkát bemutatjuk oldalunkon. Gratulálunk minden résztvevőnek!

Tovább

Linearitás az energiaárak és az energiatakarékosság viszonylatában

2009. december 17.

209 | 1 (utolsó: 2009. december 18.)

Az energiának ára kell legyen, hogy takarékoskodjunk vele. Ez a gondolat nálunk, ahol a gázár-támogatásból egy évtizede politikát csinálnak, fokozottan érvényes, de másutt, például Németországban is, az elhangzottak szerint.

Tovább

Megújuló Energiák Labor a PTE Pollack Mihály Műszaki Karon

2009. december 16.

253 | 0

Az MTA Pécsi Akadémiai Bizottsága Gépészeti és Épületgépészeti Munkabizottsága 2009. október 19-i kari ülése adott méltó alkalmat arra, hogy a REHAU Kft. és a Műszaki Kar vezetése jelenlétében ünnepélyesen felavassuk azt az új laboregységet, amely a "Megújuló Energiák Labor" elnevezést kapta. A cikkben ennek a labornak a jelenleg elkészült állapotát és terveinket szeretném bemutatni.

Tovább

Lobbierő

2009. december 15.

380 | 0

Az épületenergetika előtérbe kerülése óriási lehetőség a szakmának, csak ki kell harcolni a pozíciókat. Ide kívánkozik Matuz Géza, a Daikin-McQuay ügyvezetőjének szintén az Épületgépészek Napján, más összefüggésben elhangzott mondata: "Az épületgépészet lobbiereje közelít a nullához". Körkérdésünk témája: Mi is az a lobbizás, hogyan csinálják konkrétan mások, és milyen módszereket kellene használnia az épületgépész szakmának? No és ki legyen az, aki a szakma nevében lobbizzon? Az alábbiakban Fazakas Miklós és Matuz Géza véleményét olvashatják Felkértük továbbá Barsiné Pataky Etelkát, Denk Andrást, Kovács Istvánt, Kassai Ferencet, Chappon Miklóst, Kugler Gézát, Golyán Lászlót, Móczár Gábort és Zoltán Attilát véleménynyilvánításra.

Tovább

Az épületek energiateljesítményéről

2009. december 14.

405 | 0

Múltkori cikkünkre és az azzal kapcsolatban felmerült kérdésekre reagálva kollégánk összeállított egy kis csomagot az EU magyar nyelvű épületenergetikai anyagaiból. Benne van a 2002/91/EK rendelet ma hatályos állapota, a most tervezett változtatás első eresztése, a bizottsági hozzászólások, majd az ezeket figyelembe vevő, végül beadott anyag.

Tovább

Épületgépészek Napjai

2009. december 10.

166 | 0

Kiállítás, konferencia, bál - lezajlott a 2009-es Épületgépészek Napja. Mit ér ma egy esemény, ha épületgépész? Az alábbiakban rövid elemzésünket olvashatják.

Tovább

Rézcső az épületgépészetben

2009. december 10.

197 | 0

Az elmúlt évek alatt a jelentősen alacsonyabb áron előállítható műanyag- vagy ötrétegű csövek megjelenésével a rézcső-felhasználás sokat csökkent, de mégis ez az épületgépészet egyik legsokoldalúbb, leghosszabb ideje bizonyító és egyik legkedveltebb csőszerelési anyaga. Egyedülálló módon az épületgépészet szinte valamennyi területén használható.

Tovább

2020-tól zéró energia?

2009. december 09.

270 | 11 (utolsó: 2009. december 17.)

Egy névtelenségét megőrizni kívánó olvasónk levele található a cikkben, miszerint az épületgépészeknek tíz év múlva teljesen át kell fazonírozniuk magukat.

Tovább

Az Év Emberei és a Tervpályázatok győztesei

2009. december 08.

171 | 0

December 4-én az Épületgépészek Bálján átadták az Év Embere díjakat. Az indoklások most kerültek hozzánk, gyorsan közreadjuk, a későbbiekben pedig egy rövid értékelést is olvashatnak az Épületgépészek Napja rendezvénysorozatról.

Tovább

Épületgépészeti kiviteli tervek kivitelezői szemmel II.

2009. december 06.

204 | 0

A különböző szakemberek, -területek közötti kapcsyolat létfontosságú, és itt alapként nem a gépész-villamos, gépész-építész kölcsönhatásra kell gondolnunk, hanem az épületgépész tervező és kivitelező kapcsolatára. Folytatjuk cikksorozatunkat.

Tovább

Épületgépészeti kiviteli tervek kivitelezői szemmel

2009. december 02.

210 | 0

Egy adott projekt, létesítmény igényes megvalósítását a résztvevők (köztük az épületgépész tervezést végzők is) tudásuk legjavával igyekeznek szolgálni. Ezt nem vitatva, sőt több évnyi tapasztalatom alapján még inkább megerősítve szeretnék néhány észrevételt tenni az általam megismert épületgépész kiviteli tervdokumentációk tartalmával, kidolgozottságával kapcsolatban.

Tovább

Magyar fiatalok ötlete: vákuum-hűtőszekrény

2009. december 02.

249 | 1 (utolsó: 2011. szeptember 24.)

Az IAESTE Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete által szervezett és a Bosch csoport által támogatott ötletbörze egyik nyertese épületgépész, hűtős irányú munkával lépett fel Röviden már bemutattuk az ötletet, most egy részletesebb ismertetést olvashatnak.

Tovább

LG VRF rendszerek komplex hűtőköri mérési módszere, LGMV

2009. december 01.

251 | 0

A mérési módszer ismertetése nem tartalmazza a teljes és részletes alkalmazást, de bemutatja, hogyan lehet egyszerű eszközök segítségével meggyőződni nagy teljesítményű és méretű, bonyolult berendezések helyes üzeméről. A cikkben részletezzük a helyesen üzemelő és valamilyen hiba miatt hibásan működő rendszereket, és a hibák elhárítási módjait.

Tovább

Folytatjuk tisztségviselőink bemutatását

2009. november 30.

148 | 0

Az Épületgépészeti Tagozat egyik alelnökének, Görgeyné Bihary Erzsébetnek tettük fel kérdéseinket.

Tovább

Hőszivattyús helyzet ma Magyarországon

2009. november 25.

247 | 2 (utolsó: 2009. december 02.)

Két hete, ahogy arról akkor beszámoltunk, megalakult a Magyar Hőszivattyús Szövetség. Az alakuló ülésen elhangzott egy igen érdekes előadás a mai piaci-szakmai helyzetről, amit most vázlatpontszerűen ismertetünk.

Tovább

A XVI. Magyar Épületgépészek Napjának szakmai programja

2009. november 25.

247 | 0

Nagyon érdekesnek ígérkezik mind a Nemzetközi kerekasztal-beszélgetés, amelyen neves külföldi és hazai szakemberek véleményét kérhetjük ki, illetve a színvonalas konferenciaprogram is.

Tovább

Újabb problémafelvetések az elnökség felé

2009. november 25.

175 | 1 (utolsó: 2009. november 27.)

A héten három, elég fontos probléma merült fel olvasóinkban; az első a KEOP-pályázatokkal kapcsolatos, a jól hangzó támogatási mérték és a feltételrendszer összeegyeztethetetlenségét, a tételes költségvetés készítéséhez szükséges részletes kiviteli terv és műszaki tartalom hiányát kifogásolja. Felmerült még a kamarai nyilvánosság igen aktuális kérdése, illetve a Kamara szerepe a monopolhelyzetben lévő szolgáltatókkal kapcsolatban.

Tovább

CyberAir 2 precíziós klímaszekrény a STULZ-tól

2009. november 25.

192 | 0

A CyberAir 2 sorozat számtalan opció lehetőségével kínál rugalmas megoldást közepes és nagy adatközpontok hűtésére. A klímaszekrények hét különböző hűtési megoldással állnak rendelkezésre 18,6 kW–tól 197 kW–ig, és hat méretben érhetők el 1000 mm–től 2900 mm szélességig, mindössze 890 mm–es mélység mellett. Igény szerint a STULZ a készülékeket standard (R407c, R410a) vagy magas hőmérsékletű hűtőközeggel (R134a) szállítja.

Tovább

A kamarai ügyek nyilvánosságáról

2009. november 24.

214 | 0

Zöhls András kollégánk törvényismertetése érdekes dolgokat állapít meg a témával kapcsolatban. Fizetések, bizottsági jelentések, tervek: ezeket mind nyilvánosságra kellene hozni.

Tovább

Megjelentek az épületenergetikai vizsgakérdések

2009. november 23.

558 | 1 (utolsó: 2009. november 23.)

A nyár elejére ígért dokumentum végre napvilágot látott. Olvasóink kérdéseire Dr. Ronkay Ferenc, az egyik kidolgozó válaszol.

Tovább

Kéményes anomáliák

2009. november 23.

257 | 1 (utolsó: 2009. november 30.)

Szabályozási visszásságokat kutató felhívásunkra szerencsére a pályázat lezárulta óta is érkeznek levelek, ezek egyikét idézzük most. (A beérkező anyagokat ezután is továbbítjuk a tagozat elnöksége felé.) A téma: visszaél-e monopolhelyzetével a kéményseprőipari szolgáltató? Milyen lehetőségeink vannak?

Tovább

Választmányi tervek, határozatok

2009. november 20.

231 | 1 (utolsó: 2009. november 22.)

Az elnökség által előkészített javaslatokat a múlt heti választmányi ülés megtárgyalta – köszönjük Kovács István alelnök úrnak a szokásos beszámolót. Szó esett szerdán a Kamara gazdasági ügyeiről, módosított működési szabályzatáról, illetve a tagozati szabályzatokról, stratégiáról.

Tovább

Legjobb kifogások gyűjteménye

2009. november 18.

292 | 3 (utolsó: 2009. november 24.)

Ki ne hallott volna már tragikomikus kifogást akkor, amikor számlájának kiegyenlítését kérte? Folytatjuk havi jellegű pályázatsorozatunkat, és most, közeledvén az ünnepek, egy könnyedebb jellegű témát választottunk ki. Célunk az, hogy az összes kifogást, legyen az pénzügyi vagy szakmai, egy csokorba gyűjtsük, hogy azt lehessen mondani: "Hagyd már, ez elcsépelt, fent van az e-gépészen is!" Nyertesünk pedig, tekintettel a karácsonyi lakomákra, egy 20.000 Ft-os Sodexho-utalványt kap.

Tovább

Felhívásunk végeredménye és összegzése

2009. november 18.

193 | 0

Szabályozási visszásságok felderítésére kiírt pályázatunk a végéhez ért. A kissé döcögősen induló felhívás a végére szerencsésen felduzzadt, alább azt a javaslati listát olvashatják, amit megküldtünk az MMK ÉgT elnökségének. Az elnök úr ígérete szerint az elnökség záros határidőn belül választ ad a kérdésekre, és akciótervet készít a szükséges esetekben. Köszönjük olvasóink aktivitását!

Tovább

Pécsi vélemény az oktatásról

2009. november 17.

228 | 2 (utolsó: 2009. november 19.)

Az MMK új Oktatási Bizottságának terveiről beszélgettünk Baumann Mihállyal, aki amellett, hogy az Épületgépészeti Tagozat elnökségének tagja, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar Épületgépészeti Tanszékének adjunktusa.

Tovább

Szabályozási visszásságok: gyakorlati alapon

2009. november 16.

214 | 0

A felhívásunkra érkezett utolsó pályázat kérdései: Üzemeltetés - a kazánfűtő, mint felhasználó mit tud és miben érdekelt? Hát az üzembe helyező? A fűtésvezérlést senki sem tervezi meg? Tévtanok a kreditpontos képzéseken?

Tovább

Elment egy nagy öreg

2009. november 13.

208 | 0

Dr. Meszléry Celesztin, az épületgépészeti szakma jeles képviselője 2009. november 6-án elhunyt. A Magyar Épületgépészek Napján az Épületgépészeti Múzeum kiállítási standján a vele kapcsolatos emléktárgyak, továbbá tudományos és közéleti munkásságának tárgyi emlékei kiállításra kerülnek. A MÉgKSZ Dr. Meszléry Celesztint saját halottjának tekinti.
Az alábbiakban Dr. Chappon Miklós nekrológját olvashatják.

Tovább

Osztrák tapasztalatok hővisszanyeréses szellőztető berendezésekkel

2009. november 11.

467 | 7 (utolsó: 2013. október 20.)

Ausztriában a központi hővisszanyeréses szellőztető berendezések nagyobb elterjedésének érdekében megvizsgálták és értékelték a már megvalósított berendezéseket. Az így szerzett tapasztalatok megalapozzák az esetleges tervezési, kivitelezési hibák elkerülését. A jó megoldások ismertetése növeli a potenciális vásárlók bizalmát.

Tovább

Kötelező nyilvántartás az építőiparban

2009. november 10.

430 | 0

Újabb adatbázis az építőiparban, amelybe mindenkinek be kell jelentkeznie büntetés terhe alatt, aki építőipari tevékenységet folytat.

Tovább

Nemfizetés lefelé és felfelé – védekezési módszerek

2009. november 09.

185 | 0

Mit tehet egy vállalkozás, hogy a számláját mindenképpen kiegyenlítse a megbízó? És mit tehet egy elégedetlen alkalmazott? Az építőiparban – különösen a mai válságidőszakban – fokozott értelmet nyertek ezek a kérdések.

Tovább

Szabályozási visszásságok: építész végzi a gépész feladatát, rosszul

2009. november 04.

207 | 0

Idézet a cikkből: kb. minden 10. tervdokumentációnak van épületgépész tervezője, vagyis 10-ből 9 esetben az építésztervező jegyzi az épületgépészeti tervfejezetet (természetesen jogosultság nélkül). Így születnek a gépészetileg eleve elbaltázott épületek.

Tovább

Szabályozási visszásságok: rendeletek, szabványok

2009. november 04.

270 | 1 (utolsó: 2009. november 15.)

Kollégánk írásának témái között szerepel az OTSZ, a füstmentesítés, a GMBSZ több aspektusa éppúgy, mint a split kültérik elhelyezése vagy a 20 kW-nál nagyobb kazánok kötelező felülvizsgálata.

Tovább

Szabályozási visszásságok: fűtéstervek a szerelőtől

2009. november 04.

169 | 0

Felhívásunkra szerencsére egyre több válasz érkezik, amit lentebb olvashatnak, egy igen fontos darab! Arra hívja fel a figyelmet, hogy az MMK-nak az ELVEK-ről való gondolkodás helyett-mellett a gyakorlattal, a mérnökök mindennapi problémáival kellene törődnie!

Tovább

Új kamarai bizottságok

2009. november 04.

198 | 0

Az MMK vezetősége jelentős mértékben átalakította a kamarai bizottságokat; régieket szanált és újakat hozott létre. Az eddigi bizottságok értékelése és az aktuálisok feladatköre kerül ismertetésre cikkünkben.

Tovább

Levegő-víz hőszivattyúk gazdaságossági kérdései

2009. november 03.

333 | 13 (utolsó: 2012. november 16.)

Mint minden hőszivattyú-forgalmazó esetében az egyik legsűrűbben megfogalmazódó kérdés a vásárlók részéről a berendezés gazdaságosságára vonatkozó érdeklődés. Ezen igény alapján megvizsgáltuk ennek a témakörnek a legfontosabb szempontjait, és készítettünk egy összehasonlítást, amely nem feltétlenül termékorientált, de mindenképpen alapvető fizikai adottságok alapján dönti el a kérdést.

Tovább

Energetika és gazdaságfilozófia, hitek és tévhitek

2009. november 03.

212 | 0

A piacok hatékonyságát alapvetően az innovatív vállalkozások, benne az innovatív vállalkozók határozzák meg. Egyesek számára meglepő lehet, de az innovatív vállalkozók döntéseiknek többsége nélkülözi a szisztematikus kalkulációt, mivel ezek nem rutintevékenységek. Többnyire kilépést jelentenek az algoritmizálható logikából. Ezt egy egészséges társadalomban elsősorban és másodsorban is a mérnököknek kellene megértenie, akiknek hivatásszerű feladata az új megoldások, létesítmények stb. létrehozása.

Tovább

Az MMK és a közművek

2009. november 02.

192 | 0

Szabályozási visszásságokat érintő felhívásunkra egy konkrét ügy érkezett, amit viszont fontosnak tartottunk megjelentetni, mivel felhívja a figyelmet általában a közüzemi szolgáltatók (víz-csatorna, gáz, villany) monopolhelyzetére.

Tovább

Biztonságos a panelszigetelés (katasztrofális a gépészet)

2009. október 28.

179 | 0

Ezzel a címmel (a zárójeles részt csak gondolva) adott ki a Magyarországi EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete október 27. egy jól összerakott, komoly (BME) szakvélemény által megtámogatott állásfoglalást az augusztus 15-ei paneltűzzel kapcsolatban. A szomorú - ám sajna teljesen hihető - valóság az, hogy az épületgépészeti vezetékek, strangok a leginkább a ludasok a bekövetkezett tragédiában.

Tovább

Felhívás szabályozás optimalizálására

2009. október 28.

250 | 12 (utolsó: 2009. november 11.)

Két hete egy felhívást tettünk közzé, melyben olvasóinkat kértük, hogy küldjék be ötleteiket arra vonatkozóan, hogy mit, mely rendeletet, szabványt, szokásjogot lenne érdemes megreformálni a szakmában. A november 15-ig tartott - 20 000 Ft-os üzemanyag-utalvánnyal díjazott - akcióra eddig írd és mond 1 anyag érkezett, amit alább leközlünk. Ha ez azt jelenti, hogy a szakmában minden rendben van, és nincs min elgondolkodni, akkor jó, de ha csak az általános passzivitás újabb jele, akkor baj van.

Tovább

Az R22 hűtőközeg „utódai”

2009. október 27.

291 | 0

Az Európai Unió tagállamaiban az EU 2039/2000 sz. rendelete értelmében 2004 óta nem szabad a korábban jól bevált, de a környezetet károsító R22 hűtőközeget új hűtőberendezésekben és hőszivattyúkban felhasználni, illetve tilos az R22-vel töltött egységek forgalomba hozatala is. 2009. január 1-től a gyári friss R-22 forgalmazása, tárolása, felhasználása is tiltva lesz.

Tovább

LG MULTI V (VRF) megoldások rendszerező áttekintése

2009. október 26.

202 | 0

Az LG hat, különböző kivitelű MULTI V rendszerrel van jelen a magyarországi légkondicionálási és fűtési piacon. A rendszerek alapvetően a kültéri egységek kivitelében és funkciójában különböznek egymástól. Közös jellemzőjük azonban a kiemelkedően jó hatásfokú DC inverter-szabályzású kompresszorok, a széles hőmérsékleti alkalmazási tartomány, valamint az elérhető beltéri egységek széles választéka, közöttük a lakossági kategóriából is ismert ART COOL modellek.

Tovább

Az MMK és a médiák

2009. október 26.

190 | 0

Folytatjuk az MMK vezetőségének rövid és hosszú távú terveit bemutató sorozatunkat. Mostani témánk a média lehetséges szerepe a kibontakozásban, a Mérnök újság és az MMK honlapjának jövője.

Tovább

Anemosztátok beszabályozása

2009. október 22.

149 | 0

Gondolataim és gondom az Anemosztátok beszabályozása fejezetben a "megmérjük az anemosztátokon keresztül áramló légmennyiséget" művelethez kötődnek. Ebben a meghatározó műveletben meglehetős zűrzavar uralkodik még a szakvállalkozók körében, nem kizárt, hogy az én fejemben is az alkalmazandó és alkalmazható mérési eljárások és eszközök terén. Több tucat % mérési pontatlanságot és rengeteg vitát eredményez ez a zűrzavar.

Tovább

Lejtmenetben a debreceni Szakmai Napok

2009. október 21.

186 | 0

Október 15-én és 16-án lezajlott az Ótemető utcában a XV. Szakmai Napok rendezvény, a megszokott puritán környezetben, szomorúan kevés látogatóval, csökkenő számú kiállítóval. Miért hanyatlik Debrecen, miközben a hasonló jellegű pécsi Pollack Expo folyamatosan növekszik, erősödik? Rövid elemzésünk.

Tovább

Mozgásképtelen megyék?

2009. október 20.

188 | 0

Területi tagozati vezetőinket bemutató riportsorozatunk visszhangra lelt, és egy újabb, nagyon érdekes elemzésben öltött formát. Cikkünkbő kiderül, hogy talán nem csak a szándék, de az emberanyag is hiányzik vidéken a kamarai munkához.

Tovább

Az MMK kiemelt céljai

2009. október 19.

158 | 1 (utolsó: 2009. október 20.)

Folytatjuk az MMK vezetése kb. egyéves programjának ismertetését, ezúttal az ún. "kiemelt célok"-kal.

Tovább

Mozgáskorlátozottak higiéniai berendezései

2009. október 19.

196 | 0

A középületek és közszolgáltatást nyújtó épületek kialakítására vonatkozóan törvényi kötelezettség írja elő a mozgásukban korlátozottak számára akadálymentes környezet biztosítását. 2005. január 1-én lejárt - az „Esélyegyenlőségi” törvényben meghatározott - középületek akadálymentesítésének határideje. A 1015/2005. (II. 25.) számú Kormányhatározat alapján ütemezetten, de legkésőbb 2010. december 31-ig kell elvégezni a közszolgáltatást nyújtó intézmények akadálymentesítését.

Tovább

Túl- és alulszabályozás a szakmában

2009. október 14.

169 | 0

Az MMK Épületgépészeti Tagozatán belül működő Kivitelezői Szakosztály nagyon életszerű célja az idézem: "Szabványban vagy rendeletben nem, vagy nem egyértelműen szabályozott műszaki megoldások feltárása, megoldási javaslat kidolgozása". E témáról beszélgettünk Fulmer Gáborral.

Tovább

Szavazók az Év Embere díjakra

2009. október 14.

301 | 1 (utolsó: 2009. október 15.)

Az Épületgépészek Napja alkalmából kiírt Év Embere elismerések odaítélését új alapokra helyezték idén, ennek bizonyítéka például az elektori lista, azok neve, akik a jelöltek közül kiválasztják a győzteseket. Találunk itt régi, jól ismert neveket is, de kétségtelen, hogy szélesedett a spektrum.

Tovább

Aktuális energiaárak

2009. október 13.

173 | 0

Zöhls András kollégánk felújította tavaszi összehasonlító táblázatát, ami a változások - áfa-emelés, világpiaci mozgások - miatt érdekes és változatos képet mutat.

Tovább

Földgáztüzelésű abszorpciós hőszivattyúk

2009. október 12.

256 | 0

A köztudatban a hőszivattyú egy olyan elektromos berendezés, amely a hűtő-körfolyamat megfordításával képes a környezetből "hőt szivattyúzni" a fűtendő térbe. Jelen cikkemben egy olyan földgázt használó hőszivattyús technológiára kívánom felhívni a figyelmet, amely nem mechanikus kompresszió révén tartja fenn a körfolyamatot, hanem termikus kompresszió alkalmazásával. Ezek a berendezések a gáz abszorpciós hőszivattyúk (GAHP).

Tovább

Tagozati titkár segíti a működést

2009. október 12.

183 | 0

Az MMK-hoz új kollégaként egy tagozati koordinátor kolléga került felvételre, aki az összes tagozat munkáját segíti, inkább a gyakorlati, mint az elvi működés terén.

Tovább

LG THERMA V levegő-víz hőszivattyú

2009. október 12.

179 | 0

Lakások, családi házak, kis és közepes szolgáltató és kereskedelmi létesítmények teljes körű hőközpontja, az év 365 napján. Az LG Electronics 2009 tavaszán vezette be Magyarországon Therma V névvel levegő-víz hőszivattyúját. A kültéri egység ventillációs (DC-inverteres kompresszorral), a beltéri egység pedig hidro-blokk kivitelű. A beltéri egységben az aktuális üzemmód alapján előállított hűtési vagy hőenergiát közvetítő vizet szabadon felhasználhatjuk felületfűtési és/vagy -hűtési, vagy fan-coil rendszerű hőcserélők kiszolgálására. Fűtési üzemmódban egy indirekt tároló segítségével lehetőség van használati meleg víz előállítására is.

Tovább

Be kell vonni a fiatalabb generációkat

2009. október 08.

213 | 0

Talán eddigi riportjaink hatására, de a területi szakcsoportok elnökei őszintén és egyre őszintébben mondják el véleményüket helyzetükről, ami jó, mert előre vihet. Juhos László Bács-Kiskun megyében 4 évvel ezelőtt lett megválasztva posztjára, ahogy mondta, eléggé meglepetésszerűen, mármint az ő számára, hiszen nem számított rá. Problémái azóta hasonlóak több más megyei elnökéihez; időhiány, passzivitás.

Tovább

Lánctartozások - bűnösök vagy áldozatok?

2009. október 07.

166 | 0

A lánctartozások miatt csődbe ment vállalkozókra eddig mindig úgy tekintettünk, mint a szabályozatlan piac áldozataira. Vajon tényleg így van, avagy milyen mértékben felelősek ők is vállalkozásuk fizetésképtelenségéért?

Tovább

Még egyszer az évenkénti kiállításról

2009. október 06.

180 | 0

Lapunk hasábjain nemrég több cikkben is szó esett a Comfort Budapest kiállításról abban az összefüggésben, hogy az épületgépész szakma a kétévenkénti egy nagy kiállítás mellett döntött, és mivel az idei Hungarotherm jól sikerült, inkább arra szavazna. 2011-ben újra lesz Hungarotherm, ez rendben is lenne, de az idei Construma kínálatában is nagy szelettel szerepel az épületgépészet…

Tovább

Cél a rendezett működés

2009. október 05.

160 | 0

Az MMK vezetőségének kiemelt célja a rendezett működés biztosítása, ami magában foglalja a szervezetekre és a gazdálkodásra vonatkozóan a megfelelő, átlátható szabályozásokat, azok betartásának ellenőrzését, és a hozzá csatlakozó folyamatos és érthető tájékoztatást. Ebben a vonatkozásban előrelépést látnak, és visszamenőleg elvégezték a szükséges vizsgálatokat.

Tovább

Kié a part?

2009. október 02.

173 | 1 (utolsó: 2009. október 05.)

Az alábbiakban egy sporttémájú nyílt levelet teszünk közzé, két okból. Az egyik, hogy szerkesztési elveinkkel egyezik a teljes élet propagálása, amibe beletartozik a sport éppúgy, mint a kultúra. Ennek jegyében szervezett a levélben említett sportegyesület épületgépész evezős bajnokságot.
Másik indokunk pedig az, hogy megmutassuk, nem csak az építőiparban próbálnak furcsa módszerekkel előnyre szert tenni egyesek...

Tovább

Az MMK vezetőségének munkaterve

2009. október 01.

204 | 0

Az Alelnöki Tanács megalkotta 2009 második és 2010 első félévére munkatervét. A konkrét teendők táblázatba foglalása üdvözlendő, mert rendezett és számonkérhető működést sugall. Cikkünkben címszavakban megtalálhatók a tervek, amelyeket a későbbiekben részletesen is ismertetünk.

Tovább

Kezdjük az alapoktól: szakmai oktatás

2009. szeptember 30.

163 | 0

Az MMK új programjának egyik talpköve nagyon helyesen az oktatás, amely területen sok reformálnivaló van. Ennek érdekében létrehozták az Oktatási Bizottságot, amelynek programja már meg is fogalmazódott.

Tovább

Klíma- és légtechnika rendszerek komfortkérdései

2009. szeptember 29.

198 | 0

Napjainkban a korszerű kommunális épületek zöme, valamint számos lakóépület - elsősorban családi házak - klíma- és légtechnikai rendszerekkel készülnek, amelyeknek általában szerves tartozéka egy hűtéstechnikai elem, illetve rendszer. Ugyanakkor a kiszolgálni kívánt belső terek úgynevezett komfort méretezési eljárásai a páréves EU-szabványokban lényegesen eltérők a jelenlegi hazai előírásoktól, szabványoktól. A kérdés az, hogy ebben a helyzetben hogyan méretezzük berendezéseinket.

Tovább

Az MMK gyakorlati működése

2009. szeptember 28.

157 | 0

A testület alapfeladata a titkársági adminisztráció ellátása, például a továbbképzések szervezése és akkreditálása, a jogosultsági vizsgák, és az országos névjegyzék fenntartása. Ez utóbbi megszervezése volt az egyik legigényesebb feladatuk még 2006-ban. Létre kellett hozni egy olyan rendszert, amelybe bedolgozhat az összes megyei ügyintéző, amiben van egy publikus és egy nem nyilvános rész, és ahol a tagdíjfizetéstől az elérhetőségig minden adat szerepel. Ezt a rendszert a Budapesti és Pest Megyei Kamara áldozatvállalása és különböző pályázatok elnyerése nélkül nem tudta volna a Kamara kialakítani. Szőllőssy Gáborral, az MMK főtitkárával beszélgettünk.

Tovább

Főnix-rendszer

2009. szeptember 24.

156 | 0

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai és a kutatók előrejelzései alapján egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az emberiség környezetszennyező és energiapazarló életvitele hosszútávon a fosszilis energiahordozók kimerüléséhez és ökológiai katasztrófához vezet. A légkör szén-dioxid-szennyezése, az ózonréteg vékonyodása, a növekvő energiafelhasználás okozta problémákra, az alternatív és megújuló energiaforrások alkalmazása nyújthat megoldást.

Tovább

Csak kiegyenlített számla után fizessünk áfát?

2009. szeptember 24.

168 | 0

A Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége (VÉSZ) célja között hasonlók is találhatók, mint az Épületgépészeti Tagozaton belül működő Kivitelezői Szakosztályéi. Az ő tevékenységük alappillére is a vállalkozók létbiztonságának fokozása, az, hogy az elvégzett munka után megkapják az ellenértéket. Érdemes hát megnézni az ő módszereiket is, főleg, hogy legutóbb a ki nem egyenlített számlák utáni befizetendő áfát vették célba, no és a bankokat.

Tovább

Letelt a 100 nap, itt az új program

2009. szeptember 22.

199 | 1 (utolsó: 2009. szeptember 25.)

Az MMK szeptember kilencedikei elnökségi ülésén történtekről állandó forrásunktól, Kovács István alelnöktől informálódtunk. A témák: a Mérnök Újság és az MMK honlapjának felülvizsgálata, a Kamara szervezetének és működésének, pénzügyi-gazdasági helyzetének az átvilágítása; a mérnöki kisvállalkozói létfeltételek javítása, a tudásmenedzsment és a szakmaiság fokozottabb érvényesítése.

Tovább

A Pollack Expo főszervezője a Comfort Budapestről

2009. szeptember 21.

206 | 0

A jövő februárra meghirdetett Comfort Budapest rendezvénnyel kapcsolatban megkerestük Baumann Mihályt, a szintén hagyományosan februárban rendezett Pollack Expo főszervezőjét és az MMK Épületgépészeti Tagozatának elnökségi tagját, hogy mondja el véleményét.

Tovább

Egy kis történelem - Álló piperecsap és fali kifolyószelep

2009. szeptember 21.

140 | 0

Innen az eredendő bűn? Eleink is hibásan „csap”-nak nevezték a „szelep”-et!
A hajdani „piperecsap”-ot az idő az alárendelt helységekbe száműzte, s ma már legfeljebb a felmosóvödör megtöltésére szolgál. Működést tekintve a mai kifolyószelepek és a régi, egyszerű kifolyószelepek nagyon hasonlóak. A régi csapok karbantartást igényeltek, de egyszerűen javíthatók voltak, és kellő gondoskodás mellett évtizedekig kitartottak. A változtatások elsősorban a karbantartás-javítás igény csökkentése érdekében történtek.

Tovább

Épületgépészeti tervpályázat

2009. szeptember 18.

159 | 0

Az MMK Épületgépészeti Tagozata és a Magyar Épületgépészeti Koordinációs Szövetség a “Magyar Épületgépészek Napja 2009”-hez kapcsolódva - az előző évekhez hasonlóan - az idén is nyilvános tervpályázatot hirdet épületgépész tervezők részére két kategóriában. Az előző évek tapasztalatai igazolták, hogy a tervezők körében sikerült felkelteni az érdeklődést az épületgépészeti tervpályázaton való részvételre. Ezt a kört idén azokkal az épületgépészeti gyártó cégekkel bővítik, akik korszerű megoldásaikkal, a tervezővel való előremutató együttgondolkodásukkal segítették elő a kiváló munka létrehozását. (ez nem jelenti azt, hogy a gyártó cégek is pályázhatnak önállóan).

Tovább

Comfort-válasz a szervezőtől

2009. szeptember 16.

180 | 0

A Comfort Budapest Konferencia és Szakkiállítással foglalkozó cikkünkre megszületett az eseményt szervező Expositor Kft. válasza.

Tovább

Szerződések, amelyek csak a megrendelőt védik

2009. szeptember 16.

174 | 0

Az MMK Épületgépészeti Tagozatán belül működő Kivitelezői Szakosztály négy fő célkitűzést alkotott meg ez év elején, amelyek egymást erősítik, és együtt hatnak csak igazán. Beszélgettünk már Csohány Kálmánnal a teljes koncepcióról, Egri Istvánnal a képzésekről, Brigancz Jánossal az építési tevékenység jogi szabályozásának kérdéséről, most pedig Bognár Józsefet kérdeztük a "korrekt" szerződésminták elkészítéséről.

Tovább

Légtechnikai hálózatok mérése, beszabályozása

2009. szeptember 15.

252 | 0

A légtechnikai rendszerek beszabályozása egyre fontosabb szerephez jut napjainkban. Az európai uniós szabványok, melyeknek nagy része már hazánkban is bevezetésre került, pontosan megadják azokat a követelményeket, amelyeket a tartózkodási zónában teljesíteni kell. Ezeket a követelményeket a légtechnikai rendszer beszabályozása nélkül nem lehet biztosítani.

Tovább

Terméktanúsítások olcsóbban és drágábban

2009. szeptember 15.

243 | 0

Az ember azt gondolná, hogy egy adott importált épületgépészeti berendezés minősíttetése és engedélyeztetése egy céghez, az importőrhöz, gyártói képviselethez kötődik. Pedig nem így van, tehát ne lepődjünk meg, ha egy cégképviselő régi kapcsolatunk termékével keres meg bennünket.

Tovább

Közös szakmai állásfoglalás Comfort-ügyben

2009. szeptember 14.

205 | 0

A MÉgKSZ állásfoglalása dicséretes gyorsasággal megszületett a jövő év Comfort Budapest Konferencia és Szakkiállítás ügyében, és egybecseng a másik legnagyobb épületgépészeti civil szerveződés, a MÉGSZ véleményével. A szakma szervezett része ezek szerint nem támogatja a rendezvényt.

Tovább

CE megfelelőségi jelölés – mit is jelent?

2009. szeptember 10.

176 | 0

Mit is kell érteni a CE jelölésen, milyen jogi és műszaki tartalmat, ellenőrzési folyamatot takarnak, és mit jelentenek az egyéb, a termékeken szintén feltüntetett jelek?

Tovább

Az erőműépítés nemzetközi irányzatai

2009. szeptember 09.

220 | 0

A nemzetközi szakirodalom alapján összeállítás készíthető az erőműépítés jelenlegi és várható irányzatairól annak érdekében, hogy a hazai fejlődés lehetőségeit és korlátait az érdekeltekkel megismertessük. A Világon főleg Kínában és Indiában épül sok erőmű, de persze Európában is. A villamosenergia-felhasználás mindenütt növekedik, és sok helyen pótolni kell a régi, környezet-szennyező és gazdaságtalan erőműveket is.

Tovább

Koncentrált érdekvédelem kell

2009. szeptember 08.

167 | 0

Borsod-Abaúj-Zemplén megye területi elnöke, Nagy Gábor olyan ember, akinek van véleménye, és aki hallatja a hangját az olyan ügyekben, amelyek hatással vannak életére, és amire ő is befolyást gyakorolhat. Ez a magatartásforma rendkívül szimpatikus, sajnos, a múlt rendszer 40 éve a társadalom nagy részéből kiirtotta. Mi is, mint szaklap kaptunk – jó szándékú – kritikát Nagy Gábortól (ennek eredményeként még szeptember folyamán önálló fórumot indítunk), most kicsit koncentráltabban tettük fel kérdéseinket.

Tovább

Szakkiállítások

2009. szeptember 07.

190 | 0

2010 februárjában újra megrendezik a Comfort Budapest-et. Tavaly mind a Hungarotherm, mind a Comfort látogatottsága kritikán aluli volt, míg idén egy jól kommunikált és sikeres Hungarotherm zajlott le, nagy részvétellel. Jövőre jön a Comfort, amely tervei szerint szintén kétévente, de a Hungarothermmel váltva lépne színre. Szükség van rá?

Tovább

ISB® ION SCALEBUSTER® - áttörés a vízkezelés-technológiában 2.

2009. szeptember 07.

192 | 0

A múlt héten ismertettük az ISB® technológia kedvező tulajdonságait és működését. Most nézzük, hol alkalmazható.

Tovább

ZÉN - Zöld Építészeti Napok az Építészet Hónapján

2009. szeptember 07.

173 | 0

Az építészet, mint a gazdaság egyik legnagyobb, mindenesetre legszerteágazóbb hazai iparága bizony hosszabb ideje több sebből vérzik, melyek begyógyulását a válság csak tovább hátráltatja. A szakma egyöntetű véleménye szerint erős megújulásra van szükség sok területen: szemlélet, stratégia, koncepció, törvényalkotás, engedélyezés, támogatás, tervezés, kivitelezés, együttműködés, és még sorolhatnánk.

Tovább

Az új, nem lakójellegű épületek szellőztetése

2009. szeptember 03.

162 | 0

Szellőztető és helyiség-légkondicionáló rendszerekre vonatkozó hatékonysági követelmények az EN 13779 eredményeként. Az EN 13779, szellőztető és légkondicionáló rendszerekre vonatkozó EU-szabvány az egyik első az Épületenergetikai Direktívával (EPBD) kapcsolatos előírások között. Ezek a tervezők részére készített javaslatok támogatást nyújtanak az EPBD követelményeinek való megfeleléshez, és jelentősen csökkenthetik az épület energiafelhasználását szellőztető és légkondicionáló rendszerek vonatkozásában.

Tovább

Energiapazarlás régen és most Magyarországon

2009. szeptember 02.

166 | 0

Az IPCC-nek a világ legismertebb tudósai által összeállított jelentése kimondja, hogy a Föld bioszféráját, benne az emberiséget pusztulással fenyegeti a klíma változása. A légkor CO2-tartalma a fosszilis tüzelőanyagok egyre növekvő használata következtében 280 ppm-ről 380 ppm-re emelkedett, és modellkísérletek azt mutatják, ha 500 ppm-re emelkedik, öngerjesztővé lesz, és többé nem lehet megállítani.

Tovább

Törvények vannak, csak nem lehet betarttatni őket?

2009. szeptember 01.

158 | 0

Az Épületgépészeti Kivitelezői Szakosztály egyik - ha nem első számú - célkitűzése "Az építési tevékenység jogi támaszainak kialakítása, végcél a rendeletszintű szabályozás elérése." Ennek témafelelőse Brigancz János, határideje pedig 2010 12. 31. A cél elérése érdekében elindultak egy úton, aztán pedig, amikor kicsit jobban beláttak már a színfalak mögé, párhuzamosan egy másikon is. Kívánjuk, hogy érjenek célt valamelyiken - nem lesz egyszerű.

Tovább

ISB® ION SCALEBUSTER® - Áttörés a vízkezelés-technológiában

2009. augusztus 31.

183 | 0

Túlbonyolított technológiáktól hemzsegő világunkban felüdülés, ha egy a természet egyszerű törvényeit felhasználó technikai megoldással találkozunk. Márpedig örök törvény, hogy a természet alkotta megoldásokat felhasználó technológiák egyszerűségüknél és környezetkímélő működésüknél fogva mindig sikeresek.

Tovább

Bíróság helyett?

2009. augusztus 31.

195 | 1 (utolsó: 2009. augusztus 31.)

Egy felmérés szerint Európában északnyugat felől délkeletre haladva nőnek egyre az építőipari számlák fizetési határidői, míg Norvégiában kb. 21 nap az átlagos írott határidő, és 23 napra fizetnek is, addig nálunk 36-40 ez a számpár, de a délolaszoknál 120 napra is felszökik. Mivel ez utóbbi, vagy akár a nem fizetés sem ritka, sokszor kell egy megoldás. Ez viszont sajnos nem a jog érvényesítése a bíróságon, melynek hatékonysága megkérdőjelezhető. Követeléseink, műszaki vitáink rendezésére viszont nem az egyedüli út a pereskedés.

Tovább

Kevesen vagyunk

2009. augusztus 27.

161 | 0

A megyei épületgépészeti szakcsoportok elnökeit bemutató sorozatunkban ezúttal a Komárom-Esztergom megyei Csóka Gyulával beszélgettünk.

Tovább

Műszaki ellenőr = pénzügyi ellenőr?

2009. augusztus 26.

164 | 0

Rébay Lajos, mint az MMK Épületgépészeti Tagozatának alelnöke, három témában látja fontosnak és szükségesnek a változásokat; az oktatás-képzés, az épületgépész szakma-társadalmi élet, illetve a műszaki ellenőrzés területén.

Tovább

Az energiaigényesség-csökkentési szükségszerűség és a gazdaságfejlesztés néhány összefügése

2009. augusztus 25.

184 | 0

Az energiaigényesség jobban befolyásolja az energiafelhasználást, mint a GDP. Az egyre nagyobb energiafüggőségbe jutó országok – mint például Magyarország is – számára létfontosságú, hogy nemzetgazdaságaik működéséhez, társadalmaik fennmaradásához perspektivikusan is elegendő és lehetőleg megfizethető árú energia álljon rendelkezésre. Minthogy a szénhidrogének árnövekedése már nem csupán jóslás, a gazdaságot egyre energiahatékonyabb szerkezetűvé kell alakítani, a társadalmat pedig támogatni szükséges abban, hogy lehetőleg komfortjának feladása nélkül, de lényegesen energiatakarékosabb lakhatási és közlekedési feltételekhez jusson.

Tovább

KATT párhuzamosan bordázott flexibilis vízbekötőcső

2009. augusztus 24.

214 | 0

A KATT párhuzamosan bordázott, flexibilis, rozsdamentes bekötőcsövek és a KATT csősajtológép kiválóan alkalmazható a fűtés- és hűtéstechnikában előforduló berendezések vízbekötésénél. A kizárólag a Merkapt Kft. által forgalmazott KATT termékekkel a szerelés egyszerű, a csatlakozás megbízható.

Tovább

Vállalkozói szemlélet a Kamarában

2009. augusztus 24.

194 | 3 (utolsó: 2009. augusztus 26.)

Az Épületgépészeti Tagozaton belül működő Kivitelezői Szakosztály négy fontos célcsoportot határozott meg az elkövetkezendő két évre, ezek egyikének felelősével, Egri Istvánnal beszélgettünk.

Tovább

Egy kis történelem

2009. augusztus 19.

158 | 0

Magyarország átélt már néhány gazdasági válságot - többek között mi dicsekedhetünk a világ két legnagyobb arányú inflációjával is. A manapság megszenvedett krízist sokan sokféleképpen magyarázzák, úgyhogy inkább mi kísérletet sem teszünk rá. Inkább egy a közelmúltban a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola négy hallgatója - közülük kettő épületgépész - által alkotott diplomamunkából szemezgetünk: hogyan, milyen módszerekkel lábaltak ki eleink a maguk válságából?

Tovább

Szabványértelmezés

2009. augusztus 18.

168 | 0

Több beszélgetés alkalmával merült már fel a szabványok témája, általában olyan vonatkozásban, hogy nem tiszta az értelmezésük. Mostantól tehát keressük azokat a szabványokat, törvényeket, rendeleteket, amelyek nem "tiszták", illetve azokat az eseteket, amikor az aktuális hatóság mást kért, mint ami az adott szabványban elő volt írva. A példákat továbbítjuk az MMK illetékesein keresztül az MSZT-nek. Rovatunkat két, Csohány Kálmán, a Kivitelezői Szakosztály elnöke által hozott esettel kezdjük.

Tovább

A távfűtött fogyasztói oldal korszerűsítése és gazdaságossági kérdései

2009. augusztus 18.

152 | 0

Az iparosított technológiával épült lakótelepi épületek a létesítés időszakában jellemző politikai, gazdasági és társadalmi viszonyokat tükrözik. Ezek az épületek energetikailag, épületfizikai tulajdonságokat illetően költségalapú, piacgazdasági viszonyok között drágán üzemeltethetők, továbbá az épületgépészeti rendszerek felújítása, illetve korszerűsítése elengedhetetlenné vált.

Tovább

Etika és gyakorlat

2009. augusztus 17.

260 | 3 (utolsó: 2009. augusztus 25.)

A tervezői etika kérdéséről beszélgettünk egy olyan kollégával, aki egyszerre látja mindkét oldalt, a tervezőit és a kereskedői-gyártóit is. Lejegyeztük szavainak summázatát – névtelenül -, mert nagyon értelmes és gyakorlatias gondolatokról van szó.

Tovább

Hirdetések akkor és most

2009. augusztus 13.

179 | 0

Cikkünkben eredeti, XX. század eleji épületgépészeti szakkiadványokból kiemelt reklámokat, PR-cikkeket mutatunk be olvasóinknak, és röviden elemezzük a hirdetési technika változását és mai helyzetét. Érdekes és tanulságos!

Tovább

A tevékeny Kamara jövőképe

2009. augusztus 12.

150 | 0

Az MMK alelnöke, a BPMK elnöke, a Kamara kft.-jének ügyvezetője, kormányzati összekötő, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának – és több más bizottságnak is - szakértője, az NFÜ Monitoring Bizottságának szakértője, a Felnőttképzési Akkreditációs Testület, az Építőipari tárcaközi bizottság tagja, publicista; többek között ezek Kassai Ferenc titulusai. Mint minden, ennyire szem előtt lévő személyiséget, őt is elérik a kritikus hangok – most alkalom nyílik arra, hogy nyilvánosan, a szaklapunk oldalain eddig megszokott, kulturált formában tegyék fel kérdéseiket olvasóink.
Kassai Ferenccel arról beszélgettünk, hogy mit jelent a BPMK az MMK számára.

Tovább

Klíma és energia

2009. augusztus 11.

197 | 0

Cikkünk az energiafelhasználás és a klímaváltozás kérdésköreit járja körül. Célja nem a bizonytalanságok feloldása, hanem a figyelem felhívása a bizonytalanságokra, az emberiség jelenlegi ismeretanyagának korlátaira. E bevezető cikk mind a klímára, mind az energiafelhasználásra vonatkozó tényeket kísérli meg összefoglalni.

Tovább

Hajdú-Bihar: a legnagyobb területi szakcsoport

2009. augusztus 10.

206 | 0

Múlt héten a Tolna megyei elnökkel olvashattunk riportot, most a talán legkisebb után a legnagyobb létszámú szakcsoport elnöke válaszolt kérdéseinkre.

Tovább

Kreditpont és birkapörkölt

2009. augusztus 06.

177 | 0

Folytatjuk a megyei szakcsoportok elnökeit bemutató sorozatunkat.
Béndek Ferenc, a Tolna megyei épületgépészeti szakcsoport elnöke annak ellenére általánosnak látja a szakmában a passzivitást, hogy ők viszonylag sok programot szerveznek és látogatnak. Ki lehet-e zökkenteni ebből az állapotból a gépésztársadalmat?

Tovább

COP, EER, SPF vagy valami más?

2009. augusztus 05.

283 | 1 (utolsó: 2009. augusztus 10.)

Milyen mértékegység, módszer alkalmas a hőszivattyúk jóságának mérésére? Kezdetben vala a COP, de azt már rég túlhaladtuk? Az alábbiakban két kiragadott véleményt adunk közre.

Tovább

Abszorpciós folyadékhűtéshez felhasznált kapcsolt távhő versenyára

2009. augusztus 04.

424 | 0

Az elmúlt években – nem utolsó sorban a rendkívül meleg nyaraknak köszönhetően – Magyarországon is jelentősen megnőtt a munkahelyek és a háztartások levegőjének hűtése iránti igény. A munka-, illetve szolgáltatási körülmények javításának erősödő igénye várhatóan egyre több kulturális és egészségügyi intézménynél, kereskedelmi és egyéb szolgáltató helynél és cégnél teszi szükségessé új hűtőrendszerek létesítését, illetve a már beépített rendszerek korszerűsítését.

Tovább

Jogi rovat - Cégalapítás

2009. augusztus 03.

174 | 0

Sorozatunk harmadik részében a cégalapítás ügymenetéről írunk.

Tovább

DHW - hőszivattyú "total heat recovery" rendszerrel

2009. július 31.

166 | 0

Az új hőszivattyú termékcsalád levegős, vizes és geotermikus verziókból áll. A DHW modellek közé olyan levegős készülékek tartoznak, melyekben a hűtőkör megfordítható, teljes hővisszanyeréssel rendelkeznek és HMV-előállítására is alkalmasak. Az egyes működési ciklusok külön-külön, de kombinálva is alkalmazhatók.

Tovább

Tervezői etika – realitás vagy vágyálom?

2009. július 30.

222 | 4 (utolsó: 2009. augusztus 03.)

Érdekes olvasói levelet kaptunk, amelyet névtelenül közlünk. Olvasónk a mérnöki etika kérdéseit feszegeti, megkérdőjelezve magát az alapvetést. A kérdés eszerint: lehet-e etikusan viselkedni a mai világban?

Tovább

Megjegyzések a globális felmelegedéshez

2009. július 29.

180 | 0

Az egész világon a legnívósabb tudományos műhelyek, a politika és a társadalom elsőrendű témájává vált az éghajlatváltozás, és ezen belül is a globális felmelegedés. Közvetlenül mindenki csak a saját lakóhelyének környezetében észleli a jelenségeket. Globálisan csak a Föld teljes megfigyelésének alapján lehet valamit megállapítani. Régiónként van, ahol kedvezőnek érzik a változást, van, ahol kedvezőtlennek. A kérdés az, hogy minden tényezőt figyelembe véve a Föld egészére milyen hatások érvényesülnek, előnyösek vagy előnytelenek.

Tovább

RÉZ - új fegyver az "A" típusú influenza elleni küzdelemben

2009. július 28.

160 | 0

Friss kutatási eredmények szerint a réz képes hatástalanítani a H1N1 vírust. Egy, a globalizációval járó egészségügyi problémákat taglaló világkonferencián egy élvonalbeli mikrobiológus bejelentette, hogy kutatási eredményei szerint a réz igen jó hatásfokkal hatástalanítja az A típusú influenza kórokozóit, így a H1N1 vírusokat is.

Tovább

Energetikai tanúsítás fórum

2009. július 28.

249 | 8 (utolsó: 2011. április 05.)

Egy olyan téma, amely nem lett megnyugtatóan lezárva. Vita van az árral, a képzéssel, a gyakorlati megvalósítással kapcsolatban. A bal oldali menüsorban külön fórumot indítunk a témának, meghívott, hetente válaszoló szakértőkkel. dr. Bánhidi László, Zöld András professzor, dr. Magyar Zoltán és dr. Ronkay Ferenc állnak olvasóink rendelkezésére. Cikkünkben megtalálhatók az eddig beérkezett kérdések és válaszok.

Tovább

Erősíteni a szakmaiságot

2009. július 27.

149 | 0

A múlt heti tagozati ülésen korszakalkotó dolgok nem, de érdekes állásfoglalások születtek. Talán az volt a legfőbb hozadéka az összejövetelnek, hogy a tagozati elnökök egybehangzó véleménye megerősítette az elnök asszony programvonalát, másodsorban pedig új lendületre ösztönözte a tagozatok vezetését.

Tovább

CEP Passzívház Expo

2009. július 27.

179 | 0

A CEP Passzívház Expo Magyarország nagyszabású nemzetközi kiállítása az energiahatékony építésről és épületfelújításról, amely 2009. október 07-08. között kerül megrendezésre.

Tovább

Sajnálatos passzivitás a szakmában

2009. július 23.

155 | 0

Székelyhidi Istvánnal, a Szolnok megyei épületgépészeti szakcsoport elnökével beszélgettünk, akinek véleménye szerint két fő gond van a szakmában: az egyik az általános passzivitás, a másik a „tisztaság”. Közismert problémák ezek, csak nem nagyon foglalkozik vele senki szisztematikusan.

Tovább

Walltherm felületfűtési és -hűtési rendszer

2009. július 22.

215 | 0

Napjainkban erős igény mutatkozik arra, hogy a hagyományos radiátoros fűtést a falfűtés, padlófűtés, mennyezetfűtés, vagy ezek kombinációja váltsa fel. A jól szigetelt épületek energiatakarékos és környezetbarát fűtési, hűtési rendszerének kialakításához az alacsony hőmérsékleten, kondenzációs kazánnal vagy hőszivattyúval üzemeltetett készülékek esetén megfelelő megoldást nyújt a WALLTHERM-rendszer.

Tovább

Hazai energetikai természeti erőforrásaink

2009. július 22.

147 | 0

Napjaink egyik fő kérdése, hogy a jelen és a jövő energiaigényeit milyen módon lehet vagy indokolt meg nem újuló (szénhidrogének, kőszenek, lignit, urán), illetve megújuló (biomassza, biogáz, a föld hője, szél, nap, víz) természeti erőforrásokkal biztosítani. A megújuló természeti erőforrások hasznossága és fontossága nem vitatható, erről számtalan előadás hangzik el és cikk jelenik meg. A meg nem újulókról igen kevés a szakszerű tájékoztatás, és sajnos akkor is számtalan esetben tendenciózus.

Tovább

Kifizetési sorrend a hitelezők között

2009. július 22.

241 | 2 (utolsó: 2015. augusztus 12.)

Jogi cikksorozatunk harmadik részében egy amolyan veszett fejsze nyele dologról írunk; a sorban állásról.

Tovább

GMBSZ fórum

2009. július 21.

251 | 10 (utolsó: 2009. november 16.)

Féléves működés után a szerkesztőség elég jó képet kapott arról, hogy melyek azok a témák, amelyek frekventáltabban érdeklik a kollégákat. Ezeknek a témáknak, közülük is elsőként a GMBSZ módosításának most egy-egy fórumot nyitunk (bal oldali menüsor), ahova állandó válaszadókat hívunk meg. Cikkünkben megtaláják az eddig beérkezett kérdéseket és bőséges válaszokat. Az újabb felvetésekre a Gázipari Bizottság tagjai válaszolnak a továbbiakban legalább hetente. A válaszokból kiskátét szerkesztünk.

Tovább

Program villamos fűtések tervezéséhez

2009. július 20.

186 | 0

Az elektromos árammal való fűtés egy talán méltatlanul elhanyagolt területe az épületgépészeknek, mind a tervezők, mind a kivitelezők számára sokszor fehér folt. Manapság viszont az ismert okok miatt egyre inkább előtérbe kerül, ezért érdemes beletanulni, abagy legalább egy jó, ingyenes tervezőprogramhoz hozzájutni.

Tovább

Minden Mérnök Kamarája – kivitelezők

2009. július 16.

192 | 0

Sokak célkitűzése az, hogy a Magyar Mérnöki Kamara mindenkinek helyet és teret biztosítson. Az Épületgépészeti Kivitelezői Szakosztály azért alakult, hogy a kivitelezés körüli kaotikus műszaki, jogi és kereskedelmi környezetben rendet próbáljon teremteni, és az MMK, az Épületgépészeti Tagozat keretein belül erre talán nagyobb esélye is van, mint a rengeteg ilyen-olyan civil szerveződésnek. Csohány Kálmánnal beszélgettünk.

Tovább

Minősítő bizottságunk működése

2009. július 16.

159 | 0

A tervellenőrzéssel kapcsolatos tervezett változások miatt felértékelődik a minősítő bizottságok szerepe. Dr. Barna Lajossal, az Épületgépészeti Tagozat Minősítő Bizottságának elnökével beszélgettünk a bizottság feladatairól, szerepéről.

Tovább

A kapcsoltak és a megújulók összehasonlítása hazai feltételek mellett

2009. július 15.

171 | 0

A kapcsolt hő- és villamosenergia-termelés éppen olyan fontos lehet, mint a megújuló források használata villamos energia termelésére. Melyik a fontosabb? Melyiket kellene jobban támogatni? Nehéz ma megítélni, hogy a magyar feltételek mellett melyik a jobb megoldás, és melyik szorulhat nagyobb biztatásra.

Tovább

Tervek a tervellenőrzéssel kapcsolatban

2009. július 14.

232 | 4 (utolsó: 2009. július 18.)

Az MMK elnöksége fontos feladatának tekinti a tervellenőri tevékenység szabályozását, megcélozva a tervellenőrök létszámának növelését. A feladat nem könnyű, mert a helyzet bonyolult. Kovács István alelnök számolt be lapunknak a fejleményekről.

Tovább

Jogi sarok II. - Büntetőper gazdasági ügyben

2009. július 13.

204 | 1 (utolsó: 2009. július 13.)

Jogi rovatunk második része is egy sajnos igen népszerű kérdést tárgyal.

Tovább

Alakul az MMK új kommunikációs terve

2009. július 09.

225 | 1 (utolsó: 2009. július 20.)

A Kamarában zajló változások egyik fő csapásiránya az MMK kommunikációjának modernizálása. Hogyan, milyen médiában és kihez szóljon a Kamara? Mi biztosíthatja az interaktivitást, azt, hogy ne csak a Kamara szólhasson, hanem közvetlenül, nyilvánosan hozzá is fordulhassanak a tagok? Erről szól cikkünk.

Tovább

Hőszivattyúval vagy anélkül

2009. július 09.

257 | 1 (utolsó: 2009. július 10.)

A Szántai András tollából származó „Uszoda energiatakarékos páramentesítése hőszivattyúval, avagy nélküle?” című cikk elolvasását követően a szerzővel személyesen találkoztam. A korábban számomra ismeretlen ifjú kolléga irányába őszinte elismerésemnek azzal adtam hangot, hogy hasonló témájú publikációt megjelentetni szándékomban állt, de „ezek után” nincs mit írnom. Hogy most mégis tollat ragadtam, arra nem az íráskényszer a motiváció, hanem a megítélésem szerint kifogástalan olvasmányra történt olvasói oldal hasábjain megjelent reagálás.

Tovább

A természetes szelekcióról - jogi rovatunk útjára indul

2009. július 08.

168 | 2 (utolsó: 2009. július 13.)

Sokan ódzkodunk az ügyvédektől - például én is -, ha lehet, inkább messziről kerüljük őket. De van, amikor nem lehet, és a szükséghelyzetektől eltekintve is többször jó lenne, ha szakvéleményt kérhetnénk tőlük. Szaklapunk most sorozatot indít az építőiparban, épületgépészetben leginkább életszerű helyzetek bemutatására. Névtelen (kérésre egyedileg nevesíthető) jogászunk minden kérdésre őszintén és díjmentesen válaszol.

Tovább

Energianövények környezetvédelmi szempontból

2009. július 07.

147 | 2 (utolsó: 2009. július 15.)

Napjaink slágertémája a megújulók alkalmazása, amely tekintetben hazánk adottságok szempontjából jól áll. Mi a helyzet a biomasszával? Mire éri meg használni? Együk meg, vagy inkább égessük el? Kukoricaszár, fanyesedék vagy energiaültetvény? Lokális vagy országos megoldások? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ cikkünk.

Tovább

Tagozati tisztségviselőink

2009. július 06.

133 | 0

Eléggé el nem ítélhető módon eddig valami nagyon lényeges nem került fel oldalunkra, talán azért, mert a létrehozóknak annyira nyilvánvaló; a tagozati tisztségviselők névsora... Most pótoljuk eme hiányosságunkat, azzal a megjegyzéssel, hogy az elkövetkező nyári időszakban minden, a névsorban szereplő kollégát megkeresünk egy rövid riport erejéig.

Tovább

Vitaindító: hőszivattyú, napkollektor vagy kondenzációs kazán?

2009. július 03.

258 | 5 (utolsó: 2009. július 10.)

Egyik olvasónk - névtelenül, mert nem kíván viták gyújtópontjává válni - felvetett egy igen érdekes problémát. Az igencsak "mai" kérdés veleje az, hogy szerinte a szakmai és közmédiában aránytalanul eltérő a három hőtermelő megítélése.

Tovább

Változások a klímatechnikai szabályozásban július 4-től

2009. július 02.

176 | 0

Tájékoztató a 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet végrehajtása kapcsán a telepített hűtő-, légkondicionáló és hőszivattyú, valamint a járműklíma és szállítmányhűtés szektorokban a HLH-Monitoring Nonprofit Kft., mint országos monitoring és képesítő testület kijelöléséről, a 2009. július 4-ét követő időszakról.

Tovább

Kérdezzen az új GMBSZ-szel kapcsolatban

2009. július 01.

219 | 10 (utolsó: 2009. augusztus 08.)

Olvasóink ezen a héten az alkotó Bizottság tagjainak tehetnek fel kérdéseket.

Tovább

Speciális belső hőcserélő alkalmazása napenergiás tárolóban

2009. június 30.

229 | 2 (utolsó: 2009. október 21.)

A jelen dolgozat egy síkkollektoros rendszer segédfűtést nem tartalmazó tárolójában előálló termikus rétegződést vizsgál, amely egy speciális hőcserélő kialakításával és tárolóba történt beépítésével valósult meg. A mérési adatok alapján a tároló magassága mentén 8 egyenlő vastagságú rétegben az alkalmazott vízfogyasztások mellett termikusan rétegzettnek tekinthető a tároló vize, és a számítások szerint ezzel a rétegzettséggel a tárolóból nyerhető energia egy évre vonatkozólag 17,3%-kal volt több, mint a teljesen kevertnek feltételezett tároló esetén lett volna. Az alábbiakban a speciális belső hőcserélő kialakítása és a mérések során nyert eredmények kerülnek részletezésre.

Tovább

Interjú a Felügyelő Bizottság elnökével

2009. június 29.

214 | 1 (utolsó: 2009. július 01.)

Mik az MMK Felügyelő Bizottságának feladatai, jogosultsága? Mennyiben lépheti túl saját kereteit? Mit tervez az új összetételű Bizottság? Ezekre és más kérdésekre válaszolt nekünk az újonnan megválasztott FB-elnök, Denk András.

Tovább

Uszodás vita III.

2009. június 27.

195 | 0

Érdekes vita zajlott le nemrégiben az egyik épületgépész szaklap hasábjain. A téma az uszodák páramentesítése volt, a két vélemény pedig a hőszivattyú szükségességét vitatta, illetve próbálta bizonyítani megtérülés szempontjából. Az alábbiakban a négyrészes vitaanyag harmadik darabját adjuk közre.

Tovább

Késedelmes fizetés

2009. június 25.

208 | 0

A következő történet főszereplője egy miskolci fővállalkozó cég, amelytől egy budapesti kivitelező vállalkozás felkérést kapott egy tatabányai csarnok gépészeti munkálataira. A sztori azt illusztrálja, hogy miként lehet a fizetés húzás-halasztásával rabolni.

Tovább

Uszodás vita II.

2009. június 24.

195 | 0

Érdekes vita zajlott le nemrégiben az egyik épületgépész szaklap hasábjain. A téma az uszodák páramentesítése volt, a két vélemény pedig a hőszivattyú szükségességét vitatta, illetve próbálta bizonyítani megtérülés szempontjából. Az alábbiakban a négyrészes vitaanyag második darabját adjuk közre.

Tovább

A BME-n az Épületgépészek Napja

2009. június 23.

150 | 0

Ez és egyéb gyökeres reformok jellemzik az utóbbi években kissé elaggott rendezvényt idén. Az esemény kétnapos lesz, megújul az Év Embere választás és még sok minden más is. A szervezők mottója: Válság idején tekintsünk előre! Cikkünkben a mai sajtótájékoztatón elhangzottakról olvashatnak.

Tovább

Kamaránkat érintő törvények az Országgyűlés előtt

2009. június 23.

236 | 1 (utolsó: 2009. június 25.)

A 2009. május 16-án megválasztott új kamarai vezetőség azonnal szembesült egy sor – az Országgyűlésben éppen tárgyalás alatt álló – törvényjavaslattal, melyek érintik kamarai tagjainkat is. Ezeket a törvényjavaslatokat nem sokkal a vezetőségválasztás előtt, 2009. április 2-án, illetve május 8-án nyújtotta be a Kormány, a régi vezetőség ezekkel már nem tudott foglalkozni.

Tovább

Az energiahatékonyság szerepe a magyar energetikában

2009. június 22.

254 | 0

Napjainkban újra a középpontba került az energiatakarékosság, az energiahatékonyság. De nem mindenkinek világos, pontosan mit is jelentenek ezek a fogalmak? Fontos, hogy megkülönböztessük a spórolást a takarékosságtól. Spórolásnak tekintjük az ilyen tanácsokat: olts le egy lámpát, ne fűtsd a szobádat 22 C-ra, hanem csak 20-ra, 18-ra stb. Az energiatakarékosság azt jelenti, hogy ugyanazt a szolgáltatást, terméket stb. kevesebb energia felhasználásával hozzuk létre. Vagyis tartjuk a 22 C-ot vagy a fényerőszintet, de kevesebb energia felhasználásával. Azaz az energiát hatékonyabban használjuk fel!

Tovább

Nemfizetős sztorik - Piacszerzés

2009. június 19.

165 | 0

Egy bizonyosfajta szaniterterméket gyártó, nemzetközi viszonylatban kicsinek számító, szomszédos állambeli cég a rendszerváltás után bejött Magyarországra, és kisebb nagykereskedőkkel leszerződve létrehozott egy hálózatot, amivel lefedte az ország területét. Lényegében mindenhol lehetett kapni a termékeit, jó áron, megfelelő minőségben, évi mondjuk tizenötezer darabot értékesítettek hazánkban.

Tovább

Webáruházak kontra szakkereskedések

2009. június 18.

150 | 0

Június közepe lévén a klímával foglalkozó kereskedések fele raktárkészletének el kellett volna fogyni, ehelyett mit látunk? A forgalom pang, a szakemberek aggódnak. Milyen okai vannak a piaci visszaesésnek?

Tovább

Hogyan számlázzunk, áfázzunk július 1. előtt és után?

2009. június 17.

191 | 0

Július 1-je után az eddig 20%-os áfa 25%-ra változik. Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke válaszolt azon kérdéseinkre, hogy hogyan is kell kiállítanunk a gyakorlatban egy számlát az átmeneti időszakban és azután.

Tovább

Uszodás vita

2009. június 16.

216 | 1 (utolsó: 2011. augusztus 03.)

Érdekes vita zajlott le nemrégiben az egyik épületgépész szaklap hasábjain. A téma az uszodák páramentesítése volt, a két vélemény pedig a hőszivattyú szükségességét vitatta, illetve próbálta bizonyítani megtérülés szempontjából. Az alábbiakban a négyrészes vitaanyag első darabját adjuk közre, mindazokkal a részletekkel ábrákkal és táblázatokkal, amelyek a nyomtatott sajtóban nem férhettek el.

Tovább

Követendő példa

2009. június 15.

163 | 0

Egy közösségi fórum, mint az Épületgépész Mérnök online szaklap, nemcsak arról kell szóljon, hogy a szerkesztőség kommunikál az olvasókkal, interaktivitás esetén ez visszafelé, sőt, az olvasók között is működhet. Ennek egyik példájaként szeretnénk útjára indítani új rovatunkat, amelyben példaértékű tervezői honlapokat mutatunk be. Figyelem, nem reklámról van szó, hanem olyan oldalakról, ahol a kollégák fontos információkat és segítséget találnak!
Várjuk olvasóink ajánlásait további honlapok bemutatására.

Tovább

Nemfizetős tanulságos

2009. június 12.

149 | 0

Az építőipar régebben is a lánctartozások melegágya volt, manapság, válság idején pedig még inkább. Egyre jobban meg kell néznünk, kivel kerülünk partneri kapcsolatba, és azt is, hogy mit lehet tenni vészhelyzet esetén. (Ez utóbbi téma gyakorlatával a közeljövőben induló jogi rovatunk foglalkozik majd.) Terveink szerint mostantól minden héten közreadunk egy nemfizetős tanulságos történetet, cég- és személynevek nélkül, és ezzel egy időben információs bázist kezdünk gyűjteni, ami személyes megkeresés alapján elérhető lesz olvasóink számára. A bázisban az épületgépész cégek fizetési, üzletkötési szokásairól lesznek találhatók adatok.

Tovább

Az első elnökségi ülésen történt

2009. június 10.

245 | 2 (utolsó: 2009. június 19.)

Ma, június 10-én, hétfőn első alkalommal ült összes az MMK elnöksége. Az ülésen történtekről Kovács István alelnök tájékoztatta szaklapunkat.

Tovább

EOLO – légcsatornázható kompakt légkondicionáló

2009. június 09.

188 | 0

A Tekno Point megkezdte az új, Eolo névre hallgató kompakt légkondicionálók forgalmazását. A készülék beltérben helyezendő el, és mind a kondenzációs („kültéri”), mind az elpárologtató („beltéri”) szekció légcsatornázható. Általános elhelyezési módja az álmennyezetbe történő telepítés.

Tovább

Meg lehet védeni az EREDETIT?

2009. június 09.

475 | 0

Hírek rovatunkban egy épületgépész cég próbálja felhívásával arra ösztönözni a szakmabelieket, hogy utasítsák el a hamisítványokat, koppintásokat. Lesz-e foganatja, van-e értelme? Lehet a mai világban tisztességesen, szakmailag és jogtisztán dolgozni, engedi a piac és egyéni értékrendünk?

Tovább

Válasz az épületek energetikai tanúsításával kapcsolatos kérdésekre

2009. június 08.

174 | 0

Veresegyházi Béla szerkesztő úrral való megállapodás értelmében összegezve válaszolok a címben szereplő – a Magyar Mérnöki Kamarát (MMK) érintő – kérdésekre. Bánhidi László írása.

Tovább

A távhő és a helyi hőtermelés lehetséges szimbiózisa

2009. június 05.

154 | 0

Még az Alkotmánybíróság döntése előtt, amivel megsemmisítette a fővárosnak a távhőről való leválási tiltását, született néhány pozitív példája a távhő és az épületenkénti hőelőállításnak. Amiről lentebb olvashatnak, azt mutatja be, hogy egy helyi hőtermelés hogyan élhet szimbiózisban a távhőszolgáltatással. A leglényegesebb a korrekt hőmennyiségmérés és szabályozás – ez lehet a Főtáv "menekülőútja": kevesebb, de tartósabb alapra épülő bevétel.

Tovább

Mitől függ a kreditpont?

2009. június 03.

221 | 3 (utolsó: 2009. június 06.)

Miért kapunk X cég rendezvényén 0,5 pontot, miközben Y-éknál 2-t? Ki, mi minősíti, és legfőbbképpen hogyan az adott továbbképzést? Olvasóinkat – érthető módon – nagyon érdekli a téma, erről szól írásunk.

Tovább

Zálog

2009. június 02.

134 | 0

Napjaink szerződéskötési gyakorlatában nagy jelentősséggel bír a zálog. A kötbér és a kezesség mellett az egyik legfontosabb biztosíték a zálog, amely az egyik leggyakrabban alapított mellékkötelem. A kötelem lényege könnyen érthető, a jog gyakorlásával kapcsolatban mégis sok félreértéssel találkozunk.

Tovább

Versenyben a távhő, de mitől lesz olcsóbb?

2009. május 29.

265 | 31 (utolsó: 2009. szeptember 24.)

Számítottunk arra, hogy az Alkotmánybíróság Budapest esetében is meghozza határozatát, amely helyi füstgázkibocsátással járó fűtési mód alkalmazását is lehetővé teszi, megszüntetve ezzel a levegőminőség védelmét szolgáló korlátozást. Ez új helyzetet jelent a fogyasztóknak is, hiszen a mérlegelniük kell, hogy milyen fűtési megoldás mellett kötelezik el magukat. A döntés hosszú időre meghatározza a költségeiket, ezért nem árt alaposan átgondolni, mi mennyibe kerül, és már ma a holnap lehetőségei szerint választani az elérhető megoldások között. Balog Róbert, a FŐTÁV PR osztályvezetőjének írása.

Tovább

Axiálventilátorok méretezési eljárásának korrekciója

2009. május 28.

220 | 0

Az axiálventilátorok klasszikus tervezési módszerei közé tartozik az állandó örvényesség feltételezésén alapuló méretezési eljárás, amellyel Gruber és szerzőtársai számos cikk és könyv keretében foglalkoztak. Az össznyomás és a térfogatáram adott geometriai méretek és fordulatszám esetén az előbb említett méretezési módszertől függetlenül a változó cirkulációra történő tervezési eljárással növelhető.

Tovább

Munkában az elnökség

2009. május 28.

184 | 0

Az első elnökségi ülésen, közvetlenül a küldöttgyűlés után inkább még a személyi, belsőleg kezelendő kérdések kerültek szóba, de a június nyolcadikai ülésen már konkrét tervek is születhetnek.

Tovább

Melegvíztároló beépített hőszivattyús fűtéssel

2009. május 27.

161 | 0

Elmondható, hogy a "hőszivattyú", mint kifejezés már szinte mindennapos szóhasználatunk részévé vált. A folyamatosan emelkedő gáz- és elektromosenergia-árak valóban egyre inkább indokolttá teszik ezen berendezések alkalmazását. Mégis, míg e szó hallatán szinte kizárólag helyiségek, épületek fűtésére gondolunk, létezik más, kevésbé elterjedt lehetőség is a hőszivattyús megoldások alkalmazására.

Tovább

Miniszteri szinten jóváhagyták az új uniós munkavállalási szabályokat

2009. május 26.

174 | 0

Miniszteri szinten is jóváhagyták hétfőn azokat az új európai uniós munkavállalási szabályokat, amelyek egyfelől megkönnyítik a magasan képzett munkavállalók bevándorlását harmadik országokból, másfelől súlyosbítják a szankciókat azokkal a cégekkel szemben, amelyek harmadik országokból érkezett illegális bevándorlókat alkalmaznak.

Tovább

Energetikai tanúsítvány az önkormányzatnál

2009. május 25.

149 | 1 (utolsó: 2009. május 28.)

"Ki és hogyan szankcionálja, ha valaki a törvény ellenére nem készíttet energiatanúsítványt?" Ez a kérdés többször felmerült olvasóinkban. Érdeklődtünk egy alföldi, nagyobb város önkormányzatánál, hogy mi a helyzet náluk ezen a fronton.

Tovább

A kereskedelmi piacról

2009. május 21.

160 | 1 (utolsó: 2009. május 22.)

A magyarországi kereskedelmi piac talán még nagyobb válságban van, mint maga az ország, amelynek kevéssé rózsás kilátásairól nap, mint nap hallunk. Mi okozta ezt, miért jutottunk ide? Mindannyian sejtjük, tudjuk, de lentebb egy jó összefoglalás olvasható. A cikk ugyan a villamossági piaccal foglalkozik, de megállja helyét az épületgépészet tekintetében is. Problémáink, szerkezetünk hasonló.

Tovább

Nagy Sportágválasztó

2009. május 20.

150 | 0

A kiegyensúlyozott, boldog élet elutasítja a szakbarbárságot; lehet valaki jó mérnök, de ha nem kacsintgat át más területekre is, nem lehet jó ember. A más területekbe valamilyen szinten beletartozik a kultúra, illetve a sport (ép testben ép lélek). Ez utóbbi különösen fontos manapság, amikor a stresszt le kell vezetnünk valahogy. A Nagy Sportágválasztó erre (is) nyújt lehetőséget.

Tovább

Kérdezzen Olajos Pétertől

2009. május 19.

367 | 0

Zöld Magyarország Fejlesztési Modell - Olajos Péter EP képviselő ezzel a címmel hozott nyilvánosságra egy vitairatot, amely azt célozza, hogy zöldbe boruljon Magyarország a megújuló energiák segítségével. Most tőle kérdezhetünk - mik a mérnöktársadalom feladatai és lehetőségei?

Tovább

Még mindig a választásról

2009. május 18.

221 | 4 (utolsó: 2009. május 22.)

Megválasztottuk a tisztségviselőket, indulhat a munka. Némileg megemésztve a szombati történéseket, lássuk, mi történt, és kik fogják képviselni a Kamarát a következő időszakban.

Tovább

Megvan az elnök

2009. május 16.

222 | 1 (utolsó: 2009. május 22.)

Ma, szombaton, délután 3 óra magasságában a küldöttek megválasztották a Magyar Mérnöki Kamara új elnökét, Barsiné Pataky Etelka személyében.

Tovább

Biztos kéz

2009. május 15.

194 | 0

Zöld utat kaphat a „biztos kéz” intézménye az építőiparban, miután a gazdasági bizottság támogatta az építési beruházások elősegítéséről szóló törvénymódosítás vitáját. Újabb akadály gördült el tehát a „biztos kéz” bevezetése elől, amely gátat szabhat az építőipari lánctartozásoknak.

Tovább

Magyar Mérnökhallgatók Egyesülete

2009. május 14.

296 | 0

Az MME, mint az IAESTE nemzetközi szervezet magyar tagja, fő tevékenysége az, hogy magyar mérnökhallgatókat közvetít szakmai gyakorlatra külföldre, és külföldi diákokat hazai cégekhez. Figyelem, tervezők! Érdemes külföldi diákot foglalkoztatni.

Tovább

A Parlamentben a Kamaráról

2009. május 13.

213 | 1 (utolsó: 2009. május 13.)

Tegnap Barsiné Pataky Etelka beszédet mondott a képviselők előtt a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény módosítása kapcsán. Beszédében a fő vonulatot a Mérnöki Kamara jelentette, érdemes hát elolvasni.

Tovább

Hőszivattyúk – ingyen energia a környezetből

2009. május 12.

183 | 0

Napjainkban az egyik legnagyobb fejlődés előtt álló, leginkább energiatakarékos és környezetbarát fűtési megoldás a hőszivattyú. Alkalmazásával épületeink fűtésére, hűtésére, használati melegvíz-előállítására nyílik lehetőségünk. Energiatakarékossága abban rejlik, hogy az általa leadott hő nagy részét a környezetéből veszi fel.

Tovább

Műszaki vezető: két pénz, egy oktatás

2009. május 12.

257 | 2 (utolsó: 2009. május 14.)

Kamarai tagság és gázszerelő igazolvány, kreditpont és megújító vizsga. A két továbbképzési tematika sok tekintetben átfedi egymást. Nem lehetne kiváltani egyiket a másikkal? Az alábbiakban egy műszaki vezető felvetését olvashatják.

Tovább

Elnökjelölt: Kompetencia

2009. május 11.

152 | 0

A döntések ott szülessenek, ahol ismerik az adott problémát! Szerintünk ez Némethy Zoltán elnökjelölt legfőbb üzenete. Az Anyagmozgató gépek, Építőgépek és Felvonók Tagozat elnöke a kamarán belüli aszimmetriára hívja fel a figyelmet.

Tovább

Minden Mérnök Kamarája

2009. május 08.

207 | 1 (utolsó: 2009. május 14.)

Az MMK elnökjelöltek a mi honlapunkon és a most megjelent Mérnök Újságban is nyilatkoznak, jellemzően egyetértően a Minden Mérnök Kamarájával kapcsolatos álláspontjukról. Én azonban magát a kérdést sem értem.

Tovább

Elnökjelölt: A kitekintő

2009. május 07.

209 | 6 (utolsó: 2009. május 15.)

Barsiné Pataky Etelka, mint elnökjelölt, többszörösen is „kilóg a sorból”. Először is mert nő; ezért a még mindig férfidominanciájú mérnöki szakmában előnyt élvez, hiszen (majdnem) mindannyian szeretjük a gyengébbik nemet, és hajlamosak vagyunk az elvárhatónál többet megtenni képviselőiért. Másrészt sokakban él az évezredes beidegződés, miszerint a férfi dolgozzon, a nő pedig mosson-főzzön-takarítson – tehát az előnyök és hátrányok kiegyenlítik egymást.
A tréfát félretéve – és remélem, mindenki annak vette –, a döntő különbség az Barsiné Pataky Etelka és a többi jelölt között, hogy ő profi szakpolitikus, a többiek pedig amatőrök (politikusként).

Tovább

Hulladékgazdálkodás

2009. május 06.

175 | 0

Az európai uniós szabályozás 2008-ig fogalmazott meg direktívákat, konkrét célszámokat, ez 4 kg/fő/év elektromos (itt jön be a szakmánk, pl. a klímák tekintetében) és elektronikai hulladék begyűjtését ölelte fel. 2008-ra Magyarországon - Közép-Kelet Európában egyedülállóan - sikerült elérni az előirányzott 4 kg/fő kötelezettség teljesítését, azaz 40 000 tonna elektromos és elektronikai berendezés visszagyűjtését.

Tovább

Elnökjelölt: A törvény szelleme

2009. május 05.

215 | 0

Dr. Mecsi József az a típusú ember, akinek sok mondanivalója van, és akin látszik, hogy rendszerben szemléli a dolgokat. Vezető típus, aki saját világképe alapján irányítaná és kétségtelenül kézben tartaná a Kamara vezetését, idézem: „a létrehozott csapat (elnökség) és az elnök feladata az, hogy az akár külsős szakértők bevonásával generált és folytatott vitát lezárja, és a határozatot meghozza.”

Tovább

Kérdezzen a gázszolgáltatókkal kapcsolatban

2009. május 04.

262 | 12 (utolsó: 2016. június 12.)

Ezen a héten Aszódi János, az ÉGÁZ-DÉGÁZ egykori vezető műszaki szekembere, ma külső tanácsadója válaszol olvasóink kérdéseire.

Tovább

Kiszámíthatatlan kreditpont

2009. április 29.

273 | 2 (utolsó: 2009. április 30.)

Az alábbi levél forró témát érint, a kamarai kreditpontok rendszerét, annak is a szabadon választott részét. Kérjük a kollégákat, írják meg véleményüket.

Tovább

Hiány fenyeget a szakértelemből

2009. április 29.

220 | 2 (utolsó: 2009. május 04.)

Az alábbi kiragadott részlet a szerző egy 2006-os írásából származik, amelynek közléséhez hozzájárult. A téma, amely egybecseng az egyik MMK-elnökjelölt gondolataival: valóban szükség van ma, itt, Magyarországon jól képzett mérnökökre?

Tovább

Elnökjelölt: Megállítani a szakma devalválódását!

2009. április 28.

154 | 1 (utolsó: 2009. május 03.)

Gilyén Elemér három fő csapásirányt jelöl ki programjában; a kommunikációt, az oktatást és a "minden mérnök kamarája" elv érvényesítését.

Tovább

Az Épületgépészeti Tagozat a legnagyobb

2009. április 27.

174 | 0

Mármint a legnagyobb taglétszámú. A Dr. Mecsi József által készített grafikonok igen érdekes képet mutatnak az MMK tagsági viszonyairól.

Tovább

A társadalom, az energetika és vélekedéseink

2009. április 23.

183 | 0

Rossz a hangulat(unk). Úgy tűnik, állva hagy minket a világ, pedig baj van másutt is. Vitatkozunk, hogy hol, mikor, mely ponton, és főképpen ki rontotta el a dolgokat. A reakciók természetesen egyénileg különbözőek, van, aki a régi, hagyományos megoldást választja, és a problémát kizárólag külső okokban keresi, vagy beáll az eredménytelenség miatt hagyományosan mindig másokat hibáztatók hosszú sorába. De vajon mi magunk, és mérnöki közösségeink, tettük-e a dolgunkat, jó értelemben kihoztuk-e az élet által nekünk osztott lapokból a benne rejlő maximumot?

Tovább

Magyar Uszodatechnikai Egyesület

2009. április 22.

195 | 0

A MUE tevékenységi köre, illetve tagsága szorosan kapcsolódik az épületgépészethez, a vízellátástól a szellőztetésig számtalan szakmai feladat adódik egy uszodában.

Tovább

Elnökjelölt: a Demokrata

2009. április 21.

209 | 0

Zarándy Pál különleges személy számunkra, már csak azért is, mert ő élvezi az Épületgépészeti Tagozat támogatását. A másik ok sem mellékes: ő teljesen más oldalról fogja meg az elnöki pozíció dolgát, mint a többi jelölt.

Tovább

Záró állomány maximalizálása

2009. április 20.

167 | 0

A számviteli törvény előírta a pénzkezelési szabályzatban kötelezően rögzítendő készpénz napi záró állományát. Ez a maximum összeg idén január 1-jétől nem lehetett több, mint az előző üzleti év összes bevételének 1,2 százaléka, ami nem érte el az 500 000 forintot.

Tovább

Rejtett kondenzációs egységek a Tekno Point-tól

2009. április 17.

176 | 0

A "The Invisibles" sorozat különböző termékcsoportokat foglal magában, melyek közös jellemzője, hogy falba süllyeszthető készülékek, azaz mint nevük is sugallja, "láthatatlanná válnak". Nem rontják az épületek esztétikáját és helyet takarítanak meg.

Tovább

Elnökjelölt: a Generális

2009. április 16.

192 | 0

Félre ne értsék a címet: a Bálint Péter természetesen nem mint dandártábornok, katona pályázik az MMK elnöki tisztére, még csak nem is teszem azt parancsoló modorára gondoltunk. A kitétellel azt próbáltuk meghatározni egy szóval, hogy mi az a plusz, amit nyújtani tud, ez pedig nem más, mint hosszú és eredményes generálkivitelezői múltja.

Tovább

Rövid elemzés a tisztújítás kiírásáról

2009. április 15.

234 | 1 (utolsó: 2009. április 16.)

2009. május 16-kán a tervek szerint forradalmi változásokat hozó Tisztújító Küldött Közgyűlés elé nézünk. A jelölési időszak 2008. december elsején kezdődött, és 2009. március 31-ig tartott. Ezt követően már csak a Küldött Közgyűlésen az Alapszabály szerinti helyszíni jelöléssel van mód jelöltet állítani.

Tovább

Távhő

2009. április 14.

257 | 1 (utolsó: 2009. április 15.)

Múlt heti válaszadónkhoz, Balog Róberthez, a FŐTÁV PR-igazgatójához olyan összetett kérdések érkeztek, és azokra ő olyan részletességgel válaszolt, amelyeket érdemesnek látszik külön cikkben lehozni.

Tovább

Magyar Épületgépészek Szövetsége

2009. április 11.

342 | 0

Újabb szakmai szervezet küldte meg nekünk adatait. A MÉGSZ a talán legnagyobb önkéntes tagságú szakmai szervezet. Természetesen tőlük is lehet kérdezni rajtunk keresztül, nyilvánosan.

Tovább

Negyedmilliós plafon lebontva

2009. április 10.

218 | 1 (utolsó: 2009. április 17.)

Mint ismeretes, az adózás rendjéről szóló törvény 2009-re vonatkozó módosításai értelmében a február 1-jétől bankszámla-nyitásra kötelezett adóalanyok egymás közötti készpénz-kifizetései nem haladhatták meg a 250 000 forintot. Az egy ügylethez tartozó kifizetéseket össze kellett számítani. Amennyiben az ügylet folyamatos teljesítésű volt, akkor a kifizetéseket minimum egy havi teljesítési időtartamra kellett összesíteni. Ennek immár vége.

Tovább

Kérdezzen a GMBSZ-szel kapcsolatban

2009. április 09.

218 | 0

Rovatunkban egy hétig Gyárfás Attila, a MÉGSZ elnöki tanácsadója, a Gázipari Műszaki Szakbizottság tagja válaszol olvasóink kérdéseire.

Tovább

Hogyan tovább, Kamara?

2009. április 08.

193 | 0

Alábbi írásunkban Hajtó Ödönnek a Magyar Mérnöki Kamara 20. évfordulója alkalmából elhangzott beszédéből ragadtuk ki azt a részt, ami mintegy beszéde konklúziójaként értelmezhető.

Tovább

A felújított kémény esete az ablakcserével

2009. április 06.

280 | 2 (utolsó: 2009. május 17.)

Épületgépészként és pályázatok készítésekor érdekes és szomorú anomáliára bukkantam. 2006-ban a kiírók jó szándékától vezérelve a veszélyes gyűjtőkéményekre pályázatot írtak ki. Ez szép és jó volt, de ezek a kémények általában gázüzemű készülékek égéstermékét vezették el, tehát elvileg a felújításokról tudni kellett volna a helyi gázszolgáltató vállalatnak, de ezt sem a kiíró, sem a kivitelező nem tartotta fontosnak, úgy gondolták, jobb, ha az ő értelmezésük szerint elkészül a felújítás, a lakók és mindenki örömére.

Tovább

Debreceni Kiáltvány

2009. április 05.

201 | 1 (utolsó: 2009. április 10.)

Változásokra időnként mindenhol szükség van - a baj szerintem akkor tetten érhető, ha már reformoknak nevezzük ezeket, mert a reform egyenlő a gyökeres változással, az pedig azt jelzi, hogy hosszú ideig nem történt semmi. A változás igénye az MMK-nál is fellépett, és e változás első lépése a májusi tisztújítás lehet. Milyen koncepciója legyen az új elnökségnek? Erre tesz javaslatot alábbi az írás.

Tovább

Ötletek lélegeztető gépen

2009. április 02.

456 | 0

Köztiszteletnek örvendő - vízellátó és fűtési/hűtési hálózati csőrendszerekkel, mi több, a szennyvízelvezetés „látható” finomszerelvényeivel is foglalkozó - forgalmazónk egykori szakmai összejövetelén vetettük föl először az enyhén szennyezett vizek leválasztási lehetőségét, illetve annak technikai problémáját a berendezési tárgyak leeresztési armatúráinál. Vezető szakmérnök kollégánk olyannyira számon tartotta ezt, hogy nemrég udvariasan rákérdezett: találtunk-e erre bármilyen megoldást? Természetesen nem leltünk még hasonló alkatrészt sem, s ezt ő is így gondolta.

Tovább

Kérdezzen Balog Róberttől, a FŐTÁV PR osztályvezetőjétől

2009. április 01.

232 | 1 (utolsó: 2009. április 04.)

A távhőellátás mindig is érdekes és vitákat kavaró része volt a fűtéstechnikának, a helyzet pedig még inkább bonyolódhat a közeljövőben.

Tovább

Szakmai szervezetek és szövetségek

2009. március 31.

211 | 0

A magánszférában nincs működő szakszervezet - értsd munkavállalókat képviselő szervezet -, tehát: szakmai szervezet nem egyenlő szakszervezet. Szakmai szervezetből viszont van több is, ami nem baj, hiszen specializálódik a szakma, és minden szakirány maga ismeri a problémáit. Az egyetlen nehézség a decentralizált felépítésben az épületgépészet egységes képviseleténél mutatkozhat... Itt, ebben a rovatban megpróbáljuk röviden bemutatni az épületgépészetben vagy annak határán tevékenykedő társadalmi szervezeteket és céljaikat. A célunk itt is az információáramlás elősegítése és a nyilvánosság: kérdezzenek bátran a szövetségektől, "azért (is) vannak", hogy kielégítsék az érdeklődők kíváncsiságát.

Tovább

Paks és háttere

2009. március 30.

212 | 0

Lesz-e új atomerőművünk, új blokkjaink? A közvélemény erősen atomerőmű-ellenes, míg a műszaki értelmiség inkább pártolja a dolgot. Cikkünben egy kis áttekintést adunk Paks múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a teljesség igénye nélkül.

Tovább

Kérdezzen Denk Andrástól és az MMK ÉgT elnökségétől

2009. március 26.

228 | 3 (utolsó: 2009. április 15.)

Szaklapunkhoz rengeteg kérdés, hozzászólás érkezik, főleg a cikkek témájával, a hírekkel kapcsolatban. Talán ezért sem jött igazán fontos kérdés eddig magához a Kamarához, az Épületgépészeti Tagozathoz, ezért is döntöttünk úgy, hogy mostantól minden negyedik héten a vezetőségnek lehet kérdéseket feltenni.

Tovább

Logisztikai központok és magasraktárak tűzvédelme

2009. március 25.

190 | 0

Magyarországon az elmúlt évtizedben nem volt tűzvédelmi berendezéssel védett raktárban raktártűz, köszönhetően a még nyugaton is újnak számító, nagyhatékonyságú beépített tűzoltó berendezések alkalmazásának. Minek köszönhető ez a kitűnő eredmény, annak ellenére, hogy a kockázati szempontok a tárolási szokások megváltozásával fokozatosan nőnek? Erre keressük a választ, melyben az új tárolási technológiák az általuk előidézett veszélyekre világítanak rá. A cikkben az ezekre a kockázatokra adott esetben leghatékonyabbnak bizonyuló tűzvédelmi berendezésekről is olvashatunk.

Tovább

Energiaárak 2009

2009. március 24.

209 | 3 (utolsó: 2009. augusztus 26.)

Rendhagyó cikk, valójában csak egy rövid hír: a linkre kattintva megtalálhatók a 2009-es hivatalos energiaárak. Annyi cég annyi reklámjában hasonlítja össze ezeket, mindig az általa propagált energiafajtát hozva ki győztesnek, hogy érdemes ilyenkor mindig belekukkantanunk a mellékelt dokumentumba.
Köszönet Zöhls András kollégánknak az anyagért.

Tovább

Cégautóadó

2009. március 23.

227 | 0

A törvényalkotó úgy gondolta, hogy az szja-ban szereplő cégautóadót sokan megpróbálják kikerülni. Ezért idén a személyi jövedelemadó-törvényből a gépjárműadó-törvénybe helyezték át a cégautóadó megfizetését.

Tovább

Hőszivattyús fűtés-hűtés alternatíva a magyar piacon

2009. március 22.

174 | 0

Nemrég hosszú egyeztetések után megjelent, hogy az ELMŰ/ÉMÁSZ áramszolgáltató csoport bevezeti 2009. 03. 02-tól a hőszivattyúkhoz a kedvezményes GEO-tarifát, és ehhez az ÉTE Hőszivattyús Szakosztály partneri műszaki támogatást adott. Ugyanakkor kértük, hogy a Szakosztály minősítési és minőséget biztosító műszaki normái legyenek az alapjai a kedvezmény igénybevételének.

Tovább

Szakmai szervezetek 1.: Magyar Gázipari Egyesülés

2009. március 21.

305 | 0

Az Épületgépész Mérnök online szaklap egyik fő célja, hogy az összes, a szakmában meghatározó szakmai szervezetet röviden bemutassa, tevékenységére rávilágítson, és elérhetősegekkel szolgálja a velük való kapcsolatfelvételt. Szintén fontos, hogy ezeknek a szövetségeknek e fórumon kérdéseket lehessen - nyilvánosan - feltenni.
Az első szervezet, aki megküldte adatait, a Magyar Gázipari Egyesülés.

Tovább

Kérdezzen az épületek energetikai tanúsításával kapcsolatban

2009. március 19.

251 | 23 (utolsó: 2009. április 02.)

Rovatunk - és e heti témánk - fokozódó népszerűségét jelzi a sok hozzászólás. Ez okból - és mert Bánhidi tanár úr csak a jövő héten tud rendelkezésünkre állni - még egy hétre meghosszabbítjuk az épületek energetikai tanúsításával kapcsolatos szakmai párbeszéd időtartamát.

Tovább

Passzívház többféleképpen

2009. március 18.

210 | 4 (utolsó: 2009. március 20.)

Mint minden új dolognál, a passzívház körül is sok a félreértés. Ugyan a passzívháznál is vannak alapfeltételek, mint mondjuk a minimális hőveszteség elérése vagy a megfelelő, energiavisszanyerő szellőztetés, de hogy ezeket milyen módon érjük el, az már "szabadon választható". Mindjárt itt van egy magyar találmány is, amely kicsit másképp képzeli el a passzívházat.

Tovább

Új MMK-dokumentumok

2009. március 17.

160 | 0

A cím persze kicsit ferdít: a dokumentumok nem újak, csak eddig másutt nehezen, nálunk pedig egyáltalán nem voltak megtalálhatók; olvasói kérésre több, a tervezők számára fontos letölthető iratot tettünk fel az oldalra. (Ezek immár megtalálhatók a Kamarai dokumentumok menüpont alatt is.)

Tovább

Tűzvédelem az új OTSZ-ben

2009. március 16.

205 | 1 (utolsó: 2009. április 16.)

A 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelettel (az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról) életbe lépett az új tűzvédelmi előírás-gyűjtemény, az új OTSZ. A tűzvédelmi szakmában szélsőségesen változatos fogadtatásban részesült a rendelet.

Tovább

Köztartozásmentes adózói adatbázis

2009. március 13.

191 | 0

Azoknak, akik közbeszerzéses munkákra pályáznak, fontos lehet bekerülni ebbe a listába, akik pedig általában alvállalkozóként dolgoznak, érdekes lehet, hogy ki szerepel rajta (bár ahogy egy olvasónk megjegyezte, a listára való felkerülés, az, hogy az állam felé nincs tartozása valakinek, még nem jelenti azt, hogy a partnerei felé is teljesítette minden kötelezettségét...).

Tovább

GEO tarifa pontosítva

2009. március 11.

272 | 6 (utolsó: 2009. április 11.)

E lap hasábjain már írtunk a GEO tarifáról, most első kézből, az ÉTE Hőszivattyús Bizottságának elnökétől értesülhetünk a fejleményekről.

Tovább

Épületgépészeti Múzeum

2009. március 10.

303 | 3 (utolsó: 2012. december 19.)

Mindenkinek ismernie kell a gyökereit, hogy biztos lábakon álljon a jelenben, és bátran tekinthessen a jövőre. Műszaki értelmiségiek lévén sokszor lekicsinyeljük a társadalomtudományokat, pedig ahhoz, hogy megtaláljuk identitásunkat az (általunk fizikailag teremtett) világban, folyamatában kell néznünk a dolgokat. E cél érdekében jött-jön létre az Épületgépészeti Múzeum, aminek lentebb ismertetjük történetét célkitűzéseit.

Tovább

Az adónemek majd fele fölösleges

2009. március 07.

154 | 0

Állítja a szakértő, dr. Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi oktatója.

Tovább

Pályázatok

2009. március 06.

209 | 0

Kíváncsiak voltunk arra, hogy a pályázatírás hogyan működik a gyakorlatban. Glósz Andreától, a Pályázatírók Országos Szövetségének alelnökétől megtudtuk, hogy számos olyan részletre is érdemes figyelni, amely nem mindig azonnal derül ki a pályázati útmutatóból: az építőipari cégek elsősorban olyan eszközökre tudnak pályázni, amivel dolgoznak (munkagépekre, darura, számítástechnikai fejlesztésre, targoncára stb.).

Tovább

Pozitív adóslista

2009. március 04.

247 | 4 (utolsó: 2009. március 21.)

Az építőiparban a legjellemzőbb, hogy kiírják a közbeszerzési pályázatokat, megnyeri a fővállalkozó, aki csak akkor fizetheti ki az alvállalkozónak a ráeső részt, amikor igazolja, hogy nincs adótartozása. Meglehetősen nehézkes dolog, hogy minden esetben adóigazolást kell kérni az adóhivataltól. Létezik azonban az adóhivatalnak egy pozitív adóslistája, amely fenn van a honlapon, amit az adóhivatal folyamatosan frissít.

Tovább

Termálvízzel fűtenének, befektetőre várnak

2009. március 03.

234 | 2 (utolsó: 2009. március 05.)

A gázválság kapcsán különböző szinteken, szinte minden társadalmi csoportban felmerült az energiaellátás biztosításának kérdése. Cikkünkben egy a megújulókhoz kapcsolódó kezdeményezésről olvashatnak, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a tervezők és kivitelezők új piacokat találhatnak.

Tovább

Kérdezzen Wittek Ernőtől

2009. március 02.

162 | 4 (utolsó: 2009. március 12.)

Rovatunkban prominens szakmai és közéleti, állami személyiségeket szólítunk meg, akiknek kérdéseket lehet feltenni. Kérjük, írják meg, kit szeretnének megszólíttatni az elkövetkezendő hetekben. A beérkezett javaslatokat összeszámoljuk, és a kialakult végeredmény sorrendjében hívjuk meg vendégeinket. Jövő heti válaszadónk a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalának osztályvezetője – többek között ők tartják nyilván a gázszerelői igazolványokat.

Tovább

Szabványok jogszerű felhasználása

2009. március 01.

205 | 0

Kérdezzen című rovatunk legutóbbi alanya a Magyar Szabványügyi Testület volt. Nagyon érdekes és lényeglátó kérdések érkeztek a testülethez (köszönet érte Zöhls Andrásnak). A kérdéseket és a válaszokat e helyütt is leközöljük, mert tömören és világosan tisztázzák a szabványok felhasználásának törvényes lehetőségeit.

Tovább

Geo-Tarifa a hőszivattyúknak

2009. február 25.

291 | 11 (utolsó: 2009. március 02.)

Új, kedvezményes hőszivattyús áramtarifát alkotott az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport Geo tarifa néven, elsőként a hazai villamosenergia-piacon. Az új tarifát egyelőre még csak a VGF szaklap hasábjain kommunikálta a szolgáltató, még az ELMŰ-ÉMÁSZ oldalon sem találtuk nyomát. Információink szerint a tarifa létrehozásában az ÉTE Hőszivattyús Szakosztályának jelentős szerepe van.

Tovább

Osztrák tapasztalatok többszintes épületek napenergiás hőellátásában II.

2009. február 24.

179 | 0

Cikksorozatunk második, egyben befejező része tovább taglalja gyakorlati osztrák tapasztalatok alapján a napkollektorok telepítésének és üzemeltetésének kérdéseit.

Tovább

Internetes építési piactér

2009. február 23.

160 | 0

Eddig komoly szaktudást és időt igényelt a pályázati információk megszerzése. Ez most némileg módosul. A közelmúltban az elérhető építőipari beruházásokról, illetve azok támogatási lehetőségeiről az uniós forrásokból megvalósuló és a már eldöntött építési beruházásokról azonnali áttekintést ad az Építési Piactér, amely a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján található ingyenes internetes kereső rendszer.

Tovább

Kérdezzen a Magyar Szabványügyi Testülettől

2009. február 19.

182 | 3 (utolsó: 2009. március 02.)

Rovatunkban prominens szakmai és közéleti, állami személyiségeket szólítunk meg, akiknek kérdéseket lehet feltenni. Kérjük, írják meg, kit szeretnének megszólíttatni az elkövetkezendő hetekben. A beérkezett javaslatokat összeszámoljuk, és a kialakult végeredmény sorrendjében hívjuk meg vendégeinket.
E heti válaszadóink a Magyar Szabványügyi Testület építési-épületgépészeti területének illetékesei.

Tovább

Osztrák tapasztalatok többszintes épületek napenergiás hőellátásában

2009. február 18.

201 | 2 (utolsó: 2009. február 23.)

A Nap ingyen süt. Ez komoly indok arra, hogy hőenergia-szükségletünk minél nagyobb részét a Nap energiájával fedezzük. Érzékszerveink számára a napsütés felhőtlen égbolt mellett már kellemetlen mértékű. De mire elég a napsütés, ha épületeinkben akarjuk hasznosítani?

Tovább

Országos szakkiállítások: újra többes szám?

2009. február 17.

158 | 0

Gyógyír az energiaválságra, ez a Hungarotherm 2009 szlogenje. A marketingötlet jó, bár persze mint majd minden reklámszöveg, túlzó: az energiaválságot nem a Hungarotherm fogja megoldani, de hathatós segítséget nyújthat hozzá a modern technológiák egy helyre gyűjtésével és bemutatásával. A Hungexpo teljesítette a szakma megfogalmazott igényeit: színvonalasabb kiállítótér, a Construma és a Hungarotherm együtt rendezése, kétévenkénti kiállítás. Ennek ellenére az a hír járja, hogy újra, ezentúl páros években, mintegy a Hungarothermet váltva megrendezik a Comfort Budapestet. Valóban kell nekünk két kiállítás? Mindenestre most lássuk, mit kínál idén a Hungarotherm.

Tovább

Az Épületgépészeti Tagozat ügyrendje

2009. február 15.

204 | 1 (utolsó: 2009. március 02.)

Az MMK Épületgépészeti Tagozatának ügyrendje 2002-ben frissült utoljára, a legújabb változat most készül. Annak megjelenéséig közreadjuk a régit.

Tovább

Klímaváltozás és klímarendszerek: biológiai vonatkozások

2009. február 12.

165 | 0

A klímaváltozás − a Föld éghajlatának tartós és jelentős mértékű megváltozása − ma már nem csak tudományos jelentésekből ismert, hanem egyre inkább mindennapi életünk részévé válik. A viharok, özönvízszerű esőzések és a hőségriadók kapcsán saját bőrünkön tapasztaljuk a hőmérséklet, csapadékmennyiség vagy a szélerősség változását. A klímaváltozás többé nem elmélet csupán, a felkészülésben a mindennapok szintjére kell lépni, hogy meg tudjunk felelni az új kihívásoknak.

Tovább

Kérdezzen Éliás Ádámtól

2009. február 12.

199 | 0

Rovatunkban prominens szakmai és közéleti, állami személyiségeket szólítunk meg, akiknek kérdéseket lehet feltenni. Kérjük, írják meg, kit szeretnének megszólíttatni az elkövetkezendő hetekben. A beérkezett javaslatokat összeszámoljuk, és a kialakult végeredmény sorrendjében hívjuk meg vendégeinket.
E heti válaszadónk Éliás Ádám, a VÉSZ (Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége) vezetője.

Tovább

Visszaveszik, ha nem fizetnek

2009. február 10.

169 | 5 (utolsó: 2009. február 27.)

Mit lehet tenni, ha a beruházó kifizette a fővállalkozót, de attól nem jutott tovább a pénz az alvállalkozóhoz? Mit lehet tenni, ha a munkánkat, az általunk vásárolt és beépített berendezéseket annak rendje és módja szerint átvették tőlünk, aztán amikor fizetésre kerülne a sor, hibás teljesítést emlegetnek? Mi a megoldás, ha tisztességtelen módszerekkel találkozunk, amik csődbe vihetnek minket?
A VÉSZ azt mondja: ragadjunk csákányt, és vegyük vissza, ami a miénk.

Tovább

A napenergia és a magyar társadalom

2009. február 09.

211 | 0

Eljött az idő, amikor nem az a kérdés, hogy mennyibe kerül az energia, hanem az, hogy egyáltalán ki és milyen feltételekkel férhet hozzá. A magyar háztartások a KSH szerint 2006-ban a jövedelmük mintegy 20%-át adták ki energiára és 14%-át közlekedésre (KSH2008), ez az arány minden bizonnyal azóta is folyamatosan növekszik. Vajon egy átlagos magyar fogyasztó tudja, hogy külön-külön mennyit költ havonta világításra, főzésre, a mosógép, a televízió vagy a számítógép működtetésére? Talán a fűtés az egyetlen kivétel, hiszen az többnyire külön jelentkezik a számlán, illetve külön kiadás, ha meg kell venni a téli tüzelőt.
Az energetikának szüksége van egy olyan szemléleti változásra, amelynek során nő a társadalom és a döntéshozók energiatudatossága.

Tovább

Denk András beköszöntője

2009. január 30.

0 | 0

Köszöntjük a Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának honlapján, mely egyben az első olyan „magyar épületgépészeti online újság”, amely igyekszik minden újdonságról, tudnivalóról, eseményről, szabályozásról stb. – vagyis ami a magyar épületgépészeti szakterületünkben történik – naprakész információt adni olvasóinak.

Tovább

Kérdezzen Kocsis Attilától

2009. január 29.

221 | 4 (utolsó: 2009. május 18.)

Rovatunkban prominens szakmai és közéleti, állami személyiségeket szólítunk meg, akiknek kérdéseket lehet feltenni. Kérjük, írják meg, kit szeretnének megszólíttatni az elkövetkezendő hetekben. A beérkezett javaslatokat összeszámoljuk, és a kialakult végeredmény sorrendjében hívjuk meg vendégeinket.
E heti válaszadónk Kocsis Attila, a Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke.

Tovább

Passzívházak és a fenntartható építészet

2009. január 29.

228 | 3 (utolsó: 2009. február 18.)

A fenntarthatóság nem egyenlő az energiahatékonysággal! Az ún. fenntartható építészet gondolata a földi erőforrások kimerülésére és az egyre növekvő környezetszennyezésre reagálva született. Ez a szemlélet, amely az építészek körében egyre elterjedtebb, a föld erőforrásaival való takarékosságot és a károsanyag-kibocsátás csökkentését tekinti célnak, ugyanakkor az ember fizikai és mentális egészségének védelmét is előírja. Az épített környezetnek tehát biztosítania kell a szükséges komfort- és kényelemérzetet is az ember számára, tartózkodnia kell a mesterséges és mérgező anyagok alkalmazásától, valamint attól, hogy az embert természetellenes belső kondíciók közé kényszerítse.

Tovább

A magyar földgázellátás rendszere

2009. január 27.

225 | 1 (utolsó: 2009. február 08.)

Az orosz-ukrán gázválság (időlegesen?) lecsengett, de talán nem árt áttekintenünk, hogyan is állunk idehaza földgáz tekintetében. Miért nem voltunk akkora bajban, mint mondjuk a szerbek, és miért nem aggódnak a svédek?

Tovább

Duplán fizet a készpénzes számla

2009. január 26.

0 | 2 (utolsó: 2009. február 13.)

2009. február 1-jétől lép hatályba a készpénzzel történő fizetés korlátozásáról szóló új rendelkezés. A cikk címét kétféleképpen is lehet érteni; sajnos, a rosszabb változat érvényesül, azaz nem nekünk, hanem mi fizetünk kétszer. Még egy rendelkezés, ami megnehezíti a vállalkozások életét.

Tovább